kupić jeszcze taniej. Można np. wziąć 1 kg (znalazłam w necie za ok 22-25 zł) w kilka osób i nasza kieszeń tak nie odczuje tego wydatku :) Składniki (na słoik ok 330 ml): - 2 pełne łyżeczki nasion chia, - surowe mleko roślinne (ja użyłam kokosowego, ale dobre będzie np migdałowe, słonecznikowe, - 1/2 mango, - opcjonalnie 2 - 3 truskawki świeże lub suszone, Wykonanie(...)Wsypać chia do słoika, zalać do połowy słoiczka mlekiem, dodać drobno pokrojone mango i truskawki, wymieszać dobrze. Gdy jeszcze brakuje płynu w słoiku, uzupełnić prawie cały mlekiem, jeszcze raz dokładnie wymieszać. Odstawić na noc do lodówki. Rano wyciągamy słoiczek i zabieramy do pracy ;) lub zjadamy w domu (oczywiście nie takie bardzo zimne, lepiej poczekać aż się ociepli). Smacznego
Co na wege obiad?Bardzo prosty sposób na kompot w słoikach na zimę. 0,5-1,5 kg śliwek węgierek ( im więcej śliwek tym bardziej aromatyczny kompot ) cukier woda Śliwki umyć, pokroić na połówki i wydrylować. Ewent. możemy użyć całych śliwek, należy je wcześniej po nakłuwać wykałaczką w kilku miejscach. Owoce układamy w słoiku do połowy wysokości. Następnie zasypujemy 3 łyżkami cukru(...)układamy resztę śliwek. Zalewamy przegotowaną, letnią wodą. Dokładnie wycieramy nakrętkę i brzeg słoika, zakręcamy i pasteryzujemy ok 20 minut
Atlas Smakówziela angielskiego. Wykonanie: Oczyszczoną dynię pokroić w kostkę, włożyć do garnka zalać trzema szklankami wrzącej wody i gotować jedną minutę. Odcedzić, do wywaru dodać przyprawy a dynię przełożyć do słoików. Wywar z przyprawami zagotować, doprawić do smaku według uznania ( posolić, pocukrować lub zakwasić kwaskiem cytrynowym) i zalać dynię w słoikach. Słoiki zakręcić przykrywkami, pasteryzować przez 10 minut. Dynia wspaniale
Tradycyjna Kuchniazrobiłam dużo? Nie. Tylko kilka małych słoiczków. Nie potrzebuję więcej. Zresztą z przetworami staram się mocno hamować, bo ostatnio dokonałam pewnego odkrycia. Zajrzałam do piwnicy, a tam jeszcze tyle słoików z zeszłego roku. Obiecałam sobie, że w tym roku będę robić mniejsze ilości :) Składniki: wiśnie cukier trzcinowy rum Wykonanie: Wiśnie umyłam, wydrylowałam spinaczem, a jak? Na fan page`u bloga(...)filmik jak to zrobiłam. Tak przygotowane wiście układałam warstwami, każdą warstwę przesypałam łyżeczką cukru trzcinowego. Całą zawartość zalałam rumem. Czy cukier się rozpuści? Tak, co jakiś czas lekko otrząsałam słoikiem i rozpuścił się, nie czułam potrzeby podgrzewania, ani pasteryzowania słoików, bo to przecież sam alkohol. SMACZNEGO życzy BLONDYNKA
Blondynka Gotujeoszalały Składniki - 1 nektaryna - 1 jabłko - 1 cytryna - 12 zamrożonych truskawek - 4 łyżki zamrożonych jagód - woda można smakową ja użyłam wodę różaną - 4 listki mięty - 2 łyżki miodu - 4 słoiki 0,5 l Sposób przygotowania 1. Do każdego słoika podzielić owoce mrożone na przemian z niemrożonymi Wodę wymieszać z miodem albo rozrobić z ulubionym sokiem zalać owoce(...)słoikach dodać listek mięty
W królestwie smaków BeatySezon na wiśnie w pełni. Trzeba więc zrobić przetwory na zimę. Dzisiaj krótko o tym, jak zamknąć lato w słoiku. Zapraszam na pyszną, aromatyczną, zdrową, rozgrzewającą nalewkę wiśniową. Składniki: 1 kg wiśni 0,5 kg cukru 0,5 litra spirytusu Wykonanie: Wiśnie drylujemy, wkładamy do dużego słoja, zasypujemy cukrem i odstawiamy na 24 godziny(...)czasie kilka razy potrząsamy słoikiem. Po dobie dolewamy spirytusu i odstawiamy na 2 miesiące w ciemne miejsce. Ponieważ ja nie mam takiego dużego słoika, składniki rozdzielam do 2 mniejszych, o pojemności 0,9 litra. W każdym z nich umieszczam 0,5 kg wiśni i 0,25 kg cukru, szklankę spirytusu. Po 2 miesiącach wiśnie odsączamy. Można je przeznaczyć jako dodatek
Smak mojego domuwersji z cebulką. Składniki: 1 kg kolorowej papryki, ½ kg cebuli, 3 szklanki wody, ½ szklanki octu, sól do smaku, cukier do smaku, pieprz ziarnisty, ziele angielskie, listek laurowy do każdego słoika. Wykonanie: Warzywa umyć, oczyścić, pokroić i zblanszować we wrzątku przez 3 minuty. Następnie odsączyć, schłodzić i przełożyć do wyparzonych słoików przekładając przyprawami. Z wody i octu i cukru(...)smaku przygotować zalewę i gorącą napełnić słoiki. Zamknąć i pasteryzować około 20 minut w temperaturze 90 stopni
Tradycyjna Kuchniawrzenia, gotować około 2 minuty W małym garnuszku rozmieszać wodę ze skrobią ziemniaczaną, dodać do wiśni i dobrze wymieszać Po około minucie mieszania zdjąć z ognia Przełożyć do wyparzonych słoików, pasteryzować 15 minut Frużelina z cynamonem, goździkami i imbirem Składniki: 2,2 kg wydrylowanych wiśni 200 g syropu z agawy łyżeczka stewii (opcjonalnie) 3 łyżeczki cynamonu(...)wrzenia, gotować około 2 minuty W małym garnuszku rozmieszać wodę ze skrobią ziemniaczaną, dodać do wiśni i dobrze wymieszać Po około minucie mieszania zdjąć z ognia Przełożyć do wyparzonych słoików, pasteryzować 15 minut Czekowiśnia pomarańczowa Składniki: 2,3 kg wydrylowanych wiśni 20 g suszonej skórki pomarańczowej 250 g miodu/syropu z agawy 8 łyżek kakao łyżeczka stewii 150 ml zimnej wody
pyszne zdrowościpostoi, bo znika). Składniki na bigos z kapusty cukrowej 1 główka białej kapusty 4 cebule 0,8-0,9 kg mięsa wieprzowego (łopatka, gulaszowe) 0,25 kg kiełbasy 1 słoik o pojemności 0,3 litra swojskiego przecieru pomidorowego lub puszka pomidorów krojonych bez skóry 0,5 litra rosołu (może być z kostki) 2 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego kilka(...)minutach doprawiamy danie przyprawą do bigosu i gotujemy jeszcze 10 minut, by wszystkie smaki się przegryzły i gotowe :-) Taki gorący bigos najlepiej od razu włożyć do słoików, odwrócić do góry dnem i pozostawić do ostygnięcia. Zimne słoiki wkładamy do lodówki
Rozpustne gotowaniemożna maczać w powstałym sosiku... mmmm... pycha!!! Polecam! Składniki na bigos z papryką 1 główka białej kapusty 4 cebule 0,8-0,9 kg mięsa wieprzowego (łopatka, gulaszowe) 1 słoik o pojemności 0,3 litra swojskiego przecieru pomidorowego lub puszka pomidorów krojonych bez skóry 2 papryki (ja użyłam czerwonej i zielonej) 0,5 litra rosołu (może być z kostki(...)minutach doprawiamy danie przyprawą do bigosu i gotujemy jeszcze 10 minut, by wszystkie smaki się przegryzły i gotowe :-) Taki gorący bigos najlepiej od razu włożyć do słoików, odwrócić do góry dnem i pozostawić do ostygnięcia. Zimne słoiki wkładamy do lodówki
Rozpustne gotowanieWaga zastrajkowała, bo jakiś czas temu spadła na płytki z wielkim hukiem, więc o ważeniu nie było mowy. Płatki umyłam, zalałam, odstawiłam i na kilka dni zapomniałam o różanym słoiku, a potem tylko przecedziłam, zamroziłam i gotowe. Jak smakuje taka woda? Różowa woda smakuje różą :) Pytacie do czego się stosuje? Woda różana działa tonizująco na skórę, stosowano ją do kąpieli(...)miski wlałam wodę i wsypałam płatki i tu czekało mnie trochę zabawy, bo każdy płatek musiałam dokładnie umyć. Czynność nawet przyjemna, pachnąca i relaksująca :) Opłukane płatki włożyłam do litrowego słoika. Jeden litr wody przegotowanej wymieszałam z sokiem z cytryny i zalałam nią płatki róż, słoik zakręciłam i wstawiłam w ciemne miejsce (szafka zamykana) na 2 dni. Ja sobie zapomniałam
Blondynka Gotujecukier trzcinowy żelujący (Podzieliłam jabłka po 3 kg i do każdego dodałam po 1 kg cukru żelującego trzcinowego ). 4-5 minut mieszamy po wsypaniu cukru żelowego . Przekładamy do litowych słoików i zakręcamy ( od razu po zagotowaniu przekładamy , więc nie trzeba już gotować słoików). Litrowy słoik starcza na ciasto . Tak powstały prażone jabłuszka
Różowa kuchniaUwielbiam owocowe frużeliny. Można jej jeść od razu po przygotowaniu jako owocowy kisiel lub zamknąć w słoiku... będzie jak złoto zimową porą. Świetnie sprawdzą się jako dodatek do deserów, naleśników, gofrów, tarteletek i… wyjadania łyżką :) Składniki: (na 4 słoiki po 400g) 1kg truskawek 5-6 gałązek świeżej bazyli (nie suszonej) 6-8 łyżek cukru (w zależności od słodkości owoców(...)doprowadzamy owoce do wrzenia. W pól szklanki wody rozprowadzamy mąkę ziemniaczaną i dolewamy do gotujących się truskawek. Gdy tylko skrobia się zetnie wyłączamy palnik i przelewamy gorące do słoików. Pasteryzujemy 15 minut
Pyry na Gazsię mogło, że szczawiówka jest zupą sezonową. Wydawać by się mogło... Ale my jesteśmy tacy sprytni, że szczawiową możemy jeść cały rok, ponieważ lubi skarby lata zamykać w słoikach i korzystać z nich wtedy, kiedy mamy na to ochotę. Tak więc szczaw pasteryzujemy w słoikach i mamy na zimę. Teraz też skorzystaliśmy właśnie z ubiegłorocznej produkcji, chociaż wy, jeśli chcecie(...)smacznie, ale i zdrowo. Potrzebujemy: Na bulion: 3 l wody 300 g żeberek włoszczyzna (pietruszka, kawałek selera, kawałek pora, marchewka) 2 ziela angielskie 2 listki laurowe Pozostałe składniki: 2 słoiki szczawiu z TEGO przepisu 100 g kaszy jęczmiennej 3 łyżki jogurtu naturalnego mały pęczek natki pietruszki sól, pieprz Najpierw przygotowujemy bulion. Gdy będzie gotowy wyjmujemy mięso, obkrawamy z kości
Marder&Marder ManufactureMarynowane prawdziwki , przepis od znajomego leśniczego Składniki prawdziwki woda i ocet w proporcji 4:1 cukier - zależnie od smaku listek laurowy - po 1 do każdego słoika ziele angielskie pół marchewki pokrojonej w krążki na 1 l zalewy 1 mała cebula Przygotowanie Grzyby oczyściłem i opłukałem na sicie. W zależności od wielkości gotowałem 20-30 minut. Osączyłem , ostudziłem , przełożyłem(...)słoików. Ze składników przygotowałem zalewę , wszystko zagotowałem (razem marchewką i pokrojoną cebulą). Grzyby zalałem przygotowaną marynatą , zakręciłem słoiki i ustawiłem do góry dnem. Pozostawiłem do całkowitego ostygnięcia
R'n'G Kitchen