limonek i zagotować Odstawić po zagotowaniu i pozostawić do następnego dnia Dynie ponownie zagotować i trzymać na bardzo małym ogniu, aż stanie się szklista- mieszać Gorącą przełożyć do wyparzonych słoików, zalać syropem i słoiki szczelnie zamknąć. Ja poddałam słoiki krótkiej pasteryzacji. Pomysł zaczerpnęłam z Kuchni- magazynu dla smakoszy, Nr specjalny 2/2000 Syrop podczas gotowania zrobił się lekko mętny, ale był
Proste Potrawykolejne dni Trzeciego dnia kiedy wyczułam, że masa owocowa zaczyna mi się lekko przywierać do dna garnka, dodałam cukier żelujący i zagotowałam wg wskazówek na opakowaniu Czyste, suche słoiki napełniłam wrzącymi powidłami ( prawie pod sam dekielek ) i zakręciłam. Nie pasteryzowałam słoików. UWAGA Powidła wlewać pod sam dekielek po to by w słoiku było mało powietrza, zapobiegnie to ich popsuciu
Proste Potrawyniego już od kilku lat. Jest to jeden z moich ulubionych sposobów na ogórki. Polecam. Ogórki - świeże, raczej nieduże czosnek cebula marchew gorczyca zasuszony koper Ogórki ułożyć w słoikach. Do każdego słoika dodać 2-3 ząbki czosnku, kilka plasterków cebuli, pół łyżeczki gorczycy, kilka plasterków marchwi i gałązkę kopru wraz z nasionami. Zalewa: 5 szklanek wody 1 szklanka cukru(...)łyżka soli 2 szklanki octu 10% Z podanych składników zagotować zalewę. Ostudzić. Zalewać ogórki w słoikach. Pasteryzować 8 minut
Praktyczna plkocham nie wyobrażam sobie żadnej potrawy bez tej cudownej przyprawy... nadaje sie prawie do każdego dania a czosnek marynowany świetnie pasuje do różnego rodzaju sałatek, wędlin. Składniki: na słoik poj. 300ml 16 główek czosnku 100 ml. wody 100 ml. octu 2 łyżki cukru 1 łyżka chilli 1 liść laurowy Wodę , ocet liść laurowy oraz cukier(...)doprowadzamy do wrzenia dodajemy chilli i gotujemy przez 10 min. Obrane ząbki czosnku układamy w słoiku i zalewamy octem. i mocno zakręcamy Przez 10 min. gotujemy słoik do góry nogami w wodzie. var _gaq = _gaq || []; _gaq.push(['_setAccount', 'UA-44911160-1']); _gaq.push(['_trackPageview']); (function() { var ga = document.createElement('script'); ga.type = 'text/javascript'; ga.async = true; ga.src = ('https:' == document.location.protocol ? 'https://ssl' : 'http://www') + '.google-analytics.com/ga.js';
NaKońcuJęzykamgnieniu oka . Składniki: 500 ml wódki 200 g wiórków kokosowych 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego 1 puszka mleka skondensowanego niesłodzonego 1 puszka mleczka kokosowego Przygotowanie: Do słoika 1l wsypujemy wiórki kokosowe i zalewamy wódką, słoik zakręcamy i odstawiamy do lodówki na 5-10 dni codziennie potrząsając słoikiem. Następnie do dużej miski przecedzamy przez gazę wiórki z wódką
Niezły Młynekgłęboką wodę i... opłaciło się! Pyszny, dyniowo-sezamowa pasta z lekkim czosnkowym posmakiem to strzał w dziesiątkę. Idealna do kanapek, nachosów jako dip, a nawet do wyjadania paluszkami ze słoika. Polecam! Do przygotowania korzystam z pasty sezamowej domowej roboty. HUMMUS Z DYNIĄ . /źródło: MniuMniu ;/ na słoik ok. 750g 1 szklanka suchej ciecierzycy ok. kilogramowa dynia piżmowa 1 duża główka czosnku(...)wodę tak, aby powstała gładka i gęsta pasta. Wrzucam pastę tahini, dodaję sok z cytryny i sól do smaku, miksuję ponownie, do uzyskania idealnej konsystencji. Przechowuję w lodówce w słoiku około tygodnia, półtorej. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkiłyżki soli Ogórki, paprykę umyci. Każdy ogórek podzielić na 4 części, z papryki usunąć pestki, pokroić w paseczki, cebulę pokroić w plasterki. Tak przygotowane warzywa wkładać do słoików. Do każdego słoika wrzucać po 5 ziaren: pieprzu, ziela angielskiego, 1-2 liście laurowe oraz według uznania gorczyce. Wodę ocet, cukier, sól zagotować i zalewać nią ogórki z papryką. *Przygotowując(...)większą ilości dodaje jeszcze pomarańczową paprykę, wtedy słoik wyglądają kolorowej, a ogórki zyskują dodatkowy smak Gotowe do jedzenia po 3 tygodniach rrarossa@gmail.com
RAROSSAbędzie przypominał Wam o ciepłym lecie ;) Przepis pochodzi ze strony In My Coffee Kitchen , zmniejszyłam proporcje o połowę. Dodałam też swoje modyfikacje. Z tej porcji wyszło mi 5 słoików po około 300ml. Składniki: 0,5kg czerwonej papryki 0,5kg cebuli 1,5kg cukinii (ja użyłam żółtej) 2 słoiczki koncentratu pomidorowego- ja zamiast koncentratu użyłam 6 wazowych łyżek przecieru pomidorowego(...)cukru gotujemy zalewę. Nadmiar wody odsączamy z warzyw, wkładamy je do garnka i zalewamy gorącą zalewą. Dodajemy koncentrat i przyprawy, dusimy 40-50 minut. Gorący sos nakładamy do słoików. Zamykamy słoiki i pasteryzujemy 15 minut. GOTOWE
Czerwona PorzeczkaWczoraj zostałyśmy dodatkowo zmotywowane sms'em od 'matkakontrababka', która pytała czy powidła śliwkowe robi się podobnie do konfitur morelowych. Te dwa czynniki spowodowały naszą pełną mobilizację, która zaowocowała 8 słoikami pełnymi pysznych powideł. Czas przygotowania: około 4h najlepiej rozłożonych na dwa dni Ilość porcji: 8 małych słoików Składniki: 5 kg śliwek węgierek 20 łyżek cukru* *Ilość cukru zależy od słodkości(...)czasie słodzimy powidła - tu warto posmakować powidła aby ich nie przesłodzić. Po słodzeniu wkładamy do piekarnika jeszcze na godzinkę. Wyjmujemy powidła i póki są ciepłe przekładamy do wcześniej przygotowanych słoików. Te odwracamy do góry dnem na pół godziny i gotowe! Jeśli mamy w domu małe dzieci warto część powideł odłożyć i prze-miksować blenderem. Wówczas powstanie mus, który dzieci bardzo
Kolizje SmakówPrzygotowałam już z niej pyszne sos paprykowy i niesamowicie smaczną pasty paprykową, a teraz przyszła pora na paprykę marynowaną, ale z dodatkiem rozmarynu. Ten pomysł na dodanie rozmarynu do słoika zobaczyłam na grupie Zdrowo Podjeść. Papryka marynowana z rozmarynem jest lekko pikantna za sprawą papryczki chilli, ale też idealnie słodko-kwaśna. Marynata ma trochę inne proporcje niż w marynacie(...)Ogórków konserwowych na zimę Składniki na 6 słoików o poj. 500 ml : – 6 sztuk papryki kolorowej: czerwonej, żółtej i pomarańczowej – 6 liści laurowych, – 12 ziaren ziela angielskiego, – 3 łyżeczki ziaren kolorowego pieprzu, – 3 łyżeczki ziaren gorczycy, – 3 duże ząbki czosnku, – 1 papryczka chilli – świeże gałązki rozmarynu marynata: – 5 szklanek wody
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięsię nie przypaliły, smażymy aż sok odparuje a powidła uzyskają gęstą konsystencję, ja dodatkowo zmiksowałam powidła na idealnie gładką, aksamitną masę. Gorące powidła przekładamy do wcześniej wyparzonych i osuszonych słoików. Ranty słoików muszą być suche, następnie dokładnie zakręcamy nakrętki. Słoiczki z powidłami umieszczamy w garnku z gorącą wodą wyłożonym bawełnianą ściereczką, wody powinno być do 3/4 ich wysokości. Słoiki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięinnej ryby, kto jaką lubi taką dają. Sałatka przygotowana na nasz wigilijny stół :) SAŁATKA RYBNA Ciasto "naleśnikowe": 0,5 szkl. wody 1 szkl. mąki 1 jajko vegeta Sos: 1 słoik koncentratu pomidorowego 4 łyżki ketchupu 3 łyżki octu 2 łyżki cukru sól 0,5 szkl. oleju 1 szkl. wody Składniki sałatki: 1 kg filetów 1 słoik papryki konserwowej 1 słoik
Co w głowie piszczynigdy w całości nie piekłam, zawsze w plastrach. Domowa Lutenica (Ljutenica) to świetny dodatek do kanapek, mięs, do pizzy, z tej ilości wychodzi 9 x 0,5 litrowych słoików. Przepis dodaję do akcji Warzywa psiankowate 2013: 2,5 kg papryki (czerwona, żółta, pomarańczowa) 2 ostre papryczki 1,5 kg bakłażanów 3 kg mięsistych pomidorów Lima 2 duże cebule 4 ząbki(...)jeszcze ok. 45 minut, aby składniki się połączyły, doprawiłam jeszcze solą i cukrem. Gotujemy tak długo, aż konsystencja sosu będzie zwarta i dosyć gęsta. Gotową ljutenicę przekładamy do wyparzonych słoików. Słoiki ustawiamy „do góry dnem” i pozostawiamy do wystygnięcia. Tak przygotowanie nie wymagają dalszej pasteryzacji. Ale jeśli ktoś chce mieć pewność można je pasteryzować 15-20 minut od zagotowania wody
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniękwaskawym smaku, ma cudowny żółty kolor. Dżem z mirabelek doskonale będzie się nadawać jako nadzienie do naleśników, pączków, rogalików lub do smarowania pieczywa. Resztki, które nie zmieściły się do słoików wyjadałam prosto z garnka. A przepis na dżem z mirabelek jest bardzo prosty, wymaga też niewiele czasu. Czyli jest to ekspresowy dżem. Aby się nie napracować, gdyż nie chciało(...)cynamonu i kardamonu (ok. godziny) Co jakiś czas mieszając (można nastawić minutnik co 10 minut i wtedy mieszać). Gorący dżem przekładamy do słoiczków, zakręcamy. Ja dodatkowo dla pewności pasteryzowałam słoiki w garnku wyłożonym ściereczką 15 minut od zagotowania, trzymamy słoiki pod przykryciem aż ostygną. Polecam, gdyż żółty dżem z mirabelek jest bardzo smaczny. The post Dżem z mirabelek appeared first
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięryby wyjmujemy, płuczemy w zimnej wodzie, przekładamy do szklanego naczynia. Zalewamy ryby na 12 godzin octem 10% wymieszanym z wodą, potem odlewamy ocet, rybę płuczemy i znów układamy w słoiku. Marynata: 1/2 szklanki cukru 1 cebula 1/2 szklanki wody 1 szklanka białego octu winnego przyprawy ok. 2 łyżki (pokruszone liście laurowe, ziarna pieprzu, ziela angielskiego, ziarenka kolendry i gorczycy(...)minut. Studzimy do ok. 80 stopni, ciepłą marynatą zalewamy kawałki ryby, dodajemy pokrojoną w plasterki cebulę i pokrojoną w kostkę papryczkę chili. Kawałki ryby muszą być zanurzone całkowicie. Zamykamy słoik, rybę można jeść po upływie 5 dni. W ciągu tych 5 dni przynajmniej raz potrząsamy słoikiem z rybą w celu dobrego nasączenia kawałków ryby. Rybę możemy przechowywać w lodówce
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię