zostawiamy do przestygnięcia. Pamiętajcie, żeby nie próbować dotykać sosu palcem, ani nie lizać łyżki ;) Masa jest taka gorąca, że w przypadku spróbowania bąble gotowe! Lekko przestudzony sos przelać do słoika (wyjdzie ok 500 ml). Ja część wlałam do słoika 300 ml, a resztę wykorzystałam do zrobienia kremu chałwowego. Składniki: - ok 200 ml sosu karmelowego, - 5 łyżek tahiny. Wykonanie: Do sosu(...)karmelowego dodajemy tahinę, dokładnie mieszamy, wstawiamy na kuchenkę i gotujemy przez 2 minuty, aż się dokładnie składniki połączą. Przekładamy do słoika i czekamy aż przestygnie. Takie domowe sosy mogą być świetnym prezentem dla najbliższych lubiących słodycze :) Ale również patelnia Lucca firmy Ballarini ucieszy osoby które kochają gotować (można ją teraz kupić z 70% rabatem). Z czystym sercem mogę ją polecić
Co na wege obiad?Składniki: 4-5 płatów śledzi a'la matias mały słoik ogóreczków konserwowych 1/2 cebuli Śledzie moczymy przez 1 godzinę w wodzie, osuszamy i kroimy na małe kawałki. Ogórki odsączamy z zalewy (jeżeli mamy domowe duże ogórki, każdego kroimy na pół i w słupki). Zalewa: 1/2 szklanki oleju lnianego lub rzepakowego 1/2 łyżeczki curry 2 łyżeczki soku z cytryny 2 łyżeczki(...)cukru W litrowym słoiku wymieszać składniki zalewy. Dodać pokrojone śledzie i ogórki. Zakręci i wstrząsnąć słoikiem aż do dokładnego połączenia składników. Odstawić do lodówki na 2 doby. SMACZNEGO
kulinarnyswiatdomioraz łatwo przyswajalne białko . I dlatego właśnie przygotowałam dla Was prosty przepis na te przepyszne ryby. Składniki: 10 gotowych filetów śledziowych a'la matjas * 4 łyżki musztardy francuskiej słoik (280 g) pomidorów suszonych w oleju 1-2 łyżki oleju ze słoika z pomidorami 1 czerwona cebula szczypta ostrej papryki pieprz 1. Śledzie wymocz w wodzie, żeby pozbyć się nadmiaru soli(...)Osusz je papierowym ręcznikiem, następnie pokrój na kawałki. 2. Pokrojone ryby ułóż w naczyniu, dodaj musztardę, posyp papryką i pieprzem. Polej olejem ze słoika. Wymieszaj. 3. Na wierzch połóż pokrojone w paseczki pomidory i pokrojoną w piórka cebulę, możesz wymieszać. 4. Wstaw do lodówki na minimum kilka godzin, żeby smaki się przegryzły. *Często na stoiskach rybnych można spotkać się
Powiedz dietom niewłaśnie takie zamiar, ponieważ uważam, że miło jest z torebki zawierającej książkę czy kosmetyk wyjąć także coś słodkiego i ładnie pachnącego :) Ciasteczka możecie zapakować do puszki lub dużego słoika i przewiązać wstążeczką. Sprawdzi się także ozdobne pudełko wyłożone papierem do pieczenia (to ze zdjęcia kupiłam w Empiku), albo woreczki celofanowe. Nie zapomnijcie także, aby upiec ich trochę więcej(...)blasze i piecz po 7 minut z każdej strony. Ja musiałam piec je w dwóch partiach. Po upieczeniu ostudź ciasteczka na kratce. Biscotti przechowuj w szczelnej puszcze lub słoiku. Gdy chcesz podarować biscotti swoim bliskim, przełóż je do puszki, dużego słoika lub pudełka wyłożonego papierem do pieczenia. Ładnie będą wyglądały także w torebkach celofanowych przewiązanych wstążką. *** Podoba Ci się
Chilli Czosnek i Oliwazależności od słodkości jabłek dodaje miód i odrobinkę soku z cytryny jeśli jabłka są naprawdę słodkie. Gdy już dobiorę odpowiedni dla siebie smak to cały dżem przekładam do słoików i chwile daję mu wystygnąć. Koszt: Jabłka mnie akurat nic nie kosztowały ale kg jabłek myślę kosztuje ok. 2 - 2,5 zł/kg. Słoiki udało mi się kupić(...)sztukę więc 10 zł za dwa. Miód kosztuje za litr jakieś 25 zł ale w sumie można kupić w małym słoiku i to chyba kosztuję wtedy ok 10 zł bo tutaj potrzeba tylko do smaku. Podsumujmy cały koszt. 1 litr dżemu to 26 zł. Pozdrawiam
Tanio smacznie i prostotakich osób mam do zaproponowania kiszoną kapustę z dodatkiem grzybów leśnych. I uwierzcie, że tych grzybów jest na prawdę sporo a nie tylko 3-4 kawałeczki na cały słoik. Ja otrzymałam ją od Ogródek Dziadunia . Jest to mała rodzina firma ale zdobyła już sporo nagród i według mnie jak najbardziej im się należały. Taką kapustę z powodzeniem można podać(...)świątecznym stole ale też i na codzienny obiad. Ja zrobiłam ją trochę kalorycznie bo z zasmażką ale sama w sobie też jest pyszna. Składniki: 1 słoik kapusty kiszonej z grzybami leśnymi 2 płaskie łyżki masła 2-3 płaskie łyżki mąki pszennej sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Kapustę z słoika przełożyć do garnka. Wlać 1-1,5 szklanki wody i chwilkę
Ala piecze i gotujeludzi. Zaraz na honorowym miejscu w domu stanie choinka, a pod nią – kolorowe paczki. Jeśli chcecie wzbogacić prezent o coś ‘kulinarnego’ – może w tym roku coś w słoiku lub puszce zamiast nieśmiertelnych czekoladek? Rozważna i romantyczna. Co nie wyklucza, że jestem też jednocześnie totalnie do bólu praktyczna Jeśli chodzi o wybór takich kulinarnych prezentów staram się, żeby(...)zjedzeniu i opróżnieniu z zawartości spełniały jakąś funkcję. Najłatwiej zachować praktyczność prezentu kupując coś w słoiku lub puszce – po konsumpcji zostaje nam opakowanie, które można uzupełnić tym samym produktem lub wykorzystać na zupełnie coś innego. A jakie te opakowania teraz są ładne… Wybór takich produktów jest ogromny a to, co podarujecie, wcale nie musi być drogie żeby cieszyć. Prezenty które
Karo in the Kitchenłyżka soli kromka chleba razowego na zakwasie Wykonanie: Zagotuj wodę, dodaj 2 łyżki soli i zostaw aż ostygnie. W tym czasie umyj i pokrój w plastry buraki. Do dużego słoika (5 l ) umieść buraki, czosnek oraz przyprawy. Zalej posoloną wodą, na wierzch połóż kromkę chleba. Przykryj słoik gazą. Postaw w ciepłym miejscu. Codziennie mieszaj drewnianą łyżką zakwas. Po 7 dniach(...)przelej go do szczelnych słoików. Taki gotowy zakwas może stać w lodówce parę tygodni. Dajcie znać czy też robicie
Bike By Lifezimną wodą, zalewamy wodą i moczymy kilka godzin. Co jakiś czas zmieniamy wodę. Kiedy śledzie stracą już swoją słoność (możemy spróbować). Ocieramy je na ręczniku papierowym. Do słoika wlewamy olej, wrzucamy liście , pieprz i ziele.. Śledzie kroimy na kawałki , z jednego płata trzy. Układamy warstwami w słoiku, Każdą warstwę posypujemy skrojoną w kostkę cebulką. Słoik zakręcamy
W kuchennym oknie Ewyśmieci. Odważoną ilość przemrożonej żurawiny myjemy na sicie pod bieżącą wodą, a na noc zalewamy w misce lodowato zimną wodą. Rano zabieramy się za szykowanie wódki. Szczelnie zamykany słoik w którym będziemy macerowali owoce myjemy w gorącej wodzie i wyparzamy. Pomarańczę myjemy najpierw w zimniej, potem w ciepłej wodzie żeby pozbyć się całego konserwującego wosku z owocu. Wyciskamy(...)mieszamy i uważamy, bo owoce żurawiny lubią sobie strzelać i przy okazji pryskać. Część z nich się porozpada, w niczym to nie przeszkadza. Miksturę studzimy, przekładamy w całości do słoika i zalewamy wszystko wódką. Słoik zamykamy i odstawiamy w ciemne chłodne miejsce w domu na minimum tydzień, a najlepiej nawet na dwa. Co jakiś czas warto nim potrząsnąć. Wódkę przecedzamy
Karo in the Kitchenwódki 40% - 0,5l gruszkówki 65% Sposób przygotowania: Dokładnie myjemy nasze jabłka, następnie kroimy je na mniejsze kawałki (ze skórką oraz pestkami) po czym wrzucamy warstwy jabłek do słoika (5l) przesypując cukrem. W środkowej warstwie dodajemy cukier waniliowy, cynamon oraz goździki. Tak przygotowane owoce trzymamy w słoiku przez 5 dni po czym zalewamy 0,7l wódki 40% i trzymamy(...)zamknięciu przez trzy tygodnie. Po trzech tygodniach oddzielamy nasze owoce od nalewki za pomocą gęstego sita. Nalewkę ponownie wlewamy do słoika dolewając 0,5l gruszkówki 65%, owoce można poddać konsumpcji lub użyć ich do ciasta. Po kolejnym tygodniu ponownie przecedzamy przez gęste sito po czym rozlewamy do przygotowanych naczyń typu karafka czy butelka. Nalewkę trzymamy około 3 miesięcy do momentu
Mentor SmakuDostałam od mamy słoiki ze smażonymi pigwami i pomyślałam ,że zrobię zdrowe ciasto a jak zdrowe to ze zdrowymi dodatkami typu otręby ,płatki owsiane ,ciemny cukier i cynamon :) I wyszło ....pachnące cynamonem , kwaskowo - słodkie ....pyszniutkie :) oczywiście można pigwę zastąpić innymi owocami ale ja akurat mam ich sporo :) Składniki : - 300 g mąki krupczatki - 100 g otrąb pszennych (zmielone(...)dużych łyżek śmietany 18 % (zależy od konsystencji ciasta ) - 150 g ciemnego cukru - 1 łyżeczka cynamonu - szczypta soli - 4 żółtka - 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia - kilka kropel olejku waniliowego Dodatkowo : - słoik smażonej pigwy 300 g - słoik smażonych jabłek 400 g Sposób wykonania : wszystkie składniki na ciasto zagnieść do połaczenia składników ,można w robocie albo ręcznie , 1/3 ciasta dajemy do woreczka
Wypieki Renerodzynek 50 g płatków migdałowych na zalewę : 100 ml wytrawnego białego wina 200 ml wody 5 ziarenek ziela angielskiego 2 goździki dużą szczyptę rozgniecionych ziaren pieprzu 1 łyżeczka cukru słoik o pojemności około 1,5 litra Do przybrania na półmisku można użyć czerwonej papryki , natki pietruszki . Link do filmu z przygotowania : Śledzie marynowane w winie z cytryną(...)kroję w cienkie pół plasterki . Pokrojoną cebulę przelewam wrzątkiem na durszlaku i odstawiam do wystudzenia . Dokładnie wyszorowaną cytrynę kroję w kostkę i usuwam pestki . Końcowe przygotowanie śledzi : Do słoika układam warstwami składniki sałatki , delikatnie ugniatając : na dno daję trochę cebuli następnie śledzie , rodzynki , migdały , cytrynę . I znowu cebula , śledzie , rodzynki , migały , cytryna – robię tak 3 – 4 warstwy . Całość zalewam zimną
Uwaga Babcia Gotujekawałki . Teraz do dużego słoja wkładam wszystkie pokrojone warzywa , zalewam letnią wodą . Wody wlewam pod wierzch ale tak aby zmieścił się chleb . Na koniec do słoja wkładam czerstwy chleb . Słoik obwiązuję gaza lub lnianą ściereczką i odstawiam na 48 godzin. Po dwóch dniach : Ze słoja z kiszonym barszczem wyjmuję chleb i go wyrzucam . Słoik ponownie obwiązuję gazą i odstawiam(...)dniach : Z ukiszonego barszczu w słoju zdejmuję łyżką piankę ( delikatną pleśń) i wyrzucam . I przecedzam barszcz przez sito . Przecedzony barszcz kiszony jest gotowy , przelewam go do słoików lub butelek . Zakręcam i odstawiam w chłodne miejsce ( do lodówki ) . Tak przygotowany kiszony barszcz będzie dobry do spożycia przez kilka tygodni . Do ukiszenia drugiego barszczu będziemy potrzebować : 1200 g buraków czerwonych
Uwaga Babcia Gotujeangielskiego 20 goździków 2 łyżki soli 1 opakowanie gorczycy Sposób przygotowania: Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić w mniejsze kawałki. Cebulę pokroić w plastry i powkładać na dno słoików. Wszystkie składniki zalewy doprowadzić do wrzenia i gotować 5 minut. Po tym czasie goździki wyciągnąć. Kawałki papryki powkładać do słoików, zalać zalewą (do słoików wrzucić także liście laurowe, ziele angielskie
Na Ciasteczkowych Papierach