słoik - 12348 przepisów (strona:85/824)

Ogórki kiszone 200

Można je jeść samodzielnie lub używać jako składnik sałatek. Składniki: małe ogórki gruntowe czosnek gałązki kopru z nasiennymi koszyczkami korzeń chrzanu sól Wykonanie: Ogórki myjemy. Na dno litrowych słoików wkładamy: 2 gałązki kopru, 2 przekrojone ząbki czosnku, kawałek obranego i przekrojonego korzenia chrzanu. Następnie w słoikach układamy ciasno ogórki. Na górze słoików między ogórki wciskamy jeszcze dwie gałązki kopru, kolejne(...)przekrojone ząbki czosnku i kawałki korzenia chrzanu. Całość zalewamy gorącą osoloną wodą: w litrze wody rozpuszczamy 1 czubatą łyżkę soli. Słoiki zakręcamy i wstawiamy do chłodnego, ciemnego pomieszczenia. Jemy, kiedy tylko mamy na to ochotę. Zachęcam do zrobienia surówki z kiszonych ogórków. Przepis: Surówka z kiszonych ogórków Smacznego

Smak mojego domu
Na zimę. Domowy kompot z renklod i mirabelek 139

chce. My w celu orzeźwienia raczymy się przede wszystkim zwykłą wodą, ale robię też różnego rodzaju lemoniady a czasami gotuję owocowe kompoty. Mając nadmiar świeżych owoców postanowiłam zrobić kilka słoików kompotu na zimę. Mało kto chyba dzisiaj je robi bo wygodniej ugotować choćby jabłkowy ze świeżych jabłek dostępnych cały rok albo z mrożonych owoców. Ja nie mam jednak miejsca żeby(...)zamrozić większą ilość takich owoców jakie bym chciała a słoiki stały puste no to zapakowałam w nie śliwki i już. Zrobienie kompotu to łatwizna, sami zobaczcie! Kompoty robiła moja Babcia. Pamiętam rzędy dużych słoików stojące na półkach w piwnicy. Był obowiązkowo kompot z gruszek, śliwkowy z renklod, wiśniowy... Żaden rodzinny obiad nie mógł się bez nich obejść. Jeśli chcecie wiedzieć

Smaczna Pyza
Krupnik szlachecki - staropolska nalewka miodowo-korzenna 185

gotujemy około 2 minuty. Wyłączamy ogień i czekamy aż mieszanina ostygnie. Nie musi być zupełnie zimna. Po prostu żeby nie była bardzo gorąca. Dolewamy spirytus, mieszamy i przelewamy do słoika, w którym wcześniej umieściliśmy suszoną skórkę z pomarańczy. Zakręcamy i odstawiamy na dobę.  Po dobie filtrujemy. Ja do tego celu używam filtrów do kawy. Nakładam taki filtr na słoik(...)papierowego ręcznika. Z racji sporej ilości miodu nalewka dość długo się filtruje, może to zająć nawet kilkanaście godzin. Dla przyspieszenia procesu można zastosować pewien myk: założyć filtry na kilka słoików i filtrować właśnie przez kilka filtrów na raz, na kilka słoików. Będzie znacznie szybciej. A potem połączyć całość. Nalewkę butelkujemy i odstawiamy na tydzień. Otrzymałem z tego około

Marder&Marder Manufacture
dżem wiśniowy z kardamonem 236

podaję dziś oraz nalewka i muffiny. Dodanie kardamonu do tego dżemu to był świetny pomysł! Ta przyprawa świetnie pasuje do wiśni. Spróbujcie :) DŻEM WIŚNIOWY Z KARDAMONEM przepis autorski // 5 słoików ~1,5kg wiśni (waga bez pestek) ~300-400g cukru ~czubata łyzeczka mielonego kardamonu (lub wiecej / mniej do smaku) Wiśnie wrzucamy do garnka, dodajemy połowę ilosci cukru i gotujemy(...)Następnie wyłaczamy dżem na ok. 1-2h. Po upływie tego czasu dodajemy pozostały cukier i gotujemy do zgęstnienia. Pod koniec gotowania doprawiamy kardamonem. W piekarniku wyparzamy słoiki (oraz nakrętki) i od razu napełniamy je gorącym dżemem uważając, aby nie pobrudzić rogów słoika (miejsca na zakrętkę), odwracamy słoiki do góry dnem, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do całkowitego ostudzenia. Smacznego! :) Przepis

chili & sugar
domowe ogórki kiszone na zimę 158

dowolna ilość) 2 ząbki czosnku korzeń chrzanu 2 baldachy kopru z nasionami kilka liści z czarnej porzeczki 1 łyżka soli na litr wody wykonanie: Ogórki dokładnie myjemy. Do wyparzonych słoików o pojemności 900 ml wkładamy po 2 ząbki czosnku (przekrojonego na pół), cząstki chrzanu ok. 3 cm długości (pokrojone w słupki), 2 łodygi baldachu kopru, liście z czarnej porzeczki oraz(...)gorczycę. Ogórki układamy pionowo, bardzo ściśle w słoikach, stroną którą był połączony z łodygą w dół, mamy wtedy gwarancję, że gorycz z końcówki ogórka nie przejdzie wyżej. Wlewamy wodę z rozpuszczoną solą tak, aby woda przykryła całkowicie ogórki. Dokładnie wycieramy z zewnątrz słoik jednorazowym ręcznikiem papierowym, zakręcamy zakrętką. Odstawiamy i po kilku dniach wynosimy słoiki do zimnej spiżarni

Domowy Smak Jedzenia
Murzynek w słoiku 236

Dalszy ciąg moich zmagań z wypiekami w słoiczkach ( kliknij tutaj , aby sprawdzić przepis na sernik w słoiku), tym razem postawiłam na ciasto czekoladowe - murzynek, który jest pyszny, cudownie czekoladowy i wilgotny, mówię Wam dosłownie rozpływa się w ustach. Podany z moim niedawnym odkryciem, czyli ubitym mleczkiem kokosowym. Całość tworzy genialną kompozycję. W końcu w domu. Połowa wakacji minęła(...)się do roboty. Dzisiaj na blogu pojawi się jeszcze recenzja. Mój piekarnik jak zwykle piecze na dwie części > . < Tęsknię za piekarnikiem prababci xD Murzynek - ciasto czekoladowe w słoiku podany z ubitym mleczkiem kokosowym przepis własny / 1 porcja - słoik 250 ml /  składniki: 35 g mąki pszennej lub innej, czyli ok. 3 lekko czubatych łyżek mąki 1/2 łyżeczki proszku

tost z dżemem
Botwinka na zimę w słoiku 278

Zatrzymać lato w słoiku zimą... Na jeden słoik litrowy - 2 pęczki botwinki - ,7 l wody - płaska łyżka soli kamiennej - 2 łyżki octu jabłkowego Wstaw wodę z solą i octem.  Botwinkę dokładnie omyj, jak masz malutkie buraczki to też je możesz wykorzystać. Do wrzącej wody dodaj pokrojoną w niewielkie kawałki botwinkę. Gotuj 7-8 minut. Wyparz słoik z pokrywką. Włóż(...)niego gorącą botwinkę, wciśnij wszystkie liście, dopełnij wodą, zakręć słoik i odwróć do do góry nogami. Pozostaw do wystygnięcia.Ot cała filozofia . CMOK

Pasje Jolki
Kompot z moreli na zimę 204

ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki na 4 słoiki 1 litrowe: 3 – 3,5 kg moreli 2 l   + 1 szklanka wody 4 łyżki cukru brązowego lub białego   Morele umyć, przekroić na pół, pestki usunąć. Do przygotowanych słoików(...)przełożyć oczyszczone morele.  Wodę i cukier zagotować. Gorącym syropem zalać słoiki. W dużym garnku z dnem wyścielanym ściereczką zagotować wodę, ustawiać słoiki tak, aby woda sięgała do ¾ wysokości i gotować na małym ogniu 15 – 20 minut. Po zakończonej pasteryzacji wyjąć z garnka i przestudzić. SMACZNEGO

kulinarnyswiatdomi
Dżem malinowo-melonowy z miętą 182

dżemu (będzie rzadki, ale po pasteryzacji i stygnięciu zgęstnieje) wrzucić drobną posiekaną miętę i skórkę z limonki. Wymieszać, zostawić pod przykryciem przez 3 minuty. 4. Całość przelać do wyparzonych słoików*, zakręcić i poddać pasteryzacji**. * Wyparzanie słoików - Słoiki i nakrętki umyć pod gorącą wodą, włożyć do piekarnika nagrzanego do 100 stopni na 10 minut. ** Pasteryzacja - napełnione słoiki włożyć do piekarnika nagrzanego

Moja Galeria Smaku
Sernik w słoiku 188

razem nie jest gotowany, a pieczony. Pyszny, kremowy, jeden z najlepszych, jakie jadłam.  Muszę chyba zmienić tytuł bloga na coś z sernikiem ;D Śniadaniowy waniliowy serniczek pieczony w słoiku (zjedzony na zimno) podany z jogurtem greckim i malinami Przepis:    na podstawie przepisu  Marthy Stewart / 1 porcja - mały słoik - ok. 3/4 słoika 250 ml bez dodatków / składniki(...)piekarniku około 25-35 minut. Serniczek pozostaw w piekarniku do ostygnięcia, przełóż do lodówki na kilka godzin, tak aby się schodził, a najlepiej na całą noc. Gotowy sernik w słoiku podawaj np. z świeżymi owocami, dżemem lub frużeliną i pokruszonymi ciasteczkami, kruszonką czy granolą. *jak Philadelphia - użyłam serka Milandia, który kupiłam w Biedronce ** swój sernik piekłam w piekarniku gazowym

tost z dżemem
Ogórki po warszawsku w zalewie octowej 202

wychodzą dokładnie takie jak kupne.     Ogórki korniszony - ilości w stosunku do zalewy nie podaję, gdyż wszystko zależy od ich wielkości a nie wagi, gdy ułożycie ogórki do słoików, sami musicie wywnioskować ile litrów zalewy należy przygotować. Najlepsze są jak najmniejsze ogóreczki.   Ogórki układamy w wyparzonych słoikach do których dodajemy w zależności od  wielkości słoików(...)ogórki zalewamy gorącą zalewą   Zalewa: 3 litry wody 1/2 litra octu 10% 1 3/4 szklanki cukru 4-5 łyżek  soli Zalewę należy zagotować do rozpuszczenia cukru.   Słoiki z ogórkami i zalewą zakręcamy i odstawiamy do następnego dnia. Na drugi dzień  pasteryzujemy je przez 20 minut, ale nie gotujemy na mocnym ogniu, woda powinna tylko delikatnie "puszczać

Jadło i czytadło
Ogórki konserwowe z curry. 162

Składniki : około  2 ,5 kg małych ogórków    Na każdy słoik 0.9 l :   1 plaster cebuli 1 plasterek obranego korzenia imbiru kilka ziaren kolorowego pieprzu 1 łyżeczka gorczycy 4-5 ziaren ziela angielskiego  szczypta mielonego pierzu ziołowego Zalewa : 3 szklanki wody ( najlepiej źródlanej ) 1 szklanka octu 10 % 1,5 szklanki cukru 1 łyżka soli opakowanie curry(...)Sposób wykonania :   O górki dokładnie opłucz, przekrój na połówki lub ćwiartki ( gdy są bardzo małe mogą być całe ). Do słoików wsyp zioła podane w przepisie. Poukładaj ciasno ogórki w przygotowanych słojach. Składniki na zalewę połącz razem , zagotuj. lekko przestudzoną zalewą napełnij słoiki z ogórkami, szczelnie zamknij wieczkami. Pasteryzuj około 5-10 minut od momentu zagotowania się wody. Przechowuj

Przepisy i porady kulinarne
cukinia w sosie musztardowo chrzanowym do słoików 180

zalewa - 1 l wody - 5 łyżek musztardy - 2 łyżki startego chrzanu - 1 szklanka cukru - 3 łyżki soli - 1 szklanka octu - 2 łyżki suszonej pietruszki do każdego słoika - pół łyżeczki gorczycy - 1 kulka ziela angielskiego - kawałek liścia laurowego Sposób przygotowania: 1. - Cukinię pokroić w dużą kostkę gdy mamy dużą cukinię trzeba ją obrać(...)wydrążyć pestki. 2. - Do każdego słoika dać gorczycę ziele angielskie oraz liść laurowy .                                                                  Włożyć do słoików ciasno pokrojoną cukinię. 3. - Z podanych składników zgotować zalewę gorącą zmiksować

W królestwie smaków Beaty
Marynowana fasolka szparagowa 176

szklanka octu 10%, 2 łyżki cukru, 1/2 łyżki  soli. PRZYGOTOWANIE: 1.  Fasolkę obieram i gotuję 5 minut w osolonej wodzie. Odcedzam.  2. Do każdego ze słoików daję po gałązce kopru, kilka ziaren pieprzu, listek laurowy, ziele angielskie, ząbek czosnku oraz odrobinę gorczycy. W słoikach układam obgotowaną fasolkę.  3. Z podanych składników gotuję zalewę. Gorącą zalewą(...)zalewam fasolkę w słoikach. Słoiki zakręcam. Pasteryzuję 15 minut

Tradycyjna kuchnia Kasi
Korzenny kompot śliwkowy. 149

cytrusów, pieczonego ciasta i jedyne na co mamy ochotę to zagrzebać się pod kocem z ciekawą książką i delektować się korzennym nektarem. Przepis na korzenny kompot śliwkowy na jeden słoik 0,9l Śliwki (układamy w słoiku, nie do pełna, zostawiamy przestrzeń około 2-3 cm) 2-3 łyżki cukru 2 goździki spora szczypta przyprawy do pierników lub cynamonu(...)Wszystkie składniki wkładamy do słoika, zalewamy ciepłą przegotowaną wodą (zostawiamy 2 cm), zakręcamy i pasteryzujemy 20 minut od momentu gdy woda zacznie wrzeć. Po tym czasie wyjmujemy słoiki, odwracamy do góry dnem i zostawiamy do wystudzenia

Rozpustne gotowanie