słoik - 12348 przepisów (strona:155/824)

Pasta z papryki, pasta paprykowa z czosnkiem i chili. 168

dusiłam paprykę najpierw i dodawałam nieco wody, więc musiałam gotować całość dłużej. Moim zdaniem, gotujcie masę tak długo, aż będzie mieć odpowiadającą wam konsystencję. Ja część zapakowałam do słoików wcześniej i mam rzadszą masę – do wykorzystania jako sos. Część bardziej zredukowałam i będę stosować do kanapek jako pastę. Drukuj Pasta z papryki z czosnkiem i chili Pyszna pasta paprykowa(...)Dodać koncentrat i ocet oraz czosnek przepuszczony przez praskę. Dodać olej i pieprz i gotować 7-8 min. (ja gotowałam do uzyskania ulubionej konsystencji). Rozlać do słoików i pasteryzować 15 min. Artykuł Pasta z papryki, pasta paprykowa z czosnkiem i chili. pochodzi z serwisu Przepisy na chleb, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory

Mieszam w Garnku
FASOLKA PO BRETOŃSKU Z KIEŁBASĄ 147

Doskonale rozgrzewa w jesienne, chłodne wieczorki.  Fasolkę lubiłam jako dziecko i lubię do dziś. Zawsze jak ją gotuję to od razu wielki garnek i od razu wkładam w słoiki.  Prosty przepis, który zawsze się udaje. Gotuję tak fasolkę od wielu lat i zawsze zajadamy ją ze smakiem. Do tego wystarczy nam chrupiąca bułeczka ;) Składniki: * 800 g fasoli(...)pokrojona w kostkę kiełbasa, pomidory z puszki i koncentrat pomidorowy. Dodać do smaku sól, pieprz, wsypać majeranek. Wszystko gotować jeszcze około 15 minut. Jeśli fasola ma być przechowywana w słoikach, należy ją gorącą do nich przełożyć, mocno zakręcić wieczko. Pasteryzować około 10 minut. Wyjąć z wody na ścierkę, wieczkiem do dołu

Zrób to smacznie
Kołpaki z papryką w pomidorach 236

Kolejne słoiki z przetworami grzybowymi w mojej spiżarni to coś co można zjeść zarówno na zimno jak i na gorąco. To pyszna sałatka z płachetką zwyczajną , kołpakowata, którą można podgrzać i podać jak leczo. Malutkie kołpaki nadają się idealnie do marynowania! Płachetki to bardzo smaczne grzyby, które można wykorzystywać na wiele sposobów. Niedługo pokażę Wam, że można je tez zakisić(...)kilka dni. Warto płachetki po prostu zapasteryzować w słoikach żeby mieć ich zapas do różnych dań. Dzisiaj oddaję w Wasze ręce przepis na grzyby z papryką i cebulą w sosie pomidorowym, z dużą ilością przypraw. Jeśli chcecie możecie poeksperymentować z użyciem w tym przepisie innych grzybów bo myślę, że nie tylko kołpaki sprawdzą się doskonale w tej wersji. Płachetki można

Smaczna Pyza
Przetwory - słoiki i ich przygotowanie do użycia 249

zobaczyć w zakładce Przetwory , robię bardzo różne rzeczy z warzyw, owoców i grzybów. Czasami wekuję też mięso, ale to sporadycznie. Staram się przy każdym przepisie pisać jak utrwalam zawartość słoików, ale ciągle dostaję mnóstwo pytań dotyczących w czym robić przetwory i jak je przygotowywać więc postanowiłam napisać specjalny poradnik. Dzisiaj część pierwsza czyli jak przygotować słoiki na przetwory. domowe przetwory

Smaczna Pyza
Tarte buraczki do słoika 131

TARTE BURACZKI DO SŁOIKA sprawdzą się zawsze wtedy, gdy chcemy... Artykuł Tarte buraczki do słoika pochodzi z serwisu CookMagazine

COOKMAGAZINE
LECZO Z CUKINIĄ I KIEŁBASĄ 133

zmiękną. Na końcu wlać passatę pomidorową, wymieszać i gotować jeszcze 2-3 minuty.  W razie potrzeby doprawić solą i ostrą papryką.  Leczo z powodzeniem można zamknąć w słoiki. Gotujące leczo przełożyć do słoika, mocno zakręcić i odwrócić do góry nogami, aby wieczko się zaciągnęło

Zrób to smacznie
Sernik w słoiku 303

Pyszny, efektowny i mobilny SERNIK W SŁOIKU świetnie sprawdzi się... Artykuł Sernik w słoiku pochodzi z serwisu CookMagazine

COOKMAGAZINE
Galareta wieprzowa z majerankiem 158

wyłączamy gaz , dodajemy żelatynę , pieprz , posiekany majeranek ( reszta pęczka ) i mieszamy, aż żelatyna całkowicie się rozpuści . Wcześniej ugotowane mięso , rozdrabniamy-rozrywamy , palcami na małe kawałki i układamy w niewielkich słoikach , razem z gotowaną marchewką z rosołu ( można ją dowolnie pociąć ) . Zalewamy przygotowanym wywarem z żelatyną i odstawiamy do stężenia w chłodne miejsce , najlepiej , jak przestygną , wstawić je do lodówki . Jeśli(...)galareta ma stać dłużej , zakręcamy słoiki na gorąco . Podajemy z octem jabłkowym , spirytusowym lub cytryną według uznania " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Smacznego !   Post Galareta wieprzowa z majerankiem pojawił się poraz pierwszy w Ogrodnik w podróży

Ogrodnik w podróży
CHŁOPSKI GARNEK PO MOJEMU 175

szybkie w wykonaniu danie jednogarnkowe. Doskonale rozgrzewa w chłodne popołudnia czy wieczory. Polecam wszystkim, którzy mają mało czasu na przygotowanie obiadu. Takie danie można też z powodzeniem zamknąć w słoiki :) Składniki: * około 700 g pieczarek * 1 większa cebula * papryka czerwona * papryka zielona * papryka żółta * 3 większe marchewki * około 1 kg ziemniaków * 4 śląskie kiełbasy * majeranek tarty * sól, pieprz * kilka(...)zmiękną. Na koniec dodać pokrojoną w kostkę kiełbasę śląską, gotować na małym ogniu jeszcze około 10 minut, w razie potrzeby jeszcze doprawić i gotowe :) Jeszcze ciepłe można przełożyć w słoiki i przechowywać w chłodnym miejscu

Zrób to smacznie
Pomidorowy dżem z chili 167

Ostatni czas, kiedy możemy dostać dobre tegoroczne pomidory i ostatni, żeby zdążyć zapakować je do słoików. Nie wszystkie nadają się w tym okresie do robienia przecierów i passat, bo najlepsze pomidory mamy przecież w sierpniu i wrześniu, jednak te październikowe ostatki też można zamienić w coś pysznego! I właśnie taką ciekawostkę stawiam dziś przed Wami! Pomidorowy dżem z dodatkiem papryczek(...)chilli. Absolutnie pyszny, wspaniały i zaskakujący! :D W mojej kuchni gości już drugi raz i wiem na pewno, że przez następne sezony też będę ładować pomidory do słoików, między innymi właśnie w postaci tego dżemu :) Bardzo wyrazisty w smaku będzie świetnym dodatkiem do kanapek, przekąsek, czy nawet mięs! U nas z największą aprobatą spotyka się połączenie go z twarożkiem - wędzonym

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Z ŁĄKI NA TALERZ: Sok z owoców czarnego bzu 125

zadziała uodporniająco. Te małe, czarne kuleczki należą również do tzw: środków oczyszczających krew i pomagają usunąć z organizmu szkodliwe produkty przemiany materii, odtruwa. No nic, tylko szykować butelki i słoiki, nazrywać owoców czarnego bzu i zrobić sok! :) Bo nie dość, że świetnie wspomaga organizm, to wzbogaci wspaniale smak jesiennej herbaty :D Do dzieła! UWAŻAJ! Nie wolno jeść owoców czarnego(...)Owocową masę odciśnij mocno z pozostałego soku. 5. Wytworzony sok zagotuj z cukrem. 6. Wyłącz palnik pod garnkiem z sokiem, dodaj sok z cytryny i wypełnij całością wyparzone butelki/ słoiki, szczelnie je zamykając. * Jeśli posiadasz sokownik, nie dodawaj do owoców wody, ale przed podgrzaniem zmieszaj owoce z cukrem, a na wierzch połóż 3-4 plastry cytryny. Nie musisz też odcinać

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Słońce w słoiku na szare wieczory i chłodne poranki 151

mirabelkowe drzewko. Dostałam jakiś czas temu całą reklamówkę tych małych śliwek :) Postanowiłam przerobić je na mus, wzbogacić aromatem wanilii, który moim zdaniem wybitnie do nich pasuje, i zamknąć w słoikach. Ich zapach przypomina mi tamte ciepłe, jesienne dni :) Jeśli macie do nich dostęp, koniecznie spróbujcie zrobić ten mus! Jest bardzo prosty, słoneczny i pyszny :) Na szare wieczory i chłodne poranki(...)musu dodaj cukier. 4. Laskę wanilii przekrój wzdłuż na pół i czubkiem noża wydobądź z niej ziarenka. 5. Ziarenka dodaj do musu i zagotuj. 6. Musem wypełniaj wyparzone słoiki, zakręć, odwróć do góry dnem, aż do wystygnięcia. Smacznego! * Wypestkowanie mirabelek nie jest tutaj konieczne, jednak na pewno ułatwi wytwarzanie musu

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Z ŁĄKI NA TALERZ: Mus z dzikej róży 139

oparzeniach. Jest świetna! Malutka i naprawdę trzeba się przy niej napracować, wydrążając z niej nasionka, ale uwierzcie, że warto! :) Kto ma cierpliwość, chęci i dziką różę....niech wyparza słoiki! :) Mus z dzikiej róży Potrzebujesz: 1kg owoców dzikiej róży 250ml wody 400g cukru 1 łyżkę soku z cytryny Sposób przyrządzenia: 1. Owoce dzikiej róży umyj, oczyść z szypułek, przekrój na pół(...)Zdejmij garnek z palnika, zmiksuj owoce blenderem na gładką masę. 4. Do masy dodaj cukier, sok z cytryny i gotuj na małym ogniu jeszcze przez około 10min. 5. Wyparzone słoiki wypełnij musem, dokładnie zakręć i postaw do góry dnem- pozostaw do ostygnięcia. Smacznego

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Z ŁĄKI NA TALERZ: Majowy cukier z lilakiem 183

WIĘKSZYCH MIAST! Cukier z kwiatami lilaka ( fioletowym bzem) Potrzebujesz: 1,5 szklanki kwiatów lilaka 1 szklanka cukru ( może być również brązowy) Sposób przyrządzenia: 1. Kwiaty zasyp cukrem w słoiku i odstaw na kilka godzin, od czasu do czasu potrząsając słoikiem, żeby kwiaty dobrze oblepiły się cukrem. 2. Mokry, kwiatowy cukier wysyp i rozłóż na pergaminie i pozostaw do wysuszenia

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Słoik pełen przytulności, czyli cynamonowe śliwki 108

wszystkiego; od ciast, ciasteczek i deserów do owoców, warzyw, na mięsach skończywszy. Jak nic innego podbija i wydobywa głębię smaku śliwek. I właśnie ten smak, cynamonowych śliwek, zamknęłam w słoiku, żeby móc delektować się jego słodyczą i ciepłem w deszczowe popołudnia jesieni i długie wieczory zimy. Zapach, jaki unosi się w kuchennej przestrzeni podczas przygotowywania tego dżemu jest absolutnie wspaniały(...)wypełnia pomieszczenie przytulnością, a smak pozwala rozmarzyć się o złotych promieniach wczesnojesiennego słońca :) Koniecznie zamknijcie kawałek śliwkowej przytulności w słoikach dla siebie! Dżem śliwkowy z cynamonem ok. 3 słoiczki Potrzebujesz: 1kg wypestkowanych śliwek 1 szklanka białego cukru 1 czubata łyżeczka mielonego cynamonu Sposób przyrządzenia: 1. Śliwki pokrój na połówki lub ćwiartki i umieść w garnku. 2. Owoce zasyp cukrem

Kuchnia w Słońcu Skąpana