łyżka soli kromka chleba razowego na zakwasie Wykonanie: Zagotuj wodę, dodaj 2 łyżki soli i zostaw aż ostygnie. W tym czasie umyj i pokrój w plastry buraki. Do dużego słoika (5 l ) umieść buraki, czosnek oraz przyprawy. Zalej posoloną wodą, na wierzch połóż kromkę chleba. Przykryj słoik gazą. Postaw w ciepłym miejscu. Codziennie mieszaj drewnianą łyżką zakwas. Po 7 dniach(...)przelej go do szczelnych słoików. Taki gotowy zakwas może stać w lodówce parę tygodni. Dajcie znać czy też robicie
Bike By Lifezimną wodą, zalewamy wodą i moczymy kilka godzin. Co jakiś czas zmieniamy wodę. Kiedy śledzie stracą już swoją słoność (możemy spróbować). Ocieramy je na ręczniku papierowym. Do słoika wlewamy olej, wrzucamy liście , pieprz i ziele.. Śledzie kroimy na kawałki , z jednego płata trzy. Układamy warstwami w słoiku, Każdą warstwę posypujemy skrojoną w kostkę cebulką. Słoik zakręcamy
W kuchennym oknie Ewyśmieci. Odważoną ilość przemrożonej żurawiny myjemy na sicie pod bieżącą wodą, a na noc zalewamy w misce lodowato zimną wodą. Rano zabieramy się za szykowanie wódki. Szczelnie zamykany słoik w którym będziemy macerowali owoce myjemy w gorącej wodzie i wyparzamy. Pomarańczę myjemy najpierw w zimniej, potem w ciepłej wodzie żeby pozbyć się całego konserwującego wosku z owocu. Wyciskamy(...)mieszamy i uważamy, bo owoce żurawiny lubią sobie strzelać i przy okazji pryskać. Część z nich się porozpada, w niczym to nie przeszkadza. Miksturę studzimy, przekładamy w całości do słoika i zalewamy wszystko wódką. Słoik zamykamy i odstawiamy w ciemne chłodne miejsce w domu na minimum tydzień, a najlepiej nawet na dwa. Co jakiś czas warto nim potrząsnąć. Wódkę przecedzamy
Karo in the Kitchenwódki 40% - 0,5l gruszkówki 65% Sposób przygotowania: Dokładnie myjemy nasze jabłka, następnie kroimy je na mniejsze kawałki (ze skórką oraz pestkami) po czym wrzucamy warstwy jabłek do słoika (5l) przesypując cukrem. W środkowej warstwie dodajemy cukier waniliowy, cynamon oraz goździki. Tak przygotowane owoce trzymamy w słoiku przez 5 dni po czym zalewamy 0,7l wódki 40% i trzymamy(...)zamknięciu przez trzy tygodnie. Po trzech tygodniach oddzielamy nasze owoce od nalewki za pomocą gęstego sita. Nalewkę ponownie wlewamy do słoika dolewając 0,5l gruszkówki 65%, owoce można poddać konsumpcji lub użyć ich do ciasta. Po kolejnym tygodniu ponownie przecedzamy przez gęste sito po czym rozlewamy do przygotowanych naczyń typu karafka czy butelka. Nalewkę trzymamy około 3 miesięcy do momentu
Mentor SmakuDostałam od mamy słoiki ze smażonymi pigwami i pomyślałam ,że zrobię zdrowe ciasto a jak zdrowe to ze zdrowymi dodatkami typu otręby ,płatki owsiane ,ciemny cukier i cynamon :) I wyszło ....pachnące cynamonem , kwaskowo - słodkie ....pyszniutkie :) oczywiście można pigwę zastąpić innymi owocami ale ja akurat mam ich sporo :) Składniki : - 300 g mąki krupczatki - 100 g otrąb pszennych (zmielone(...)dużych łyżek śmietany 18 % (zależy od konsystencji ciasta ) - 150 g ciemnego cukru - 1 łyżeczka cynamonu - szczypta soli - 4 żółtka - 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia - kilka kropel olejku waniliowego Dodatkowo : - słoik smażonej pigwy 300 g - słoik smażonych jabłek 400 g Sposób wykonania : wszystkie składniki na ciasto zagnieść do połaczenia składników ,można w robocie albo ręcznie , 1/3 ciasta dajemy do woreczka
Wypieki Renerodzynek 50 g płatków migdałowych na zalewę : 100 ml wytrawnego białego wina 200 ml wody 5 ziarenek ziela angielskiego 2 goździki dużą szczyptę rozgniecionych ziaren pieprzu 1 łyżeczka cukru słoik o pojemności około 1,5 litra Do przybrania na półmisku można użyć czerwonej papryki , natki pietruszki . Link do filmu z przygotowania : Śledzie marynowane w winie z cytryną(...)kroję w cienkie pół plasterki . Pokrojoną cebulę przelewam wrzątkiem na durszlaku i odstawiam do wystudzenia . Dokładnie wyszorowaną cytrynę kroję w kostkę i usuwam pestki . Końcowe przygotowanie śledzi : Do słoika układam warstwami składniki sałatki , delikatnie ugniatając : na dno daję trochę cebuli następnie śledzie , rodzynki , migdały , cytrynę . I znowu cebula , śledzie , rodzynki , migały , cytryna – robię tak 3 – 4 warstwy . Całość zalewam zimną
Uwaga Babcia Gotujekawałki . Teraz do dużego słoja wkładam wszystkie pokrojone warzywa , zalewam letnią wodą . Wody wlewam pod wierzch ale tak aby zmieścił się chleb . Na koniec do słoja wkładam czerstwy chleb . Słoik obwiązuję gaza lub lnianą ściereczką i odstawiam na 48 godzin. Po dwóch dniach : Ze słoja z kiszonym barszczem wyjmuję chleb i go wyrzucam . Słoik ponownie obwiązuję gazą i odstawiam(...)dniach : Z ukiszonego barszczu w słoju zdejmuję łyżką piankę ( delikatną pleśń) i wyrzucam . I przecedzam barszcz przez sito . Przecedzony barszcz kiszony jest gotowy , przelewam go do słoików lub butelek . Zakręcam i odstawiam w chłodne miejsce ( do lodówki ) . Tak przygotowany kiszony barszcz będzie dobry do spożycia przez kilka tygodni . Do ukiszenia drugiego barszczu będziemy potrzebować : 1200 g buraków czerwonych
Uwaga Babcia Gotujeangielskiego 20 goździków 2 łyżki soli 1 opakowanie gorczycy Sposób przygotowania: Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić w mniejsze kawałki. Cebulę pokroić w plastry i powkładać na dno słoików. Wszystkie składniki zalewy doprowadzić do wrzenia i gotować 5 minut. Po tym czasie goździki wyciągnąć. Kawałki papryki powkładać do słoików, zalać zalewą (do słoików wrzucić także liście laurowe, ziele angielskie
Na Ciasteczkowych Papieracholej na patelni i smażymy z każdej strony. Cebulkę kroimy w piórka. Robimy zaprawę. Do garnka wlewamy wodę, ocet i cukier. Czekamy aż się zagotuje. W tym czasie przygotowujemy słoiki. Wrzucamy do każdego usmażone pulpety, do 3/4 wysokości oraz pieprz, ziele, liść laurowy i 2 papryczki. Zalewamy całość octem i wrzucamy na wierzch cebulkę. Zamykamy. Ja używam słoików zamykanych(...)klamrę ale mogą to być zwykłe słoiki (wtedy odwróć je do góry dnem, aż do ostygnięcia). Pulpety w occie to idealna imprezowa zakąska
KuchcikoweLovespałaszowany. Myślę że będzie świetną bazą pod zupki, sosy… a po dodaniu czosnku, bazylii, i innych przypraw doskonale sprawdzi się jako sos bazowy do pizzy. Składniki na 4 słoiki 0,5 litrowe i 4 słoiki 330 ml. (składniki na około 3,5 litra soku). 10 kg pomidorów, u mnie Bawole serce Pomidory umyć, wykroić białe części, pokroić na takie(...)gotowałam na 6). Gotować, do momentu aż zmielone pomidory zmniejszą swoją objętość dwukrotnie, to jest aż większość wody odparuje. Gorący sos, nakładać do czystych i wyparzonych słoików, dokładnie zakręcić. Piekarnik zagrzać do 110 st, z termoobiegiem (jak bez termoobiegu to 115 st.). Piec przez 15 min. Wyjąć z piekarnika odwrócić do góry dnem, lub zostawić w piekarniku do całkowitego wystudzenia
moj przepis naSkórki po jabłkach woda przegotowana i ostudzona cukier Jabłka dokładnie wyszorować. Wykroić zgniłe czy obite części, obrać, wyciąć, następnie wyrzucić gniazda nasienne, jabłka zjeść lub przygotować Prażone jabłka do słoików na zimę . Skórki umieścić w słoiku do 3/4 wysokości, zalać posłodzoną wodą (na szklankę wody około 1 łyżka cukru) tak aby woda całkowicie przykryła skórki, obciążyć skórki żeby nie wypływały(...)użyła pokrywki od mniejszego słoiki. Przykryć gazą, owinąć gumką, odstawić na dwa tygodnie w zaciemnione i ciepłe miejsce np. do szafki w kuchni. Po dwóch tygodniach skórki wyrzucić a ocet przecedzić i rozlać do butelek, szczelnie zakręcić. Smacznego! Domowy ocet jabłkowy
moj przepis namojprzepisna.pl | Szarlotka z jabłek prażonych Szarlotka prosta i szybka. Składa się z kruchego ciasta i prażonych jabłek ze słoika. Polecam wykorzystać jabłka własnej produkcji, możecie je zrobić z tego przepisu ( klik, klik ). Inspiracja z blogu Moje Wypieki . U mnie wersja nieco zdrowsza bo z mąki orkiszowej i ryżowej, wy oczywiście możecie wykorzystać zwykłą mąkę pszenną, np. krupczatkę. Składniki na wysoką(...)mąki ryżowej 120 gr ziemnego masła 50 gr cukru pudru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia (ja nie dodawałam) 1 małe jajko szczypta soli Składniki na wypełnienie 1 słoik jabłek prażonych o wadze około 900 gr cynamon (ewentualnie) Formę wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Składniki na ciasto szybko posiekać nożem, następnie zagnieść na kształt przypominający kruszonkę, można też umieścić
moj przepis nawykonaniu, a jego zalety są nieocenione. Można złagodzić kaszel, wzmocnić organizm i dać mu porządnego kopa, dzięki bogatym składnikom odżywczym. O cudownym smaku nie wspomnę. SKŁADNIKI : (składniki na 3 słoiki w różnych wersjach) miód płynny ok 1 słoik (użyłam z mniszka, może być równie dobrze inny prawdziwy) 1 limonka 2 cytryny 2 pomarańcze ok 7-10 goździków(...)gorącej wodzie, aby pozbyć się sztucznych konserwantów ze skórki. Kroimy je cienko w plasterki. Tak naprawdę nie zależnie od tego jaką chcemy zrobić kombinację smakową, owoce muszą wypełnić 3/4 słoika. Całość zalewamy miodem tak, aby wszytko było zanurzone w miodzie. Wariant 1 Pomarańcze przełożone, goździkami, połamaną laską cynamonu. goździki - doskonały środek anty-grzybiczny, posiada działanie antywirusowe i antybakteryjne
Basia w kuchniWspaniale orzezwiająca sałatka do pracy. Zabierzecie ją w słoiku wszędzie. Do pociągu, na uczelnię ,do szkoły. Rozweseli, pobudzi, doda sił i kolorów. Tego nam trzeba- radości! Radosny słoik I LOVE GLASS- od FRIENDS OF GLASS pomieści z pewnością sporą dawkę witamin! Składniki 2 jabłka 1 duży banan 4 daktyle łyżka syropu z agawy Skworcu pestki dyni siemię lniane(...)dekoracji Owoce pokrój w kawałeczki. Włóż do szklanej miski. Dodaj siemię lniane, owoce granatu i pozostałe składniki. Skrop sokiem z cytryny. Dodaj syropu z agawy. Wymieszaj. Przełóż do słoika i wynieś sobie trochę zdrowia na zewnątrz, gdziekolwiek się będziesz znajdował! Pysznie, zdrowo, kolorowo
Z Kuchni Do Kuchniwinogrona, 4 kg cukru, 200 ml soku jabłkowego, 1 opakowanie pożywki, 1 opakowaniu drożdży winnych w płynie. Przygotowanie: Zaczynamy od przygotowania tzw. matki drożdżowej. Wlewamy sok jabłkowy do litrowego słoika i dodajemy pożywkę. Przykrywamy gazą słoik i pasteryzujemy go ok. 40 minut. Do ostudzonego soku wlewamy drożdże i odstawiamy na 48 h w ciepłe miejsce (słoik przykryty gazą
Aga w kuchni