słoik - 12348 przepisów (strona:93/824)

Syrop z pigwy do herbaty 155

pigwy, 800 g cukru.        Przygotowanie:     Pigwę myjemy i kroimy w ćwiartki. Wydrążamy gniazda nasienne i kroimy każdą ćwiartkę pigwy w plasterki. Do słoików na zmianę wkładamy pigwę i cukier. Robimy takie centymetrowe warstwy. Zakręcamy słoiki i odstawiamy na całą dobę. Pigwa będzie puszczać sok, więc co kilka godzin potrząsamy słoikiem by wymieszać cukier(...)sokiem. Następnie przekładamy zawartość wszystkich słoików do miski i mieszamy, tak by cały cukier się rozpuścił. Przekładamy do wyparzonych słoiczków i zakręcamy. Pasteryzujemy ok. 15 minut

Aga w kuchni
Kiszona domowa kapusta 216

mało kapusty jedno WYKONANIE Kapustę kisimy początkowo w małej beczce np. kamiennej . Jak nie mamy takowej można w dużym plastikowym pojemniku. nasza kapusta po trzech dniach będzie wkładana do słoików. Kapustę warstwami przesypujemy odrobiną soli, cukru i startej na grubych oczkach marchewki. Mieszamy. Każdą warstwę dobrze ugniatamy. Chyba ważna jest tu męska siła w ugniataniu. Kapusta powinna pościć(...)przygotowana kapustę zostawiamy na trzy doby. W pierwszej  dobie przebijamy kapustę kijem, by wypuścić gazy i tak robimy przez trzy dni. Po trzech dniach nakładamy kapustę do słoików( najlepiej takich na gumkę i sprężynkę), dobrze ugniatamy. Dolewamy płyn na wierzch. Zakładamy gumkę i sprężynkę. Przechowujemy w piwnicy. Najlepiej trzymać słoiki  przez kilka dni w misce, ponieważ

W kuchennym oknie Ewy
zielone pomidory z papryką słodką i z kminkiem... 160

słodka, 10 szklanek woda, 1 szklanka ocet 10 %, 1/2 szklanki cukier, 2 czubate łyżki kminek, 4 sztuki liście laurowe, 6 sztuk ziele angielskie całe, po 1 łyżce oleju do słoika pomidory zielone dobrze umyć pokroić je w plastry od strony szypułek - nie będzie się rozlatywał miąższ cebule obrane pokroić w plasterki a paprykę umytą i bez miąższu na kawałki wsypać(...)lekko wymieszać i zostawić na kilka godzin, potem wszystko wylać na sito, aby płyn odciekł z podanych składników zagotować marynatę pomidory z dodatkiem papryki, cebuli ciasno upychać w wyparzonych słoikach i zalać je gorącą marynatą dobrze zakręcić słoiki i pasteryzować je w gotującej wodzie postawione na zakrętkach z 15 minut zostawić w garnku do wystygnięcia słoiki przechowywać w ciemnym

W Mojej Kuchni Lubię
pomidory na zimę... 457

pomidory - ile potrzeba, olej rzepakowy - ile potrzeba, sól - ile potrzeba małe, mięsiste pomidory gruntowe "lima" wystarczy tylko dobrze opłukać pokroić je na cztery części i ciasno układać w wyparzonych słoikach - ja pomagam sobie tłuczkiem do ziemniaków mocno je przyciskając w słoiku gdy jest połowa słoika to sole pół łyżeczki kamiennej soli i dokładam do pełna pomidory również tłuczkiem je przyciskam(...)zakręcam i pasteryzuję gotując postawione na denkach w garnku około 30 minut po wyjęciu z garnka stawiam je normalnie do wystudzenia i przechowuję w ciemnym, chłodnym miejscu - do mniejszych słoików dać mniejszą ilość soli i oleju takie pomidory wystarczy w zimie wlać do wywaru na zupę pomidorową i zmiksować blenderem albo przetrzeć przez sito również do sosu, bigosu są pysznym

W Mojej Kuchni Lubię
kurki w marynacie kwaśno-słodkiej... 160

angielskie - ile potrzeba, liście laurowe - ile potrzeba, cebula 3 duże kurki oczyszczone zagotować, gotować z 30 minut na średnim ogniu, wylać na durszlak i spłukać zimną wodą, do wyparzonych słoików do 3/4 wysokości słoika powkładać kurki marynata jest podana na 3 szklanki wody+1 szklanka octu - ilość odpowiednio zwiększać podanymi składnikami zagotować marynatę z cebulą i resztą składników, do każdego(...)słoika łyżką nakładać przyprawy, cebulę i zalać gorącą marynatą, mocno zakręcić i słoiki postawione na denkach w garnku pasteryzować z 30 minut, wystudzone schować w ciemne, chłodne miejsce jest smaczna zakąska do wódeczki, dodatek do sałatek, surówek....SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Fasolka szparagowa na zimę 136

łyżeczek soli 2,5 l wody Wykonanie; Fasolkę myjemy i obieramy. Wkładamy do do garnka, zalewamy wodą. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 5 minut. Odsączamy i studzimy. Wkładamy do słoików. W garnku zagotowujemy wodę z cukrem i solą. Zalewamy fasolkę w słoiku /ciasno ułożoną/...zaczynamy pasteryzację. Wkładamy do garnka słoiki. Podlewamy wodą 2/3 słoików. Do garnka nie zapomnij dać

Anioły w kuchni
Szparagi w occie jabłkowym 153

szparagów  1 szklanka octu jabłkowego lub winnego 1/2 łyżeczki ziarenek białego pieprzu gałązka świeżego estragonu, (można go zastąpić suszonym estragonem) sól 1.Szparagi obrać, przyciąć na rozmiar słoików, blanszować 3 minuty w osolonej wodzie. Odcedzić, przelać zimną wodą i osączyć. Włożyć do słoików. 2. Przygotować marynatę: ocet wymieszać z odpowiednią ilością wywaru ze szparagów. Przyprawić do smaku cukrem, (ok.1/2 łyżeczki(...)Gorącą marynatą zalać szparagi tak, aby były całkowicie przykryte. Słoiki szczelnie zamknąć. Pasteryzować 40-50 minut w tem. 95 C. Przechowywać 4 do 5 mięsiecy. Ponieważ szparagi trzeba przyciąć na wysokość słoików, pozostaje sporo odrzutów. Te odcięte części można ugotować w wodzie pozostałej z blanszowania. Wyjąć i zmiksować, delikatnie rozprowadzić wywarem. Przyprawić do smaku i już gotowa zupa - krem

Apetyczna babeczka
Mus jabłkowy 142

się (w końcu!) za przyrządzanie musu jabłkowego na zimę. Robi się go niezwykle prosto, a taki domowy mus jest zdecydowanie tańszy, zdrowszy i smaczniejszy niż kupny. Zimą wystarczy wyciągnąć słoik, otworzyć i mamy gotowe nadzienie do ciasta, naleśników, deserów etc. Czas przygotowania: 1 godz Ilość porcji: 3 słoiki Składniki: 3 kg jabłek ( po obraniu i wydrążeniu wychodzi około(...)kostki. Na tym etapie możemy postąpić dwojako: albo blenderujemy jabłka na gładki mus albo zostawiamy kosteczki. Osobiście w szarlotkach, czy wypiekach preferujemy kawałki owoców. Zresztą zawsze możemy umieścić w słoiku mus z kawałkami, a jeśli po otwarciu potrzebujemy gładką konsystencje to wówczas zblenderować. Decyzja należy do Was. Wyławiamy korę cynamonu, a gorący mus przekładamy do wyparzonych słoików, dokładnie czyścimy

Kolizje Smaków
ZAKWAS ŻYTNI, PEŁNOZIARNISTY, KROK PO KROKU 177

prostu zachciewa mi się dzisiaj upiec chleb, wyjmuję zakwas z lodówki i za godzinkę mogę już przystąpić do zarabiania ciasta. W lodówce mam zawsze zapas, przynajmniej 2-3 litrowe słoiki. Można go przechowywać do kilku tygodni, a gdy jest już bardzo stary (kilkanaście tygodni) można go po prostu odmłodzić, choć u mnie zdarza się to bardzo rzadko, on po prostu(...)temp.pokojowej. Jednakże na zakwasie trochę (lub dużo) starszym jest on smaczniejszy (przynajmniej w moim odczuciu). Wówczas bardziej czuć iż jest to chleb na zakwasie. Gotowy zakwas przekładam do słoika (słoików), dokładnie zakręcam i odkładam do lodówki. Tam czeka sobie na swój czas, gdy będzie potrzebny. Gdy kończą mi się zapasy gotowego zakwasu, przystępuję do produkcji następnego. Jednak wówczas pomijam już

Smaczne Zdrowe
Ogórki w musztardzie 199

kanapek jak i do obiadu. Bardzo łatwe i szybkie w wykonaniu.  Ogórki w musztardzie SKŁADNIKI: -2 kg ogórków  - po 1 liściu laurowym na słoik, kilka ziaren ziela angielskiego, gorczycy, pieprzu NA ZALEWĘ: -5 szklanek wody -1 szklanka octu -1 szklanka cukru -1 łyżka soli -pół łyżeczki zmielonego czarnego pieprzu - 5 kopiastych łyżek musztardy sarepskiej lub rosyjskiej -3 liście(...)Ogórki obieramy ze skórki i kroimy w słupki (jak małe to na 4 części, a jak duże to na pół i na 3-4 kawałki).  Do każdego wyparzonego słoika wkładamy po liściu laurowym, zielu angielskim, pieprzu i gorczycy. Układamy ogórki. Teraz czas na zalewę. Wszystkie składniki wlewamy do jednego garnka i gotujemy. Następnie musimy ostudzić zalewę i zalać nią

Zainspiruj się kuchnią
Mus jabłkowy z miodem 162

rozgotowania. Możemy pomóc sobie praską do ziemniaków i trochę porozbijać kawałki jabłek. Dodajemy miód i cukier waniliowy (u mnie taki co sama robiłam). Gorący mus przekładamy do wyparzonych słoików. Zakręcamy i słoiki pasteryzujemy ok. 15 minut. W zeszłym roku nie pasteryzowałam słoików, bo ładnie zassały na gorąco i po kilku dniach jabłka zaczęły fermentować, a każdy słoik który otwierałam strzelał

Aga w kuchni
Dżem: rabarbar, truskawka 168

wystarczającą ilość soku. Owoce dusimy około 2 godzin, odstawiamy na noc i następnego dnia powtarzamy odparowywanie prze kolejne 2 godziny. Gorący dżem przekładamy do wyparzonych słoiczków. Uważajmy, aby krawędź słoika nie była pobrudzona dżemem ! Zakręcamy mocno, odwracamy słoik do góry nogami i przykrywamy ściereczką. Po ostygnięciu denko słoika powinno być wklęśnięte, oznacza to, że słoik dobrze się nam zamknął

Kulinarne przygody Gatity
Domowy cukier waniliowy 196

dziś będę używała tylko domowego :-). Ależ pięknie pachnie !  Cukier będzie już bardzo aromatyczny po dwóch tygodniach, ale im dłużej stoi w zamkniętym słoiku, tym aromat wanilii jest mocniejszy. Domowy cukier waniliowy Składniki: 1 laska wanilii 350 g cukru Wykonanie: Laskę wanilii kroimy wzdłuż na pół, a potem dzielimy(...)trzy. Do wyparzonego słoika wsypujemy cukier i wkładamy kawałki laski wanilii. Pamiętajmy, aby nie wystawały one ponad cukier. Słoik zamykamy i chowamy do szafki lub szuflady na 2 tygodnie. Raz na jakiś czas możemy potrząsać słoikiem, ale bez otwierania. Po 2 tygodniach cukier nabierze waniliowego aromatu i możemy go już używać do naszych słodkich dań i wypieków

Kulinarne przygody Gatity
Suszone pomidory 227

Świetny dodatek do kanapek, sałatek i najróżniejszych dań. Niestety, proces suszenia trwa dość długo, ale myślę, że warto spróbować zrobić chociaż kilka słoików ;) Do suszenia najlepiej użyć pomidorów niedużych i mięsistych, np. Lima. Korzystałam z przepisy mojej imienniczki, która prowadzi bloga  Marta Gotuje . Z mojej porcji wyszło mi 4 średniej wielkości słoiki pomidorów.   Składniki: 3 kg pomidorów(...)zajęło to 2 dni- co kilka godzin zamieniałam blaszki miejscami w piekarniku. Pomidory są gotowe, kiedy są wysuszone, ale elastyczne, nie mogą być wysuszone na chipsy ;) Pomidory przekładamy do słoików. Olej podgrzewamy i zalewamy nim pomidory. Uważajcie, żeby się nie poparzyć! Olej powinien przykrywać pomidory. Mieszamy łyżką, żeby pozbyć się pęcherzyków powietrza, które mogły ukryć się między pomidorami. Zamykamy mocno

Czerwona Porzeczka
Zakwas żytni 127

pozostanie już tylko pieczenie chlebków na zakwasie. Składniki: 4 razy po 120 ml letniej przegotowanej wody 4 razy po 100 g mąki żytniej razowej typ 2000 Młyn Kopytowa duży słoik drewniana łyżka gaza Przygotowanie:  Słoik wyparzyć i osuszyć. 1 dzień Do słoika wlać letnią wodę, wsypać mąkę wymieszać. Przykryć kawałkiem gazy i odłożyć w ciepłe miejsce. 2 dzień(...)godzinach przemieszać ponownie dokarmić i wymieszać. 4 dzień Po 24 godzinach przemieszać ponownie dokarmić i wymieszać. 5 dzień Zakwas gotowy do użycia. Jeśli nie będziemy używać zakwasu od razu słoik zakręcić ale nie do końca by dochodziło powietrze i przechowywać w lodówce. Przed pieczeniem chleba zakwas wyjąc 2-3 godziny wcześniej z lodówki dokarmić wodą, mąką i gdy zaczną pokazywać

Ala piecze i gotuje