słoik - 12348 przepisów (strona:70/824)

Przetwory 2017: Pomidory w solance 308

pomidorami. Należy tylko pamiętać, żeby przygotowywane danie doprawiać solą dopiero po dodaniu pomidorów, ponieważ te są dość słone. Pomidory w solance Przygotuj durszlak odporny na działanie wysokiej temperatury, słoiki, nóż i deskę do krojenia, miskę, garnek, chochlę. Przygotuj składniki: pomidory (ja wykorzystałam odmianę lima), wodę, sól. Słoiki umyj i wyparz. Pomidory umyj, odszypułkuj i ułóż na durszlaku. Sparz je wrzątkiem(...)obierz ze skórki. Następnie pokrój je na mniejsze kawałki i ułóż w słoikach. Wodę zagotuj i posól. Zalewa powinna być dość słona. Kiedy woda się zagotuje, a sól rozpuści, zdejmij garnek z ognia i odstaw go do ostygnięcia. Przestudzoną zalewą zalej pomidory. Słoiki dobrze zakręć i pasteryzuj

blog.moje-pasje.info
Przepyszny dżem z truskawek ! 183

zadbać o przetwory. Jeśli lubicie wszelkiego rodzaju domowe "smarowidła" to ten wpis jest dla was! W tym poście znajdziecie przepis na pyszny dżem z truskawek ! Zapraszam :) Składniki (wychodzi 6 słoików po 350 ml): 3 kg truskawek 800 g cukru (w zależności jak słodkie są truskawki) 2 opakowania żel fix 2:1 Dr Oetker Przygotowanie: Truskawki myjemy dokładnie i zostawiany(...)już truskawki się rozgotują i rozpadną, i zrobi się dużo soku oddzielamy przez miskę cedzakową. Sok który się wytrąci możemy w oddzielnym garnku doprowadzić do wrzenia i zawekować w słoiki. Dzięki temu będziemy mieć pyszny syrop, który możemy rozrobić z wodą i będzie smaczną i zdrową alternatywą niż soki. Oddzielone truskawki od soku ponownie umieszczamy w garnku, dodajemy 2 opakowania

Gotuj z Mąką
Młoda kiszona kapusta ze słoika 180

surówka ze świeżej, młodej kapusty zawsze może zrobić... kiszoną! Domowe kiszenie, to bardzo prosta sprawa, nie trzeba- jak kiedyś- ugniatać kapusty nogami w specjalnych, ogromnych beczkach, wystarczy 1-litrowy słoik (1 kg kapusty = 1 litrowy słoik) i 2 dni oczekiwania 🤗 A potem taka soczysta i krucha jako dodatek do rybki, do mięska, do zapiekanki... Słoik 1 litrowy: * młoda kapusta(...)podczas ugniatania). Marchewkę zetrzeć na tarce, dodać do kapusty i całość dokładnie ubijać ręką bądź drewnianym tłuczkiem/łyżką, aż kapusta puści soki. Przełożyć ciasno do (wcześniej wyparzonego) litrowego słoika, zalać powstałym sokiem i obciążyć** np. małym talerzykiem/czystym kamieniem, po to, aby kapusta była poniżej poziomu soku (inaczej spleśnieje). Przykryć gazą i odstawić w ciepłe miejsce. Po 12 godzinach odgazować, czyli

Kraina Miodem Płynąca
Przetwory 2017: 1. Frużelina czereśniowa 133

wystarczyło dodać kartoflankę - w razie potrzeby zawsze można dodać kolejną łyżkę lub dwie (oczywiście po rozprowadzeniu w wodzie) podczas gotowania czereśni. Nawet udało mi się znaleźć zdjęcie. :)  W słoikach mam za pasteryzowane wypestkowane czereśnie, więc jestem w tej komfortowej sytuacji, że w razie potrzeby zawsze mogę przygotować kolejną porcję. :) Frużelina czereśniowa Przygotuj nożyk do warzyw lub drylownicę, garnek, kubki(...)małe miseczki, łyżkę, łyżeczkę, szklankę, durszlak, słoiki. Przygotuj składniki: 550 - 600 g czereśni, 3 płaskie łyżeczki żelatyny, 3/4 szklanki cukru, 2 łyżki soku z cytryny, 2 płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej, 2 łyżki zimnej wody, trochę zimnej i trochę gorącej wody rozpuszczenia żelatyny. Słoiki umyj, wyparz wrzątkiem i wysusz. Czereśnie odszypułkuj, przełóż na durszlak i umyj pod bieżącą wodą. Następnie

blog.moje-pasje.info
Ogórki małosolne i ogórki kiszone 160

kiszenia. Ogórki małosolne są już gotowe po 2-3 dniach, a na kiszone trzeba poczekać trochę dużej. Przygotowując więc ogórki według tego przepisu możecie je później przełożyć do słoików, zapasteryzować i cieszyć się ich smakiem przez cały rok. Zasada przygotowywania zalewy jest bardzo prosta: na każdy litr wody przypada jedna porządna(kopiata) łyżka soli. Oczywiście są jeszcze dodatki: liście laurowe(...)Przykrywamy i odstawiamy w nienasłonecznione miejsce. Już po 2-3 dniach ogórki małosolne będą gotowe, na kiszone musimy poczekać trochę dłużej. W ten sam sposób możemy przygotować ogórki w słoikach. W każdym słoiku na dno wrzucamy liście(jeśli ich używamy), dwa ząbki czosnku, kawałek chrzanu i trochę koperku. Następnie ciasno układamy ogórki i zalewamy je wystudzoną zalewą

PatiGotuje
Ogórki małosolne z chili 137

końce każdego ogórka. Korzenie chrzanu umyć, osuszyć, obrać, pokroić na mniejsze kawałki. Ząbki czosnku obrać. Pokroić na mniejsze kawałki. Papryczki chili umyć, osuszyć, pokroić w plasterki. Na dnie dużego słoika układamy kolejno: Trochę kopru; Kilka ogórków; Kawałek chrzanu; 2 - 3 ząbki czosnku, pokrojone na mniejsze kawałki; 3 - 4 plasterki chili; 4 - 5 ziaren ziela angielskiego; 2 - 3 liście laurowe(...)zalewę.  Do garnka wlać zimną wodę (3 litry) i dodać sól i cukier i gotując na średnim ogniu, często mieszając, doprowadzić do wrzenia. Gorącą, zagotowaną zalewę wlać do słoika z ogórkami. Słoik zakręcić lub przykryć czystą ściereczką i odstawić na 2 dni. Po upływie 2 dni ogórki są gotowe do jedzenia. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi

Gospodyni Miejska
Granola - sposób na śniadanie w 5 minut 115

smak, przygotowuję ją w wersji podstawowej, czyli kilka składników, ale nie mieszam z suszonymi owocami (np. żurawiną, jagodami Goji, śliwką czy morelą) od razu po wystudzeniu, a przechowuję w słoiku samą - bo potem mogę sobie ją połączyć z dowolnymi składnikami i dzięki takiemu urozmaicaniu nigdy się nie nudzi. Jeśli chodzi o łączenie granoli z dodatkami to tu naprawdę jest duże(...)granolą to 5 minut - kwestia wsypania do miski, dodania owoców i wymieszania z jogurtem. Jest też o tyle fajne, że można to samo zrobić nie w misce, a w słoiku/pojemniku (niekoniecznie mieszać, warstwy też są super) i zabrać ze sobą do pracy czy na uczelnię.  Zrób sobie taką granolę i nie trać czasu z rana na kombinowanie

Kolorowy Przepisownik
Drugie śniadanie – zdrowe przepisy na cały tydzień 1973

Ilość porcji: 1 porcja Składniki: 2 łyżki crunchy bananowego (Przepis) 150 g jogurtu naturalnego 2 niewielkie dojrzałe banany Dodatkowo: chipsy bananowe, borówki Przygotowanie: 1 ½ banana zblenderować. Do słoika wlać jogurt naturalny, następnie zmiksowane banany. Całość posypać crunchy bananowym i udekorować owocami.   Dzień 4. Musli orzechowe z masłem orzechowym Czas wykonania: 5 min Ilość porcji: 1 porcja Składniki(...)łyżki crunchy orzechowego (Przepis) 200 g jogurtu naturalnego 2 łyżki masła orzechowego (Przepis) Dodatkowo: orzechy, suszona morela Przygotowanie: Dno słoika wysmarować masłem orzechowym, następnie wlać jogurt naturalny i całość posypać crunchy orzechowym. Na wierzch dodać kilka pokrojonych suszonych owoców i posiekanych orzechów.   Dzień 5. Sałatka do słoika Czas wykonania: 20 min Ilość porcji: 1 porcja Składniki: 200 g fileta

KuchniaWeDwoje.pl
4 pomysły na deser chia 495

szklanki mleka kokosowego z puszki 2 łyżki nasion chia mała garść borówek opcjonalnie: syrop klonowy lub jakaś inna substancja słodząca Przygotowanie: Wlej mleko kokosowe do małego naczynia np. słoika, dodaj nasiona chia i dokładnie wymieszaj.  Poczekaj ok. 2-3 h, aż nasiona napęcznieją.  Po tym czasie dodaj garść borówek.  Chia z czekoladą i mrożonymi owocami Składanki(...)mleka roślinnego 1 łyżka nasion chia mrożone owoce opcjonalnie: syrop klonowy lub jakaś inna substancja słodząca Przygotowanie: Pokrusz czekoladę i przełóż ją do małego naczynia np. słoika. Zagotuj wodę/mleko i przelej do naczynia z czekoladą.  Po 2 minutach wymieszaj, aż uzyskasz jednolitą konsystencje.  Dodaj nasiona chia i dokładnie wymieszaj.  Poczekaj

wegujemy
PIEROGI Z TWAROGIEM I JABŁKAMI 135

niezjadliwe. Tym razem było inaczej...przyłożyłam się do tego i ciasto wyszło idealne, a moje pierogi nawet zachwyciły mojego męża 😊 Początkowo pierogi miały być z samym twarogiem, ale miałam słoik jabłek prażonych z cukrem od Dagomy i postanowiłam je wykorzystać. Pierwszy raz próbowałam połączenia twarogu z jabłkami w pierogach i powiem Wam, że wyszły pyszne. Na pewno(...)powtórzę!  Składniki: Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka gorącej wody 2 łyżki masła szczypta soli Nadzienie: 100 g sera białego półtłustego ok. 1/2 słoika jabłek prażonych z cukrem Dagoma (300 g) 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 łyżeczka cynamonu Wykonanie: Ciasto: Do miski wsypujemy mąkę przesianą przez sitko. Dodajemy sól oraz masło, a na końcu dodajemy porcjami gorącą wodę

Kuchnia MagdaLeny
Kiszone rzodkiewki 123

smakuje jak najlepsza lemoniada. Składniki: 2 pęczki rzodkiewek 1/2 l wody 1/2 łyżki soli niejodowanej gałązki koperku 1 ząbek czosnku Wykonanie: zagotować wodę z solą. Odstawić do przestudzenia. Wyparzyć słoik rzodkiewki umyć, obciąć ogonki z zielonymi listkami. Ogonki - korzonki pozostawiłam, są bardzo praktyczne do wyławiania ukiszonych rzodkiewek na dnie słoja ułożyć koperek i czosnek, następnie ciasno układać przygotowane rzodkiewki. Przykryć(...)gałązką koperku i zalać przestudzoną solanką tak, by przykryła rzodkiewki. Zakręcicć słoik i odstawić w ciepłe miesce na kilka dni. Słoik ustawić na talerzyku, bo pełny słoik może "kipieć". Odbarwione rzodkiewki to znak, że są ukiszone

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Śledzie po wiejsku. 146

zagotować i zostawić do wystudzenia. Śledzie namoczyć w mleku, przez około godzinę. Następnie pokroić na kawałki,  Cebulę pokroić w pióra, a marchewkę i ogórka w cienkie plastry. W słoiku układać warstwami ,warzywa, śledzie, warzywa itd. Na końcu muszą być warzywa.Tak przygotowane słoiki zalać zimną zalewą. Na wierzch wlać łyżkę oleju.Zakręcić słoiki i wstawić do lodówki.Po kilku dniach(...)gotowe. Z tych składników zrobiłam dwa słoiki.Jeden litrowy, a drugi 0,5 litra

Agusiowe smakołyki
Cytrynki z imbirem do herbaty i deserów 249

Zainspirowana zakupem takich cytrynek z imbirem w jednym ze sklepów internetowych, postanowiłam zrobić je sama. Nie dość, że wyszło ich dużo więcej - 500 ml słoik, natomiast kupne to 230 gramów - to na pewno taniej. Smakiem zawartość słoika specjalnie nie odbiega. Jedynie cytrynki nie wyglądają tak ładnie, jak te zakupione w sklepie. No i moje nie są z alkoholem, więc trzeba(...)cytrynek Posłodziłam brązowym cukrem, dodałam miód i całość zalałam wodą Wstawiłam na ogień i gdy woda zaczęła bąblować, zmniejszyłam ogień do minimum i gotowałam 20 minut Przelałam do półlitrowego słoika, odstawiłam do wystygnięcia, zakręciłam pokrywkę i włożyłam do lodówki Herbata rooibos z takimi cytrynami - miód w buzi :) Smakuje tak samo, jak z tymi kupnymi, więc po co przepłacać? ;) Mój słoik

Szczęśliwa kuchnia