słoik - 12348 przepisów (strona:145/824)

Gruszki w syropie z miodem. 184

zimną przegotowaną wodą. Cztery szklanki wody z cytryną zagotować z cukrem, goździkami i drobno pokrojonym imbirem. Gotować na małym ogniu, aż syrop zrobi się przeźroczysty. Gruszki wsypać do czystych słoików, zalać gorącym syropem, do każdego słoika dodać łyżkę miodu. Słoiki szczelnie zamknąć i pasteryzować 20 minut w temperaturze 80-85 C. Przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu nie dłużej niż

Przepisy i porady kulinarne
Dżem pomarańczowy 168

czasu.  U mnie trwało to dość długo, dlatego dodałam 1 łyżeczkę naturalnej pektyny.  Gęstość dżemu sprawdzać na zmrożonym talerzyku.  Gorący dżem przełożyć do wygotowanych lub wypieczonych słoików.  Zakręcić wyparzonymi nakrętkami. Postawić słoiki do górny dnem na kilka minut.  Następnie odwrócić i pozostawić do ostygnięcia.  Z podanej porcji uzyskałam 2 słoiki

Sto kolorów kuchni
Ogórki kiszone 125

czosnku 15 kawałków chrzanu koper  ziele angielskie  liść laurowy woda  sól (około 1,5 łyżki na litr wody) Wykonanie: Z podanych ilości wyszło mi 15 litrowych słoików. Ogórki wyszorować. Na dno każdego słoika wrzucić gałązkę kopru, następnie ściśle ułożyć ogórki. Do każdego słoja wrzucić po 2 ząbki czosnku, kawałek chrzanu, 3 ziela angielskie i około 5 liści(...)około 1,5 łyżki soli na litr wody). Po zagotowaniu spróbować wodę, jeżeli jest mało słona to dosolić i jeszcze chwilę ją pogotować. Następnie delikatnie ją ostudzić i zalać słoiki, dobrze zakręcić i odstawić do góry dnem

Krakowskie smaki Ani
Kompot z czerwonych Mirabelek 158

Kompot nie jest ani słodki ani kwaśny, dla nas taki w sam raz. Spróbujcie bo warto;) Składniki: Śliwki Mirabelki czerwone cukier  woda Wykonanie: Śliwki wymyć, poodrywać ogonki. Słoiki napełnić śliwkami do wysokości "szyjki". Następnie zasypać je cukrem (daje po 2-3 łyżki cukru na litrowy słoik) i odstawić na 2 godzinki do puszczenia soku. Kolejno słoiki zalać zimną przegotowaną

Krakowskie smaki Ani
Frappe 90

Składniki: 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej1 łyżeczka cukru 3 łyżki zimnej wody zimne mleko 2 kostki lodu Sposób przygotowania: 1. Do słoika wsypać kawę oraz cukier. Dodać wodę. Słoik szczelnie zakręcić i potrząsać nim do momentu powstania 2-3 cm warstwy piany. 2. Zawartość słoika przelać do większej szklanki i ostrożnie wlewać mocno schłodzone mleko ( najlepiej lać mleko po ściance szklanki

A Ty Smakuj Mnie
Ogórki kiszone 90

Składniki: (1 słoik) ogórki gruntowe 1  liść chrzanu lub kawałek korzenia 1 gałązka kwitnącego kopru 1 ząbek czosnku 1 liść czarnej porzeczki (opcjonalnie) 1 łyżka soli woda (wrzątek) Sposób przygotowania: 1. Ogórki umyć i ułożyć w słoiku do ogórków kiszonych. 2. Dodać chrzan, koper, czosnek  i liść porzeczki. 3. Wsypać sól i zalać wrzącą wodą. 4. Słoik zamknąć

A Ty Smakuj Mnie
List do Mikołaja. I słoiczek konfitury. Dla Kubusia! 82

wciąż bez szans.  Zachęcam Was z całego serca do udziału w licytacji przedmiotów, z których dochód zostanie przekazany na pomoc dla chorego Kubusia .  Znajdziecie tam także moje słoiki cudownej konfitury z czerwonych winogron z rozmarynem i nutą porto . Ta konfitura podbiła moje serce i niemal do upadłego zamykałam kolejne (coraz pokaźniejsze) dostawy winogron w piętrzące się na półkach(...)Ściągnąć z ognia. Przygotować drugi czysty garnek oraz sitko - chochlą nabierać konfiturę i przecierać przez sitko, tak by pozbyć się pestek i skórek. Jeszcze gorącą przekładać do czystych, wyparzonych słoików, mocno zakręcić i odstawić do momentu, aż konfitura się zetnie. Najlepiej odstawić na kilka tygodni, by jeszcze mocniej naciągnęła aromatem rozmarynu i porto.  Ale równie dobrze można od razu

KUCHARNIA
TU I TAM nr 10. Bogactwo i przyjemność. Niedźwiedzia. 223

się wzbogaciłam. I wiecie co? Muszę powiedzieć, że jestem niebywale bogata! Ba! Ja po prostu opływam w bogactwo!  W ciągu ostatnich tygodni dostałam w prezencie cztery słoiki - w każdym białka z 6 jajek. Wiecie ile bez i makaroników można z nich upiec?! Do tego worek cudownej mąki prosto z młyna. Słoik drobniutko krojonej kandyzowanej skórki pomarańczowej do mazurków(...)trochę pani nazbierałam. Czy tyle wystarczy?"  Trochę?! Wystarczy?! Mój Boże, dawno w moim domu nie było tak zielono! Mogę śmiało powiedzieć, że "opływam w zielonych";) Czosnek w wazonach, słoikach, wielkiej miednicy, a nawet wannie - podtrzymywany przy życiu zanim trafi, gdzie trzeba. Czosnek w jajecznicy, omlecie, tortilli, twarożku, sosie do makaronu, w dwóch skrzyniach zamrażalki, i w końcu w wysłanej

KUCHARNIA
Doskonała niedoskonałość. Papierówki i kompot. 159

kuchni czeka już wielki garnek i szereg dużych weków, które Babcia przyniosła z piwnicy.  Duże jabłka kroją na ćwiartki i wrzucają do garnka. Małe układają ciasno w słoikach.  Za chwilę kuchnię przepełni  zapach, za którym tęsknię co roku. Papierówki, goździki, cytryna, cukier, wanilia... Kompot z papierówek.  Pachnie i smakuje tak, jakbym właśnie skończyła wrzucać jabłka(...)powstrzymać i pierwsze łyki wypijam haustem wprost z chochli.  Jest doskonały.  Tak jak doskonałe są papierówki. Choć z zewnątrz pełne niedoskonałości.  Kompot. Cząstka lata zamknięta  słoiku.  Czemu stał się retro i staromodny? W czym mogą mu dorównać napoje zamknięte w kartonach i plastikowych butelkach.  Rzadko trafia na stół. Coraz rzadziej, a może wcale

KUCHARNIA
Wędrówki i zapach jabłek. Galaretka z papierówek. 102

którym teraz mieszkam. Zapach jabłek to teraz aromat galaretki z papierówek przesiąkniętej zapachem wanilii, skórki cytrynowej i mięty.  O kolorze złotego bursztynu. Papierówka - oszlifowany klejnot - galaretka. W każdym słoiku zapach i smak jabłek owinięty promieniami złocistego słońca, które pieściło owoce już od wiosny. Zostanie z nimi aż do ostatniej łyżeczki. GALARETKA Z PAPIERÓWEK Z WANILIĄ, MIĘTĄ I SKÓRKĄ CYTRYNOWĄ(...)kropla wylana na zimny talerzyk od razu zastyga. W tym momencie wrzucamy posiekane drobno listki mięty i jeszcze chwilkę gotujemy. Zdejmujemy z ognia i przelewamy do suchych, wyparzonych słoików starając się równomiernie rozdzielić skórkę cytrynową i laski wanilii.  Z podanych proporcji uzyskałam 14 słoików o pojemności 200 i 250 ml.  Polecam Wam także bardzo wspaniały kompot z papierówek

KUCHARNIA
Na jeżyny! TU I TAM nr 26 w trzech odsłonach - creme caramel, crostini i galaretka. 141

soku.  Cała reszta czeka na to, co przyjdzie mi do głowy. A przyszła mi parę lat temu chęć na jeżynową galaretkę . Odtąd ma stałe miejsce wśród rozpamiętujących lato słoików.  Komuś innemu przyszedł do głowy pomysł na jeżynowy creme caramel - uwierzcie mi - jeżyny stworzone są do tego deseru! Nie wiem kto i kiedy podszepnął mi pomysł na tartę(...)rozpuszczenia. Gotować dalej przez kolejne 15-20 minut. Pod koniec dodać sok z cytryny - do smaku. Zdjąć z ognia i przecedzić przez gęste sito. Natychmiast przelewać do wyparzonych suchych słoików.   Słoik z jeżynową galaretką zdobi serwetka haftowana przez Amber - jeszcze raz dziękuję:) JEŻYNOWY CREME CARAMEL  /na 6 porcji/ Na karmel 125 ml wody 200 g cukru Na masę

KUCHARNIA
Domowa mielonka ze słoika 182

procesie przygotowania w słoiczkach wytwarza się galaretka i smalec - im tłustsze mięso, tym więcej smalczyku. Przepis znalazłam na stronie ' Pyszne Jedzonko '. Zapraszam do przygotowań! Składniki na domową mielonkę ze słoika: 300 g wieprzowego mięsa dobrej jakości sól, pieprz, majeranek 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę CZAS PRZYGOTOWANIA: 2 H + studzenie POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Mięso mielimy, doprawiamy solą, pieprzem(...)Należy uważać, żeby nie przesadzić z solą, bo po gotowaniu mięso jest bardziej słone niż surowe. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i chwilę wyrabiamy jak ciasto.  2. Małe słoiki i pokrywki wyparzamy, wycieramy do sucha. Wkładamy do nich mięso i dociskamy mocno łyżką. Słoiki stawiamy w garnku, wlewamy zimną wodę do połowy ich wysokości. Stawiamy na  palniku

My Culinary Art
CHLEBKI Z ZIARNEM NA ZAKWASIE 118

szklanki słonecznika , 1/2 szklanki pestek dyni , 1/2 szklanki siemienia lnianego.Wyrobić trochę drewnianą łyżką i odstawić do wyrośnięcia na 2 godż. Po wyrośnięciu odłożyć ok.4 łyżki ciasta do słoika pół litrowego ,lekko zakręcić,posłuży jako zakwas do następnego pieczenia /może stać w lodówce do 10 dni/Formy-jedną keksówkę i drugą długą od babki/ wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą(...)niektórych osób nieprzyjemny, ale dopóki nie śmierdzi wymiocinami i nie jest pokryty pleśnią to wszystko jest z nim OK. ZAKWAS http://nk.pl/#profile/40987069/gallery/album/10/160 Zakwas: * Do czystego, najlepiej wyparzonego, litrowego słoika wsypuję 4 łyżki mąki żytniej razowej, dodaję szczyptę soli i wodę (jakiejś dobrej, mineralnej, nie zwykłej kranówy) w ilości takiej aby po wymieszaniu powstała rzadka ale nie wodnita papka. * Słoik

w mojej kuchni
Biały ser w ziołowej oliwie 89

łyżeczka soli morskiej 3-4 ząbki czosnku 2-3  łyżki posiekanej zielonej kolendry 2 łyżki suszonych pomidorów kawaleczki ok.0,5- 1 szklanki oliwy z oliwek (zależnie od wielkości słoika) Ser kroimy w kostki - takie ładne równe, mniejsze lub większe, jak wolimy;. Układamy je warstwami w słoiku, przesypując solą, pieprzem, ziołami , czosnkiem,pomidorami. Tak układamy cały ser. Na zakończenie zalać(...)oliwą z oliwek tak, by przykryła ser..Ważne, żeby cały ser i zioła były zakryte oliwą. Następnie zakręcamy słoik i chowamy go do lodówki na jakieś 5-7 dni, żeby twaróg przeszedł aromatem ziół.Właściwie, to za każdym razem możemy sobie zrobić inną wersję smakową, albo kilka od razu. Smacznego

w mojej kuchni
SOS SALSA 111

powinien się zredukować i być gęsty. Jeśli nadal jest za gęsty, gotować kolejne 15 minut. Pod koniec gotowania doprawić salsę oregano, słodką papryką, kminem, solą i pieprzem. Przygotować słoiki. Bardzo dokładnie wyparzyć słoiki oraz przykrywki. Wysuszyć. Do słoików nakładać gorący sos pozostawiając około 3 cm przestrzeni od pokrywki. Zakręcić i odwrócić do góry dnem. Odczekać aż sos się wystudzi

w mojej kuchni