słoik - 12348 przepisów (strona:88/824)

Dżem truskawkowy z rabarbarem 109

ilość soku. Owoce dusimy około 1 godziny, odstawiamy na noc i następnego dnia powtarzamy odparowywanie prze kolejne 1,5 godziny. Gorący dżem przekładamy do wyparzonych słoiczków. Uważajmy, aby krawędź słoika nie była pobrudzona dżemem ! Zakręcamy mocno, odwracamy słoik do góry nogami i przykrywamy ściereczką. Po ostygnięciu denko słoika powinno być wklęśnięte, oznacza to, że słoik dobrze się nam zamknął

Kulinarne przygody Gatity
Dżem truskawkowy z rabarbarem 114

mających ochotę sprawić jak rabarbar przełamał słodycz truskawek. dla fanów domowych przetworów Składniki: 750g truskawek 250g rabarbaru dżemfix, konfiturex lub żelfix 2:1 pół kilko cukru Wykonanie:   Słoiki i zakrętki sparzyć gorącą wodą. Truskawki umyć, usnąć szypułki i pokroić na ćwiartki.  Rabarbar umyć i pokroić na drobne kawałki. Owoce wrzucić do garnka, obtoczyć w żelfixie (dżemfixie lub konfiturexie(...)Zagotować. Dosypać cukier. Gotować jeszcze 1-2 minuty. Zdjąć z ognia i energicznie mieszać od zaniku piany. Gorące wlać do słoików, szczelnie zakręcić i obrócić słoiki do góry dnem na ok. 5 minut. Po tym czasie odwrócić słoiki normalnie.       Z przepisu wychodzi 4-5 słoiczków "dżemowych" w zależności od wielkości jaką posiadamy.      Przepis zaczerpnęłam

Mania Wypiekania
Czekośliwka do słoików na zimę 73

Mocno czekoladowa czekośliwka do słoików na zimę. Zdecydowanie dla fanów czekolady. Dzięki dodaniu śliwek człowiek ma mniejsze wyrzuty sumienia, gdy zje pół słoiczka :). Dla kogo: dla chcących spróbować zdrowszej alternatywy dla kremu czekoladowego do kanapek dla szukających pomysłu co zrobić ze śliwek dla czekołasuchów Składniki: 1,5kg śliwek (waga po wypestkowaniu) łyżeczka (płaska) cynamonu 7 tabliczek gorzkiej czekolady 2 tabliczki(...)pokrywką). Gdy śliwki zaczną bulgotać dodać cynamon, kakao i czekoladę połamaną na kawałki oraz orzechy/migdały posiekane na kawałki. Od tego momentu gotować ok. pół godziny mieszając drewnianą łyżką. Słoiki wyparzyć i wysuszyć. Nałożyć gorącą czekośliwkę do słoików i zakręć. Postawić do góry nogami (zakrętką w dół) na minimum 15 minut lub nawet do całkowitego wystudzenia.  Z przepisu wychodzi

Mania Wypiekania
Kimchi 193

białą kapustę. Tylko składniki i czynności są inne. I czas oczekiwania nieco krótszy. A smak... Co będę pisać, jemy ją prawie do wszystkiego, a czasem wyjadamy samą prosto ze słoika. Wspaniała do zupy i jako dodatek do kanapek albo jako surówka do pieczonej ryby. I jest bardzo uzależniająca... ;) Kimchi - koreańska kiszona kapusta pekińska Składniki: 1 duża kapusta pekińska (powinna być(...)papryki utrzymuje się (mimo wielokrotnego mycia!) na skórze rąk dość długo i następstwa po przetarciu oka, czy nawet skóry twarzy są dość nieprzyjemne. Po dokładnym wymieszaniu, przekładam kimchi do słoików, nie wypełniając ich do pełna, ponieważ kapusta będzie wytwarzała sok i gaz, a kiedy się ją otworzy to z pewnością wybuchnie. ;) No, może nie wysadziła nam kuchni w powietrze

Kuchnia Prezydentowej
Śliwkowy krem czekoladowy (czekodżem) 130

nutella, do którego przygotowania chyba nie trzeba nikogo specjalnie namawiać :)  Spróbujcie koniecznie z ciepłym croissantem - niebo w gębie. Gwarantuję też, że nie można się oprzeć wyjadaniu prosto ze słoika :) Składniki (na 9 niedużych słoiczków): 2 kg śliwek 1 kg bananów sok wyciśnięty z połowy cytryny 300 g brązowego cukru (lub mniej, jeśli śliwki są bardzo słodkie) 2 tabliczki(...)gorzkiej czekolady 2 łyżki kakao 80 ml likieru amaretto Przygotowanie : Słoiki wysterylizować. Ja to robię w piekarniku: słoiki i nakrętki myję, wstawiam do zimnego piekarnika, ustawiam piekarnik na 100° C (termoobieg) i wypiekam przez ok. 30 min. Śliwki umyć i wypestkować, banany pokroić z grubsza. Owoce przełożyć na patelnię/ do garnka z grubym dnem, skropić sokiem z cytryny i zasypać

Domowa Cookierenka Agi
Mięso ze słoika 169

Wracamy z naszymi mięsnymi wyrobami w słoikach, które przygotowujemy we współpracy z portalem Dobra Kiełbasa . Te wyroby są naprawdę doskonałe i przypominają mi dawne czasy minionego ustroju. Nie napiszę "dawne, dobre czasy", bo to raczej mocno dyskusyjne czy były dobre. Ale z całą pewnością były ciekawe. Z wielu względów były ciekawe. Wbrew pozorom ciekawe były również kulinarnie. Z jednej strony(...)była jedynie wyobraźnia gospodyń domowych. A zwykle ta wyobraźnia była właściwie nieograniczona. Dlatego też tak wiele fajnych rzeczy przetrwało do dzisiaj. Jak na przykład właśnie te mięsne przetwory w słoikach. Ja byłem wówczas dzieckiem dlatego dopiero teraz, patrząc z perspektywy czasu, mogę docenić niezwykłą żonglerkę kulinarną swojej mamy i innych gospodyń domowych. Dodatkowo kulinarne wspomnienia minionych lat pozwala mi sobie

Marder&Marder Manufacture
Mielonka ze słoika 141

Kontynuujemy nasz cykl poświęcony smakom PRL-u czyli niesamowicie aromatyczne mięsa zamknięte w słoikach :) I doprawione mieszankami przypraw od Dobrej Kiełbasy . Bo ich przyprawy są pyszne, o czym niejeden raz się przekonaliśmy. Zatem dzisiaj mielonka ze słoika. Idealna do smarowania kanapek, smakuje wybornie, subtelnie pokryta warstwą galarety i cieniutką warstwą smalcu. A skoro o PRL-u mowa to opowiem(...)fajne, że nie zachodzi potrzeba, aby podawać do nich cokolwiek więcej. Same mieszanki wystarczą :) A zapoznać z nimi możecie się TUTAJ . Składniki na 1 duży lub 2 małe słoiki 350 g łopatki 200 g chudego boczku 11 g mieszanki przypraw "Kiełbasa słoikowa" od Dobrej Kiełbasy Całość się robi naprawdę łatwo: mięso przepuszczamy przez maszynkę z sitkiem o małych oczkach

Marder&Marder Manufacture
Kiełbasa czosnkowa ze słoika 160

Parę miesięcy temu przez 10 tygodni męczyliśmy was różnymi mielonkami, pasztetami i innymi smarowidłami w słoikach. Całkiem sporym powodzeniem się ten cykl toczył i dlatego postanowiliśmy jeszcze dwa przepisy na te pyszności wrzucić na bloga. Może wam się spodobają i zachcecie zrobić. My polecamy, nam smakowało. Zresztą gdyby nie smakowało to byśmy tutaj tego nie zamieszczali. Dzisiaj zatem kiełbasa czosnkowa(...)ukryta w słoiku, a za parę dni, może za tydzień (a może za dwa) pasztet smarowny. I definitywnie kończymy słoikowy cykl. No chyba, że ładnie nas poprosicie i będziecie chcieli więcej :) Składniki na 1 duży lub 2 małe słoiki 330 g łopatki 170 g surowego boczku 2 duże ząbki czosnku 65 ml wody 1/3 łyżki majeranku 1/2 łyżeczki pieprzu

Marder&Marder Manufacture
Marynowane cebulki 117

kwestię oszczędności, więc miałam okazję się przemóc. Za to z tego przetworu bardzo, bardzo się cieszę, bo uwielbiam je chrupać.  :) Proporcje zalewy są na około 2 litrowe słoiki, ponieważ wątpię, by ktoś tak, jak ja robił tak znikomą ilość jakichkolwiek przetworów. ;) Dodałam do niej również, dla odmiany, odrobinę gorczycy. mini cebulki, najlepiej dymki 700ml wody 250ml octu jabłkowego(...)ziaren gorczycy Do garnuszka wlewamy wodę, dorzucamy przyprawy. Wszystko razem mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. W słoiczkach układamy, niezbyt ciasno, obrane cebulki. Zalewamy je przestudzoną zalewą i dokładne zakręcamy słoik. Gotowe - pasteryzujemy. Na dno garnka kładziemy ściereczkę, a na niej ustawiamy słoiki. Woda powinna przykryć je do około połowy wysokości. Pod garnkiem zapalamy płomień i gotujemy wodę aż zawrze. Wyjmujemy

Kuchenna Kontrrewolucya
Sałatka z ogórków w zalewie octowo-miodowej na zimę 150

pory nie robiłam jej sama i muszę przyznać, że z zalewy jestem zadowolona na wskroś! Sama wydedukowałam proporcje i tylko czekam, aż będę ją zjadać! Zrobiłam na razie dwa słoiki w różnych wariacjach - z koperkiem i z marchewką. nieduże ogórki gruntowe zalewa na około dwa litrowe słoiki: 700ml wody pół szklanki octu spirytusowego 6 łyżek miodu rzepakowego 2 płaskie łyżki(...)reszty przypraw robimy zalewę, którą następnie doprowadzamy do wrzenia. Na koniec dolewamy do niej 4 łyżki oleju i mieszamy. Ogórki obieramy i kroimy na cieniusieńkie plasterki. Umieszczamy je w słoiku w dość dużej ilości, jednak nie upychamy i wypełniamy słoik zalewą. Jak wspominałam - można do sałatki dodać startą na dużych oczkach/pokrajaną w paseczki świeżą marchewkę lub posiekany koperek

Kuchenna Kontrrewolucya
Szwedzka sałatka ogórkowa do słoików. 332

zaległości w kuchni :) Powoli da się wyczuć w powietrzu że lato zamienia się powoli w "babie lato". A to dobra okazja by zamknąć co nieco dobroci z ogródka w słoikach. Lubię robić zapasy na zimę. Dżemy, kompoty a ostatnio także sałatki. Przepis na tę sałatkę dostałam od mamy M, która robi jej zawsze sporą ilość :) Zaraz na następny dzień(...)zrobiłam otwarliśmy z M jeden słoik i pałaszowaliśmy ze smakiem. Jednak najlepiej, jak sałatka dłużej postoi - wtedy uwolni wszytskie swoje aromaty :) Składniki: 2 kg ogórków do każdego słoika po ząbku czosnku, gałązce zielonego kopru oraz kilka ziaren gorczycy Składniki zalewy: 2 szklanki wody 1/4 szklanki octu 2 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki chilli 1/4 szklanki cukru 1 liść laurowy kilka ziaren

My simple kitchen
Marynowany Ser Koryciński Swojski w Oliwie z Oliwek ze Świeżymi Ziołami 156

ziołami, czosnkiem i chili. Po co? Bo chciałam! Za kilka dni będę miała fajny dodatek do sałatek, aromatyczne kosteczki sera chowające się pomiędzy listkami sałaty, a oliwą z tego słoika dodatkowo poleję sobie sałatę, bo dzięki temu co w niej pływa i ona nabierze niepowtarzalnego smaku. I co Wy na to? Każdy czerwony wyraz w tym poście jest linkiem, który(...)warstwami ziół i czosnku. Ja na dno ułożyłam kilka gałązek ziół, odrobinę pieprzu, na to ser, posypałam ziołami, ułożyłam gałązki, papryczkę chili i czosnek i tak aż do brzegów słoika. Wszystko zalałam oliwą z oliwek. Zalewamy tak aby poziom oliwy sięgał ponad ser. Zamknęłam słoiki i wstawiła do lodówki na co najmniej 4 dni. W lodówce oliwa może lekko skrzepnąć

Blondynka Gotuje
Marynowany Ser Koryciński Swojski w Oliwie z Oliwek Cytrynowo Miętowy 159

Ziołową wersję Marynowanego Sera Korycińskiego pokazałam Wam we wcześniejszym poście. Nie ograniczyłam się do jednej wersji smakowej, zrobiłam dwie :) Bo chciałam zamknąć w słoiku moje ulubione smaki: mięta i cytryna! Nie mogę się doczekać kiedy minie czas marynowania. Do słoika dorzuciłam też liście limonki Kaffir, które dodatkowo nadadzą cytrynowego aromatu. Już nawet wiem jaką sałatkę zrobię z użyciem tego sera(...)pieprzu ziarnistego kilkanaście ziarenek zielonego pieprzu ziarnistego oliwa z oliwek 3 listki suszonych liści limonki Kaffir Wykonanie: Wspomniany ser kroimy w kostkę. Wielkość kostki zależy od naszych upodobań. W słoiku przekładamy ser warstwami liści mięty, skórki z cytryny, ziarenek pieprzu i listka limonki Kaffir. Wszystko zalewamy oliwą z oliwek tak aby ser znajdował się pod poziomem oliwy. Wstawiamy do lodówki

Blondynka Gotuje
Zakwas - zróbmy go razem 182

posłuży Ci bardzo długo, a hodowanie go to zaledwie 5 dni. Zakwas razowy żytni Dzień 1 godz. 20.00 ( u Ciebie może być to dowolna inna godzina)  Do wysokiego słoika wsypuję 2 łyżki mąki żytniej razowej drobno mielonej typ 2000 i dolewam 6 łyżek ciepłej wody - wszystko dokładnie mieszam widelcem ( tak najwygodniej). Słoik przykrywam ręcznikiem papierowym, obwiązuje gumką i odstawiam(...)ciepłe miejsce - u mnie łazienka. Słoik można też przykryć folią spożywczą. Mój zaczątek na zakwas ma konsystencję gęstego jogurtu. Dzień 2 godz. 8 rano   Mieszam zaczątek i odstawiam na kolejne 12h ( w moim przypadku do 20.00) Na tym etapie zaczątek powinien podwoić swoją objętość, powinny pojawić się pęcherzyki powietrza - drobne, nieduże. Zapach jest dość odrzucający, jeszcze nie kwaśny

apetytnapieczenie
Najlepsze pieczone pomidory 148

pomidory u  Moniki , wiedziałam, że to będzie strzał w dziesiątkę! Musiałam je zrobić!  Cztery kilogramy zostały już tak upieczone - część została zjedzona od razu, część schowana do słoików na później, część wylądowała w pizzy, a część w zupie - ale o tym w następnym poście :) Możecie być pewni, że jeszcze - póki sezon na pyszne pomidory trwa - zrobię je ponownie(...)środku jeszcze mieć pyszny i wilgotny miąższ. Wspaniale smakują jeszcze ciepłe zajadane ze świeżutką bagietką. Chcąc cieszyć się ich idealnym smakiem dzień czy kilka dni później wsadźcie je w słoiki. Pozamykałam je w pół litrowych słoikach. Pomidory w oliwie : oliwa z oliwek, czosnek*, świeży tymianek, świeże oregano, pieczone pomidory Pomidorki wkładamy do słoika, dokładając świeżych ziół i zmiażdżonych

Plate of Joy