Aż szkoda myśleć ale naprawdę wielkimi krokami zbliża się koniec sezonu na truskawki. U mnie są już powoli coraz droższe. Na szczęście udało mi się zrobić zapas dżemu truskawkowego. Nie czekałam z nim do ostatniej chwili tylko robiłam partiami w trakcie całego sezonu na truskawki. Kupowałam takie które były już np. jedno lub dwudniowe. Na dżem nadawały się znakomicie, a przy okazji kosztowały prawie o połowę mniej niż truskawki całkiem świeże. Muszę przyznać, że tegoroczny owoc był dość mocno „wodnist... czytaj dalej...
Znany od bardzo dawna sposób pasteryzacji niektórych produktów w szczelnie zamkniętym szklanym słoiki jest najlepszym sposobem na przedłużenie ich czasu do spożycia.
Czytaj dalej...Znana wszystkim truskawka, a właściwie poziomka truskawka, to uzyskany ponad 300 lat temu na dworze francuskim mieszaniec dwóch gatunków poziomki.
Czytaj dalej...