słoik - 12348 przepisów (strona:140/824)

Pasztet drobiowy słoikowy 162

królika? Kurcze, nie wiem. A babcia strzeże tajemnicy. Może jeszcze kiedyś uda mi się wyciągnąć od niej przepis. A póki nie mam przepisu to postanowiliśmy zrobić taki pasztet w słoiku, do smarowania. Co prawda nie z królika tylko z kurczaka, ale okazało się, że też wyszedł rewelacyjnie. A wspomogła nas w tym Dobra Kiełbasa . Bo od jakiegoś czasu wspólnie robimy(...)już kolejny wpis z tego cyklu, i przed nami jeszcze kilka, co poniedziałek. Słoikowe smarowidła przetestujemy na wszelkie sposoby. Zapraszamy więc do śledzenia naszych poczynań. Składniki na 1 duży słoik lub 2 małe 400 g ćwiartek z kurczaka 80 g wątróbki drobiowej 30 g kaszy manny 300 ml wody (do gotowania ćwiartek kurczaka) 1 jajko 14 g mieszanki "Smarowidło domowe

Marder&Marder Manufacture
Domowy pasztet wieprzowo-cielęcy w słoikach 140

nudny i znienawidzony, jak wielu ludzi uważa. Całkiem fajny, bo to kolejny poniedziałek ze słoikowymi smarowidłami i z Dobrą Kiełbasą . Ostatnio w każdy poniedziałek publikujemy mięsiwa zamknięte w słoikach, do których przyprawy dostarcza nam właśnie Dobra Kiełbasa. Chociaż tym razem mieliśmy wizję i stwierdziliśmy, że sami dobierzemy przyprawy. Ale jeśli jesteście leniuszkami i wam się nie chce to z powodzeniem(...)był pyszny, ale to jakby oczywiste. Taki lekko ścisły wyszedł. Taki trochę do krojenia, trochę do smarowania, taki pół na pół. Składniki  na 1 duży lub 2 małe słoiki 170 g szynki 70 g słoniny bez skóry 180 g cielęciny 1 średnia cebula 1 sucha kajzerka 2 jajka połowa liścia laurowego 1 ziarno ziela angielskiego sól i pieprz

Marder&Marder Manufacture
Domowy przecier pomidorowy (i Wielka Księga Własnych Wyrobów) 141

Wiele tygodni temu rozpoczęliśmy cykl "słoikowy". W każdy poniedziałek publikowaliśmy przepis rodem z PRL-u, czyli jakieś mielonki, pasztety i inne smarowidła zamknięte w słoikach. Wspiera nas w tym Dobra Kiełbasa , która dostarcza nam mieszanek przypraw. Przed nami jeszcze kilka mięsno-słoikowych przepisów, ale dzisiaj postanowiliśmy zrobić wyjątek i mamy dla was warzywa. A konkretnie pomidory. Madzia okazyjnie kupiła(...)się ten wyraz odmienia?) trzeba byłoby zjeść. Szkoda, żeby soczyste pomidory się zmarnowały więc kilogram przerobiliśmy na keczup, a 6 kg na przecier pomidorowy. Czyli zagotować, zmiksować, zamknąć w słoikach, spasteryzować i zostawić na zimę :) Żeby potem można było przerobić na zupę, sos do spaghetti, czy na co będziemy mieli ochotę. Przepis na keczup dostaniecie innym razem, teraz opowiemy

Marder&Marder Manufacture
Kiełbasa ze słoika 169

domu różne smakołyki mięsne przygotować. Zapraszam zatem do zapoznania się z ofertą ich sklepu: KLIK Ale oczywiście nie rozstajemy się w Dobrą Kiełbasą, za bardzo ich lubimy. Ale słoików mamy już dość. Odpoczniemy z tydzień i przygotujemy dla was kilka wędlin z szynkowaru. Szynkowar to genialne urządzenie. Przy jego pomocy w bardzo prosty sposób można zrobić różne wykwintne wędliny(...)pokolenie proszę o zrozumienie, wiem, że ten żart może się wydać ciężki jak ołowiane buty. No to jak już się pośmiali to zapraszam do kuchni: Składniki na 1 duży słoik lub 2 małe 0,5 kg łopatki 10 g przyprawy "Kiełbasa słoikowa" od Dobrej Kiełbasy smalec Mięso kroimy na drobną kostkę i dokładnie wyrabiamy z przyprawami i ciasno upychamy

Marder&Marder Manufacture
Pasztet smarowny 146

myślą, że pora wrócić do fabryki. A żeby wam się lepiej pracowało to przygotowaliśmy pewien smakołyk, tak żeby sobie pyszne kanapki do pracy zrobić. Absolutnie pyszny pasztet w słoiku. Bo przecież każdy lubi pasztet! Eeee, nieee... To chyba nie tak było. To chyba z kremówkami. Że każdy lubi kremówki. Tak, chyba tak... Ale pasztet przecież też każdy lubi! Zwłaszcza taki(...)się wie co właściwie w nim jest. A warto zrobić, bo nie dość, że naprawdę jest smaczny, to jeszcze całkiem prosty w zrobieniu. Składniki na 2 średniej wielkości słoiki 400 g szynki 100 g podgardla 85 g wątróbki drobiowej 375 ml wody 40 g kaszy manny 1 jajko 8 g soli 1/3 łyżeczki czarnego pieprzu 1/3 łyżeczki majeranku 1 kulka

Marder&Marder Manufacture
Torcik czekoladowo-śliwkowy 150

Orzechowe puszyste ciasto nasączone naparem z owocowej herbaty RED HOT GINGER Basilur   i rumu, warstwa śliwkowa-choć jeszcze nie sezon na śliwki można wykorzystać te ze słoika,  całość dopełniona pysznym czekoladowym kremem , ma gładką kremową konsystencję jest nieprzesłodzony a śliwki nadają mu charakteru. Wspaniały deser na różne okazje.Jedno z lepszych ciast jakie jadłam. Składniki: Ciasto: 5 jajek(...)orzechów włoskich 1 łyżeczka proszku do pieczenia Poncz: 1 szklanka naparu z herbaty owocowej  Red Hot Ginger Basilur 1 łyżka brązowego cukru 1 łyżka rumu Masa śliwkowa: 1 słoik śliwek węgierek w syropie-800 ml 1 torebka żelfiks 3:1 2 łyżki brązowego cukru trzcinowego Szczypta mielonego cynamonu Szczypta mielonych goździków Szczypta mielonego kardamonu Masa czekoladowa: 300 ml śmietany

Wanilia i Kardamon
Domowy cydr z polskich antonówek 149

Jabłka dokładnie myjemy. Kroimy je na ósemki i razem ze skórką i gniazdami nasiennymi, za to bez ogonków, przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa. Taką miazgę umieszczamy w dużym słoiku. Jabłka nie powinny zajmować w naczyniu więcej, niż połowę litrażu, ze względu na to, że w trakcie fermentacji masa "rośnie" i w pewnym momencie może się okazać, że chce uciec(...)upłynięciu rzeczonego tygodnia zlewamy powstały płyn, a jabłka odciskamy i wyrzucamy. Sporządzony moszcz łączymy z cukrem i mieszamy do jego rozpuszczenia, po czym wlewamy go z powrotem do dużego słoika. W zależności od tego, ile soku udało nam się odcisnąć, tyle wody uzupełniamy, by uzyskać 2,5 litra całości. Imbir ścieramy na drobnej tarce. To samo robimy ze skórką cytrynową

Kuchenna Kontrrewolucya
Co zrobić, aby podczas zakręcania słoików wieczkami nie ślizgały nam się dłonie. 71

pewno nie raz podczas zamykania słoików wieczkami twoje ręce ślizgały się po słoiku lub wieczku i ciężko Ci było mocno i szczelnie je zamknąć. Jest na to rada, wystarczy założyć na dłonie gumowe rękawiczki ( powinny być suche ) lub rękawiczki ogrodowe powlekane cienką warstwą gumy i pamiętać o tym, aby słoiki i wieczka którymi będziemy je zakręcać były suche

Przepisy i porady kulinarne
Curd rabarbarowy vel słodka musztarda :D 137

buraków, ale na nic się to zdało. Zdecydowanie za to nadrabia smakiem :) Jest pyszny, chociaż mnie osobiście nie powalił na kolana - za to mojego tatę tak - wyjadał łyżeczką ze słoika :P Zatem dosyć gadania - zapraszam na curd, okrzyknięty w moim domu słodką musztardą :D Porcja na duży słoik (nieco większy niż na zdjęciu) Składniki: 400 g rabarbaru 3 łyżki cukru(...)kąpieli wodnej i powoli wlewamy masę rabarbarową i skórkę z cytryny. Dokładnie mieszamy. Na końcu dodajemy masło i dokładnie miksuemy, aż wszystko nabierze jednolitej konsystencji. Gotowy curd przekładamy do słoika i przechowujemy w lodówce do tygodnia. Przepis dołączam do rabarbarowej akcji

My simple kitchen
Tofu marynowane w ziołach 96

tofu (180 g) 1 łyżka soli morskiej 2 łyżki ziół prowansalskich 2 ząbki czosnku oliwa z oliwek (ew. olej) Tofu marynowane w ziołach - jak zrobić? Tofu pokroić w kostkę. Słoik wyparzyć, wytrzeć. Kostki sera tofu obtoczyć w ziołach prowansalskich. W słoiku umieścić lekko rozgniecione ząbki czosnku, ułożyć tofu , posypać solą i zalać oliwą z oliwek (lub olejem), by przykrywała wszystkie(...)kawałki sera. Słoik zamknąć i odstawić na kilka dni do lodówki. Zamarynowane kawałki tofu wykorzystywać do sałatek. Smacznego

Moje Qulinaria
Dżem truskawkowo-bananowy 576

może być coś piękniejszego mroźny, zimowy dzień niż słoik pełen lata? Konfitura która przywołuje wspomnienie słonecznych dni. Pełna kawałków truskawek, z delikatnym smakiem banana i nutą cytrynki. Nie zbyt słodka, nie mdła, owocowa i idealna. SKŁADNIKI: (na 3 słoiki około 400g) 1kg truskawek 2 duże banany lub 3 mniejsze sok i skórka z ½ cytryny 350g cukru 30g konfitur-fixu WYKONANIE(...)Gotujemy chwile do rozpuszczenia cukru i puszczenia soku przez owoce. Dodajemy skórkę i sok z ½ cytryny i gotujemy jeszcze 2-3 minutki. Konfiturę przekładamy do wyparzonych lub wysterylizowanych słoików. Zakręcamy i pasteryzujemy 15 minut

Pyry na Gaz
Jabłka na szarlotkę 125

jabłek ½ szklanki octu 2 kg cukru Wykonanie: Jabłka pokroić w kostkę, zalać octem i odstawić na noc. Następnie dodać cukier i smażyć około godziny cały czas mieszając. Przełożyć do słoików i pasteryzować 15 minut. Skoro już mowa o szarlotkach to polecam: Szarlotka pod różową chmurką Szarlotka na czerstwych bułkach Jabłka pod biszkoptem Szarlotka wykwintna Tradycyjny placek z jabłkami- szarlotka oraz(...)inne jabłkowe nadzienie w słoikach: Jabłka tarte do słoików na zimę

Tradycyjna Kuchnia
Marynowana papryka z miodem do słoików na zimę 144

kolorowej papryki, 1 szklanka octu, 1 szklanka wody, 250 ml miodu pszczelego, 5 łyżek oleju. Wykonanie: Paprykę umyć, oczyścić z nasion, pokroić w paski i włożyć do wyparzonych słoików. Zagotować wodę z octem i miodem, zalać paprykę w słoikach, a na powierzchnię wlać po 1 łyżce oleju. Pasteryzować około 15 minut ( jest to porcja na sześć słoików półlitrowych

Tradycyjna Kuchnia
Śledzie po kaszubsku 210

wersję. Dziś rano z trwogą je spróbowałam i powiem nieskromnie, wyszły mi! ;) nigdy nie robiłam żadnych śledzi więc jestem naprawdę zadowolona z efektu ;) Składniki (na 2 takie słoiki): 400g śledzi bez skóry solonych a'la Matias (4 filety) 0,5 kg cebuli 1 słoik koncentratu pomidorowego (200g) 4 łyżki octu 10 ziarenek ziela angielskiego 2 liście laurowe(...)pokrojoną w kostkę paprykę i dusimy pod przykryciem, aż cebula i papryka zmięknie na koniec dodajemy pokrojone w kostkę ogórki, przyprawiamy do smaku i jeszcze chwilę dusimy układamy w słoiku warstwę śledzi, następnie cebuli i znów śledzi itd. wkładamy na noc do lodówki SMACZNEGO ! ! ! :) Zostałam ponownie nominowana do Liebster Blog przez Iwonę , bardzo miły prezent, dziękuję!  ;) Moje odpowiedzi

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Śledź smażony w zalewie octowej 181

smaku, bo delikatna zalewa pozwala cieszyć się cudownym smakiem smażonych rybek. W kupnych dominuje niestety głównie smak octu. Polecam przepis! Składniki: . około 2 kg śledzi - 18 sztuk 3 słoiki a`750 ml 1200 ml wody 250 ml octu 10% lub 100 ml 25 % 3 listki laurowe 6-9 ziarenek ziela angielskiego 1-2 łyżki gorczyc 10 łyżeczek cukru 2 łyżeczki(...)octem i przyprawami. Do gorącej zalewy dodać obraną i pokrojoną w piórka lub krążki cebulę. Odstawić do wystudzenia przestudzone śledzie układać w słojach ogonkami do góry. Przeciętnie w słoiku mieści się 6 śledzi. Cebulę i przyprawy z zalewy podzielić na 3 słoiki i zalać przestudzoną zalewą. Wstawić do lodówki. Pozostawić 1-2 dni by smaki się przegryzły

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!