słoik - 12348 przepisów (strona:151/824)

PASSATA CZYLI PRZECIER POMIDOROWY 168

obranymi , rozdrobnionymi pomidorami zagotować, dodać obrane i zmiażdżone ząbki czosnku, sól oraz ksylitol (lub cukier) i pogotować (mieszając co jakiś czas) ok.5-10 minut. Następnie ponakładać do przygotowanych wcześniej słoików i pozamykać. Słoiki umieścić w dużym garnku, napełnić go wodą do ok.1/2 wysokości słoi i spasteryzować je. Ja gotowałam 15 minut pod przykryciem (licząc czas od zagotowania). Po tym czasie słoiki

Smaczne Zdrowe
Grillowane bakłażany , w occie i w oleju 187

dzień. Międzyczasie przygotuj czosnek. Obierz i pokrój go na kawałeczki, jeśli chcesz dodaj oregano, ja nie dodałam, gdyż dodałam dużo liści bazylii.  Następnie przygotuj pojemniki na żywność bądz słoiki. Ja zrobiłam w pojemniku by było widać jak się to po kolei robi, w słoiku nic nie byłoby widać. Male można też bakłażana wcisnąć w słoiki. Ułóż na dnie bakłażany

Z Kuchni Do Kuchni
Marynowana sałatka ze złotą wstęgą 211

czasu do czasu mieszając. Następnie spróbować cukini ,czy już jest miękka i „chycona”zalewą.  Ja spróbowałam na krakersie,mniam!  Jeśli będzie przegryziona dostatecznie, możesz pakować do słoików. Układaj w słoikach ciasno, dociskając sałatkę, dolej zalewy ,tak by pokryła sałatkę. Nie bój się, na pewno Ci jej sporo zostanie. Sałatka taka barzo puszcza soki. I o to chodzi. Pasteryzuj(...)minut od momentu zagotowania wody . Woda podczas pasteryzacji nie ma bulgotać i gotować się, ale lekko pyrkać między słoikami, które nie mogą się wzajemnie dotykać. Smacznego! Sałatka taka jest genialna nawet bez pasteryzowania, czyli jedzona od razu, gdyż cukinia i inne składniki mają dość czasu ,aby się przegryzć. Na krakersach smakuje obłędnie, w bułkach smakuje rewelacyjnie ,a do grilowanego mięsa

Z Kuchni Do Kuchni
Pikantna zupa paprykowa 237

miesiące, w którym przygotowuję różne dania z papryką, papryki są wtedy bardzo tanie. Przygotowuję zapasy na zimę, zamroziłam mix kolorowych pokrojonych w paski papryk, przygotowałam marynowaną paprykę w słoikach, A pikantna zupa paprykowa została przygotowana z dodatkiem niesamowicie smacznej pasty paprykowej, którą zrobiłam również na zimę do słoików. Niedawno z tym dodatkiem przygotowałam zupę paprykową z wołowiną. Inne przepisy(...)doprawiamy solą, wlewamy 1/2 litra wrzącej wody i gotujemy 30 minut. Następnie dodajemy bulion, dodajemy rozgniecione w moździerzu przyprawy, pokrojone w kostkę ziemniaki, marchewkę pokrojoną w plasterki, dodajemy cały słoik pasty paprykowej i gotujemy na małym ogniu jeszcze ok. 15 minut, następnie dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę, papryczkę chilli i gotujemy ok. 10 minut, tak aby papryka się nie rozgotowała

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Konfitura morelowa z tymiankiem cytrynowym 152

świeże. Owoce doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i smażymy, aż do momentu gdy owoce będą miękkie (ale nie powinny się rozpadać), a syrop gęsty. Gorące owoce przekładamy do wyparzonych słoików, nie zapominając wyjąć gałązek tymianku  ! Przecieramy rant słoika, żeby był całkowicie czysty, dokręcamy wieczka i studzimy słoiki odwrócone do góry nogami

Kulinarne przygody Gatity
Konserwowe papryczki chili 154

zamrożenie. Odcinam wtedy ogonki, wyjmuję pestki i wkładam do plastikowych pudełek. A w zimie są jak znalazł, jako dodatek do rozgrzewającyh dań. Konserwowe papryczki chili Składniki (na 2 słoiki): 500 g czerwonych papryczek chili 1 szklanka wody 2/3 szklanki octu 2 łyżki soli 4 łyżki cukru Wykonanie: Uwaga ! Papryczki są ostre, ja podchodzę do nich zawsze w rękawiczkach jednorazowych ! Papryczki(...)kapsaicyna, która odpowiada za ostrość papryczek. Jeśli lubicie bardzo ostre papryczki nie usuwajcie pestek. Ja usunęłam ich większą część. Następnie papryczki kroimy w paski i wkładamy do wyparzonych słoików. W granku podgrzewamy składniki marynaty, zalewamy nią papryczki, mocno dokręcamy i pasteryzujemy przez 5 minut. Słoiki studzimy odwrócone do góry nogami i przykryte ściereczką

Kulinarne przygody Gatity
Suszone pomidory w zalewie 257

wszystko przygotowałam z samego rana, włączyłam piekarnik i poszłam sobie do pracy. Po moim powrocie pomidory były idealnie suche. Pomidory powinny być pomarszczone. Suszone pomidory układamy w słoiku, wkładamy po 2 gałązki rozmarynu, świeżego tymianku, ząbek czosnku, zalewamy oliwą do połowy, uzupełniamy olejem, zakręcamy słoiki dokładnie i pasteryzujemy słoiki 30 minut w piekarniku nastawionym na 100 stopni C. Smacznego

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Ogórki w zalewie z musztardą 156

części (ja część nie obierałam , ale w oryginalnym przepisie trzeba je obrać ze skórki  !  obrane są lepsze, DELIKATNIEJSZE w smaku) Wkładać pokrojone ogórki do dość małych , czystych słoików , uciskając by weszło jak najwięcej Do każdego słoika włożyć po 2 ziarnka ziela i po kawałku liścia laurowego ( jeśli duży ) Do lekko przestudzonej zalewy dołożyć musztardę i dobrze zamieszać - trochę(...)suchym dekielkiem - zakręcić Pasteryzować w letniej wodzie  Od momentu zagotowania wody w garnku pasteryzować 10 - 15 min. ( w zależności od wielkości słojów ) Zalewy starcza na około7 średniej wielkości słoików , ale zawsze można dogotować i zrobić więcej :) Na zimę w sam raz . Przepis dostałam od swojej znajomej , która robi je już od dawna. Mam nadzieję , że te moje też będą

Proste Potrawy
Dynia marynowana 112

takim garnku , by dynia się zmieściła Gdy zalewa zacznie się gotować wrzucamy do niej kawałki dyni i zagotowujemy Gotujemy krótko , tylko tyle by dynia zmiękła Do czystych , przygotowanych słoików przekładamy kostki dyni , a do zalewy dolewamy OCET i jeszcze raz ją gotujemy Gdy zawrze , zalewamy nią dynię w słoikach (najlepiej bez goździków ) Słoiki zakręcamy i odwracamy do góry dnem , przykrywamy

Proste Potrawy
Dynia w soku z limonek i białym winie 138

limonek i zagotować Odstawić po zagotowaniu i pozostawić do następnego dnia Dynie ponownie zagotować i trzymać na bardzo małym ogniu, aż stanie się szklista- mieszać Gorącą przełożyć do wyparzonych słoików, zalać syropem i słoiki szczelnie zamknąć. Ja poddałam słoiki krótkiej pasteryzacji. Pomysł zaczerpnęłam z Kuchni- magazynu dla smakoszy, Nr specjalny 2/2000 Syrop podczas gotowania zrobił się lekko mętny, ale był

Proste Potrawy
Powidła śliwkowe 150

kolejne dni Trzeciego dnia kiedy wyczułam, że masa owocowa zaczyna mi się lekko przywierać do dna garnka, dodałam cukier żelujący i zagotowałam wg wskazówek na opakowaniu Czyste, suche słoiki napełniłam wrzącymi powidłami  ( prawie pod sam dekielek ) i zakręciłam. Nie pasteryzowałam słoików. UWAGA Powidła wlewać pod sam dekielek po to by w słoiku było mało powietrza, zapobiegnie to ich popsuciu

Proste Potrawy
Ogórki konserwowe 172

niego już od kilku lat. Jest to jeden z moich ulubionych sposobów na ogórki. Polecam. Ogórki - świeże, raczej nieduże czosnek cebula marchew gorczyca zasuszony koper Ogórki ułożyć w słoikach. Do każdego słoika dodać 2-3 ząbki czosnku, kilka plasterków cebuli, pół łyżeczki gorczycy, kilka plasterków marchwi i gałązkę kopru wraz z nasionami. Zalewa: 5 szklanek wody 1 szklanka cukru(...)łyżka soli 2 szklanki octu 10% Z podanych składników zagotować zalewę. Ostudzić. Zalewać ogórki w słoikach. Pasteryzować 8 minut

Praktyczna pl
Marynowany czosnek w chilli 141

kocham nie wyobrażam sobie żadnej potrawy bez tej cudownej przyprawy... nadaje sie prawie do każdego dania a czosnek marynowany świetnie pasuje do różnego rodzaju sałatek, wędlin.  Składniki: na słoik poj. 300ml 16 główek czosnku 100 ml. wody 100 ml. octu 2 łyżki cukru 1 łyżka chilli 1 liść laurowy Wodę , ocet liść laurowy oraz cukier(...)doprowadzamy do wrzenia dodajemy chilli i gotujemy przez 10 min. Obrane ząbki czosnku układamy w słoiku i zalewamy octem. i mocno zakręcamy Przez 10 min. gotujemy słoik do góry nogami w wodzie. var _gaq = _gaq || []; _gaq.push(['_setAccount', 'UA-44911160-1']); _gaq.push(['_trackPageview']); (function() { var ga = document.createElement('script'); ga.type = 'text/javascript'; ga.async = true; ga.src = ('https:' == document.location.protocol ? 'https://ssl' : 'http://www') + '.google-analytics.com/ga.js';

NaKońcuJęzyka
Domowe Malibu 217

mgnieniu oka .   Składniki: 500 ml wódki  200 g wiórków kokosowych 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego 1 puszka mleka skondensowanego niesłodzonego 1 puszka mleczka kokosowego Przygotowanie: Do słoika 1l wsypujemy wiórki kokosowe i zalewamy wódką, słoik zakręcamy i odstawiamy do lodówki na 5-10 dni codziennie potrząsając słoikiem. Następnie do dużej miski przecedzamy przez gazę wiórki z wódką

Niezły Młynek
HUMMUS Z DYNIĄ. 158

głęboką wodę i... opłaciło się! Pyszny, dyniowo-sezamowa pasta z lekkim czosnkowym posmakiem to strzał w dziesiątkę. Idealna do kanapek, nachosów jako dip, a nawet do wyjadania paluszkami ze słoika. Polecam! Do przygotowania korzystam z pasty sezamowej domowej roboty. HUMMUS Z DYNIĄ . /źródło: MniuMniu ;/ na słoik ok. 750g 1 szklanka suchej ciecierzycy ok. kilogramowa dynia piżmowa 1 duża główka czosnku(...)wodę tak, aby powstała gładka i gęsta pasta. Wrzucam pastę tahini, dodaję sok z cytryny i sól do smaku, miksuję ponownie, do uzyskania idealnej konsystencji. Przechowuję w lodówce w słoiku około tygodnia, półtorej. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki