kwestię oszczędności, więc miałam okazję się przemóc. Za to z tego przetworu bardzo, bardzo się cieszę, bo uwielbiam je chrupać. :) Proporcje zalewy są na około 2 litrowe słoiki, ponieważ wątpię, by ktoś tak, jak ja robił tak znikomą ilość jakichkolwiek przetworów. ;) Dodałam do niej również, dla odmiany, odrobinę gorczycy. mini cebulki, najlepiej dymki 700ml wody 250ml octu jabłkowego(...)ziaren gorczycy Do garnuszka wlewamy wodę, dorzucamy przyprawy. Wszystko razem mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. W słoiczkach układamy, niezbyt ciasno, obrane cebulki. Zalewamy je przestudzoną zalewą i dokładne zakręcamy słoik. Gotowe - pasteryzujemy. Na dno garnka kładziemy ściereczkę, a na niej ustawiamy słoiki. Woda powinna przykryć je do około połowy wysokości. Pod garnkiem zapalamy płomień i gotujemy wodę aż zawrze. Wyjmujemy
Kuchenna Kontrrewolucyapory nie robiłam jej sama i muszę przyznać, że z zalewy jestem zadowolona na wskroś! Sama wydedukowałam proporcje i tylko czekam, aż będę ją zjadać! Zrobiłam na razie dwa słoiki w różnych wariacjach - z koperkiem i z marchewką. nieduże ogórki gruntowe zalewa na około dwa litrowe słoiki: 700ml wody pół szklanki octu spirytusowego 6 łyżek miodu rzepakowego 2 płaskie łyżki(...)reszty przypraw robimy zalewę, którą następnie doprowadzamy do wrzenia. Na koniec dolewamy do niej 4 łyżki oleju i mieszamy. Ogórki obieramy i kroimy na cieniusieńkie plasterki. Umieszczamy je w słoiku w dość dużej ilości, jednak nie upychamy i wypełniamy słoik zalewą. Jak wspominałam - można do sałatki dodać startą na dużych oczkach/pokrajaną w paseczki świeżą marchewkę lub posiekany koperek
Kuchenna Kontrrewolucyazaległości w kuchni :) Powoli da się wyczuć w powietrzu że lato zamienia się powoli w "babie lato". A to dobra okazja by zamknąć co nieco dobroci z ogródka w słoikach. Lubię robić zapasy na zimę. Dżemy, kompoty a ostatnio także sałatki. Przepis na tę sałatkę dostałam od mamy M, która robi jej zawsze sporą ilość :) Zaraz na następny dzień(...)zrobiłam otwarliśmy z M jeden słoik i pałaszowaliśmy ze smakiem. Jednak najlepiej, jak sałatka dłużej postoi - wtedy uwolni wszytskie swoje aromaty :) Składniki: 2 kg ogórków do każdego słoika po ząbku czosnku, gałązce zielonego kopru oraz kilka ziaren gorczycy Składniki zalewy: 2 szklanki wody 1/4 szklanki octu 2 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki chilli 1/4 szklanki cukru 1 liść laurowy kilka ziaren
My simple kitchenziołami, czosnkiem i chili. Po co? Bo chciałam! Za kilka dni będę miała fajny dodatek do sałatek, aromatyczne kosteczki sera chowające się pomiędzy listkami sałaty, a oliwą z tego słoika dodatkowo poleję sobie sałatę, bo dzięki temu co w niej pływa i ona nabierze niepowtarzalnego smaku. I co Wy na to? Każdy czerwony wyraz w tym poście jest linkiem, który(...)warstwami ziół i czosnku. Ja na dno ułożyłam kilka gałązek ziół, odrobinę pieprzu, na to ser, posypałam ziołami, ułożyłam gałązki, papryczkę chili i czosnek i tak aż do brzegów słoika. Wszystko zalałam oliwą z oliwek. Zalewamy tak aby poziom oliwy sięgał ponad ser. Zamknęłam słoiki i wstawiła do lodówki na co najmniej 4 dni. W lodówce oliwa może lekko skrzepnąć
Blondynka GotujeZiołową wersję Marynowanego Sera Korycińskiego pokazałam Wam we wcześniejszym poście. Nie ograniczyłam się do jednej wersji smakowej, zrobiłam dwie :) Bo chciałam zamknąć w słoiku moje ulubione smaki: mięta i cytryna! Nie mogę się doczekać kiedy minie czas marynowania. Do słoika dorzuciłam też liście limonki Kaffir, które dodatkowo nadadzą cytrynowego aromatu. Już nawet wiem jaką sałatkę zrobię z użyciem tego sera(...)pieprzu ziarnistego kilkanaście ziarenek zielonego pieprzu ziarnistego oliwa z oliwek 3 listki suszonych liści limonki Kaffir Wykonanie: Wspomniany ser kroimy w kostkę. Wielkość kostki zależy od naszych upodobań. W słoiku przekładamy ser warstwami liści mięty, skórki z cytryny, ziarenek pieprzu i listka limonki Kaffir. Wszystko zalewamy oliwą z oliwek tak aby ser znajdował się pod poziomem oliwy. Wstawiamy do lodówki
Blondynka Gotujeposłuży Ci bardzo długo, a hodowanie go to zaledwie 5 dni. Zakwas razowy żytni Dzień 1 godz. 20.00 ( u Ciebie może być to dowolna inna godzina) Do wysokiego słoika wsypuję 2 łyżki mąki żytniej razowej drobno mielonej typ 2000 i dolewam 6 łyżek ciepłej wody - wszystko dokładnie mieszam widelcem ( tak najwygodniej). Słoik przykrywam ręcznikiem papierowym, obwiązuje gumką i odstawiam(...)ciepłe miejsce - u mnie łazienka. Słoik można też przykryć folią spożywczą. Mój zaczątek na zakwas ma konsystencję gęstego jogurtu. Dzień 2 godz. 8 rano Mieszam zaczątek i odstawiam na kolejne 12h ( w moim przypadku do 20.00) Na tym etapie zaczątek powinien podwoić swoją objętość, powinny pojawić się pęcherzyki powietrza - drobne, nieduże. Zapach jest dość odrzucający, jeszcze nie kwaśny
apetytnapieczeniepomidory u Moniki , wiedziałam, że to będzie strzał w dziesiątkę! Musiałam je zrobić! Cztery kilogramy zostały już tak upieczone - część została zjedzona od razu, część schowana do słoików na później, część wylądowała w pizzy, a część w zupie - ale o tym w następnym poście :) Możecie być pewni, że jeszcze - póki sezon na pyszne pomidory trwa - zrobię je ponownie(...)środku jeszcze mieć pyszny i wilgotny miąższ. Wspaniale smakują jeszcze ciepłe zajadane ze świeżutką bagietką. Chcąc cieszyć się ich idealnym smakiem dzień czy kilka dni później wsadźcie je w słoiki. Pozamykałam je w pół litrowych słoikach. Pomidory w oliwie : oliwa z oliwek, czosnek*, świeży tymianek, świeże oregano, pieczone pomidory Pomidorki wkładamy do słoika, dokładając świeżych ziół i zmiażdżonych
Plate of Joydobrze się zapowiada.Po otwarciu z opakowania wydobył się niesamowity aromat gorczycy,kopru,czosnku. Składniki: przyprawa do konserwowania ogórków Marsyl ocet 10 % ogórki niewielkiego rozmiaru sól cukier Sposób przygotowania: Słoiki należy dokładnie umyć i wyparzyć. Ogórki, które będziemy konserwować muszą być zdrowe, czyste i najlepiej małe. Układamy je ciasno w pozycji pionowej. Na litrowy słoik dajemy 1 łyżkę przyprawy(...)cukru). Zagotować wodę dodając wymienione wyżej składniki w odpowiednich proporcjach. Ocet dodawać pod koniec gotowania. Słoje wypełnić gorącą zalewą, zwracając uwagę by ogórki były całkowicie zalane wodą. ( UWAGA. W słoikach powinna zostać pusta przestrzeń około 1 - 2 cm od nakrętki) ) Słoiki zamknąć szczelnie i postawić je do góry dnem. Odstawić po wystudzeniu w chłodne miejsce. Zdaniem producenta ogórki będą
Wielki apetytczosnkiem i majerankiem w galarecie. Idealny pomysł do podjadania na wszelkie sposoby. Bardzo tani i prosty przepis na domowe specjały od Konczi i Szpileczki. Składniki na 2 średnie słoiki: 4 ćwiartki z kurczaka, możecie również dać filet lub podudzia 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę 1 łyżeczka soli peklowej 1 łyżka majeranku, tymianku lub rozmarynu do każdego słoika po ziarnku(...)płaskiej łyżeczki suchej żelatyny 1/2 łyżeczka pieprzu 1. Mięso obieramy, pozbywamy się skóry i kości. 2. Przyprawy łączymy ze sobą i nacieramy nimi mięso. 3. Do wyparzonych słoików ( wybierzcie słoje rozszerzające się ku górze, żeby łatwo było wyjąć wędlinę), mięso układamy ciasno do 3/4 wysokości, wkładamy liść laurowy i ziele angielskie. Słoiki zakręcamy. 4. Rondel wykładamy ścierką
Apetyczna babeczkazastąpiłem połową suchej kajzerki, bo..... nie chciało mi się iść do sklepu. Smak pasztetu ? Moim zdaniem idealny :) Pasztet zyskał uznanie również u Pana Boczka Składniki - proporcje na 3 słoiki o pojemności 300 ml 450 g wieprzowiny (szynka lub łopatka) 200 g podgardla lub bardzo tłustego surowego boczku 100 g wątróbki drobiowej 200 ml wywaru z mięsa pół kajzerki(...)przypadku 2 mm). Dodać jajko, przyprawy, 200 ml wywaru z mięsa i zmiksować na gładką masę. Na tym etapie przygotowań pasztet będzie dość rzadki. Tak przygotowany pasztet przelać do słoików. Pasteryzacja Słoiki z pasztetem pasteryzujemy w wodzie o temperaturze 100 stopni /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style
Kulinaria - potrawy z różnych stron światachili pokrojone w plastry 8 szklanek wody 300 - 350 ml octu 10% 6 łyżek stołowych cukru 2-3 łyżki stołowe soli kamiennej (nie jodowanej) Przyprawy - proporcje na słoik o pojemności ok. 0.9 litr 8-10 ziaren czarnego pieprzu 3-5 ziaren kardamonu 2-3 ziarna ziela angielskiego 2-3 plasterki imbiru o grubości(...)łyżeczka nasion kopru 1/2 łyżeczki ziaren kolendry Przygotowanie Ogórki namoczyć przez kilka godzin w zimnej wodzie (zwłaszcza, jeśli wcześniej leżały na słońcu), dokładnie umyć i osuszyć. Słoiki sparzyć wrzątkiem lub wyparzyć w piekarniku. Na dno każdego słoika włożyć po 1 plasterku cebuli, kilka plasterków marchewki, chili i imbiru oraz wsypać przyprawy w podanej wyżej ilości. Ogórki ułożyć ciasno
Kulinaria - potrawy z różnych stron światamnie zasmakowała bardzo. To idealna alternatywa dla wszystkich nie lubiącyh żurku, na diecie bezglutenowej, a także dla lubiących chrzan. Po dobrym doprawieniu, (dodałam jeszcze dodatkowo chrzan tarty ze słoika, by wyostrzyć smak zupy), ma ona w sobie to coś, co sprawia, że można ją jeść i jeść... I jeszcze jedna cenna uwaga, nie polecam zamieniać śmietany na jogurt, śmietana(...)ziemniaków - 2 cebule - 1 ząbek czosnku - 2l bulionu (u mnie od parzonej szynki ) - 300g dobrej białej kiełbasy (u mnie wyrób własny ) - 2 korzenie chrzanu (lub zamiennie słoik dobrego, ostrego chrzanu) - sól - pieprz - natka pietruszki - 1 łyżka majeranku - 1 szklanka gęstej, kwaśnej śmietany - szczypta ksylitolu lub cukru (ew.więcej) - dobry, ostry chrzan w słoiku (gdy lubimy konkretne smaki) - olej kokosowy, masło
Smaczne ZdroweDomowa mielonka to alternatywa do kupnych wędlin. Dzięki podwójnej pasteryzacji można ją dłużej przechowywać i jest o wiele smaczniejsza niż sklepowa mielonka! Składniki na 3 słoiki 250 ml: 1 kawałek szynki (700 g) sól czosnkowa pieprz kolorowy kilka ziaren jałowca Mięso umyć, osuszyć, pokroić w kostkę i zmielić w maszynce (na średnich oczkach). Do zmielonego mięsa dodać przyprawy(...)żałować ;)). Wszystko ze sobą wymieszać. Przygotowane mięso przełożyć do 250 ml słoików (nakładać do 2/3 wysokości) i podwójnie pasteryzować (tzn. do garnka włożyć zakręcone słoiki, zalać zimną wodą do 3/4 wysokości słoików i gotować na średnim ogniu około 45 minut* - na drugi dzień gotowanie powtórzyć). Przechowywać w chłodnym miejscu. *czas liczyć od momentu wrzenia wody
UgotowaćPrzepyszne, ostro- słodkie ogórki do słoików są znakomitą propozycją na obiad, do kanapek lub świetną przekąską na domowe imprezy. Sposób ich wykonania jest bardzo prosty a swoim smakiem zachwycą nie jedno podniebienie. składniki na 4 - 5 litrowych słoików 2,5 kg średnich ogórków gruntowych 1,5 łyżki soli 1 łyżeczka papryczki chili w proszku 2 główki czosnku 1/2 kg cukru(...)końcu wlewamy olej, całość zagotowujemy i odstawiamy z ognia do przestudzenia. Ciepłą zalewę wlewamy do ogórków, wszystko mieszamy i odstawiamy na około godzinę. Po tym czasie w wyparzonych słoikach, dość ściśle układamy ogórki i wlewamy zalewę z czosnkiem, słoiki zakręcamy i pasteryzujemy około 10 minut
Smakowite Daniadokładnie mieszamy. Doprowadzamy po raz kolejny do wrzenia po czym wyłączamy gaz. Ja odczekuję chwilę do momentu aż zniknie piana, która utworzyła się na dżemie, po czym przekładam do słoików, zakręcam je szybko i odstawiam do góry dnem. Słoiki powinny same się zawekować, jeśli jednak tak się nie stanie - polecam zapasteryzować wkładając zamknięte słoiki do piekarnika (stawiać na szmatkę, nigdy(...)bezpośrednio na blachę, bo słoiki mogą popękać) w temp. 130 stopni i zostawić na jakieś 15 minut. Potem wyciągnąć i odstawić do góry dnem na ściereczce. Smacznego
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!