Tryskawki oczyszczamy z szypułek, myjemy i odsączamy. Wodę zagotowujemy z cukrem, dosypujemy kwasek cytrynowy. Do wrzątku wrzucamy truskawki. Gotujemy 3 minuty. Truskawki przekładamy do słoików i zalewamy syropem. Zakręcamy i gotowe. Słoiki nie wymagają pasteryzowania. Pozostały syrop zagotowujemy, przelewamy do słoika i zakręcamy - możemy go wykorzystać do innych przetworów owocowych. Smacznego
Maminek kulinarnyktóra znacznie ułatwia drylowanie. Wiśnie zasypujemy cukrem i mieszamy. Pozostawiamy w ich własnym soku na ok. 2 godziny. Zlewamy sok i zagotowujemy. Wiśnie przekładamy do słoików i zalewamy wrzącym sokiem. Zakręcamy i pasteryzujemy w garnku z wodą przez ok. 7-10 minut. Jeśli sok nam się nie zmieści do słoików z wiśniami - zlewamy do słoików
Maminek kulinarnymięs, sałatek, koreczków, pizzy itp. Składniki na zalewę: -3 szklanki octu -4 szklanki cukru -6 szklanek wody -2-3 łyżki soli -ziarna gorczycy Zalewę zagotowujemy i studzimy. Do słoików wrzucamy liść laurowy, kilka ziaren ziela angielskiego, szczyptę gorczycy, pół ząbka czosnku, kilka plasterków marchewki i kawałek kopru. 2-3 kg małych ogórków myjemy i osuszamy(...)Papryczkę kroimy w cieniutkie paseczki. Do każdego słoika dorzucamy 3-4 paseczki. Ogórki układamy ciasno w słoikach, zalewamy zalewą i zakręcamy. Wstawiamy do garnka z wodą i od momentu wrzenia gotujemy 10 minut. Ogóreczki gotowe. W tej samej zalewie możemy zamarynować papryczki pepperoni. Smacznego
Maminek kulinarnyKorzystamy z tego, że fasolki jest teraz dużo i jest tania. Spakujemy troszkę do słoików a pakowanie jest bardzo proste. Składniki: -fasolka szparagowa w zależności od potrzeb ( z 1,5 kg fasolki otrzymamy 3 słoiki 0,9 l ) -sól -przyprawa warzywna -woda Fasolkę myjemy i obcinamy końcówki. Wodę w garnku zagotowujemy z dodatkiem soli i przyprawy warzywnej(...)wrzucamy fasolkę. Gotujemy 5 -7 minut i zlewamy wodę. Przekładamy w całości lub pokrojoną do słoików. Zalewamy wrzącą zalewą, sporządzoną z wody i soli w proporcji 1 czubata łyżka soli na 1 l wody. Zakręcamy i gotowe. Mała uwaga - jeśli mamy starszą fasolkę, ze sporymi już nasionami, to poddajemy ją pasteryzacji przez ok. 7 minut. Smacznego
Maminek kulinarnysposób Pavlovą - zobaczymy, co z tego będzie... Gniazdka wypełniamy bitą śmietaną (bez cukru, zdecydowanie), a całość dekorujemy krwawą wiśniową frużeliną. Ja do jej przygotowania użyłam wiśni ze słoika. Mam je od Mamy, są takie prawie bez cukru. Sklepowe, jeśli są mocno słodkie, nie nadają się - frużelina wyjdzie mdła, a ma być lekko kwaskowa, żeby ożywić całość. Deser wygląda zachwycająco(...)bitą śmietaną i frużeliną wiśniową Składniki: (na 12 sztuk) bezy: 4 białka 220 g cukru 1 łyżeczka białego octu winnego frużelina wiśniowa: 250 g wiśni (świeżych, mrożonych lub ze słoika) 110 g cukru 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżka wody 2 listki żelatyny dodatkowo: 150 ml śmietany kremówki (38%) Białka ubić na sztywną pianę
Pożeraczka, czyli raz adobrzeowsianki, a głównie w takiej postaci spożywam masło orzechowe. Zawsze można też zrobić to tradycyjne, na które przepis znajdziecie tutaj ( KLIK ), ale jeśli szafce stoi już trzy zapasowe słoiki to nie jest to raczej konieczne. Rozmyślałam więc dalej... i wymyśliłam! Przyznam nieskromnie, że tak, jak w przypadku cudownych peanut butter granola bars ( KLIK ), był to niejako przejaw mojego kulinarnego(...)opiniom- nie zepsuje się, jedynie może wymagać przemieszania ze względu na rozwarstwienie się tłuszczu. Myślę jednak, że to zbędna informacja, gdyż u mnie już pierwszego dnia zniknęła ponad 1/3 słoika. Niestety- tam, gdzie otwiera się słoik z masłem orzechowym, tam kończy się moja silna wola , ale taka mania to sama przyjemność. Kto jeszcze nie miał okazji spróbować masła orzechowego- zachęcam
peanutbuttermonsterSKŁADNIKI: 1 kg. śledzi -matiasy 4 cebule- duże 20 dag.dag rodzynek mały słoiczek koncentratu pomidorowego 2 łyżeczki musztardy delikatesowej 1 łyżka oleju do smażenia Dodatkowo do słoika: 1/4 szklanki oleju ( np rzepakowy z Lidla tłoczony na zimno) 3 łyżki octu winnego jabłkowego WYKONANIE: Śledzie moczymy w wodzie lub w mleku, tak by pozbyć się słonego smaku. Obieramy(...)dodajemy do cebuli , mieszamy. Możemy dodać odrobinę cukru jeśli będą zbyt kwaśne. Ostudzamy podstawę do naszych śledzi. Następnie w szklance rozrabiamy olej rzepakowy i ocet. Wlewamy na dno słoika. Będziemy warstwami układać śledzie i cebulkę.Pierwsza warstwa cebulka, następnie pokrojone na kawałki śledzie. Znowu cebulka i tak na zmianę. Taka porcja wystarcza na słoik 1,25 litra, Można
W kuchennym oknie Ewyprosto po pracy – wystarczy czas gotowania makaronu. Pesto z suszonych pomidorów jest wyraziste, a wyjątkowego smaku nadają mu orzechy brazylijskie – jak spróbujecie nie zechcecie już pesto ze słoika. Oczywiście możecie go używać nie tylko do makaronu – świetnie nada się jako sos do pizzy, na kanapki czy do zapiekania w nim ryb lub kurczaka. Danie według przepisu mojego(...)męża – tak więc każdy facet sobie z nim poradzi. Składniki: 400-500 g makaronu tagliatelle lub spaghetti (użyłam z dodatkiem świeżego chili) 1 słoik pomidorów suszonych w oleju/oliwie (ok. 150 g bez zalewy) 2 ząbki czosnku 1-2 łyżki tartego parmezanu 7 orzechów brazylijskich 7-8 dużych listków bazylii 1/3 łyżeczki chili w proszku (można pominąć, jeśli nie lubicie
Poezja smakuKiedy jabłek pełno jest trzeba koniecznie zachować je także na zimowe wieczory, można przechować bardziej wytrzymałe gatunki z piwniczce,ale niektóre warto też zamknąć w słoikach by potem móc cieszyć się przepysznym jabłecznikiem w środku zimy Składniki: 1 kg jabłek- u mnie papierówki 0,4 kg cukru 1/2 szklanki wody Wykonanie: Jabłka obieramy,kroimy na cząstki.Wrzucamy do garnka(...)ziemniaków,żeby się jabłuszka szybciej rozpadały. Co jakiś czas stopniowo dosypujemy cukier,mieszam ,rozgniatamy.Całkowity czas gotowania ok 45 minut,az sie jabłka dokładnie rozpadną.Gorący żem wkładamy do słoików,zakręcamy,odwracamy do góry dnem żeby się słoiki pozamykały
Z Majeczką w kuchniłyżki maku 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka soli Cebulę do cebularzy przygotuj na dzień, dwa przed ich pieczeniem. Pokrojoną w kostkę cebulę zalej wrzątkiem i odcedź. Gorącą wrzuć do słoika, posyp makiem i solą, wlej olej. Słoik zakręć i wstrząsaj dopóty, dopóki wszystko się dokładnie nie wymiesza. Po ostygnięciu włóż do lodówki. Dzięki takiemu potraktowaniu cebula będzie słodka i miękka(...)około 15 minut, do uzyskania złotego koloru Po upieczeniu wyjmij cebularze z piekarnika, a po lekkim przestygnięciu szybko je wcinaj, bo zanim się obejrzysz, już ich nie będzie. Słoik z cebulą. Pozostało tylko dobrze wymieszać. Końcowe wyrastanie cebularzy. Cebularze upieczone. Cebularze upieczone. Cebularz. inspiracje Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi i lubelskie.pl
Grahamka, weka i kajzerkaJako, że jest sezon więc u mnie burakowo:)) Bardzo proste w przygotowaniu, a bardzo przydatne zimą. Lubię wiedzieć co jem i często przygotowuję słoiki na zimę. Mam z tego dużą satysfakcję i Wam również polecam. 2 kilo buraków myjemy i gotujemy w osolonej wodzie z odrobiną octu lub soku z cytryny , aby nie straciły koloru. Gotujemy do miękkości(...)wielkości warzyw. Odcedzamy, ostudzamy, obieramy i ścieramy na tarce do warzyw na dużych oczkach. Delikatnie dosalamy i dodajemy 2-3 ząbki czosnku posiekanego lub startego na drobno. Mieszamy. Słoiki wyparzamy i gdy wyschną napełniamy, zakręcamy i pasteryzujemy w gotującej się wodzie 20 minut. Ja polecam na buraki w słoiku położyć liścia laurowego i goździka , który chroni nasze przetwory przed pojawieniem
Pasje Jolkiselerem konserwowym oprócz tego, że bardzo smaczne, to są jeszcze szybkie do zrobienia. Kiedy okaże się, że goście za progiem możemy szybko przygotować bardzo smaczną sałatkę. Potrzebujemy: słoik selera konserwowego słoik selera z marchewką łodygę selera naciowego 1 czerwoną paprykę szynkę - najlepiej drobiową puszkę kukurydzy majonez sól pieprz szczypiorek Wykonanie: Seler ze słoika odciskamy, kroimy drobniej.Seler naciowy i paprykę
Walijskie Pichcenieprzypadku będzie idealny do uratowania czegoś czego jeszcze użyjemy. - resztka koncentratu. - olej rzepakowy - gruba sól kamienna Jeżeli używamy koncentratu z puszki. Należy pozostałości przełożyć do szklanego słoika. Kolejną rzeczą jest wyrównanie powierzchni przez delikatne uderzenia dnem słoika np w dłoń. Dzięki temu pozbędziemy się pęcherzyków powietrza. Wycieramy dokładnie ścianki słoika i powierzchnię koncentratu zalewamy jednocentymetrową warstwą oleju rzepakowego. Teraz
Malinowe Pocałunkikoperkiem jest przepyszna i do tego bardzo szybka w przygotowaniu. Polecam. Zupa jesienna z kluseczkami: Do ugotowania tej jesiennej zupy o soczystym kolorze wykorzystałam rosół, domową pastę paprykową ze słoika, świeży pomidor i mini kulki sera mozzarella. Jak wstawiłam zdjęcie tej zupy, wszyscy się nią zachwycali, twierdzili, że to pomidorów ka na rosole. Kiedy powiedziałam, że ten piękny kolor zupy(...)zasługa mojej pasty paprykowej , którą zapakowałam na zimę do słoików, wszyscy chcieli ten przepis. A zupę przygotowuje się błyskawicznie. Do wrzącego rosołu (500 ml) dodajemy słoik (250 ml) pasty paprykowej, następnie dodajemy pokrojone 2 świeże pomidory bez skórki i gniazdek nasiennych oraz całe opakowanie serka mini mozzarella, gdy serek się rozpuścił, do zupy wrzuciłam kluseczki, którym wystarczyło kilka chwil
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięmożna przyjąć dowolną godzinę wygodną dla Was, bo zawsze co 24 godziny dokarmiamy zakwas). Potrzebujemy: - 50 g przegotowanej wody, - 50 g mąki żytniej razowej, typ 2000. W wyparzonym litrowym słoiku wymieszać mąkę z wodą, przykryć bawełnianym ręcznikiem lub gazą i postawić najlepiej na blacie kuchennym na 24 h. Dzień drugi, trzeci i czwarty Godzina 20:00 Robimy to samo(...)dnia poprzedniego przez kolejne dni, czyli dokarmimy zakwas - dodajemy do naszego słoika z zakwasem 50 g mąki i 50 g wody. Po 24 godzinach pojawią się pęcherzyki - zakwas zaczyna pracować. Po ok. 24 godzinach od dokarmienia zakwas zwiększy swoją objętość :) Zaczyna pachnieć lekko kwaskowo. Dzień piąty Godzina 20:00 Ostatni raz dokarmiamy zakwas i po kolejnych 12 godzinach możemy
Delicious Titbits