wody) Wykonanie: Brzoskwinie zalać gorącą wodą (sparzyć je) następnie ściągać skórkę przekrajać na pół lub na ćwiartki i usuwać pestki. Wodę zagotować wraz z cukrem. Brzoskwinie ułożyć w słoikach następnie zalać zalewą do pełna. Słoiki dokładnie zakręcić i pasteryzować 25 - 30 minut
Pychotkaaapokroić w piórka. Dodać sól, przeciśnięty przez praskę czosnek, oliwę i przyprawę gyros. Odstawić wymieszane na 6 godzin. Po tym czasie dodać ocet i cukier, wymieszać. Sałatkę włożyć do słoików i zalać wytworzonym się sokiem. Słoiki pasteryzować 20 minut. Zapraszam do oglądania gazetki promocyjnej Biedronki
Pychotkaaaroku robię takie jakie pamiętam z dzieciństwa czyli woda z pod nich może być kompotem a same idealnie pasują do ciast. Ten kto wymyślił letnie słoiki na zimę jest dla mnie mistrzem! Składniki: 1 kg wiśni bez pestek 2 nie pełne szklanki cukru 0,5 litra wody Wykonanie: Wiśnie dokładnie umyć pod bieżącą wodą. Wypestkować i przełożyć do słoików
Pychotkaaaparu lat mam problem z jeżynami, jeden krzak a rodzi wiele owoców. Więc dziś przyszła pora aby wsadzić je do słoika, tak aby były słodkie ani nie ubyło ich podczas pasteryzacji ten sposób również nadaje się do malin. Tak zabezpieczone jeżyny świetnie nadają się do herbaty i do wielu ciast. Składniki: 1 kg jeżyn 1 nie pełna szklanka cukru(...)Wykonanie: Jeżyny umyć pod bieżącą wodą, przełożyć na patelnię najlepiej z podwójnym dnem, dosypać cukier i prażyć około 5 minut. Przelać do słoików dokładnie zakręcić i pasteryzować około 20 minut
PychotkaaaJeżeli chcemy zatrzymać smaki lata na dłużej wystarczy zakisić kalafiora, dokładnie tak jak ogórki i kalafiora da się zakisić. Można go jeść prosto ze słoika czy też do obiadu z bułką tartą. Z tego rzepisu wychodzą dwa duże słoiki. Czytaj więcej
PychotkaaaKolejny przepis na słoiki, to buraczki czerwone. Polecam ze względu na to iż jest to mega szybki dodatek do obiadu, wystarczy odkręcić słoik i jeść. Można również buraczki przed jedzeniem doprawić śmietaną i dorobić zasmażkę, ja takie lubię najbardziej ; ) Czytaj więcej
Pychotkaaaduże cukinie zalewa 2 l wody 3 szkl cukru 4 łyżki soli 16 łyżek ketchupu 1 szklanka octu Wykonanie: Z podanych składników ugotować zalewę. Cukinię pokroić i ułożyć w słoiku. Zalać gorącą zalewą, dobrze zakręcić słoiki. Pasteryzować od razu około 5 minut
PychotkaaaBuraczki z czosnkiem do słoika to idealny dodatek do dań głównych. Wystarczy otworzyć słoik i już można je jeść, lub zagotować dorobić zasmażkę dodać śmietanę i wtedy to już totalna bomba smakowa! Czytaj więcej
Pychotkaaawolnym ogniu do momentu rozpadu warzyw. Następnie miksujemy je za pomocą blendera ( lub jeżeli przeszkadzają wam kawałeczki skórek przecieramy przez sito). Dodajemy sól, ocet i cukier. Sos nalewamy do słoików i pasteryzujemy 10-15 minut od momentu zagotowania. Można również pasteryzować słoiki przy pomocy spirytusu. Tą metodę opisałam tutaj ( kilk) . Zdjęcia potraw są mojego autorstwa. Ich kopiowanie wymaga mojej
kawawszklancekilka liści laurowych 1 łyżka ziaren gorczycy białej 3 średniej wielkości cebule 1 główka czosnku Maślaki obieramy ze skórki , która pokrywa kapelusz , wtedy nie będą wydzielały śluzu stojąc w słoikach . Obgotowujemy je we wrzątku , zlewamy wodę , a grzyby zostawiamy na cedzaku do odsączenia . Cebulę obieramy i rąbiemy jak drwal , drewno na szczapy , czyli po kucharsku , kroimy w piórka Czosnek traktujemy(...)garnka , zalewamy wodą , octem , oraz dodajemy pozostałe składniki zalewy . Całość doprowadzamy do wrzenia , dokładamy do gotującej się zalewy grzyby i gotujemy jeszcze około 6 minut . Na gorąco ,przekładamy do słoików , zakręcamy i odstawiamy dnem do góry, do wystygnięcia . Gotowe " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Grzybki świetnie przechowują się nawet rok , czy dwa lata " class="wp-smiley
Ogrodnik w podróżyjuż. Gotowe. Ale jeszcze nie oblizujcie łyżki, to cholernie gorące. Dajcie mu naturalnie ostygnąć. Gdy osiągnie temperaturę koło 40-50⁰C można go już przelać do butelki lub słoika. Gotowy przechowujcie w lodówce, wytrzyma i 3 tygodnie. Ten karmel jest gęsty. Jeśli chcecie, żeby do użycia był bardziej płynny – podgrzejcie butelkę lub słoik w kąpieli wodnej. Jeśli bardziej ciągnący
Karo in the Kitchenpewnie była by rozpacz, płacz i żal Składniki : 3 kg przerośniętych ogórków kilka baldachów kopru z nasionami 2-3 główki czosnku ( po 3 duże ząbki na 0,5 l słoik ) 2 łyżki soli zalewa 5,5 szklanki wody 1,5 szklanki octu 2,5 szklanki cukru 2 łyżki soli 4 łyżki musztardy sarepskiej Ogórki obieramy ze skóry , przekrawamy na pół(...)grubości 0,5 cm – powstaną malutkie półksiężyce . Można oczywiście inaczej jak ktoś lubi różne kształty Ogórki posypujemy solą , mieszamy i odstawiamy na całą noc . Następnego dnia , do wyparzonych słoików , wkładamy po jednym baldachu kopru , 3 obrane i pokrojone ząbki czosnku , resztę przestrzeni luźno wypełniamy ogórkami . Wszystkie składniki na zalewę , oprócz musztardy , wkładamy do garnka i doprowadzamy do wrzenia , następnie
Ogrodnik w podróżyOgórki tzatzyki – zimowe przetwory Kiedy trafia się gorzki ogórek , to trzeba sobie z nim poradzić . Genialnym sposobem , jednym z kilku które znam , jest np. wrzucenie go do słoika jako tzatzyki. Ten wyrób jest świetny , kiedy zima w sklepach tylko sztucznie pędzone ogórasy , a dodatkowo oszczędza nasz cenny jak zawsze czas. Wystarczy tylko odkręcić pokrywkę , zlać sok i dodać łyżkę(...)miski . Koperek siekamy , dodajemy do ogórków. Czosnek obieramy i wyciskamy praską , dokładając do ogórków razem z pulpą pozostałą po wyciśnięciu . Solimy , wsypujemy cukier , mieszamy . Ogórki przekładamy do czystych słoików lekko dociskając , zalewamy sokiem ,który został w misce – jest on najcenniejszy . Zakręcamy , pasteryzujemy wkładając do garnka z wodą i doprowadzając do wrzenia . Od zagotowania trzymamy tylko 5 minut . Wyjmujemy
Ogrodnik w podróżydodałam całe kwiatki razem z zielonymi "dupkami" ale wyszedł ciemny i gorzkawy. Chcę spróbować też z samych płatków. Przepis zasięgnęłam od Babeczki35 z Doradcy Smaku Składniki: (na ok. 4 słoiki 250g) 400 szt. (300g) kwiatów mniszka (uważać na ogonki bo mają gorzkie mleczko) 2 cytryny 1 kg cukru 1 l wody Zerwane kwiatki rozkładamy na jakimś białym papierze, żeby(...)dnem. Gdy nakrętka zrobi się wklęsła można odwrócić go spowrotem i odstawić gdzieś na półkę w spiżarni ;) *słoiczki najlepiej umyć i wyparzyć. Ja wlałam wrzątek do garnka i wrzuciłam słoiki+zakrętki. Dzięki temu odkleiły się też etykiety. Syrop powinien być dobry przez kilka miesięcy. W razie gdyby był za gęsty i skrystalizował można go rozpuścić podgrzewając jak zwykły miód
W kuchni bez szafekcoś do tej jesieni zostanie ;) Warto zainwestować w dobrej jakości czekolady (gorzka min 70%), dzięki czemu czeko-jeżyna będzie jeszcze lepsza w smaku. 'czeko-jeżyna' Składniki (na 2 słoiki po 200ml): - 1kg jeżyn - 30g gorzkiej czekolady - 10g mlecznej czekolady - 200g cukru - 30 ml wody Jeżyny dokładnie umyć. Wrzucić do garnka i zalać 30ml wody. Gotować 20 minut na średnim ogniu(...)ustawić na średnim ogniu na 30 min. Odparować, co jakiś czas. Następnie dodać posiekaną czekoladę gorzką i mleczną i mieszać do rozpuszczenia się czekolady. Gorącą masę przelać do słoików. Porządnie zakręcić. Wystudzone pasteryzować ok. 7 minut od zagotowania. Przechowywać w chłodnym miejscu. Smacznego! * przepis pochodzi z bloga 'MojeTworyPrzetwory' z moimi modyfikacjami
CookYourself