słoik - 12348 przepisów (strona:129/824)

Sok z pigwowców 157

środka nasiona. Wykroić też końcówki po kwiatku i ogonku. Zostawić białą część torebki nasiennej, bo to źródło pektyn potrzebnych do zżelowania marmolady. Zważyć pigwowce. Pigwowce przekładać do słoika. Każdą warstwę zasypywać cukrem. Słoik zakręcić (niezbyt mocno). Odstawić na maksymalnie 48 godzin. P otrząsać słoikiem kilka razy w ciągu dnia.  Po 48 godzinach sok zlać do butelek lub słoiczków. Jeśli

Weekendy w domu i ogrodzie
Dynia pieczona do słoików 114

rozbierałyśmy ją razem w ogrodzie”, kroiłyśmy na kawałki, dalej na taczkę i do domu. Trochę pracy z nią było. Trzeba ją było jakoś zagospodarować. I tak powstał dynia w słoikach. Przyda się na później : do zupy, do ciasta – chlebka dyniowego i nie tylko. Dzisiaj baza do słoików. Składniki: Dynia Sól Wykonanie: Dynię myjemy i kroimy na kawałki ( duże ) i układamy(...)solimy ( tylko do konserwacji, nie zmieniamy smaku. Na upieczoną blaszkę dyni 1-2 łyżeczek  ). Mus dyniowy gotujemy ( ostrożnie – można się oparzyć ). Podczas gotowania mieszamy. Gorącą dynię wkładamy do słoików. Pasteryzujemy nie krócej niż 40 minut. SMACZNEGO. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push

Smaki Ewy
OGÓRKI Z PAPRYKĄ W SŁODKO OCTOWEJ ZALEWIE 397

ułożyłam je w miskach. Zagotowałam 9 szklanek wody z 1 szklanką soli. Przestudziłam i zalałam nią przekrojone ogórki. Po upływie trzech godzin odlałam sok,który puściły. Wkładałam do słoików ogórki, pokrojoną w paseczki paprykę, cebulę i kawałki selera. Przyprawy czyli gorczycę,kolendrę i ziele angielskie  wsypywałam wedle uznania do każdego słoika. Zalewę zagotowałam i zalałam nią ogórki. Na koniec(...)została jeszcze pasteryzacja. Smacznego! A jak lubicie ogórki to polecam pyszną OGÓRKI KANAPKOWE W SŁODKO OCTOWEJ ZALEWIE Z KURKUMĄ SAŁATKĘ SZWEDZKĄ Z OGÓRKÓW  W SŁOIKACH SAŁATKĘ Z OGÓRKÓW MARCHEWKI I CEBULI

potrawyregionalne
POWIDŁA ŚLIWKOWE 107

godzin, aż rozgotują się. Ostudziłam i ponownie gotowałam,  aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Pod koniec ich gotowania dodałam cukier,mieszając żeby dobrze się rozpuścił. Można już nakładać do słoików. Ale dla cierpliwych polecam rozetrzeć powidła przez sitko. Powstanie gładka i ładnie wyglądająca konsystencja powideł.   Nakładałam powidła do słoików,trzymając je w garnku cały czas na małym gazie(...)nałożeniu należy słoiki postawić do góry nogami. Z 3 kg. śliwek wyszło mi 7 słoiczków. I już gotowe! Przepis na pleśniaka  z moimi powidłami w roli głównej.;) PLEŚNIAK CIASTO Z POWIDŁAMI ŚLIWKOWYMI   Smacznego

potrawyregionalne
DYNIA MARYNOWANA 127

Chciałam zatrzymać trochę słońca w słoiku ;-) Otwierając słoiczek dyni marynowanej w zimie  mam nadzieję,że zrobi się trochę słoneczniej na stole. Słodycz połączona z cierpkością, pachnąca goździkami o pięknym żółto-pomarańczowym kolorze. No to zatrzymujemy... Składniki: około 4 kg.dyni 1,5 kg. cukru 1 litr octu 3 litry wody około 15 szt.goździków Obrałam dynię i pokroiłam(...)gotującej wody wrzuciłam pokrojoną dynię. Gotowałam ją dopóki się nie zeszkliła. Powinna zmięknąć ale zarazem być chrupiąca. Ja gotowałam około 10 minut. Wkładałam ugotowaną dynię do słoików i zalewałam zalewą w której się gotowała. Goździki odcedziłam,ponieważ powodują one, że dynia w słoikach ciemnieje. Ustawiałam je do góry nogami,aż wystygły. Dynia marynowana  idealnie pasuje

potrawyregionalne
SAŁATKA Z BURAKÓW PAPRYKI I CEBULI NA ZIMĘ 222

Wsypałam do zalewy pokrojoną paprykę.  Następnie pokrojoną cebulę.  Wymieszałam i gotowałam 10 minut. Teraz wystarczy wymieszać wszystkie warzywa razem. Ostatni etap to zagotowanie sałatki.     Słoiki wyparzyłam. Trzymałam buraczki cały czas na gazie i wkładałam sałatkę do słoików. Wystarczy je ustawiać przykrywkami w dół i nie trzeba już ich wtedy pasteryzować. W przypadku gdy nakładamy niegotującą(...)sałatkę, należy wtedy słoiki 15 minut gotować. Smacznego!  Polecam również przepis na: KISZONE BURAKI

potrawyregionalne
SAŁATKA SZWEDZKA Z OGÓRKÓW W SŁOIKACH 243

składniki do zalewy. Cukier, Ocet i wodę. Wymieszałam i zagotowałam. Można też sok z ogórków i składniki do zalewy zagotować oddzielnie i zalać ogórki. Przełożyłam ogórki do słoików. Słoiki zagotowałam w garnku z wodą do 2/3 ich wysokości przez około 10 minut. Gotowe.Smacznego! Polecam też inne przetwory z ogórków OGÓRKI KANAPKOWE W SŁODKO OCTOWEJ ZALEWIE Z KURKUMĄ SAŁATKĘ Z OGÓRKÓW(...)MARCHEWKI I CEBULI W SŁOIKACH OGÓRKI Z PAPRYKĄ W SŁODKO OCTOWEJ ZALEWIE

potrawyregionalne
Dżem z dyni i pomarańczy 200

pomarańczy zachwyca :), kolor wyjątkowo anty depresyjny :). Po prostu pychota, jak się zacznie podjadać słoiczek to trudno przestać, Kochani dynie w dłoń i do dzieła!. Składniki na ok 7 słoików po 200 ml; 1 kg dyni 1 kg cukru 1 litr wody, ( łącznie z wyciśniętym sokiem z pomarańczy) 4 duże pomarańcze 1 łyżka kwasku cytrynowego 1. Dynię obrać ze skórki(...)czas smażenia można skrócić w 2 i 3 dniu do 30-40 minut. Konfitura powinna być szklista i dość lejąca, przy studzeniu nieco zgęstnieje. 3. Przygotować wyparzone słoiki, napełniać konfiturą, zakręcać i odwracać do góry dnem. A takie klimatyczne nakładki na słoiki znajdziecie u  Karoliny , cudne hand-made na szydełku

Apetyczna babeczka
cytryny w rumie z wanilią (do herbatki) 82

plasterki. Układać je w słoiczkach przekładając każdy plasterek miodem i dociskając (miodu można dodać więcej w zależności od gustu, rumu tak samo). Wanilię połamać na kawałki i umieścić w słoiku. Kiedy wszystkie plasterki będą w słoiku docisnąć kilka razy, żeby puściły sok. Zalać rumem. Zakręcić i kilka razy wstrząsnąć słoikiem, żeby płyny się wymieszały. Odstawić do lodówki. Otworzyć najlepiej

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Domowa grzybowa vegeta – sos w proszku 462

mamy doskonały sos grzybowy w pięć minut…bez mąki , bez chemii , doskonały , smaczny a nade wszystko zdrowy " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki na słoik o pojemności 1 L : 1 gruby , okazały por 1 L , słoik suszonych grzybów leśnych – najlepiej mieszanych 2 marchewki – duże 3 spore korzenie pietruszki lub pasternaku 1 mały seler(...)żeby były widoczne grudki . Wysypujemy do miski . Grzyby suszone , także mielimy , te już dużo drobniej , można nawet na pył . Dodajemy do warzyw , dokładamy sól , mieszamy i przekładamy do suchego słoika ze szczelnym zamknięciem . Gotowe , używamy kiedy chcemy i jak długo nam starczy " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height

Ogrodnik w podróży
Pasta paprykowa przepis prosty a pasta ostra 237

Pasta paprykowa przepis prosty a pasta ostra Pasta paprykowa dostałam jeden słoik od naszej sąsiadki i zapragnęłam przepisu natychmiast .. już !      Na całe szczęście Sąsiadka była taka miła, że się przepisem swym ze mną podzieliła, jako, że przepis lekko zmodyfikowałam to tu go podaję. Sos polecam ! Pasta paprykowa 2,5 kg czerwonej papryki słodkiej(...)garnka dodajemy cukier, ziele angielski, ocet i olej zagotowujemy dodajemy przecier pomidorowy, pieprz i miksujemy wszystko na gładko. Zagotowujemy i gotujemy około 30 minut.  Przekładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy, odwracamy słoiki i gotowe.    Smacznego !    Pasta paprykowa przepis prosty a pasta ostra

Kuchnia na wzgórzu
NALEWKA Z JEŻYN 197

NALEWKA Z JEŻYN Składniki: - 2,5kg jeżyn - 1kg cukru - 1,2l wódki Sposób przygotowania: Dokładnie myjemy nasze jeżyny po czym wrzucamy warstwy owoców do słoika (5l) przesypując cukrem. Tak przygotowane owoce trzymamy w słoiku przez 5 dni po czym zalewamy 0,7l wódki 40% i trzymamy w zamknięciu przez kolejny tydzień. Po tygodniu oddzielamy nasze owoce od nalewki za pomocą(...)gęstego sita. Nalewkę ponownie wlewamy do słoika dolewając 0,5l wódki 40%, owoce można poddać konsumpcji. Po kolejnym tygodniu ponownie przecedzamy przez gęste sito po czym rozlewamy do przygotowanych naczyń typu karafka czy butelka. Nalewkę trzymamy około 3 miesięcy do momentu otrzymania pełnego aromatu i gotowe. Smacznego

Mentor Smaku
Cebula marynowana 100

Małe cebulki można także zamknąć w słoiki. Składniki 1 kg cebulek o średnicy 2-3 cm po kilka ziarenek pieprzu i ziela angielskiego liść laurowy suchy koper Zalewa : 1,5 l wody 5 dag soli 5 dag cukru szklanka octu 10- proc. Przygotowanie Cebulki obrałem, włożyłem do wrzącej wody na 3 minuty, odcedziłem, przelałem zimną wodą. Ułożyłem w słoikach, dodałem(...)przyprawy. Przygotowałem zalewę: zagotowałem wodę z solą i cukrem, dodałem ocet. Gorącą napełniłem słoiki. Zamknąłem i pasteryzowałem 25 minut

R'n'G Kitchen
Pigwa w Syropie do Herbaty i Nie Tylko! 135

owoce pigwy cukier Wykonanie: Lista składników długa, że ho ho! :) Co na początek? Owoce umyłam dokładnie, potem obrałam, czyli wydrążyłam gniazda nasienne i pokroiłam w cieniutkie paseczki. Układałam w słoiku, gdzie każą warstwę przesypałam cukrem. Lekko zakręciłam i odstawiłam na szafce na 24 h aby puściły sok. Po tym czasie słoiki dokręciłam, wstawiłam do garnka , którego dno wyłożyłam lnianą ściereczką(...)wlałam zimną wodę, której poziom sięgał do 3/4 wysokości słoików i postawiłam garnek na gaz. Od momentu zagotowania wody pasteryzowałam ok. 10 minut. Prawda,że szybko? SMACZNEGO życzy BLONDYNKA

Blondynka Gotuje
Buraczki tarte na zimię - przepis babci 174

buraczki doprawiamy, najlepiej dodać część przypraw, dokładnie wymieszać i w razie potrzeby doprawić pod swoje kubki smakowe. Tak jak wcześniej pisałam dużo zależy od odmiany buraka. Do wymytych, wyparzonych słoików (wyparzam w piekarniku ok  10-15 minut w 100 stopniach na termoobiegu) wkładamy nasze buraczki, zakręcamy suchą nakrętką. Pasteryzujemy 20 minut od zagotowania. Na dno garnka wkładam ręcznik kuchenny(...)słoiki podczas pasteryzacji nie popękały. Lepiej zagotowywać mniej słoików niż nasza cała partię od razu na ścisk, co może spowodować pęknięcie. Po pasteryzacji odwracam je do góry nogami, zawijam w ręcznik i tak pozostawiam do całkowitego ostygnięcia. Gotowe :) Przepis na buraczki w zalewie octowej klik

Basia w kuchni