"Słodkie wspomnienie lata" taką etykietkę mogłabym zawiesić na każdym słoiku w mojej spiżarce. Truskawki, czereśnie, morele, jagody - są z nami tak krótko, że koniecznie trzeba zamykać je w słoikach aby cieszyć się ich smakiem nawet w środku szalejącej zimy. Zamieniając owoce w słodkie dżemy, konfitury czy kompoty tworzymy kolorową mapę smaków lata, dający sobie możliwość urozmaicenia dajmy na to sobotniego śniadania, kiedy to na tost z chleba z zakwasie nakładamy domowy twarożek i domowym dżemem, popijając ca... czytaj dalej...
Znany od bardzo dawna sposób pasteryzacji niektórych produktów w szczelnie zamkniętym szklanym słoiki jest najlepszym sposobem na przedłużenie ich czasu do spożycia.
Czytaj dalej...Znana wszystkim truskawka, a właściwie poziomka truskawka, to uzyskany ponad 300 lat temu na dworze francuskim mieszaniec dwóch gatunków poziomki.
Czytaj dalej...