ogórki będą idealne do zupy ogórkowej. Bardzo szybko się je robi, a później tak przygotowane ogórki przyspieszą czas przygotowania zupki.Miałam duże ogórki, kisząc je normalnie musiałabym użyć wielu słoików. W ten sposób użyłam mniej i poszło szybko i sprawnie. Ogórki umyć odciąć końcówki i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Włożyć potarte ogórki do słoików, lekko przydusić. Do każdego(...)słoika dodać mały ząbek czosnku,gorczycę, kawałek obranego i pokrojonego w słupek 3 x 0,5 x 0,5 cm świeżego chrzanu i kwiat kopru ogrodowego. Zimną wodę wymieszać z solą i zalać ogórki. Zakręcić. Postawić tak przygotowane słoiczki w jasnym ciepłym miejscu i zostawić na 4-6 dni. Następnie wstawić do piwnicy, żeby spokojnie się kisiły. Przed wlaniem
Kuchnia Pokoleńsklepie, ale smak ma dobry, a co najważniejsze skład znany. Zrobiłam niedużą porcję, z dwóch kilogramów pomidorów - to cztery niewielkie słoiczki. Za rok pewnie zrobię więcej. składniki 4 słoiki po 135 ml 2000 g pomidorów Lima 1 duża czerwona cebula 4 - 5 łyżek octu winnego 6% 50 g ksylitolu lub cukru 2- 3 łyżeczki soli 2 starte ząbki czosnku(...)mieszając aż przyprawy dobrze się wymieszają. Keczup ostudzić i jeszcze raz sprawdzić czy nie wymaga doprawienia - będziemy przecież jedli zimny. Doprawiony podgrzać raz jeszcze i rozłożyć do małych wyparzonych słoików. Zakręcić. Słoiki wstawić do zimnego piekarnika, piekarnik nagrzać do temp 120 - 130 st C i grzać od momentu osiągnięcia temperatury ok 15 - 20 minut. Pozostawić w wyłączonym piekarniku na pół
Stare GaryFantastyczna sałatka z czerwonej kapusty na zimę do słoików. Dodatek śliwek, gruszki i aromatycznych przypraw wspaniale się uzupełnia. Kolejne zapasy na zimę do mojej domowej spiżarni, a może i do Waszej?... Składniki na 5 litrowych słoików: - 2 kg czerwonej kapusty - 1 kg śliwek - 1 duża twarda gruszka(...)puści sok lekko odcisnąć w dłoniach. 2. Zalewę zagotować z wszystkimi składnikami, wsypać kapustę, gotować 10 minut. Po koniec gotowania dodać śliwki i gruszkę, gotować 2 minuty. Przełożyć do słoików i pasteryzować 10 minut
Apetyczna babeczkacukier, olej i przyprawę gyros. Ponownie wszystko wymieszać aby cukier prawie się rozpuścił. Sałatkę odstawić na ok 6-8 godzin, w międzyczasie przemieszać kilka razy. Potem sałatkę przełożyć do słoików razem z powstałą zalewą. Słoiki dokładnie zakręcić i wstawić do garnka wyścielonego gazetami. Zalać wodą na wysokość 3/4 słoika. Pasteryzować 10-15 minut od zagotowania. Do odmierzania składników używam szklanki
Monia miesza i gotujeróżne przepisy - na dynię nic ciekawego nie znalazłam... Wcześniej bawiłam się z cukinią ( klik ) i pomyślałam, że zrobię coś podobnego. I to była dobra decyzja! Dynia znikała prosto ze słoika, choć świetnie komponuje się też w różnych sałatkach i deserach! Polecam! 1,5 kg dyni 1,5 l wody 2 płaskie łyżeczki kwasku cytrynowego 1/2 kg cukru 1 opakowanie cukru(...)waniliowego 1 łyżka miodu po kilka kropel ekstraktu: waniliowego i pomarańczowego goździki (1 sztuka około pół litrowy słoik) Obraną dynię pokroić w kostkę i umieścić w większym garnuszku. Wodę zagotować z kwaskiem cytrynowym i przelać do dyni. Całość odstawić na 24 h, a następnie odcedzić. Do zalewy dodać cukier, cukier waniliowy, miód i po kilka kropel ekstraktów
Di gotujerazem połączyłam ją z papryką czerwoną, ale równie dobrze mogłaby to być papryka żółta lub pomarańczowa. Składniki : 1 duża cukinia 2-3 czerwone papryki po ząbku czosnku do słoika Składniki na zalewę: 1 litr wody szklanka cukru szklanka octu 2 łyżki soli pieprz, ziele angielskie Przygotowanie : Cukinię i paprykę umyć, pozbawić nasion i pokroić w długie paski W garnku wymieszać(...)dokładnie składniki na zalewę, woda powinna być ciepła W słojach układać warzywa, wkładać po ząbku czosnku, kilka ziaren pieprzu i ziele angielskie Zalać ciepłą zalewą i po zakręceniu słoików dekielkami gotować ok.10-15 min. w zależności od wielkości słoików. Smacznego
Proste Potrawyszklanka jeżeli wolimy mniej octowe ) 2 łyżki soli 5 łyżek cukru Wykonanie: paprykę oczyszczamy, usuwamy ziarna i części zielone. Kroimy w ósemki lub w dowolną kostkę. Do każdego słoika wkładamy: 4 ziarna ziela angielskiego, 1 duży liść laurowy (jak male to 2 ), 0,5 łyżeczki małej gorczycy, 1-2 ząbków czosnku. Zagotowujemy naszą zalewę z podanych składników(...)Paprykę gotujemy przez 3- 4 minuty. Paprykę umieszczamy w słoikach, zalewamy gorącą zalewą, na koniec dajemy po 1 łyżce oleju na słoik i zakręcamy i odwracamy, nie pasteryzujemy
W Moim Magicznym Domumarchew zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wymieszać. Składniki zalewy zagotować i gorącą zalać warzywa. Odstawić na noc. Na drugi dzień warzywa jeszcze raz wymieszać i nałożyć do słoików. zakręcić i pasteryzować ok 15 minut. Po całkowitym ostygnięciu przechowywać w suchym i chłodnym miejscu. Z podanych proporcji wyszło mi 4 słoiki 720 ml i 4 słoiki
Smakołyki Asirozgrzanym olejem. Przygotowujemy zalewę. Do garnka wlewamy wodę i ocet, dodajemy cukier, sól, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz – zagotowujemy. Dodajemy pokrojoną w piórka cebulę – ponownie zagotowujemy. Układamy makrele w słoiku przekładając cebulą. Wlewamy zalewę. Słoiki (zrobiłam dwa) zakręcamy i po wystudzeniu wstawiamy na 3 dni do lodówki. Tuszki z makreli w zalewie octowej to potrawa dla smakoszy, ale i świetny(...)sposób na zagospodarowanie pozostałości smażonej ryby z obiadu. Zamknięte w słoiku, w lodówce mogą postać ok. 3 tygodni (jak nie dłużej, o ile nie zostaną wcześniej zjedzone). Idealne na święta, domowe imprezy… i nie tylko. Gorąco polecam i życzę smacznego. U w a g a: „Poza zbawiennymi właściwościami makrela zawiera dużo puryny, która w nadmiarze może prowadzić do artretyzmu
mojewypiekiinietylkowersji na zupę oraz ogórki francuskie . Dziś przyszła pora na nieco bardziej egzotyczne ogórki w słodkiej zalewie curry. składniki: 3 kg ogórków gruntowych liście selera (1-2 na słoik, w zależności od wielkości) liście pietruszki duża cebula składniki na zalewę: 1 litr wody 1/4 szklanki oleju 1 szklanka octu 10% 1 szklanka cukru 2 łyżeczki przyprawy curry 3 łyżeczki soli(...)wykonanie: Ogórki umyłam, obrałam ze skóry, a ponieważ były wyrośnięte pokroiłam wzdłuż na ćwiartki i pozbawiłam pestek. Wszystkie składniki zalewy zagotowałam. Na dnie wyparzonych słoików ułożyłam gruby plaster cebuli, dwa listki selera i kilka listków pietruszki. Ogórki ułożyłam w pionowo, dość ciasno, zalałam zalewą niemal do pełna, zakręciłam słoiki i pasteryzowałam około 30 minut
babka w formiełyżki musztardy francuskiej 3 łyżki musztardy sarepskiej 1,5 szklanki cukru 2 łyżki soli Wykonanie: Ogórki obieramy, kroimy wzdłuż na cztery części i wycinamy ziarna. Do każdego słoika wrzucamy: 3-4 ziarenka pieprzu, ziela angielskiego, 1/3 łyżeczki gorczycy, Ogórki umieszczamy w słoikach. Wszystkie składniki na zalewę zagotowujemy, następnie studzimy. Zalewamy słoiki zimną zalewą i pasteryzujemy przez
W Moim Magicznym Domumoja prywatna, Madziowa wariacja na temat gruszki w słoiku. Będę się nią zajadała całą zimę. Z wędlinami, z pasztetami, a nawet dodam ją do ciasta. O wynikach moich eksperymentów będę was informowała na bieżąco. A może wy macie pomysł do czego można taką gruszkę w winie dodać? Podzielcie się pomysłami w komentarzach! A tymczasem zapraszam po przepis(...)syrop. Odstawiamy i studzimy. Gruszki obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w ósemki. Wkładamy je do letniego syropu i gotujemy aż gruszki będą szkliste i miękkie. Gruszki przekładamy do słoików. Syrop jeszcze przez chwilę odparowujemy i gorącym zalewamy słoiki. Szybko i mocno zakręcamy i stawiamy do góry dnem do wystudzenia. Smacznego! Madzia
Marder&Marder Manufacturewinogrona i nie bardzo wiadomo co z nimi zrobić. Winogrona umyć i zostawić na durszlaku do osuszenia. Wrzucić winogrona do dużego słoja i zasypać cukrem, mocno potrząsnąć. Zakręcić słoik i zostawić aż cukier się rozpuści i wyciągnie sok z winogron. Kilka razy dziennie potrząsnąć słoikiem. Jak już wytworzy się sok i cukier całkowicie się rozpuści odcedzić dokładnie. Zostawić owoce(...)dużym sitku, lekko odcisnąć. Czysty sok wlać do słoika i zlać rumem. Zostawić tak na trzy miesiące. Następnie przelać przez bibułkę filtracyjną i rozlać do butelek. Zawsze na butelkach piszę jaki rok i nazwę nalewki. Jest pyszna
Kuchnia Pokoleńobiadu pasują.Przyznam się , że bardzo lubię podjadać pikle między posiłkami, myślę , że nie mają dużo kalorii za to są bardzo smaczne. Składniki na 6 słoików o pojemności 900 ml: woda 3 szklanki ocet 10% szklanka marchew 3 szt cebula 2 szt listek laurowy 3 szt ziele angielskie 3 szt cukier 6 łyżek sól 1 łyżka przecier pomidorowy(...)daje cebulę,marchew i co zostanie jeszcze w garnku. Krok 2 Ogórki myjemy,obieramy ze skóry,kroimy w cienkie paseczki i środki wywalamy.Pokrojone i umyte paseczki wkładamy ciasno do słoika. Robiłam w 900 ml bo wchodzimy całe paseczki.Zalewamy gorącą zalewą i gotujemy 15-20 minut minut( od zagotowania liczymy 10 minut) Krok 3 Zalewę robiłam 7 razy na 40 słoików
Różowa kuchniaskładniki: 1000 g czarnej porzeczki 1000 ml wody 300 g cukru wykonanie: Porzeczki myjemy, osączamy na durszlaku. Przekładamy do słoików (do 3/4 wysokości). Wodę zagotowujemy z cukrem. Gorąca zalewą zalewamy owoce. Zakręcamy słoiki. Pasteryzujemy: do dużego garnka na dno wkładamy ściereczkę, wkładamy zakręcone słoiki, zalewamy wodą do 3/4 wysokości i gotujemy pod przykrycie 15 min. Zapisz Zapisz
Domowy Smak Jedzenia