dobrze, że na nadchodzącą zimę, możemy nasze warzywa zamknąć do słoików. W czasie zimy do obiadu będą jak znalazł. Ja robiłam buraczki z 10 kg. Buraczki z papryką Składnki : buraki czerwone -5 kg papryka -1,5 kg cebula(...)godziny. Po tym czasie na wolnym ogniu doprowadzić do zagotowania ciągle mieszając, aby buraki się nie przypaliły. Od zagotowania gotować jeszcze przez kilka minut. Nakładać buraki do wyparzonych słoików, zakręcać i odstawić słoiki do góry dnem. Można jeszcze pasteryzować przez ok. 15 minut, ja nie pasteryzuje. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return
Kuchnia Danusizaraz po jajecznicy z kurkami omomom! Zapraszam :) Grzybki marynowane Gąski gotujemy 20 min, wszystkie inne grzyby ok. 10 min nie dłużej w mocno słonej wodzie. Ugotowane grzybki wkładamy do słoików i wlewamy zalewę. Zalewa: 1/2 szklanki octu 3 szklanki wody liście laurowe małe (tyle ile słoików) ziele angielskie ( tyle ile słoików) 2 łyżki cukru Wszystko razem zagotować i zalać gorące
Biały fartuszeksałatkę, jest ona zdecydowanie ekspresowa. Wszystkie produkty zostały znalezione w szafce lub dostały drugie życie ( makaron ). Składniki: Ugotowany makaron – dowolny ( pozostałość z rosołu ) Mieszanka warzywna z marchewką i fasolką ( słoik ) Pieczarki marynowane ( mały słoik ) Ser żółty 100 gram Oliwki ( mały słoik ) Majonez 1 łyżeczka musztardy Sól Pieprz Wykonanie: Makaron kroimy na mniejsze kawałki. Mieszankę warzywną przekładamy na sito i przepłukujemy
Smaki Ewyzaserwować sobie ogórka małosolnego .... Składniki: ogórki korzenie chrzanu czosnek kwiaty kopru 2 łyżki soli kamiennej na 1 litr wody ogórki Przygotowanie: Ogórki umyć i ciasno powkładać do czystych wyparzonych słoików. Do każdego słoika (0.9l) włożyć po 1-2 kwiaty kopru, kilka kawałków czosnku i korzeń chrzanu przecięty na pół wzdłuż. Następnie układać ciasno ogórki, najlepiej pionowo ciemniejszą stroną(...)dołu. Na koniec ogórki zalać gorącą wodą wymieszaną z solą. Słoiki mocno zakręcić i odstawić do zakiszenia. Ogórki małosolne gotowe są po dwóch - trzech dniach, a na kiszone trzeba poczekać trochę dłużej
Z notatnikaDzięki sklepowi ePrezenty.pl mogłam sobie wybrać upominki które mi się podobały z dowolnym tekstem. Wybrałam deskę do krojenia oraz ozdobny słoik na ciasteczka. Zamówienie został zrealizowane w ekspresowym tempie a przesyłka dotarła bardzo szybko. Produkty które otrzymałam 100 % spełniły moje oczekiwania, po otworzeniu paczki pojawiła się wielka radość. Deska wykonana została z drewna bambusowego, ma okrągły kształt(...)metalowym uchwytem. Jest odporna na ścieranie, działanie wilgoci oraz zabrudzenia. Na desce został wykonany laserowy grawer z moim imieniem. Deska z takim grawerem stanowi ładna i oryginalną ozdobę kuchni. Słoik na ciasteczka jest szklany, ma pojemności 1,1 l., wykonamy jest na nim ozdoby grawer z napisem. Słoik posiada wieczko z gumą, dzięki temu ciasteczka w nim przechowywane długo zachowają
Bajeczna Kuchniawarzyw , a większość pochodzi z mojego warzywnika warto przygotować taką sałatkę. P otem jesienią czy zimą , gdy nie ma m zbyt wiele czasu by zrobić surówkę sięgn ę po słoik ,otworz ę i dodatek do obiadu jak znalazł. Przepis pochodzi stąd: http://www.mojegotowanie.pl/przepis/salatka-z-ogorkow-i-bialej-kapusty-na-zime Z modyfikowałam ilość warzyw pod swoje potrzeby a marchewkę zamiast na wiórki pocięłam(...)olej wlać do garnka,wsypać cukier i przyprawy,zagotować i wystudzić. Następnie zalać zalewą poszatkowane warzywa,dokładnie wymieszać i zostawić jeszcze na ½ godziny aby się przegryzło. Przygotowane słoiki napełnić sałatką ,zalać resztkami zalewy,która zostanie w misce,szczelnie zakręcić i pasteryzować 15 minut. Z podanej porcji wyszło 14 słoików
Kolorowa kuchnia Elkiznacznie droższy od popularnego cukru wanilinowego. Domowym sposobem samemu z łatwością można zrobić cukier waniliowy,musimy tylko zaopatrzyć się w laski wanilii. Cukru używamy białego lub trzcinowego. Do słoika wsypujemy cukier,laski wanilii przecinamy wzdłuż,nożem wydłubujemy nasionka , dodajemy je do cukru i do środka wkładamy przecięte laski wanilii. Słoik zamykamy,wstrząsamy i odstawiamy minimum na tydzień(...)czasie mamy już gotowy pachnący i aromatyczny cukier do naszych wypieków. Proporcji dokładnych nie podaję . W fazie początkowej na słoik 500ml dałam 2 laski wanilii a z czasem dokładam nowe laski,których ziarenka zużyłam do innych celów. Wanilia to nie tylko aromatyczna przyprawa, ale także roślina lecznicza. Waniliową nalewkę można stosować przy wyczerpaniu organizmu, chorobach reumatycznych i rozstroju
Kolorowa kuchnia Elkiowoców,po prostu zrywam jeżyny z krzaczków taką ilość jaka jest dojrzała w danym momencie,płuczę je pod bieżącą wodą,odsączam na sicie,wrzucam do dużego słoja,zasypuję cukrem,słoik zakrywam gazą ,owijam gumką i stawiam na słonecznym parapecie. Ilość cukru zależy od kwaskowości owoców,po prostu robię to na wyczucie. Słoik z owocami stoi tam dzień czasem(...)Następnie wlewam wszystko na sito,delikatnie odciskając sok . Resztę dokładnie przecieram do drugiego garnka ,aż na sicie zostaną tylko pestki . Powstanie gęsty mus ,kt ó ry pakuję do osobnych słoików ,będzie wykorzystany do deserów i ciast. Czysty,gorący sok przelewam do wyparzonych słoiczków,szczelnie zakręcam nakrętki. Słoiczki pasteryzuję 15 minut. Kiedy wystygną wędrują na półkę do spiżarni i tam czekają
Kolorowa kuchnia Elkipotraw. 2 kg mieszanej papryki (czerwona,żółta i zielona) 2 ząbki czosnku pokrojonego na plasterki 1 duża cebula pokrojona w plasterki liście laurowe ( po 1 szt na każdy słoik) kolorowy pieprz ziarnisty ziele angielskie gorczyca zalewa: 6 szkl. wody 1 szkl. octu 10% 1 szkl. cukru 1 łyżka soli kamiennej do przetworów Składniki zalewy zagotować i wystudzić(...)Paprykę pozbawić gniazd nasiennych i pokroić na średniej grubości paski. Zalać wrzątkiem i od razu odcedzić. Do każdego słoika na dno włożyć 1 listek laurowy, 5-6 ziarenek pieprzu,2 kulki ziela angielskiego,1/4 łyżeczki gorczycy,2-3 plasterki czosnku,1 plasterek cebuli. Słoiki uzupełnić papryką,zalać zalewą,zakręcić i pasteryzować 10 minut. Z tej porcji wyszło 11 słoiczków
Kolorowa kuchnia ElkiRozpoczął się czas zamykania w słoikach letnich smaków. A jesienią i zimą w paskudne poranki, będziemy poprawiać sobie nastrój kanapką z cudnie pachnącą konfiturą. Nie zrobiłam zbyt wiele słoiczków z konfiturą więc nie mam pewności, czy wystarczy ich do zimy. Po zrobieniu pierwszej partii konfitury z truskawek w wyniku ,,próbowania" zapasy uszczupliły się o połowę. Następne słoiczki z konfiturami przezornie(...)również pozostałą część cukru. Gotować konfiturę przez ok. 1/2 godziny, na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Gorącą konfiturę przełożyć do wyparzonych wrzątkiem słoiczków, dokładnie zakręcić, obrócić słoiki do góry dnem i tak pozostawić do wystygnięcia. Słoiki z konfiturą przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu. Smacznego
Codziennik Kuchennydodatek szalotek daje jeszcze lepszy efekt smakowy. Śledzie z cebulą (szalotkami) są idealne, gdy śledzie są słone i cebulowe, ale smak cebuli nie zagłusza smaku ryby. Słoik śledzi z cebulą można przygotować już teraz i może czekać w lodówce do Świąt. Śledzie według tego przepisu doskonale smakują jako dodatek do schłodzonej, czystej wódki. Składniki: 50 dkg płatów(...)sito, aby ociekły z wody. Szalotki pokroić w drobną kosteczkę, oprószyć niewielką ilością pieprzu i ewentualnie majerankiem i wymieszać. Osuszone płaty śledzi pokroić na kawałki. Na dno słoika nałożyć grubą warstwę posiekanej cebuli, na niej ułożyć warstwę śledzi, posypać je pieprzem i cebulą. Układać śledzie i cebulę, aż do wyczerpania składników i dodać taką ilość oleju aby zakrył cebulę
Codziennik KuchennySkładniki zalewy połączyć w garnku, zagotować, pozostawić do ostygnięcia. Wystudzoną zalewę wlać do ogórków, dodać olej i odstawić na 8 godzin. Nastepnie przełożyć ogórki wraz z zalewą do wyparzonych słoików. Słoiki wstawić do garnka z zimną wodą, zagotować i pasteryzować 15 minut. Słoiki ustawić dnem do góry, przykryć ręcznikiem, pozostawić do ostygnięcia. Smacznego
Codziennik Kuchennyzważyć (polecam na woreczkach przed zamrożeniem pisać sobie wagę, by potem łatwiej było przygotować cos z użyciem tej dyni) i zapakować do woreczków i zamrozić lub też zapasteryzować w słoikach. W tym celu należy włożyć puree do słoików, zakręcić i pasteryzować ok. 25 minut. Odwrócić do góry nogami, by wieczka się zassały. Osobiście, jeśli macie miejsce w zamrażarce polecam mrożenie(...)zapasteryzowana dynia w słoikach lubi "wybuchać", choć nie jest to regułą. Kolejne przepisy z wykorzystaniem dyni niebawem! Oto adresy inny ch blogów, gdzie znajdziecie przepisy z dynią: http://www.wilczkowyswiat.pl/ - Agnieszka
Mania Wypiekaniaskórką. Dyniowe puree ma wtedy intensywniejszy kolor. Czym przyprawić puree? Oczywiście cynamonem. Cynamon w tym wypadku jest niezawodną przyprawą. Gotowe puree można przechowywać w lodówce w szczelnie zamkniętym słoiku. Można je wykorzystać jako dżem do naleśników lub do słodkich wypieków . Idealne do do tostów. Puree z dyni Składniki: 1 dynia, np. hokkaido, ok. 1,5 kg szczypta soli 2 łyżki(...)minut. Wyjmij i ostudź. Odziel pestki z gniazdem. Miąższ podziel na kawałki i zmiksuj na puree z solą i cukrem. Przełóż puree do garnka i doprowadź do wrzenia. Napełnij słoiki dyniowym musem, zakręć i odwróć do góry nogami. Ostygnięte słoiki przechowuj w lodówce do miesiąca. The post Puree z dyni -jak zrobić puree z dyni appeared first on Blog kulinarny
codojedzeniawystarczająco gęsta. Dodać czekoladę. Rozpuścić ją w masie śliwkowej i zredukować według potrzeb. Pasteryzować. Włożyć słoiczki do zimnego piekarnika, który należy nagrzać do 120 C. Od momentu nagrzania słoiki pasteryzować 20 minut (czas pasteryzowania zależy do wielkości słoików). Zostawić słoiki w piekarniku do wystygnięcia. Powstałe cudo jest doskonałe do placuszków, naleśników, jako gęsta polewa do lodów
Humanistka w kuchni