słoik - 12348 przepisów (strona:79/824)

FRAPPUCCINO JAGODOWE JAK ZE ZNANEJ KAWIARNI 205

kostek zamrożonego mleka 3,2% - 1/2 szklanki mleka - 1/2 szklanki jagód świeżych lub mrożonych - 1 świeże espresso - cukier lub słodzik bądź słodki syrop ponadto: wysoka szklanka, bądź kubek lub słoik i słomka WYKONANIE: - do szklanki wrzuć około 8 kostek zamrożonego mleka - zaparz espresso (jeśli nie masz ekspresu, w małej filiżance zaparz mocną kawę rozpuszczalną, bądź zwykłą parzoną tylko oddziel fusy(...)pianka musi być mocna (jeśli nie masz dyszy spieniającej, użyj spieniaczy do mleka na baterie -do kupienia w każdym markecie, jeśli nie masz takiego to zimne mleko wlej do słoika zakręć słoik, i bardzo energicznie potrząsaj słoikiem przez minimum 5 minut- mleka również się spieni) - w osobnej szklance zmiksuj jagody z kilkoma kostkami mleka, cukrem i zaparzonym espresso

SMYKWKUCHNI
Kiełbasa w słoiku pasteryzowana 169

przygotowana kiełbasa przywołuje moje wspomnienia z dzieciństwa. U babci, gdy dzielono mięso zawsze część pasteryzowano w słoikach. Ja poszłam troszkę na łatwiznę, bo pasteryzuje już gotową kiełbaskę, ale  mimo to efekt jest pyszny! Tak przygotowana wspaniale nadaje się do żurku, a marynatę wykorzystać jako baza pod sos lub żurek.   Składniki: 1 kg białej kiełbasy Przyprawy na jeden słoik(...)listek laurowy 2 ziarenka pieprzu 2 ziarenka ziela angielskiego 1 ząbek czosnku Wykonanie: Kiełbasę obgotować przez 10 minut, wyjąć z garnka, pociąć w słupki. Przełożyć do wyparzonych słoików, zalać wywaremm w którym się gotowała, dodać przyprawy, szczelnie zakręcić. Pasteryzować  80 minut i po 24 godzinach ponownie pasteryzować przez 80 minut. Słoiki wyjąć, wystudzić i przenieść do lodówki (można

Tradycyjna Kuchnia
Nalewka truskawkowa i bardzo stary stół. 132

wtedy dosłownie zwala z nóg. Nie czuć w niej alkoholu prawie wcale a w ostatecznym rozrachunku ma go naprawdę bardzo dużo - porównywalnie do państwowej wódki. Taką nalewkę robię w słoiku o pojemności 2 litry i na taki słoik podaje proporcję: 1 kg truskawek 0,5 kg cukru 0,5 l spirytusu Wykonanie: Z truskawek usunąć szypułki. Delikatnie je umyć. Wkładać(...)słoika na przemian z cukrem, tak by powstało z nich około 5 warstw - truskawki/cukier/truskawki itd. Całość zamknąć i postawić w ciepłym miejscu na 24 godziny. Przez ten czas co kilka godzin potrząsać słoikiem, by cukier łatwiej się rozpuścił i połączył z sokiem. Po 24 godzinach do słoja dolać alkohol i pomieszać. Zamknąć go i wstawić do zaciemnionego i chłodnego miejsca

Poezja Smaków - blog kulinarny
Konfitura truskawkowa 163

jedna czas, aby zmierzyć się z tym tematem. Przewagą domowych przetworów nad tymi ze sklepu jest to, że to my decydujemy co i w jakich proporcjach znajdzie się w słoikach. Moja konfitura nie zawiera żadnych sztucznych fixów czy substancji żelujących. Konsystencję zawdzięcza dodatkowi soku z cytryny, który zawiera pektyny, a te są naturalnym zagęstnikiem. Pektyny występują w ściankach komórkowych roślin(...)pamiętamy aby zamieszać od czasu do czasu oraz usunąć pojawiające się na powierzchni szumowiny. Konfitura powinna mieć gęstą konsystencję. Gorącą konfiturę przelewamy do czystych, wyparzonych wrzątkiem lub w piekarniku słoików (umyte słoiki i nakrętki wstawiamy na 10 minut do piekarnika rozgrzanego do 100 stopni C). Zakręcamy słoiki i ustawiamy do góry dnem

Smakowity Blog Kulinarny
Nalewka truskawkowa 8146

otrzymujemy 1 litr pysznego trunku.  SKŁADNIKI: 1/2 lita czystej wódki, 1 kg truskawek, 1/2 kg cukru. PRZYGOTOWANIE: 1. Truskawki płuczę i obieram z szypułek. Owoce przekładam do dużego słoika. Truskawki zalewam wódką. Słoik zakręcam i odstawiam na 2 tygodnie w słoneczne miejsce. 2. Po dwóch tygodniach wódkę zlewam do butelki. Owoce zasypuję cukrem. Słoik znów zakręcam zakrętką i odstawiam(...)tydzień. Codziennie słoikiem lekko potrząsam, aby cukier lepiej się rozpuścił.  3. Po tygodniu napój przecedzam i mieszam ze zlaną wcześniej wódką. Nalewkę filtruję i zalewam do butelek. Odstawiam na co najmniej 3 miesiące do piwniczki

Tradycyjna kuchnia Kasi
Syrop z pędów sosny 177

godzin. Syrop z pędów sosny. Idealny dla dzieci na kaszel i ból gardła.   Drukuj Czas przygotowania 15 min Czas gotowania Czas całkowity 15 min   Składniki pędy sosny (słoik) cukier* (2/3 słoika) 3 łyżki wody Wykonanie Pędy sosny wystawiamy na słońce na min. godzinę, aby pozbyć się ewentualnych robaków. Pędy można pokroić, ale nie jest to konieczne. Pędy układamy(...)warstwowo na przemian z cukrem. Po położeniu każdej warstwy ugniatamy ręką. Wierzch przykrywamy cukrem i mocno ugniatamy. Wlewamy wodę i zakręcamy słoik, nie musi być szczelnie. Wystawiamy w słoneczne miejsce(np. na parapecie) na min. 3 tygodnie. Co kilka dni zaglądamy do słoika i przyduszamy pięścią. Syrop pojawić powinien się w ciągu 2-3 dni. Gotowy syrop będzie bardzo aromatyczny

Apetyt na Zielone
Zapach wspomnień, czyli olfaktoryczne wspomnienia dzieciństwa 125

wychylają się zmarznięte od pierwszych przymrozków chryzantemy. Wszyscy schodzimy do piwnicy w której unosi się zapach jabłek, równiutko ułożonych w rzędach na drewnianych półkach. Obok nich zapasy na zimę, słoik przy słoiku dumnie stoją kompoty, soki, sałatki i inne przetwory. Zaczyna się coroczny rodzinny rytuał – kiszenie kapusty. Tata szatkuje starannie kapustę na długiej maszynie z ogromnym ostrzem, które mnie(...)smaczne wypieki, gotowała wspaniałe – zawsze dwudaniowe obiady i dbała o każdy posiłek. Odnalazłam jednak jeden smak ściśle związany z babcią. Jeden smak, jeden zapach mieszkający w szczelnie zamkniętych słoikach z gumką. W piwnicy były takie szczególne półki, gdzie przez lata stały babcine kompoty. Każdy słoik skrywał inny smak, inne owoce, które z chęcią wyjadałam. Były pyszne. Stały

Wędrówki po kuchni
Delikatna i krucha karkówka - pieczona trochę inaczej :) 249

stary, wysłużony, wielokrotnie sprawdzony... Z całego serca polecam!!!  Składniki (na 4 osoby): 4-8 plastrów karkówki (około 1-2 plastry na osobę) 500 g pieczarek 3 średnie cebule słoik ogórków konserwowych (łącznie z zalewą z tych ogórków) 2-3 łyżki dobrego keczupu Przygotowanie: 1. Plastry karkówki, jeśli są grube, to je troszkę rozbić. Przyprawić tradycyjnie, czyli pieprzem, solą, papryką(...)samą patelnię po karkówce i cebuli. Gdy woda odparuje, można troszkę przyprawić solą i pieprzem. Wyłożyć na cebulę. Patelnię można w końcu umyć :)   4. Ogórki wyjąć ze słoika, zostawić zalewę w słoiku, duże przyprawy z zalewy można wyrzucić, ale nie trzeba. Ogórki pokroić w kostkę, wyłożyć na pieczarki. A z zalewy z ogórków robimy sos do pieczenia - dodać

dobra gospodyni dom wesołym czyni
chrzan nie tylko do potraw-wlasciwosci lecznicze 91

chrzanu, 3 cytryny całe ze skórką 2 szklanki miodu     Wykonanie  Wycisnąć cytryny wraz z innymi składnikami w wyciskarce,lub sokowirówce. Wymieszać wszystkie składniki razem,  w słoiku i przechowywać w chłodnym, suchym miejscu. Przyjmować każdego dnia jedną łyżkę trzy razy dziennie. Chrzanowa herbata dla wzmocnienia płuc(...)trzy dawki i pić trzy razy dziennie, ogrzewać się w temperaturze około 40 ° C. chrzan dla lepszego trawienia Składniki: 1 litr białego wina, 50 g korzeń chrzanu Wykonanie Do słoika wlać wino i dodać chrzan,wymieszać .Zakręcić słoik i pozostawić w ciemnym miejscu, a następnie codziennie wypić 100 ml po jedzeniu. Chrzan na przeziębienia Składniki: Większy korzenia chrzanu Sok cytrynowy

w mojej kuchni
Dżem jabłkowo-rabarbarowy z mango 106

jest najlepszy moment na ocenę ile jeszcze dodać cukru (bo ta ilość zależy od słodkości owoców i naszych upodobań smakowych). Gorący dżem (jeszcze gotujący) nakładamy do wyparzonych i suchych słoików (gwint słoika i przykrywki też muszą być suche!) i od razu zakręcamy. Słoiki dobrze jest zapasteryzować (w zależności od wielkości słoików 15-20 minut). Dla pewności

Kolorowy Przepisownik
Syrop piniowy (z młodych pędów sosny) 181

ciepły i słoneczny dzień. Urywamy, bądź ucinamy jednie pędy z bocznych gałęzi, nigdy z czubka drzewa! Po powrocie do domu tniemy je na mniejsze kawałki, układamy ściśle w słoiku (można lekko ubić) i przesypujemy cukrem Na wierzch nasypujemy warstwę cukru około centymetra i zostawiamy słoik na 2-3 tygodnie w temperaturze pokojowej Po tym czasie dokładnie wymieszać, odcedzić przez sito(...)powinny nadużywać kobiety w ciąży. Uwagi Pędy po około tygodniu `lubią` zapleśnieć z góry. Aby temu przeciwdziałać należy pamiętać o grubej, centymetrowej lub więcej warstwie cukru na górze słoika. Można także po około 4 dniach dodać łyżkę spirytusu, który zapobiegnie pleśnieniu. Wyjściem z sytuacji jest także po około 4-6 dniach, gdy w słoiku będzie już sporo syropu wyjąć część

Mr. Taste
Makaron z kurczakiem w sosie z suszonych pomidorów 203

Wróciłam po pracy szalenie głodna z ochotą na coś konkretnego. W domu była pierś z kurczaka. W oczy rzucił mi się słoik z suszonymi pomidorami z dodatkiem kaparów i od razu przyszła mi na myśl klasyka – makaron z kurczakiem w sosie z suszonych pomidorów. Połowę słoika zblendowałam wraz z sosem winno-śmietanowym, a połowę dodałam do sosu – wyszedł(...)genialny. Resztki dania spakowałam na drugi dzień do pracy – po odgrzaniu smakowało równie pysznie. Makaron z kurczakiem w sosie z suszonych pomidorów: 1 podwójna pierś z kurczaka 1 słoik suszonych pomidorów z kaparami (150 g) 3/4 szklanki bulionu 1/2 szklanki białego półwytrawnego wina 1/2 szklanki śmietanki kremówki (30%) 2 ząbki czosnku 4 łyżki startego parmezanu 1 łyżeczka suszonego oregano

Poezja smaku
Syrop z pędów sosny. Idealny dla dzieci na kaszel i ból gardła. 237

zalecany przy bólach gardła, anginie, kaszlu. Dzięki olejkom eterycznym syrop udrożni drogi oddechowe. Dawkowanie:  W przypadku dolegliwości pijemy 2-4 łyżki dziennie, co kilka godzin. Składniki: pędy sosny (słoik) cukier* (2/3 słoika) 3 łyżki wody Wykonanie:  Pędy sosny wystawiamy na słońce na min. godzinę, aby pozbyć się ewentualnych robaków. Pędy można pokroić, ale nie jest to konieczne. Pędy(...)układamy warstwowo na przemian z cukrem. Po położeniu każdej warstwy ugniatamy ręką.  Wierzch przykrywamy cukrem i mocno ugniatamy.  Wlewamy wodę i zakręcamy słoik, nie musi być szczelnie. Wystawiamy w słoneczne miejsce(np. na parapecie) na min. 3 tygodnie. Co kilka dni zaglądamy do słoika i przyduszamy pięścią. Syrop pojawić powinien się w ciągu 2-3 dni. Gotowy syrop

Apetyt na Zielone
DIY SŁOIKI Z DINOZAURAMI 103

dinozaurach, ubieramy się w ubranka z motywem dinozaurów , przebieramy się za dinozaury,jemy kluski i ciastka w kształ tach dinozaurów , jeździmy do parków dinozaurów i....robimy słoiki z dinozaurami:) Pierwsze wykonaliśmy kilka lat temu, lecz niestety podczas przeprowadzki słoiki razem z nakrętkami bardzo ucierpiały. Dziś po raz kolejny zabraliśmy się więc ochoczo do pracy. Do wykonania słoików z dinozaurami(...)innymi figurkami) POTRZEBUJEMY : słoiki z nakrętkami ulubione figurki, najlepsze będą te stabilnie stojące klej do tworzyw sztucznych , u mnie świetnie sprawdza się klej Magic farba (u mnie akrylowa) , najlepiej jednak zapytać w sklepie z artykułami plastycznymi o najlepszą farbę, bo jasne akrylowe farby niezbyt dobrze pokrywają plastykowe powierzchnie. Rewelacyjnie sprawdzi się farba w spray do tworzyw sztucznych. Powierzchnia będzie idealnie

WYSPA SZCZĘSLIWA
konserwa ze śledzia w sosie kaukaskim 149

patelnię dorzucamy drobno posiekaną papryczkę chilli, sól,  cukier , koncentrat pomidorowy, oraz sok z  cytryny  i dusimy dalsze 2-4 minuty. Układamy warstwę sosu na dnie słoika, dodajemy śledzie, na wierzch znów układamy sos ( w takich proporcjach by sos stanowił około trzeciej części zawartości słoika). Zakręcamy słoiki i je pasteryzujemy ( w garnku lub piekarniku) przez(...)minut w temperaturze  80-90 stopni. Następnie słoiki odstawiamy na dzień i gotowe. Tak przygotowane ryby możemy przechowywać przez kilka miesięcy

Miód i pieprz