słoik - 12348 przepisów (strona:147/824)

Ogórki małosolne 162

gotowe! I  nie słuchajcie tych, którzy się z nas śmieją, że jemy zepsute ogórki ;) Ogórki małosolne Składniki: ogórki cebula czosnek koper Przygotowanie: Do czystego słoika wkładamy ogórki, najlepiej takie malutkie! Wtedy są najsmaczniejsze ;) Koper, dwa ząbki czosnku i przekrojoną na pół cebulę umieszczamy w słoiku i zalewamy zalewą. Zalewa: na litr letniej! wody łyżka soli. Słoik szczelnie zamykamy

Lawendowe Niebo
SAŁATKA JARZYNOWA 318

domu, że od lat się wprasza. Święta? Sałatka jarzynowa! Impreza? Sałatka jarzynowa! itd. itp. SKŁADNIKI: - 10 niewielkich ziemniaków - 3-4 marchewki - 2-3 pietruszki - 1 seler - ogórki kiszone - litrowy słoik - puszka groszku - puszka kukurydzy - 3-4 szare renety - 8-10 jajek - 4-5 czerwonych cebul - majonez wedle uznania (Najlepiej domowy. My dajemy sporo - około 3/4 litrowego słoika), - pierz ziołowy(...)dokładnie mieszamy - najwygodniej będzie w naprawdę dużym garze. Majonez miksujemy z przyprawami (powinien być dość słony i pikantny) i dodajemy do warzyw, dokładnie mieszamy.  My przekładamy do słoików, zakręcamy i wstawiamy do lodówki. Oczywiście jak na naszą rodzinę przystało, salaterka z kolorową zawartością objęta jest pewną zasadą - musi być dużo przypraw. Nasza rodzina powinna w herbie mieć pieprz ziołowy

Wypisz Wymaluj
Pesto 157

ekonomicznego punktu widzenia, nie opłaca się robić pesto domowym sposobem. Słoiczek gotowego można kupić za 10zł - 15zł, tymczasem, żeby zrobić je samemu należy zainwestować w 3 kępki bazylii lub słoik suszonych pomidorów, wykosztować się na orzechy włoskie, o parmegiano regiano nie wspominając. Mimo wszystko, bardzo Was proszę, zanim sięgnięcie po gotowe produkty, spróbujcie zrobić raz pesto z suszonych pomidorów własnymi(...)które zjada do ostatniej kropli sosu i wylizuje talerz. To pesto jest jednym z takich smaków. Makaron z nim to prawdziwa rozkosz dla podniebienia. Pesto z suszonych pomidorów: 1 słoik suszonych pomidorów 1 gałązka bazylii 1 sparzony we wrzącej wodzie ząbek czosnku 1-2 garście orzechów włoskich 2 garście parmegiano regiano startego na drobnej tarce 2 szczypty soli 1 łyżka

W kuchni wieczorem
RYBA PO JAPOŃSKU 355

smakowita. Stosując gotowe śledzie smażone, zmniejszamy czas przygotowania o dobre dwie godziny, które poświęcilibyśmy na smażenie ryb. RYBA PO JAPOŃSKU /tradycyjnie; wersja uproszczona;/ na 6-8 osób 2-3 słoiki śledzi smażonych w zalewie  1 słoik papryki konserwowej 1 słoik ogórków konserwowych 4 białe cebule 1-2 szklanki octu zalewa od śledzi 1/2 szklanki wody 5 ziaren pieprzu

W kuchni Karmel-itki
Przepisy na Sylwestra i Karnawał 331

Pasztet mięsny Pasta rybna w wersji light Twarożek zwany bryndzą Pasta twarożkowa z pstrągiem Pate z drobiowych wątróbek Pasta z tuńczykiem Pasta łososiowa Rybna pasta twarożkowa Domowy majonez w słoiku Sos tatarski Wędliny Schab z pończochy, czyli domowa wędlina Domowy baleron Schab ze słoika w pikantnej panierce Schab w majeranku nadziewany śliwką Domowa biała kiełbasa Szynka pieczona w ziołach Polędwica(...)szynkowara Schab z warkoczem pieczony w majeranku Domowa kiełbasa drobiowo-wieprzowa Wędzona domowa pasztetowa Terrina z golonki Schab ze słoika Schab karkowy z pończochy Schab pieczony w przyprawach Domowa podsuszana kiełbasa żywiecka Domowa polędwica wędzona Domowa wędzona kiełbasa chłopska Domowe chorizo, czyli hiszpańska kiełbasa Domowa pasztetowa Polędwica wileńska Pieczywo Schiacciata, toskański chlebek Wiejski chleb francuski z suszonymi pomidorami Pomidorowy jasny

Kulinarne przygody Gatity
Sos tabasco to dla początkujących a dla zaawansowanych pimenta a moda brasileira 131

niektórzy potrzebują szklanki wody.  Składniki proste i przygotowanie proste, trochę trudniej z proporcjami więc skazani jesteśmy wszyscy na tzw. działanie na wyczucie.  Zaczynajmy.  Krok 1: bierzemy słoik powiedzmy 0,5 litra Krok 2: wrzucamy do środka 2 garści ostrych małych papryczek (świeżych nie suszonych) Krok 3: dodajemy 1 ząbek czosnku i 1 małą łyżeczkę soli Krok(...)zalewamy słoik miksturą oliwy i mocnego alkoholu: wódla lub też słynna brazylijska  Cachaça ( bimber z trzciny cukrowej)w proporcjach 1:1.  Krok 5: zakręcamy słoik i czekamy, czekamy z tydzień czasami dwa, zostawiając w miejscu uodsobnionym, tylko uwaga nie wkładajmy do lodówki!!! a póżniej wystarczy parę kropel....  oto nasza pimenta już w połowie zużyta

Smaki Brazylii
Sos śmietanowo-grzybowy, czyli wspomnienie jesieni z Nasza Chata :-) 184

podczas obiadu miałam okazję powspominać tegoroczną ciepłą, kolorową jesień. :-) Sos z podgrzybkami Nasza Chata wyszedł pyszny, właściwie taki sam jak z grzybów, które zamroziłam jesienią. Grzyby zamknięte w słoiku w formie sporych kawałków są już doprawione i naprawdę bardzo smaczne. Postanowiłam dodać cebulę, bo w moich przepisach zawsze jest jej więcej niż u innych. Taki sos to absolutna klasyka(...)uznałam, że nie ma sensu kombinować skoro proste jest najsmaczniejsze. :-) 1 słoik Podgrzybków - Nasza Chata (danie gotowe) 1 filet z kurczaka 250ml śmietany 12-18% 1 średnia cebula (opcjonalnie) sól, pieprz 1. Cebulę i filet kroimy.  Nie mogłam się powstrzymać by nie dodać zdjęcia składu, na który od razu zwróciłam uwagę - zero chemii. :-) 2. Cebulę szklimy na odrobinie oleju

Szefowa kuchni
Konserowanie ogórków z marką marsyl 152

przetestowania mieszankę przypraw do konserwowania ogórków marki Marsyl. Firma Marsyl to producent przypraw, bakalii oraz herbat. Więcej na ich temat można poczytać na stronie internetowej:   http://www.marsyl.pl/ Przepis: słoiki, nakrętki dokładnie umyć i wyparzyć. Wrzucić po łyżce stołowej przyprawy do konserwowania ogórków Marsyl na litrowy słoik. Ogórki układać ciasno w pozycji pionowej uważając by ich nie gnieść. Przygotować zalewę(...)wyżej składniki w odpowiednich proporcjach. Ocet dodawać pod koniec gotowania. Słoje wypełnić gorącą zalewą, zwracając uwagę by ogórki były całkowicie zalane wodą. Zamknąć szczelnie natychmiast po zalaniu i odstawić słoik do góry nogami do momentu wystudzenia, lub można pasteryzować około 15 minut. Ogórki są dobre po około 2 – 3 tygodniach. I też takie były J Moja ocena:  już

Bon Appetit Małgorzaty
Cukinia w zalewie octowo-musztardowej 137

roku miałam klęskę urodzaju na cukinię. A co się robi z nadmiarem? Pakuje się w słoiki na zimę. Też tak uczyniłam :) Cukinia w musztardzie jest bardzo dobra. Będzie szybkim dodatkiem do obiadu albo zakąską na imprezy :)  Składniki na 1 litr wody: 1 litr gorącej wody  3/4 szklanki octu 10 % 2 łyżki soli 1 szklanka cukru 7 łyżek musztardy(...)Następnie dodajemy musztardę i dokładnie mieszamy.  Cukinię (a także możemy robić ogórki albo patisony.) obramy ze skóry,  wydrążamy z nasion i kroimy w większą kostkę. Do każdego słoika dodajemy 2 ząbki czosnku, 2 liście laurowe, po 2-3 ziarenka; ziela angielskiego i pieprzu oraz po łyżeczce ziaren gorczycy.  Zalewamy cukinię  zalewą, zakręcamy słoiki i pasteryzujemy

Bon Appetit Małgorzaty
Kompot z czarnej porzeczki 151

też skorzystałam z przepisu Aniki - dziękuję za inspirację :) Troszkę zmieniłam proporcje. Składniki: 1 kg czarnych porzeczek 1 litr wody 20 dag cukru Sposób przygotowania: 1. Umyte porzeczki umieścić w słoikach (u mnie do 2/3 wysokości słoika). 2. Wodę zagotować z cukrem i gorącym syropem zalać porzeczki. 3. Słoiki zakręcić i pasteryzować przez 15 minut. Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Marynowane turki 144

garnku gotujemy wodę, dodajemy odrobinę soli. Na wrzątek wrzucamy grzyby, gotujemy na wolnym ogniu ok 10 minut. Odcedzamy. 3. W osobnym garnku gotujemy składniki zalewy. 4. Na dno każdego słoika wrzucamy po połowie posiekanej cebuli, napełniamy słoiki grzybami, dodajemy po 1 listku laurowym, kilka ziarenek ziela angielskiego i ewentualnie gorczycę. Zalewamy zalewą i zakręcamy. 5. Słoiki pasteryzujemy przez 15 minut

Kuchnia domowa Ani
Ogórki kiszone z chilli 178

Inna odmiana tradycyjnych ogórków kiszonych. Papryczka chilli nadaje ogórkom ostrości. Składniki: Na każdy słoik potrzeba nam: ogórki gruntowe kawałek korzenia chrzanu łodyga kopru z baldachimem 1 ząbek czosnku 1 liść laurowy 4 kulki ziela angielskiego kawałek papryczki chilli (u mnie 1/4 papryczki) Zalewa: 1 litr wody + 1 łyżka soli kamiennej Sposób przygotowania: 1. Ogórki myjemy, odcinamy końcówki. 2. Słoiki napełniamy(...)składnikami podanymi powyżej. 3. Zalewę gotujemy, lekko studzimy i zalewamy słoiki. Mocno zakręcamy. Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Marynowane grzyby 104

Moimi ulubionymi grzybami do marynowania są oczywiście podgrzybki :) Składniki: oczyszczone grzyby leśne Zalewa: 3 szklanki wody 1 szklanka octu 10% 1 łyżeczka soli 4 łyżki cukru Do każdego słoika: 1-2 krążki cebuli 2-3 ziela angielskie 1 liść laurowy 1/4 łyżeczki ziaren gorczycy Sposób wykonania: 1. Do marynowania wybieram te małe okazy grzybów. Większe kroję na pół, a całkiem(...)duże przeznaczam na suszenie. 2. Oczyszczone grzyby gotujemy w lekko osolonej wodzie przez 5-10 minut. Odcedzamy, przelewamy zimną wodą i wkładamy w słoiki z przyprawami. 3. Gorącą zalewą zalewamy grzyby, zakręcamy. Słoiki pasteryzujemy ok. 20 minut. Smacznego

Kuchnia domowa Ani
ŚLEDZIE Z CEBULKĄ, OGÓRKIEM I GRZYBKAMI MARYNOWANYMI 392

pokrojonym w kostkę jajkiem ugotowanym na twardo. Ten śledź nie wymaga długiego oczekiwania, idealny smak uzyskuje już na drugi dzień. Bez jajka można go przechowywać w lodówce w zamkniętym słoiku nawet kilka tygodni. Składniki: - ok.600g filetów śledziowych a'la matjas - 3 średnie cebule (lub dowolnie) - ogórki konserwowe (ilość dowolna) - grzybki marynowane (u mnie moje własne grzybki z zalewy octowej ) - musztarda(...)odpowiada. W trzeciej umieszczamy ogórki pokrojone w plastry. Wymoczone śledzie wykładamy na deskę smarujemy z jednej strony musztardą, posypujemy świeżo mielonym pieprzem i kroimy na mniejsze kawałki. Na dno słoika wykładamy pokrojoną w kostkę cebulę (ok.łyżki), układamy kawałki śledzia, na nim układamy ogórki, cebulę i grzybki, posypujemy świeżo mielonym pieprzem i zalewamy olejem. Wykładamy następną warstwę śledzi, na nich

Smaczne Zdrowe
Śledzie w oleju z cebulką 237

Jedno z podstawowych dań na świątecznym  stole... Składniki na 2 l. słoik 800 gram śledzi al a matias 4 duże cebule 1 szkl. oleju pieprz ziarnisty,sól Śledzie moczymy w wodzie z niewielką ilością octu min 4 godz Następnie kroimy w paseczki. Cebulę w piórka lekko solimy i ugniatamy dłonią by lekko ją zmiękczyć. Dodajemy pieprz. W słoiku(...)układamy warstwę śledzi, następnie cebulę powtarzamy tą czynność do wyczerpania składników następnie zalewamy olejem. Zakręcamy słoik. Śmiało postoi około 1 tyg. w lodówce

NaKońcuJęzyka