słoik - 12348 przepisów (strona:104/824)

Pomidory z cebulką na zimę 133

słodkich rozpoczął się . Jako pierwsze zrobiłam słoiczki na zupę, ale tym razem nie zalewałam cząstek pomidorów wodą tylko sokiem przetartym w wyciskarce! No i sałatkę z cebulą. SKŁADNIKI: 6 słoików 0,5l 3 kg pomidorów(u mnie paprykowych) 5 dużych cebul 6 łyżek soli grubo mielony pieprz gorczyca (1/2 łyżeczki na słoik) liść laurowy (1/2 na słoik) WYKONANIE: pomidory pokroić

Kuchnia Beaty
Malutkie buraczki w zalewie octowej do słoików 539

najsłodsze i wystarczy nacisnąć takiego ugotowanego buraczka a jednym ruchem ściąga się skórka -są pyszne do obiadu -polecam Składniki: 3 kg buraczków małych kilka ząbków czosnku (do słoików) Na zalewę: 1 l wody 1/5 łyżki soli 1 szkl.cukru 1 szkl.octu 10% 1-2 liście laurowe 3-ziela angielskie Przygotowanie: Buraczki gotujemy w skórce w lekko osolonej wodzie do miękkości(...)odcedzamy i przelewamy zimną wodą,będą się super obierały,wystarczy lekko nacisnąć a buraczek sam wyskoczy ze skórki. obrane buraczki wkładamy do słoików,dodajemy do każdego ząbek lub dwa czosnku. Składniki na zalewę zagotować i zalać nią słoiki.Zakręcamy i pasteryzujemy ok 15 min. Smacznego

Swojskie jedzonko
Sos słodko-kwaśny z cukinią do słoików 459

Domowa spiżarka może jeszcze nie pęka w szwach, ale powiększa się z każdym dniem. Na półce obok krążków cukinii oraz różnego rodzaju ogórków właśnie ustawiłam kilka słoików słodko-kwaśnego sosu z cukinii. Będzie do makaronu czy ryżu, a na zimno może być świetnym dodatkiem do kanapek. Składniki (na 6-7 słoików 400ml): 2 kg cukinii (najlepiej młodej, cienkiej(...)koncentratem pomidorowym i ziołami i przyprawami. Pomidorowy sos dodać do warzyw, wymieszać i gotować jeszcze 5-7 minut, często mieszając, żeby się nie przypaliło. Gorące warzywa nakładać do słoików, zakręcać, odwrócić do góry dnem i pozostawić do wystudzenia. Sos przechowywać w chłodnym miejscu (np. w piwnicy). Smacznego! #MyVictorinox

Obiad gotowy
Ketchup z cukinii (zdrowsza wersja) 167

wersję ze składników z pewnego źródła, czyli własnego ogródka. Robi się go nieco dłużej, ale wart jest tych dodatkowych 30 minut, bo w ten sposób wiem, co wkładam do słoików, czyli wiem, co jem 😊 Niech Was nie odstrasza kolor - to efekt użycia czarnych pomidorów, które w tym roku wyjątkowo mi obrodziły. A lubię stosować je do przetworów ze względu(...)gałązek natki pietruszki 2 gałązki oregano płaska łyżeczka pieprzu 1,5 łyżki soli 3-4 łyżki cukru 4 spore ząbki czosnku Przygotować (umyć, wyparzyć i zostawić do wyschnięcia) słoiki i nakrętki. Cukinię zetrzeć na tarce do dużego durszlaka. Ustawić pod spodem miskę, do której ma skapywać sok. Cebulę obrać, opłukać i pokroić w kostkę (nie musi być idealna). Dorzucić

Weekendy w domu i ogrodzie
Mus jabłkowy z imbirem 152

garnka wrzucić jabłka i gotować aż się rozgotują. Dużo mieszać. Dodać cukier i potarty na tarce imbir. Oczywiście wcześniej trzeba go oskrobać ze skórki. Gotować jeszcze 5 minut. Wyparzyć słoiki i wlać gorący mus. Szybko zakręcić i przykryć słoiki grubym ręcznikiem i zostawić tak aż ostygnie. Thermomix do naczynia miksującego wrzucić obrany imbir, zmiksować 5s/ obroty 8 do naczynia miksującego(...)gotować 15 minut, temp 100 C, obroty 2 dodać cukier, gotować 5 minut, temp 100 C, obroty 2 całość zmiksować 15 s / obroty 7 wylać mus do wyparzonych słoików, zakręcić przykryć grubym ręcznikiem i zostawić aż ostygnie KONSYSTENCJA MUSU JEST PUSZYSTA I GŁADKA

Kuchnia Pokoleń
Dżem z cukinii 5205

warzywa. Ładny zielonkawy kolorek  to zasługa nie tylko cukinii, ale również agrestowej galaretki. Dżem po pasteryzacji świetnie się przechowuje, w chłodne zimowe dni bezkonkurencyjny!  Składniki: (na 2 słoiki o pojemności 500 ml) 1,5 kg obranej cukinii (bez skórki i pestek) 4 łyżki wody 250 g cukru sok i skórka otarta z jednej dużej cytryny kilka kropel aromatu(...)gładki mus. Dżem gotować jeszcze przez 40-45 minut, aż wyraźnie zgęstnieje, pamiętając o mieszaniu, by dżemik się nie przypalił. Gorący cukiniowy dżem od razu przelać do dwóch słoików o pojemności 500 ml (lub kilku mniejszych). Dokładnie zakręcić i odwrócić do góry nogami. Pozostawić na kuchennym blacie do wystudzenia. Jeśli nie zamierzacie zużyć dżemu od razu lub w ciągu kilku

Nastoletnie Wypiekanie
Kiełbasa słoikowa 661

theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Bardzo lubimy swojskie wędliny. Kiedy przygotowywałam tradycyjną kiełbasę białą czy swojską w jelitach, do parzenia wkładałam też część mięsa do słoików.  Mieliśmy przy okazji pyszną wędlinę do kanapek. Tym razem zrobiłam kiełbasę do słoików nieco bardziej aromatyczną. Z dodatkiem ziela angielskiego oraz kolendry.  Wyszła naprawdę smaczna :) Składniki(...)pewność, że kiełbasa będzie zwarta i ładnie będzie się kroić Wyrobione mięso zostawiam na około 30 minut w chłodnym miejscu aby przeszło smakami. Przygotowane mięso ciasno ułożyć w słoikach, zostawiając od góry margines. Zakręcić słoiczki i zawekować. Jeśli kiełbasa będzie jedzona na bieżąco i mamy miejsce w lodówce wystarczy gotować słoiczki jeden raz przez 1 godzinę. Ale jeśli robimy większą

W garach u Gosi
Dżem z owoców czarnego bzu z dodatkiem 142

jabłka, cukier. Gotować, mieszając aż jabłka i czarny bez się rozgotują. Jeśli pestki z czarnego bzu wam przeszkadzają, należy cały dżem przetrzeć przez sitko. Następnie wlać dżem do wyparzonych słoików, zakręcić. Przykryć słoiczki grubym ręcznikiem i zostawić aż ostygną. Thermomix jabłka obrać i pokroić w plastry, czarny bez obrać, cytrynę sparzyć i zetrzeć skórkę oraz wycisnąć sok do naczynia miksującego(...)minut, temp 100 C, obroty 2, podczas gotowania założyć kopystkę zmiksować zaczynając powoli od 1-9, czas 10 sek, przytrzymać miarkę podczas zmiksowania gorący dżem wlać do wyparzonych słoików, zakręcić. przykryć słoiki grubym ręcznikiem i zostawić do ostudzenia. Pycha

Kuchnia Pokoleń
Ogórki kiszone na zimę 151

niej dostałam przepis na ogórki, których nie mogę kupić w żadnym sklepie. Niepowtarzalny smak :) Jestem ciekawa czy wyjdą mi równie dobre. Składniki na ogórki kiszone na zimę (1 słoik): około 6 ogórków gałązka lub dwie kopru (w zależności od jej wielkości) chrzan około 3 cm 1 duży lub dwa małe ząbki czosnku płaska łyżka soli do przetworów 3/4 płaskiej łyżki(...)cukru 0,5 litra wody Słoik wyparzyć, a następnie wsadzić do niego ogórki, obrany czosnek i chrzan, koper. Zagotować wodę. Wsypać sól i cukier, mieszać do ich rozpuszczenia się. Wrzącą wodę wlać do słoika i zakręcić

Karola gotuje
DOMOWY SOS SŁODKO-KWAŚNY - do makaronu,ryżu, mięsa, potraw azjatyckich 1619

się przechowuje.  Przepis znaleziony kiedyś gdzieś w internecie, trochę zmodyfikowany, ale wypróbowany i polecam! Korzystajcie z niego i oczywiście ulepszajcie :) Pięknie pozdrawiam K.K. SKŁADNIKI: na około 10 słoików po 0,5 litra 3kg cukini 1 kg cebuli 1 kg czerwonej papryki około 800g koncentratu pomidorowego  1 opakowanie (30g) PEKTYNY do dżemów i galaretek (u mnie cytrusowo-jabłkowa(...)Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy oraz pozostałe przyprawy, mieszamy i gotujemy przez kolejne 10 minut na niewielkim ogniu, ewentualnie doprawiamy do smaku. Gorący sos nakładamy do czystych i wyparzonych słoików, mocno zakręcamy, odstawiamy do góry dnem, przykrywamy czystą ściereczką. Po ostudzeniu słoiki z sosem przenosimy w chłodne i ciemne miejsce na przechowanie. Smacznego

Moja Książka Kucharska
Pikantna pasta paprykowa do słoików 131

Gęsta i aromatyczna, pikantna pasta paprykowa do słoików. Idealna do tortilli, pizzy, jako dip, na kanapki czy jako marynata do mięs. Smakuje wspaniale i gwarantuję, że jeśli ktoś raz spróbuje tej pasty, to już nie sięgnie po gotowy ketchup! Pasta paprykowa przepis: Składniki Składniki na około 2 słoiki po 250 ml: Czerwona papryka – 1 kg 4 papryczki chilli(...)słoiczków, zakręcamy i pasteryzujemy w piekarniku rozgrzanym do 120 stopni przez około 30 minut. Smacznego! Sprawdź również ten przepis – pizza z kurczakiem .   Artykuł Pikantna pasta paprykowa do słoików pochodzi z serwisu Blog kulinarny | Ale Pysznie

ale Pysznie
przetwory na zimę - keczup z cukinii 1007

ocet, mieszam. Gotuję kolejne 20 minut, na wolnym ogniu, co jakiś czas mieszając. Dodaję przyprawy i koncentrat, mieszam i gotuję kolejne 20 minut.  W tym czasie przygotowuję słoiki wyparzając je w piekarniku (20 minut w temperaturze 120 stopni). Po 20 minutach miksuję warzywa na gładką masę, a następnie gorące umieszczam w słoikach. Słoiki dokładnie zakręcam, ustawiam do góry dnem

babka w formie
Ogórki po żydowsku 126

małą kosteczkę dla delikatnego posmaku. Spróbujcie, a przepadniecie tak jak i ja:). OGÓRKI PO ŻYDOWSKU Zalewa 5 szklanek wody 1 szklanka cukru 1 szklanka octu 1 łyżka soli Do słoika plaster cebuli kilka plasterków marchwi ząbek albo i dwa czosnku gałązka selera kawałek papryki (moja lekka modyfikacja) Składniki zalewy zagotować i ostudzić. Na dno każdego słoika wkładam warzywa. Ogórki(...)oryginalnej receptury powinnam obrać ze skórki i przekroić na cztery części, ale nie do końca tak aby utworzyły się kwiatuszki. Ja jednak tego nie robię, po prostu wkładam do słoika jak najmniejsze ogóreczki i zalewam to ostudzoną zalewą. Pasteryzuję 5 minut. Artykuł Ogórki po żydowsku pochodzi z serwisu Każdy ma jakiegoś bzika - Pieguskowa kuchnia

Pieguskowa Kuchnia
Malinowy zawrót głowy :) 108

sobą i pokruszyć na wierzch tarty. Upiec na złoty kolor. Nalewka malinowa 1 kg malin 0.75 kg cukru 0,5 l wódki 0,25 l spirytusu Potrzebny będzie jeszcze słoik conajmniej 3 litrowy. Maliny wsypujemy do słoika, zasypujemy cukrem, zalewamy wódką i spirytusem, szczelnie zakręcamy. Co jakiś czas mieszamy nie otwierając słoika. Po około dwóch miesiącach odcedzamy i przelewamy

Pieguskowa Kuchnia
Ogórki z kurkumą i z przyprawą do grilla 268

którzy jeszcze zmagają się z tegorocznym wysypem ogórków. Ogórki z kurkumą Zalewa 3 szkl wody 2,5 szkl cukru 1 szkl octu 1 łyżka soli 1 łyżka kurkumy Do słoika wkładamy ząbek czosnku i układamy ciasno ogórki pokrojone w słupki – ja pokroiłam w grube plastry. Składniki zalewy zagotować i gorącą zalać przygotowane wcześniej ogórki. Pasteryzować 3 minuty. Ogórki(...)grilla 4 kg ogórków 1 kg cebuli 3 łyżki soli Zalewa 2 szkl octu 3 szkl cukru 5 szkl wody 2 łyżki przyprawy do grilla 1 łyżka gorczycy Do słoika koper natka pietruszki Ogórki pokroić w słupki, cebulę w talarki, posolić i odstawić na 2 godziny. Ugotować zalewę, ostudzić i wlać do ogórków z cebulą. Wszystko dokładnie wymieszać i powkładać

Pieguskowa Kuchnia