słoik - 12348 przepisów (strona:88/824)

Domowa mielonka (słoikowa) 113

Domowa mielonka to alternatywa do kupnych wędlin. Dzięki podwójnej pasteryzacji można ją dłużej przechowywać i jest o wiele smaczniejsza niż sklepowa mielonka!    Składniki na 3 słoiki 250 ml: 1 kawałek szynki (700 g) sól czosnkowa pieprz kolorowy kilka ziaren jałowca Mięso umyć, osuszyć, pokroić w kostkę i zmielić w maszynce (na średnich oczkach). Do zmielonego mięsa dodać przyprawy(...)żałować ;)). Wszystko ze sobą wymieszać. Przygotowane mięso przełożyć do 250 ml słoików (nakładać do 2/3 wysokości) i podwójnie pasteryzować (tzn. do garnka włożyć zakręcone słoiki, zalać zimną wodą do 3/4 wysokości słoików i gotować na średnim ogniu około 45 minut* - na drugi dzień gotowanie powtórzyć). Przechowywać w chłodnym miejscu.  *czas liczyć od momentu wrzenia wody

Ugotować
Ogórki na ostro do słoików + film 355

Przepyszne, ostro- słodkie ogórki do słoików są znakomitą propozycją na obiad, do kanapek lub świetną przekąską na domowe imprezy. Sposób ich wykonania jest bardzo prosty a swoim smakiem zachwycą nie jedno podniebienie. składniki na 4 - 5 litrowych słoików 2,5 kg średnich ogórków gruntowych 1,5 łyżki soli 1 łyżeczka papryczki chili w proszku 2 główki czosnku 1/2 kg cukru(...)końcu wlewamy olej, całość zagotowujemy i odstawiamy z ognia do przestudzenia. Ciepłą zalewę wlewamy do ogórków, wszystko mieszamy i odstawiamy na około godzinę. Po tym czasie w wyparzonych słoikach, dość ściśle układamy ogórki i wlewamy zalewę z czosnkiem, słoiki zakręcamy i pasteryzujemy około 10 minut

Smakowite Dania
Dżem malinowy 134

dokładnie mieszamy. Doprowadzamy po raz kolejny do wrzenia po czym wyłączamy gaz. Ja odczekuję chwilę do momentu aż zniknie piana, która utworzyła się na dżemie, po czym przekładam do słoików, zakręcam je szybko i odstawiam do góry dnem. Słoiki powinny same się zawekować, jeśli jednak tak się nie stanie - polecam zapasteryzować wkładając zamknięte słoiki do piekarnika (stawiać na szmatkę, nigdy(...)bezpośrednio na blachę, bo słoiki mogą popękać) w temp. 130 stopni i zostawić na jakieś 15 minut. Potem wyciągnąć i odstawić do góry dnem na ściereczce. Smacznego

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Kompot z truskawek na zimę. Wspomnienie lata. Domowe przetwory. 171

potem w zimie cieszyć się wspomnieniem lata. Kompoty są bardzo łatwe w przygotowaniu i nie wymagają dużo pracy, więc warto je przygotować. Polecam ja co roku robię po kilkanaście słoików i wszystkie znikają :) Składniki na ok.10 słoików ( połowa 0,7 l, połowa 0,9 l ) - truskawki 4 kg - cukier 1 kg - woda 3 litry Wykonanie Truskawki myję pod bieżącą, zimną(...)wodą, pozbawiam szypułek. Układam w uprzednio wymytych i wyprażonych słoikach. Trzy litry wody mieszam z kilogramem cukru i gotuję 3 minuty. Powstały syrop studzę i zalewam truskawki w słojach. Truskawki w słojach nakładam do pełna, syropem zalewam słoje prawie po brzegi.( co widać na zdjęciach :) ). Brzegi słojów przecieram dokładnie najpierw mokrą, potem sucha ściereczką i zakręcam wymytymi i osuszonymi pokrywkami

Kuchnia z widokiem na ogród
Ogórki kiszone na zimę, małosolne na już. Domowe przetwory. 177

dniach :) Ja co roku przetwarzam większa ilość, w tym roku 15 kg, przeważnie 20 kg. I zazwyczaj ledwo mi starcza do następnego sezonu, zawsze muszę jeden słoik schować aby był do wielkanocnej sałatki jarzynowej :) Składniki ( na 27 słoi litrowych + 1 słój 3 litrowy na małosolne ) - ogórki 15 kg - koper duża wiązka - czosnek 4 duże główki - chrzan 3 duże laski - woda(...)kroję w cienkie paseczki, koper ( łodygi + baldachy ) tne nożyczkami na ok. 5 cm. kawałki. Wymoczone ogórki szoruję szczoteczką i dokładnie płukam pod bieżącą zimną wodą. Do wymytych i wysuszonych słoików na dno nakładam po dwa kawałki chrzanu, czosnku i kopru. Ogórki wkładam najpierw większe pionowo,potem uzupełniam mniejszymi poziomo. Na górę po nałożeniu ogórków dodaję znów po dwa kawałki chrzanu

Kuchnia z widokiem na ogród
Pstrąg marynowany 182

gotowa praktycznie na drugi dzień, ale w przypadku ryb ze skórą i szkieletem potrzeba więcej czasu. Jeśli nie marynowaliście jeszcze pstrąga, to serdecznie polecam. Składniki  na 1 litrowy słoik: 3 oczyszczone pstrągi 1 duża cebula 2 liście laurowe 6 ziarenek ziela angielskiego 1/2 łyżeczki soli 2 łyżeczki  cukru 1/3 szklanki octu 1 i 1/2 szklanki wody olej(...)cebula zmięknie, następnie dolewamy ocet i zagotowujemy.Ja lubię zalewę słodko-kwaśną, wiec nie żałuję cukru i zdarza mi się czasem jeszcze na koniec ją dosłodzić.Rybę przekładamy do słoika i zalewamy gorąca marynatą.Odstawiamy do ostygnięcia , a potem na kilka dni umieszczamy nasz słoik w lodówce. Smacznego :) ps. na zdjęciu w małym słoiku jest mintaj, którego zamarynowałam

Gosia gotuje
Kiszona kapusta na zimę. 4488

sprawdzić czy woda jest wystarczająco słona) WYKONANIE: Marchewkę zetrzeć na dużych oczkach, wymieszać z poszatkowaną kapustą i solą- pozostawić na noc, następnego dnia, kapustę wkładamy do wyparzonych słoików, bardzo mocno ubijamy odlewając nadmiar wody ( ja z tej porcji kapusty zrobiłam 18 słoików 0.9l.), zostawiamy na 4-5 dni, odlewając nadmiar wody, zakręcamy słoiki i odstawiamy w ciepłym miejscu(...)około tydzień, potem wynosimy do spiżarni, po  około 2-3 tyg. kapusta gotowa.  Do dwóch słoików dodałam liść laurowy- mam nadzieję, że będzie jeszcze lepsza na bigos niż tradycyjna- podzielę się z Wami wrażeniami po świętach. Jednak już dziś jestem pewna, że lepszego bigosu niż z własnej kapusty nie zjecie

Kuchnia Beaty
Ogórki kiszone 161

musiałam się zastanawiać ile mam wziąć kopru czy chrzanu; zużyłam cały zestaw odliczając jedynie 2 ząbki czosnku Zalewa: 1 łyżka soli na 1 litr wody Na dnie słoika układamy wszystkie składniki - u mnie specjalne naczynie gliniane Na górę dajemy ogórki  Zagotowujemy wodę i do gorącej wsypujemy sól - 1 łyżka na 1 litr wody - zalewamy ogórki gorącą wodą Przykrywamy słoik(...)mnie przez pierwsze trzy dni naczynie nie było przykryte, przykryłam czwartego dnia i ogórki stały tak przez kolejne dwa dni. W sumie kisiły się sześć dni Następnie zamykamy dokładnie słoik i, w zależności od warunków jakie posiadamy, znosimy do piwnicy lub wkładamy do lodówki - ja włożyłam do lodówki uprzednio przekładając ogórki wraz z zalewą z naczynia do słoika

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Śledź pod pierzynką czyli buraczki rządzą 447

Nigdy nie zrobiłam śledzia pod pierzynką z innego przepisu. Ten towarzyszy mi od 12 lat i tak pozostanie :) Składniki: 1/2 słoika śledzi wiejskich (ok. 330 gramów) 3 buraki 1 duża cebula lub cebulka, która znajduje się w słoiku wraz ze śledziami - osobiście wolą właśnie tę ze słoika majonez, najlepiej kielecki, ponieważ jest świetnie przyprawiony sam w sobie 4 łyżki startego(...)pieprzu szczypta soli Buraki gotujemy w wodzie doprawionej listkami laurowymi, solą i pieprzem, a po wystudzeniu należy zetrzeć na tarce o dużych oczkach Jeśli używamy cebulę taką nie ze słoika to należy pokroić ją w kostkę Śledzie również kroimy w kostkę W szklanym naczyniu (wówczas ładnie widać układane warstwy) wykładamy składniki w następującej kolejności: śledzie, cebulka, buraki, majonez

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Kolorowe pikle warzywne 148

warzywnych nie robiłyśmy, więc póki co przedstawiamy przepis archiwalny (bo chyba sprzed 3 lat), ale wciąż aktualny ;-) Takie kolorowe pikle robimy co roku, właśnie z tego przepisu. Warzywa ze słoików świetnie sprawdzają się w zimie do sałatek, lub jako zakąska. Warto już dziś pomyśleć o długich zimowych wieczorach i przemycić w słoiczkach trochę słońca i kolorów na ten czas. Kolorowe(...)małe cząstki.    Marchewkę, kalafior i brokuła gotować po kolei po ok 3 minuty w osolonym wrzątku, odcedzić na sicie i przelać zimną wodą. Warzywa ułożyć w słoikach warstwami, przełożyć listkami natki. Z zalewy wyjąć ziele i liście i zalać gorącą słoiki. Pasteryzować 25 minut. Z pokazanych składników wyszły 4 niewielkie słoiki

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Maliny w syropie własnym 662

SKŁADNIKI:  1,5 kg malin (około 1,62 l) 16 dużych łyżek cukru 6 łyżek wrzącej wody + około 600-700 ml do uzupełnienia PRZYGOTOWANIE: Maliny przebieramy.  Do słoików (u mnie 560 ml) wkładamy przebrane maliny - wkładam dość ciasno.  Do garnka wsypujemy cukier dodajemy około 6 łyżek wrzącej wody i całość mieszamy do uzyskania gęstego ulepka.  Ulepkiem(...)zalewamy maliny - powstały ulepek dzielimy na 3 równe porcje.  Następnie uzupełniamy wrzącą wodą do 3/4 wysokości słoika.  Zakręcamy słoikiSłoiki zagotowujemy przez około 15 minut na niewielkim ogniu we wrzącej wodzie

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Sałatka szwedzka do słoików na zimę 512

Klasyczna szwedzka sałatka do słoików na zimę. Przygotowujemy ją co roku by mieć w swojej spiżarni chociażby kilka słoiczków przypominających Nam lato. Sałatka ta jest tak naprawdę dość delikatna i jeżeli ktoś lubi ostrzejsze smaki polecam dodanie większej ilości octu. Idealnie sprawdza się też dodatek świeżej papryki co nadaje sałatce kolorowego wyglądu i delikatnego(...)posmaku owego warzywa.  Sałatka szwedzka do słoików SKŁADNIKI: 2 kg ogórków 1 duża cebuli 2 marchewki 1/2 szklanki octu 1/3 szklanki cukru sól pieprz 4 ziarenka ziela angielskiego 1 liść laurowy 2 ząbki czosnku  PRZYGOTOWANIE: Ogórki myjemy w zimnej wodzie i moczymy pół godziny, następnie ścieramy na plastry. Marchew obieramy i ścieramy na plastry. Cebulę obieramy i również

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Pyszna domowa kiełbasa w słoikach. 164600

solą , dokładnie wszystko razem wymieszaj. Odstaw na co najmniej na 12 godzin do lodówki ( 2-6 C ). Po tym czasie, wymieszaj jeszcze raz masę kiełbasianą i napełnij nią wyparzone słoiki ( 0,5 L ) dość mocno ubijając ją łyżką. Szczelnie zamknij nowymi, wyparzonymi wieczkami. Na dnie szerokiego garnka ułóż ścierkę, na niej poustawiaj słoiki i zalej wodą do 3/4 wysokości. Przykryj(...)garnek pokrywką i wstaw na gaz. Od chwili, gdy woda zawrze, przycisz nieco płomień i gotuj odpowiednio długo ( 60 minut ). Następnie pozostaw słoiki do wystudzenia w garnku, zimne ponownie pasteryzuj po 24h ( 40 minut ). Tak za pasteryzowane mięso przechowuj w lodówce przez kilka tygodni. Po otwarciu słoika pięknie pachnie i wybornie smakuje ! Lepiej niż tradycyjna kiełbasa w jelicie. Rada

Przepisy i porady kulinarne
Zakwas buraczany 222

myjemy i kroimy na cienkie plasterki. Czosnek kroimy na plasterki i mieszamy z burakami oraz z zielem angielskim i liśćmi laurowymi. Następnie całość przekładamy do dużego, czystego naczynia (np. słoik) i zalewamy letnią przegotowaną wodą tak aby przykryła zawartość słoika. Na sam koniec kładziemy na górze kromkę razowego chleba. Całość przykrywamy gazą. Słoik ustawić w ciepłym miejscu(...)dniach należy zebrać pianę i przelać do butelek bądź słoików, dobrze zakorkować

Krakowskie smaki Ani