słoik - 12348 przepisów (strona:110/824)

Pieczone mięso w słoiku wg Aleex 263

moment znów wyjedzie i zobaczymy się na dłużej dopiero wiosną. Aby mógł zabrać ze sobą coś dobrego, przygotowałam dla niego i Gwiazdeczki pyszne, pieczone mięso, zamknięte w słoikach. Kiedy robiłam je po raz pierwszy, nie wiedziałam, jaki będzie efekt. Ponieważ okazał się przepyszny, polecam Wam ten przepis. Jest doskonały na co dzień, ale świetnie sprawdzi się także podczas wakacyjnych wyjazdów(...)włókna widelcami. 8. Znów wstawić do piekarnika rozgrzanego do 160 st. C na godzinę, tym razem bez przykrycia. 9. Naczynie wyjąć. Mięso doprawić pieprzem i majerankiem. 10. Przełożyć do słoików. 11. Słoiki zakręcić, dopóki danie jest gorące, aby się zassały. Zostawić do ostygnięcia, potem przechowywać w lodówce. 12. Świetnie smakuje rozłożone na kromkach pieczywa z ulubionymi dodatkami. Smacznego

W mojej kuchni
Purée z dyni 163

wstępnego przygotowania dyni, która otwiera drogę do wykorzystania jej w wypiekach, zupach, sosach, zapiekankach, dżemach i innych daniach. Purée z dyni można długo przechowywać w zamrażarce albo zawekowane w słoikach. Do sporządzenia purée nadaje się dowolna odmiana jadalnej dyni (poza dynią makaronową), ja najczęściej używam najpopularniejszej chyba w Polsce pomarańczowej odmiany, zwanej dynią Hokkaido (ang. pumpkin ), choć czasem wykorzystuję też(...)jeść od razu (z solą i tłuszczem) jako zamiennik albo dodatek do purée z ziemniaków albo batatów. Możemy także przełożyć purée dyniowe do torebek i zamrozić albo zawekować w słoikach: gorący miąższ dyni włóż do wyparzonych słoików i wekuj (pasteryzuj) przez około godzinę oraz po ostudzeniu jeszcze raz (np. następnego dnia). Dynia doskonale mieści się w diecie paleo , niskowęglowodanowej

PaleoSMAK
Świecznik ze słoika DIY. 325

wykonania świeczników potrzeba: słoik  sól klej wikol, lub inny który zasycha na przezroczysto wstążkę kartkę papieru taśmę dwustronną. Sposób wykonania: Na kartce wycinamy serduszko lub inny wzór. Przyklejamy na słoik. Cały słoik smarujemy klejem i obsypujemy solą. Pozostawiamy do wyschnięcia. Jak wszystko wyschnie, delikatnie odkleić wcześniej naklejoną kartkę. Słoiczki można udekorować wstążką

Pani domowa
Granola w proszku 117

Taka granola w proszku jest super! Świetnie nadaje się do dekoracji wielu dań, niesamowicie smakuje w połączeniu z jogurtem i owocami, jest jeszcze bardziej chrupiąca! W jednym słoiku trzymam granolę w proszku, która jest wypiekiem na bazie płatków owsianych, orzechów, nasion i pestek. W drugim słoiku przechowuję mieszankę suszonych owoców. W zależności od upodobań, jednego dnia jem granolę na bazie(...)minut, by się nie przypaliły.  Suszone owoce siekam i mieszam. Upieczone płatki studzę, umieszczam w malakserze i miksuję na pył. Zmiksowane płątki umieszczam w jednym słoiku, natomiast wymieszane suszone owoce w drugim, lub wszystko razem.  Wartość odżywcza mieszanki płatków (1750 gram = 35 porcji):   Wartość energetyczna: 7984 kcal Białko: 220,2 g Tłuszcze: 413,3 g Węglowodany

Mango Papaja
Śniadanie na wynos. Granola z jogurtem z nasionami chia, owocami i musem. 182

Proste, smaczne śniadanie zaledwie w kilka minut. Wystarczy wcześniej przygotować granolę a jogurt wymieszać z chia. Posiłek, który świetnie nada się na wynos, wystarczy poszczególne warstwy poukładać w słoiku, zakręcić i zabrać ze sobą do pracy lub do szkoły. Zmiksowana w pył granola, jogurt naturalny wymieszany z chia, mus owocowy na bazie dżemu Łowicz 100% z owoców o smaku czarnego(...)naturalny mieszam z chia i odstawiam na godzinę lub całą noc do lodówki. Dżem podgrzewam z dodatkiem wody różanej, by delikatnie zmienić jego konsystencję na bardziej płynną. Na dnie słoika umieszczam granolę, następną warstwą jest jogurt wymieszany z chia. Całość polewam musem owocowym na bazie dżemu. Wierzch dekoruję liczi, truskawkami oraz płatkami migdałów. Śniadanie możesz zjeść od razu. Wystarczy

Mango Papaja
sałatka biwakowa 479

składniki: 1 puszka czerwonej fasolki 1 mały słoik selera konserwowego 1 słoik mieszanki groszku z marchewką 1/2 małego słoika cebulki marynowanej 3 jajka majonez sól, pieprz wykonanie: Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i kroimy w kosteczkę lub przy pomocy sitka do jajek. Fasolkę przekładamy na sito i przelewamy zimną wodą. Selera odciskamy z nadmiaru zalewy i siekamy. Cebulkę kroimy

Domowy Smak Jedzenia
Kimczi 149

cebuli 3 ząbki czosnku łyżeczka startego imbiru 3 łyżki sosu sojowego łyżka sosu rybnego 3 łyżki pasty chili np. harissy czy gochujang (jesli lubisz mniej ostre to 2) duży słoik z przykrywką – umyty i wyparzony wrzątkiem   Jak przygotować kimczi? Kapustę drobno poszatkować i przełożyć do dużej miski i posolić. Odstawić na godzinę, żeby puściła sok. Potem przykryć talerzem(...)przycisnąć talerz czymś ciężkim np. słoikiem z ogórkami. Odstawić na noc do lodówki. Nie wylewać soku puszczanego przez kapustę.   Następnego dnia cebulę i czosnek rozetrzeć na pastę w blenderze albo przepuścić przez praskę do czosnku. Wymieszać z sosem sojowym i pastą chili. Kapustę mieszamy z pikantną pastą i przekładamy do dużego słoika. Można dodać jeszcze odrobinę wody, tak żeby

Ugotowane pozamiatane
CIASTO PANI WALEWSKA ( Pychotka ) 1306

przecież :) Składniki kruche ciasto: 340 g mąki pszennej tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100 g cukru pudru 200 g zimnego masła 4 żółtka szczypta soli 1,5-2 słoiki dżemu z czarnej porzeczki (ja używam słoików czarnej porzeczki w cukrze)  beza: 4 białka 200 g cukru pudru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 4 łyżki posiekanych orzechów włoskich Masa budyniowa(...)usług malaksera;) ). Gotowe ciasto podzielcie na dwie części, każdą z nich rozwałkowujcie na podobnej wielkości prostokąt o grubości ok 5 mm. Każdą część posmarujcie dżemem porzeczkowym (lub porzeczkami ze słoika), włóżcie do piekarnika i pieczcie po około 15 minut. Schłódźcie. Temperature piekarnika zmniejszcie do 150 st, bo teraz czas na warstwę bezową :) Białka ubijcie na sztywną pianę, pod koniec ubijania

OliveandThyme
Sernik jagodowo-malinowy z musem jagodowym 239

Składniki na blaszkę 26 cm Masa serowa : - 1 kg sera białego (u mnie z wiaderka) - 4 jajka - szklanka cukru pudru - 2 duże łyżki mąki ziemniaczanej - 50 ml jagód ze słoika lub mrożonych - 50 ml malin ze słoika lub mrożonych Spód : - 210 g ciastek owsianych - 2 duże łyżki oleju kokosowego (może być roztopione masło) Mus jagodowy : - 250 ml śmietanki 30% - galaretka(...)jagodowa - 100 ml soku z jagód Sos jagodowy : - 2 duże łyżki jagód ze słoika lub mrożonych Sposób wykonania : Ciastka rozdrabniamy w blenderze, dodajemy olej kokosowy w płynnej konsystencji, mieszamy, wykładamy całość na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i szczelnie owiniętą folią aluminiową, wstawiamy do lodówki. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, na środkowy poziom dajemy blachę wypełnioną do połowy wodą. Jagody

Wypieki Rene
Chleb pszenny z semoliną i sezamem 122

semoliny). Zaczyn  10 g aktywnego zakwasu żytniego 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej typ 2000 (razowej) 100 g wody (o temp. pokojowej) Najlepiej wykonać go metoda III-fazową: W słoiku/naczyniu plastikowym (czystym i wyparzonym)  rozpuszczamy 10 g zakwasu żytniego w 20 g wody, dodajemy 20 g mąki pszennej pełnoziarnistej. Dokładnie mieszamy, zamykamy słoik i zostawiamy w temp. pokojowej(...)godz. Po ok. 6-8 godz. dokarmiamy 20 g wody oraz 20 g mąki pszennej pełnoziarnistej. Dokładnie mieszamy, zamykamy słoik i zostawiamy ponownie w temp. pokojowej (ok. 20-22oC) na ok. 6-8 godz. Po tym czasie powinny pojawić się wyraźne oznaki fermentacji (Zaczyn powinien zwiększyć swoją objętość i zacząć wytwarzać pęcherzyki gazu). Dokarmiamy po raz trzeci i ostatni

Przepisy na domowy ser i chleb
Koreczki z kabanosem, serami i warzywami 150

Bardzo prosta w wykonaniu, wręcz klasyczna przekąska na karnawałowy stół. Składniki: 2 grube kabanosy kawałek sera żółtego 1 camembert (użyłam z grzybami) kilka cienkich korniszonów mały słoik lub woreczek oliwek (użyłam zielonych z kaparami) cebulki perłowe - ok 1/2 słoika mini kukurydze w zalewie - ok. 2/3 słoika mała czerwona papryka oraz wykałaczki Kabanosy, korniszony i kukurydzę pokroić na 1 cm kawałki

Czerwień i błękit
Marchewka w zalewie 141

przedstawiam kolejną propozycję do słoików aby zatrzymać  zapas marchewki w innym wydaniu niż mrożona czy duszona. Marchewka w zalewie. Będę monotematyczna ale przepis również mam od mojej siostry współtwórczyni nowo powstałego bloga " Przepis podany na talerzu". Marchewka gotowania w słodkiej zalewie. Taka na już jako dodatek do obiadu, możemy ją poddusić na maśle, kiedy nie mamy czasu na przygotowanie(...)Wkładamy do garnka, dodajemy pozostałe składniki cukier, sól, ocet, wodę. Zakrywamy pokrywką i gotujemy na wolnym ogniu około 25 minut. Po tym czasie wyłączamy i jeszcze gorące przekładamy do słoików, razem z zalewą. Zakręcamy i odstawiamy do góry dnem, do wystygnięcia i zawekowania. Z podanego przepisu wychodzi około 5 słoików 0,5 l takich jak po pasztecie

Życie zaczyna się w kuchni
Sałatka selerowa 121

Regionalna Kuchnia Polska – Mazowsze (przepisy zebrała M. Orłowska). Sałatka selerowa Przygotuj nóż i deskę do krojenia, sitka, miskę, łyżkę, niezbyt duży garnek, ewentualnie otwieracz do puszek. Przygotuj składniki: 1 słoik selera marynowanego, 1 puszkę kukurydzy, 20 dag chudej szynki, 1 puszkę ananasa, 3 jajka, 1 mały słoik majonezu, sól, biały pieprz mielony. Jajka ugotuj na twardo, ostudź i obierz(...)skorupek. Wszystkie puszki i słoik otwórz. Selera i kukurydzę przełóż na sitko. Na osobne sitko przełóż ananasa – syrop zachowaj i wykorzystaj w innym celu. Szynkę, obrane jajka i odsączonego ananasa pokrój w kostkę. Przełóż je do miski. Do miski przełóż także odsączone seler i kukurydzę. Całość dokładnie wymieszaj z majonezem i dopraw do smaku solą i białym pieprzem. Gotową sałatkę

blog.moje-pasje.info
Konfitura truskawkowa 109

pasteryzację. Wyszły trochę zbyt rzadkie, ale idealnie będą się nadawały do posmarowania croissantów lub do polania naleśników albo lodów. Konfitura truskawkowa Przygotuj nóż, dużą miskę, garnek, durszlak, łyżkę, słoiki, ewentualnie szumówkę. Przygotuj składniki: ok. 3 kg truskawek, ok. ½ - ¾ kg cukru, ewentualnie odrobinę przegotowanej wody. Słoiki dokładnie umyj, wypaż i wytrzyj. Truskawki dokładnie umyj i przełóż na durszlak, aby obciekły. Odszypułkuj(...)odłożyć na samym początku i dodać je do konfitury w momencie, gdy truskawki w garnku są już miękkie i pomału zaczynają się rozpadać. Gotową konfiturę przełóż do przygotowanych wcześniej słoików, dokładnie je zakręć i pasteryzuj przez kilka minut. Ja smażyłam truskawki przez trzy dni. Cukier też należy dodawać ostrożnie, ponieważ truskawka truskawce nie równa. Konfiturę zawsze można dosłodzić. Podczas smażenia

blog.moje-pasje.info
Letnie przetwory: Ogórki curry 164

Ogórki konserwowe pełne przypraw ). Dodałam także trochę marchewki. :) Ogórki curry Przygotuj wagę kuchenną, nóż i deskę do krojenia, łyżkę, łyżeczkę, szklankę, dużą miskę odporną na działanie wysokiej temperatury, garnek, słoiki, chochlę. Przygotuj składniki: 1,5 szklanki octu, 1,5 szklanki cukru, 1 szklankę wody, 2 łyżeczki curry, 2 łyżeczki słodkiej papryki, 2 łyżeczki pieprzu, 2 łyżki soli(...)cebule. Do garnka wlej wodę i ocet. Do płynu wsyp cukier. Całość postaw na gazie i zagotuj. Do wrzącej zalewy dodaj pozostałe przyprawy, tj. sól, pieprz, paprykę i curry. Słoiki umyj, wyparz wrzątkiem i osusz. Ogórki umyj i pokrój na ćwiartki, ósemki lub w plasterki. Cebule obierz z łupinek i pokrój w piórka. Ogórki i cebule przełóż do miski, zalej

blog.moje-pasje.info