słoik - 12348 przepisów (strona:100/824)

Piernik przekładany dżemem 151

www.tarkaimiarka.pl/  ciasto:  2 jajka 3/4 szkl. cukru 2,5 szkl. mąki pszennej 125 g margaryny 1 szkl. mleka 2 łyżki przyprawy do piernika 3 łyżeczki sody słoik dżemu z czarnej porzeczki* ponadto: słoik dżemu z czarnej porzeczki* 100 g czekolady deserowej 2 łyżki słodkiej śmietanki * słoik o poj. 250 ml     Margarynę,jaja i cukier utrzeć puszystą

Kolorowa kuchnia Elki
Imbirówka 167

spirytusu Przygotowanie: Korzeń imbiru otrzeć ze skórki (łyżeczką chyba najłatwiej) Oczyszczony korzeń zetrzeć  na tarce o drobnych oczkach a z powstałego  imbirowego miąższu dobrze wycisnąć do słoika sok. Sok z cytryn oraz miód również dodać do  słoika. Całość wymieszać i odstawić na 48h do lodówki. Po 48h w słoiku są widoczne 3 warstwy, do butelki większej niż

Mechanik w kuchni
Świąteczny piernik przekładany powidłami z galaretką 113

mąki pszennej 170 g cukru 2 łyżki kakao 1 przyprawa do piernika 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 2 jaja 1/2 szklanki mleka 2 słoiki powideł śliwkowych 2 łyżki miodu 1/2 szklanki oleju galaretka pomarańczowa Instructions Mąkę wymieszaj z kakao, proszkiem do pieczenia, sodą i przyprawą do piernika. Żółtka utrzeć z cukrem. Dodać pół słoika powideł śliwkowych(...)koniec dodaj ubitą pianę z białek i delikatnie wymieszaj. Piec około 60 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, aż do suchego patyczka. xxx W rondlu podgrzej 1,5 słoika powideł śliwkowych z galaretka. Mieszaj, aż galaretka się rozpuści. Odstaw do wystudzenia. Po wystudzeniu ciasta, odkrój górkę. Przekrój ciasto na dwa blaty. Kiedy masa śliwkowa zgęstnieje przełóż ją piernikowe blaty

Rusty Fork
Nalewka pomarańczowa z miodem 180

pokryte warstwą wosku. Po umyciu obrać cytrusy cienko ze skórki tak, aby nie pozostała na niej biała część. Tak obraną skórkę wrzucić do słoika 1 litrowego. Następnie wycisamy sok z pomarańczy i zalewamy skórkę. Całość należy posłodzić cukrem i miodem oraz zalać wódką. Słój szczelnie zakręcić i odstawić(...)słoja 6. Dodać 5 łyżeczek miodu 7. Dodać 5 łyżeczek cukru 8. Dodać sok z 2 pomarańczy 9. Całość zalać 0,5 l wódki 40% 10. Szczelnie zakręcić słoik i odstawić na 2 tygodnie 11. Odcedzić skórkę za pomocą durszlaka 12. Test smaku 13. Dosłodzić 2 łyżeczkami miodu w razie potrzeby 14. Miód dokładnie wymieszać 15. Zakręcić szczelnie słoik

KuchniaWeDwoje.pl
Śledzie po szwedzku 483

matyjas, marynowanych w słodkiej zalewie wraz z dodatkiem czerwonej cebulki oraz przypraw. Jeżeli szukacie innych pomysłów na wykorzystanie śledzi to zajrzyjcie TUTAJ .    Składniki na 2 słoiki: 0,5 kg filetów śledziowych a'la matyjas 2 małe, czerwone cebule olej do smażenia mąka do panierowania zalewa 0,5 szklanki zwykłego cukru 1,5 szklanki wody  0,5 szklanki(...)piórka i przelać wrzącą wodą. Do rondelka wlać wodę, ocet, wsypać cukier i dodać listki laurowe, ziele angielskie oraz kolorowy pieprz. Całość gotować kilka minut. Zalewę ostudzić. Do słoików nakładać naprzemiennie usmażone kawałki śledzia oraz czerwoną cebulkę. Na sam koniec, całość zalać słodką zalewą. Zakręcić słoiki i wstawić do lodówki. Śledzie najlepiej smakują na drugi dzień po przygotowaniu. Panierowanie

Ugotować
syrop z cytryny 121

herbaty (moim zdaniem nie trzeba już słodzić:) ), jak i jako dodatek do np sernika, który już też przygotowałam - na co czekać :)  Składniki: 1 duża cytryna  cukier słoik ;) Przygotowanie: cytrynę dokładnie sparzyć - skórę wyszorować  pokroić w plastry  do wyparzonego słoika wkładam po 3 plasterki cytryny i zasypuję ok 3-4 łyżkami cukru  i tak dopóki(...)zabraknie nam miejsca w słoiku  zakręcamy i odkładamy do lodówki, aż cytryny nie puszczą soków Na zdrowie

Gotowanie z pasją
DOMOWY ZAKWAS Z BURAKÓW- GENIALNY 191

łyżek wody od kiszonych ogórków, jako starter, by szybciej się kisiły (nie jest to konieczne) Buraki dokładnie umyć, cienko obrać a następnie pokroić w dość grube plastry. Układać w słoikach lub kamiennym garnku warstwami, przesypując liśćmi laurowymi, zielem angielskim, kulkami pieprzu, pokrojonym na mniejsze kawałki czosnkiem, wiórkami chrzanu (gdy dodajemy). W gorącej wodzie rozmieszać gruboziarnistą sól, odstawić do lekkiego przestudzenia(...)wlać 1-2 łyżeczki wody od kiszonych ogórków (wówczas zakwas ukisi się zdecydowanie szybciej), ale nie jest to konieczne. Ja zalewam moje buraki jeszcze ciepłą (nie gorącą wodą), przykrywam słoiki i odstawiam w dość ciepłe miejsce na ok.5-7 dni. Część słoików miałam tylko przykrytą nakrętką bez zakręcania, część miałam zakręconą mocno. W tych nie zakręconych zbierała się jakby lekka piana

Smaczne Zdrowe
Wigilijny barszcz czerwony z pieczonych buraków (bez zakwasu). 266

jest naprawdę bardzo, bardzo pyszny o zdecydowanym przyjemnym smaku. Barszczyk należy zacząć przygotowywać minimum jeden dzień przed Wigilią, można go także przygotować już na początku grudnia, zagotować w słoikach i tylko wyjąć w odpowiednim momencie (sprawdzone). Barszczyk jest postny - wigilijny, na bulionie jarzynowym, jednak jeżeli najdzie Was ochota na niego w inny dzień roku, warto dodać także np. mięso(...)chłodne miejsce, a najlepiej na całą noc.  Kolejnego dnia do barszczyku dodać łyżkę octu (by zachować piękny kolor) oraz majeranek. Jeżeli natomiast barszczyk ma zostać zagotowany w słoikach, majeranek dodajemy dopiero po wyciągnięciu go ze słoika. Zagotować barszczyk czerwony. Wyłączyć.  Barszczyk podajemy bez buraków - należy przecedzić zupę przez sito z grubymi oczkami, tak by nie zgubić majeranku

Poezja Smaków - blog kulinarny
Śledzie z majerankiem i czosnkiem w oleju lnianym 668

około 2-3 godziny do namoczenia w międzyczasie zmieniam wodę. Czas moczenia zależy jak słone mamy śledzie. Czosnek drobniutko kroję Końcowe przygotowanie śledzi z majerankiem: Śledzie możemy przygotować w słoiku lub misce. Wymoczone śledzie osuszam ręcznikiem papierowym i kroję na mniejsze kawałki o szerokości około 2-3 centymetrów i przekładam do miski. Teraz do miski przekładam połowę pokrojonych śledzi, posypuję(...)Całość zalewam olejem i delikatnie ugniatam łyżką, tak aby śledzie był przykryte olejem. Miskę nakrywam szczelnie folią spożywczą i wstawiam do lodówki na 48 godzin. Jeżeli śledzie układamy w słoiku to słoik zakręcamy wieczkiem. Po 48 godzinach śledzie są gotowe, można podawać. Życzę smacznego. Pozdrawiam Babcia Ewa     (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

Uwaga Babcia Gotuje
Ser labneh – ser z jogurtu 124

użyć do smarowania pieczywa, do naleśników, do wypieku sernika. Może nam służyć jako zamiennik sera ricotta. Ja zaproponuje kulki serowe marynowane w oliwie. Takie kulki możemy wyjadać prosto ze słoika lub smarować na domowym chlebie najlepiej upieczonym na zakwasie .   Z powstałego sera formujemy kulki, które obtaczamy w ulubionych ziołach. Ja użyłam gotowej mieszanki ziół sycylijskich do jednego słoiczka(...)drugiego pieprzu i czarnuszki. Słoiki wyparzamy i do suchych słoików dajemy obtoczone kulki. Ja dodatkowo ususzyłam jeszcze gałązkę rozmarynu, tymianku, czosnek i malutkie papryczki chilli. Bardzo ważny jest tutaj dodatek suszonych a nie świeżych ziół. Świeże zioła po kilku dniach mogły by zacząć się psuć. Z suszonymi ziołami nie ma takiej obawy. Wszystkie te suszone składniki dodałam do słoiczków, zalałam

Themo przepisy
Figi z goździkami i cynamonem w słodkim likierze 123

najbliższych. Wszystko można kupić gotowe w sklepie ale najbardziej cieszy, kiedy ktoś w przygotowanie prezentu dla nas włoży kawał serca i pracy. Z tej ilości można przygotować dwa małe słoiki po ok. 120 ml. Składniki: - 20 dag suszonych fig - 3/4 szklanki wody - 1/3 szklanka cukru - 1/3 szklanki likieru lub koniaku - 10 goździków - cynamon, kora 1. Figi kroimy na połówki, kilka(...)gotujemy wodę z cukrem i przyprawami, dodajemy figi i pozostawiamy bulgoczące na małym ogniu ok. 20-30 minut.  2. Pod koniec gotowania dodajemy likier, mieszamy i nakładamy do słoików rozdzielając po równo cynamon i goździki. Nie wymagają pasteryzacji.  Dodajemy świąteczną kokardkę i prezent gotowy. Figi przygotowane w ten sposób są idealnym dodatkiem do owsianki, deserów lub do kawy

Apetyczna babeczka
Rzodkiewki kiszone 148

gotujemy wodę, dodajemy sól – mieszamy i odstawiamy do ostudzenia. Słoiczki wyparzamy. Obrany czosnek kroimy na części, chrzan tniemy na wiórki. Rzodkiewki dokładnie myjemy, odcinamy ogonki. Na dno wyparzonych słoików układamy koper, czosnek, wiórki chrzanu, pieprz czerwony, ziarna gorczycy – układamy ciasno rzodkiewki. Na wierzch dajemy to samo co na dno i kładziemy dodatkowo liść laurowy. Zalewamy ostudzoną zalewą tak, aby rzodkiewki(...)były całkowicie przykryte. Słoiki zamykamy i odstawiamy. Podczas kiszenia skórka rzodkiewek blednie oddając kolor białej części i zalewie. Po ok. 7 dniach słoiki wynosimy w chłodne miejsce (piwnica, spiżania). Rzodkiewki kiszone to skarbnica składników odżywczych. Taka forma konserwacji pomaga zachować w nich to co najwartościowsze, nadając jednocześnie nowych walorów zdrowotnych. Rzodkiewki zakisiłam latem, kiedy były najlepsze. Teraz jesienią i zimą

mojewypiekiinietylko
Zsiadłe mleko - źródło naturalnych probiotyków 142

odpowiadają za odporność i zdrowie człowieka mają wpływ na procesy długowieczności       Najbardziej skomplikowany przepis wszech czasów potrzebny 1 składnik i jedna czynność: mleko i nalać do słoika, a tak na prawdę to można też się zagapić i zostawić w pojemniku, z którego miało się nalać do słoika.      Moja skrócona wersja przepisu: mleko + zagapić(...)również zrobić z mleka niepasteryzowanego tylko potrzebujemy na to troszkę więcej czasu. Składniki: Mleko Przygotowanie:       Aby zrobić zsiadłe mleko będziemy potrzebować szklanego naczynia (może to być słoik), wlewamy mleko i zostawiamy w ciepłym miejscu na około 2 dni (maksimum 3). Po tym czasie powinno się już ściąć, a na wierzchu utworzy się śmietana, którą możemy zjeść

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Surówka z kapusty do słoików 225

wylać, kapustę odcisnąć i wygnieść, ale nie za mocno. 2. Cebulę pokroić w półtalarki, a marchew zetrzeć na tarce. 3. Wszystkie składniki wymieszać, posolić do smaku, przełożyć do czystych słoików i ugnieść, aby na wierzchu pojawić się sok. Słoiki zakręcić. Przez 7 dni trzymać w temperaturze pokojowej, po czym wynieść do zimnej piwnicy. 4. Przed podaniem można dodać jabłko, cukier(...)olej, rodzynki, itp. Taka kapusta ze słoika smakiem przypomina kiszoną. Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Domowa kiszona czerwona kapusta 193

Mocno ugnieść, aby usunąć powietrze spomiędzy kawałków kapusty. Na górze powinno się zebrać sporo soku.  Na wierzchu położyć talerzyk, a na nim coś ciężkiego. Można wykorzystać wypełniony wodą słoik.  Ważne, żeby kapustę mocno docisnąć. Odstawić na 7-10 dni w temperaturze pokojowej. Po tym czasie można przełożyć do mniejszych słoików, dokładnie i mocno ugniatając ją. Przechowywać w lodówce(...)Najlepiej przygotowywać taką kapustę w ilościach, które w miarę na bieżąco będziemy zjadać. Można też zrobić jej więcej, a po ukiszeniu i dokładnym ugnieceniu jej w słoikach, pasteryzować przez 10-12 minut. Co można zrobić z takiej kapusty? surówki kapustę zasmażaną zupę Lubicie czerwona kapustę? Jedliście kiszoną

Codzienna kuchnia niecodzienna