słoik - 12348 przepisów (strona:137/824)

Dżem mirabelkowy 118

Złocisty dżem. Złoto w słoiku. Zachęcam do wypróbowania wszystkich amatorów tych malutkich śliweczek.  Dla kogo: dla tych, którzy wychodząc z domu ślizgają się na leżących na chodniku mirabelkach  dla fanów kwaśnych dżemów dla mających ochotę zobaczyć w swojej spiżarni złote słoiczki Składniki: 1 kg mirabelek opakowanie żelfixu/dżemixu/konfiturexu 2:1 pół kg cukru Wykonanie: Umyj mirabelki(...)wsyp do garnka, wsyp żelfix i wymieszaj. Doprowadź do zagotowania, a następnie wsyp cukier. Gotuj ok. 3 minut (aż dżem zrobi się gęsty). Dżem przełóż do wyparzonych i osuszonych słoików. Zakręć. Nie trzeba go pasteryzować, ani odwracać do góry dnem.  Z przepisu otrzymamy 3-4 słoików "dżemowych". Przepis pochodzi ze strony: www.chillibite.pl

Mania Wypiekania
Dżem z dyni z galaretką pomarańczową 226

godziny. Gdy masa będzie gładka, jednolita przełożyć do słoiczków (wcześniej wyparzonych i wysuszonych). Dżemy pasteryzować* ok. 10 minut. * pasteryzowanie - przygotować garnek, wlać wodę, by sięgała do 3/4 wysokości słoików, które pasteryzujemy, wyłożyć go ściereczką. Na ściereczce ułożyć słoiki. Od zagotowania wody, gotować słoiki jeszcze przez 10 minut.  Z przepisu wychodzi ok. 6 słoiczków dżemowych. Przepis dostałam od koleżanki

Mania Wypiekania
Pączki polskie tradycyjne 208

ekstrakt, 2 1 łyżkę) szczypta soli 3 szklanki mąki tortowej (dałam nieco mniej) 2/3 szklanki mleka otarta skóra z 1 pomarańczy zaczyn 8 dkg masła 1 łyżka spirytusu 1/2 słoika gęstego dżemu lub mały słoik róży ucieranej lub 1 słoik osączonej konfitury z wiśni (dałam bardzo gęstą konfiturę z owoców dzikiej róży) 2 planty (po 250 g) 2 kostki smalcu

Kuchnia Prezydentowej
Gruszki w syropie 127

zimie do ciast, deserów a zwłaszcza do galaretki gruszkowej która smakuje wyśmienicie. Jest to bardzo szybki i prosty przepis. Gruszki obieramy i kroimy w kostkę a następnie wrzucamy do słoików. Owoce zalewamy przegotowaną wodą i do każdego słoika dorzucamy po 2 łyżki cukru i zakręcamy. Gruszki gotowe Potem słoiki zawijamy w gazetę i gotujemy przez ok. 30 minut

Kuchenne Wariacje
Kiszone cytryny 192

przygotujcie je według poniższego przepisu Składniki: - cytryny - sól morska gruboziarnista - sok z cytryn Ilość cytryn i soku z cytryn zależy od tego ile cytryn chcemy kisić i jakiej wielkości słoika użyjemy. Do naszego jednego słoika weszły 2 cytryny i sok z 2,5 cytryn. Cytryny dobrze szorujemy, a następnie nacinamy prawie do samego końca na krzyż (od strony gdzie(...)było ogonka). Do każdej cytryny wsypujemy po 1 łyżce soli morskiej gruboziarnistej i upychamy do słoika. Włożone cytryny zalewamy sokiem z wyciśniętych wcześniej (dodatkowych) cytryny tak żeby je zakryły (to zabezpieczy cytryny przed ewentualnym zapleśnieniem jakby się dodało powietrze). Tak przygotowane cytryny wkładamy do lodówki i czekamy jak się ukiszą – do użycia nie wcześniej niż po 2-3 tygodniach

Kuchenne Wariacje
Domowy ekstrakt migdałowy 210

ciast, lodów czy koktajli. Składniki: papka migdałowa, która pozostała z wyrobu domowego mleka migdałowego , lub 15 szt. całych migdałów 300 ml wódki Przygotowanie: 1. Papkę migdałową przełożyć do słoika, zalać wódką i wstrząsnąć.  Jeśli używamy całych migdałów: Migdały zalać wrzątkiem i odstawić na 10 min. Po tym czasie odlać wodę i usunąć łupinki (powinny bez problemu odchodzić). Następnie migdały(...)osuszyć za pomocą ręcznika papierowego, posiekać (niezbyt drobno), przełożyć do słoika i zalać wódką. 2. Odstawić w chłodne, ciemne miejsce na min. miesiąc, co jakiś czas potrząsać słoikiem. 3. Po tym czasie ekstrakt przecedzić i przelać do buteleczki.  4. Przechowywać w ciemnym miejscu

Domowa Cookierenka Agi
Puree z dyni 197

miską i pozostawić na ok. godzinę w celu odsączenia płynu.  6. Następnie poporcjować, np. do woreczków strunowych i zamrozić.  Puree można też zawekować: umieścić je w wysterylizowanych słoikach (słoiki wypełnić do 1-2 cm poniżej szyjki słoika), wstawić do piekarnika, ustawić temp. na 130 ° C i pasteryzować przez godzinę od momentu osiągnięcia przez piekarnik żądanej temp. Następnie wyłączyć

Domowa Cookierenka Agi
Chleb żytni codzienny na zakwasie 122

zakwasu 200 g mąki żytniej razowej typ 2000 600 g mąki żytniej chlebowej typ 720 700 ml wody 2 łyżeczki soli Przygotowanie: Zakwas: 1. dzień: W dużym słoiku wymieszać 100 g mąki żytniej razowej i 100 ml letniej przegotowanej wody. Słoik przykryć folią spożywczą i zrobić w niej kilka dziurek, odstawić na lodówkę na 1 dobę (w lecie wystarczy zostawić(...)słoik na blacie kuchennym). 2. dzień: Do zakwasu dodać 100 g mąki żytniej razowej i 100 ml letniej przegotowanej wody, wymieszać, przykryć folią i ponownie odstawić na lodówkę. 3. dzień: Do zakwasu dodać 100 g mąki żytniej razowej i 60 ml letniej przegotowanej wody, wymieszać, przykryć folią i odstawić w odrobinę chłodniejsze miejsce, np. na blat kuchenny. 4. dzień: Powtórzyć

Domowa Cookierenka Agi
Nalewka mandarynkowa 220

cukru 1 łyżka miodu Przygotowanie: 1. Mandarynki dokładnie umyć, sparzyć i obrać ze skórek. Z mandarynek wycisnąć sok, a ze skórek zeskrobać białą wewnętrzną warstwę. 2. W dużym słoiku (2 l) umieścić skórki mandarynek, wlać litr spirytusu i sok z mandarynek. Słoik zamknąć, potrząsnąć i odstawić w ciepłe miejsce na 2 doby. Po tym czasie nalewkę zlać. 3.   Przygotować(...)wodę, dodać cukier i miód, zamieszać i podgrzewać na małym ogniu do momentu, aż cukier całkowicie się rozpuści. Do ciepłego syropu wlać powoli, stale mieszając, nalewkę. Wlać do dużego słoika, zamknąć i odstawić w ciepłe miejsce na 2 tygodnie. 4. Po 2-óch tygodniach zlać nalewkę przez gazę, rozlać do butelek, zakorkować i odstawić na 2,5 miesiąca. Źródło/ Inspiracja

Domowa Cookierenka Agi
.798. słoik szczęścia 147

waniliowy sernik gotowany w słoiku po Nutelli~ Słoik...a może słój? :D Bo to oczywiście ten największy... :D Wczoraj kupiłam nową Nutellę więc poprzedni słoik pożegnałam tak jak zwykle - jedząc z niego ciepłe śniadanie ♥ które rozpuszcza krem pozostały na ściankach, uwielbiam! Korzystając z niedzieli i długiego weekendu, może skusicie się na upieczenie pysznych dyniowych muffinek? Klik na zdjecie po przepis

breakfast of dreams
JUŻ NIGDY WIĘCEJ NIE KUPISZ GRANOLI... 168

decydujesz co do niej dodasz! Dzisiaj chcę Wam zaproponować granolę w wersji zimowej. Pomarańczowo-cynamonowa z orzechami i suszoną żurawiną. Pachnie cudownie! Mogłabym spędzić cały dzień wąchając słoik z płatkami! :)) Zapraszam po przepis! Wypróbujcie koooooooniecznie! ZIMOWA GRANOLA Z ORZECHAMI I SUSZONĄ ŻURAWINĄ inspiracja - klik // ok. 500g granoli ~1 duża pomarańcza (ok. 340g ze skórką) ~100g miodu ~300g płatków zbożowych (użyłam(...)nagrzanego do 165*C. Pieczemy ok. 30 min, co 10 min. mieszając, aby granola równomiernie się upiekła (ja ostatnie 10 minut piekłam w 180*). Po całkowitym wystudzeniu przekładamy do słoika. Przechowujemy w szczelnie zamkniętym słoiku lub innym pojemniku przeznaczonym do kontaktu z żywnością. Smacznego! WARTOŚĆ ENERGETYCZNA PORCJI GRANOLI

chili & sugar
dżem z rabarbaru i truskawek. mój pierwszy. 218

dżem zgęstnieje. Dobrze jest rozłożyć gotowanie na dwa dni. Ja pierwszego dnia gotowałam ok. 1,5 godziny, a drugiego ok. 1 godzinę, po tym czasie dżem był już gotowy. Słoiki i zakrętki od nich wyparzyć, wytrzeć i wlać do nich jeszcze gorącą konfiturę i dobrze zakręcić. Odwrócić słoiki do góry dnem i ewentualnie otulić kocem / ścierką. Wskaźnikiem dobrego zamknięcia się(...)słoika jest jest wciągnięcie się wieczka zakrętki do środka (jeśli jest taka możliwość). Smacznego! :) Przepis dodaję do akcji

chili & sugar
domowy dżem truskawkowy (3 składniki!) 212

żarki i wyjąć z niej taki na przykład truskawkowy dżem i przypomnieć sobie lato... :) P.S. Zapraszam po przepisy na inne dżemy - KLIK DOMOWY DŻEM TRUSKAWKOWY przepis autorski // 3-4 słoiki po 300ml ~1,5kg truskawek ~250-300g cukru (w zależności od słodkości truskawek. Ja dałam 300g i był baaardzo słodki) ~sok z jednej cytryny Truskawki umyć, odszypułkować, większe pokroić(...)kawałki, puszczą dużo soku i masa zacznie gęstnieć (ok. 2-3h) dodać cukier i gotować jeszcze ok. 5 minut często mieszając. Następnie szybko przełożyć dżem do wcześniej przygotowanych słoików (wyparzonych w piekarniku lub wrzącej wodzie) i zakręcić (zakrętki też powinny być wyparzone). Słoiki odwracamy do góry dnem na ściereczce, przykrywamy drugą ściereczką i pozostawiamy tak do całkowitego ostudzenia. Smacznego

chili & sugar
brzoskwinie w korzennym syropie z..whiskey 138

przepisy wychodzą najlepsze! :) Pomyślcie, jak będzie smakować sernik z tymi brzoskwiniami! Nie mogę się doczekać kiedy taki upiekę, hihi :) BRZOSKWINIE W KORZENNYM SYROPIE Z WHISKEY przepis autorski // 4-5 słoików ~ok. 1,5kg brzoskwiń ~850ml wody ~150ml whiskey ~200g białego cukru ~150g cukru trzcinowego ~płaska łyżka cynamonu ~kilka lasek cynamonu ~kilka ziaren kardamonu ~gwiazdki anyżu ~goździki (nie mielone) ~laska wanilii(...)minut, lub do czasu aż syrop nieco zgęstnieje. Do gotującego się syropu wrzucić owoce i gotować ok. 5-10 minut w zależności od miękkości owoców. Do wyparzonych słoików wkładać kawałki brzoskwiń i zalewać syropem, zakręcać również wyparzonymi zakrętami, odwrócić do góry dnem i pozostawić do ostudzenia, lub po zakręceniu zapasteryzować słoiki w piekarniku (bezpieczniejsza opcja). Smacznego

chili & sugar
dżem malinowy z brzoskwiniami 159

zębami. Dżem można przetrzeć przez sito, jeśli nie chcecie pestek, ale dużo z tym roboty, a w pestkach mamy mnóstwo błonnika :) DŻEM MALINOWO-BRZOSKWINIOWY przepis autorski // ok. 10 słoików różnej wielkości ~2kg malin ~730g brzoskwiń ~350-400g cukru (w tym 3 łyżki cukru z wanilią) ~łyżka gumy guar Maliny i brzoskwinie umyć. Brzoskwinie obrać i pokroić drobno. Owoce wrzucić(...)ogniu dopóki się nie rozpadną. Cukier wymieszać z gumą guar (zagęści dżem) i stopniowo, ciągle mieszając dodawać do dżemu. Gotować jeszcze ok. 5 minut. Przełożyć dżem do gorących, wyparzonych słoików i zakręcić wyparzonymi zakrętkami. Odwrócić słoiki do góry dnem i pozostawić do całkowitego ostudzenia. Smacznego

chili & sugar

Zapoznaj się z informacją o plikach cookie

KatalogSmakow.pl używa plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszego serwisu.

Czy możemy używać Twoich danych, by wybierać dla Ciebie reklamy?

Nasi partnerzy zbierają dane i używają plików cookie do personalizacji reklam i mierzenia ich skuteczności. Dowiedz się, jak serwis i partnerzy wykorzystują dane.

AkceptujęNie, dziękuję