Każda wiejska gospodyni wie, że najlepsze dżemy z truskawek robi się pod koniec sezonu. Wówczas owoce są najsłodsze i nie trzeba dodawać tyle cukru. Ja w tym roku dodatkowo zmodyfikowałam przepis i dodałam do dżemu wanilie. Świetnie wzbogaciła smak. Jeśli jeszcze nie macie gotowych przetworów to naprawdę ostatni dzwonek, by kilka zrobić J Ilość porcji: 8 słoików Czas przygotowania: 15 minut Składniki: 2kg truskawek 1 opakowanie żelfixu 2:1 800g cukru 2 laski wanilii Truskawki obieramy z szypułek oraz dokład... czytaj dalej...
Znany od bardzo dawna sposób pasteryzacji niektórych produktów w szczelnie zamkniętym szklanym słoiki jest najlepszym sposobem na przedłużenie ich czasu do spożycia.
Czytaj dalej...Znana wszystkim truskawka, a właściwie poziomka truskawka, to uzyskany ponad 300 lat temu na dworze francuskim mieszaniec dwóch gatunków poziomki.
Czytaj dalej...