słoik - 12348 przepisów (strona:147/824)

Cukinia w zalewie octowo-musztardowej 141

roku miałam klęskę urodzaju na cukinię. A co się robi z nadmiarem? Pakuje się w słoiki na zimę. Też tak uczyniłam :) Cukinia w musztardzie jest bardzo dobra. Będzie szybkim dodatkiem do obiadu albo zakąską na imprezy :)  Składniki na 1 litr wody: 1 litr gorącej wody  3/4 szklanki octu 10 % 2 łyżki soli 1 szklanka cukru 7 łyżek musztardy(...)Następnie dodajemy musztardę i dokładnie mieszamy.  Cukinię (a także możemy robić ogórki albo patisony.) obramy ze skóry,  wydrążamy z nasion i kroimy w większą kostkę. Do każdego słoika dodajemy 2 ząbki czosnku, 2 liście laurowe, po 2-3 ziarenka; ziela angielskiego i pieprzu oraz po łyżeczce ziaren gorczycy.  Zalewamy cukinię  zalewą, zakręcamy słoiki i pasteryzujemy

Bon Appetit Małgorzaty
Kompot z czarnej porzeczki 155

też skorzystałam z przepisu Aniki - dziękuję za inspirację :) Troszkę zmieniłam proporcje. Składniki: 1 kg czarnych porzeczek 1 litr wody 20 dag cukru Sposób przygotowania: 1. Umyte porzeczki umieścić w słoikach (u mnie do 2/3 wysokości słoika). 2. Wodę zagotować z cukrem i gorącym syropem zalać porzeczki. 3. Słoiki zakręcić i pasteryzować przez 15 minut. Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Marynowane turki 146

garnku gotujemy wodę, dodajemy odrobinę soli. Na wrzątek wrzucamy grzyby, gotujemy na wolnym ogniu ok 10 minut. Odcedzamy. 3. W osobnym garnku gotujemy składniki zalewy. 4. Na dno każdego słoika wrzucamy po połowie posiekanej cebuli, napełniamy słoiki grzybami, dodajemy po 1 listku laurowym, kilka ziarenek ziela angielskiego i ewentualnie gorczycę. Zalewamy zalewą i zakręcamy. 5. Słoiki pasteryzujemy przez 15 minut

Kuchnia domowa Ani
Ogórki kiszone z chilli 182

Inna odmiana tradycyjnych ogórków kiszonych. Papryczka chilli nadaje ogórkom ostrości. Składniki: Na każdy słoik potrzeba nam: ogórki gruntowe kawałek korzenia chrzanu łodyga kopru z baldachimem 1 ząbek czosnku 1 liść laurowy 4 kulki ziela angielskiego kawałek papryczki chilli (u mnie 1/4 papryczki) Zalewa: 1 litr wody + 1 łyżka soli kamiennej Sposób przygotowania: 1. Ogórki myjemy, odcinamy końcówki. 2. Słoiki napełniamy(...)składnikami podanymi powyżej. 3. Zalewę gotujemy, lekko studzimy i zalewamy słoiki. Mocno zakręcamy. Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Marynowane grzyby 107

Moimi ulubionymi grzybami do marynowania są oczywiście podgrzybki :) Składniki: oczyszczone grzyby leśne Zalewa: 3 szklanki wody 1 szklanka octu 10% 1 łyżeczka soli 4 łyżki cukru Do każdego słoika: 1-2 krążki cebuli 2-3 ziela angielskie 1 liść laurowy 1/4 łyżeczki ziaren gorczycy Sposób wykonania: 1. Do marynowania wybieram te małe okazy grzybów. Większe kroję na pół, a całkiem(...)duże przeznaczam na suszenie. 2. Oczyszczone grzyby gotujemy w lekko osolonej wodzie przez 5-10 minut. Odcedzamy, przelewamy zimną wodą i wkładamy w słoiki z przyprawami. 3. Gorącą zalewą zalewamy grzyby, zakręcamy. Słoiki pasteryzujemy ok. 20 minut. Smacznego

Kuchnia domowa Ani
ŚLEDZIE Z CEBULKĄ, OGÓRKIEM I GRZYBKAMI MARYNOWANYMI 396

pokrojonym w kostkę jajkiem ugotowanym na twardo. Ten śledź nie wymaga długiego oczekiwania, idealny smak uzyskuje już na drugi dzień. Bez jajka można go przechowywać w lodówce w zamkniętym słoiku nawet kilka tygodni. Składniki: - ok.600g filetów śledziowych a'la matjas - 3 średnie cebule (lub dowolnie) - ogórki konserwowe (ilość dowolna) - grzybki marynowane (u mnie moje własne grzybki z zalewy octowej ) - musztarda(...)odpowiada. W trzeciej umieszczamy ogórki pokrojone w plastry. Wymoczone śledzie wykładamy na deskę smarujemy z jednej strony musztardą, posypujemy świeżo mielonym pieprzem i kroimy na mniejsze kawałki. Na dno słoika wykładamy pokrojoną w kostkę cebulę (ok.łyżki), układamy kawałki śledzia, na nim układamy ogórki, cebulę i grzybki, posypujemy świeżo mielonym pieprzem i zalewamy olejem. Wykładamy następną warstwę śledzi, na nich

Smaczne Zdrowe
Śledzie w oleju z cebulką 238

Jedno z podstawowych dań na świątecznym  stole... Składniki na 2 l. słoik 800 gram śledzi al a matias 4 duże cebule 1 szkl. oleju pieprz ziarnisty,sól Śledzie moczymy w wodzie z niewielką ilością octu min 4 godz Następnie kroimy w paseczki. Cebulę w piórka lekko solimy i ugniatamy dłonią by lekko ją zmiękczyć. Dodajemy pieprz. W słoiku(...)układamy warstwę śledzi, następnie cebulę powtarzamy tą czynność do wyczerpania składników następnie zalewamy olejem. Zakręcamy słoik. Śmiało postoi około 1 tyg. w lodówce

NaKońcuJęzyka
Śledzie z żurawiną 341

przepis natknęłam się na  tej  stronie. Żurawina była, tymianek był, a i czerwona cebula czekała na zagospodarowanie. I tak powstał słoik śledzi z żurawiną . składniki 500 g filetów śledziowych - używam śledzi korzennych garść suszonej żurawiny 2 średnie czerwone cebule 1 łyżka octu balsamicznego 1 gałązka tymianku olej o neutralnym smaku przygotowanie śledzie pokroić na mniejsze kawałki. Żurawinę zalać(...)wrzątkiem i po paru minutach odcedzić. Cebulę pokroić w piórka. Cebulę, żurawinę, śledzie,  układać  w słoiku  warstwami  zaczynając od cebuli. Dodać gałązkę tymianku. Zalać olejem , dolać ocet balsamiczny. Zamknąć słoik, wstrząsnąć i odstawić na co najmniej 24 godziny. Smacznego

Stare Gary
Kiszone rzodkiewki 173

się, że będą bardziej chrupiące, ale być może to kwestia gatunku rzodkiewek jakich używamy. Są świetne do podgryzania i jako dodatek do sałatek i kanapek. Polecam! składniki (na 1 słoik) pęczek rzodkiewek 3 duże ząbki czosnku  mały pęczek koperku lub koper kawałek chrzanu parę ziarenek pieprzu sól kamienna do przetworów niejodowana  - 1 łyżka na 0,5 l wody(...)Przygotowanie   Rzodkiewki umyć obciąć końcówki i ogonki ( te ostatnie można zostawić ). Słoik wyparzyć. Na dno włożyć połowę koperku, kawałek chrzanu, ząbek czosnku. Ułożyć rzodkiewki, na wierzchu czosnek, chrzan i koperek. Zrobić zalewę - w gorącej lub ciepłej wodzie  rozpuścić, ostudzić, zalać rzodkiewki.  Słoika  nie zakręcać tylko lekko przykryć. po ok 5 dniach rzodkiewki można  jeść . Smacznego

Stare Gary
Śledzie w musztardowym sosie z koperkiem 409

się nie zważył, wlewamy też odrobinę zimnej wody. Pod koniec dodajemy do sosu posiekany koperek, doprawiamy do smaku pieprzem i ewentualnie solą. Śledzie i sos układamy w słoikach warstwami, możemy też śledzie wymieszać z sosem przed włożeniem do słoików. Słoiki zamykamy i odstawiamy do lodówki. Na drugi dzień śledzie nadają się już do konsumpcji. Bardzo Wam polecam te śledzie

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Śledzie,jedz na zdrowie! Śledź w oleju 145

minut. Skladniki: 400 g matijasow 1 cebula 2-3 listki laurowe 4-5 ziaren ziela angielskiego 5-7 ziaren pieprzu 3/4 szklanki oleju rzepakowego (najlepiej tloczonego na zimno) 1 sloik z nakretka mala galazka rozmarynu-opcjonalnie Wykonanie: Sledzie oplukac pod biezaca zimna woda.Do miski wlac zimnej wody i moczyc sledzie okolo 30 minut. Cebule obrac,pokroic w piorka i przelac(...)sitku wrzaca woda. Sledzie wyjac z wody ,osuszyc recznikem papierowym,pokroic w 2-3 cm kawalki. Sloik wyparzyc i osuszyc. Ukladac w sloiku na przemian sledzie z cebula,dodajac jednoczesnie przyprawy.Na koniec zalac olejem,tak by ostatnia warstwa sledzi byla nim przykryta. Sloik zakrecic i wstawic do lodowki na 2-3 dni.Po tym czasie sledzie,gdy sie przemaceruja

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Piekielne ogórki 141

Lubię ogórki po meksykańsku, bo są ostre i smaczne. Zrobiłam więc eksperymentując kilka słoików ogórków z chili peperoncini. Zalewa wyszła piekielnie ostra stąd nazwa ogórków. Po zrobieniu tych ogórków można je jeść już po kilku dniach, ale na zimę proponuję pasteryzować pięć minut. 1 - 1,5 kg świeżych ogórków ( gruntowych ) Zalewa : 6 szk wody 1 duża cebula(...)ziarnistego czarnego pieprzu kilka liści laurowych kilka ziaren ziela angielskiego sól kamienna do smaku cukier do smaku  Ogórki umyć, pokroić na kilka części wzdłuż i poukładać stojąco w słoiki. Cebulę obrać, umyć i pokroić w pióra. W garnku umieścić wszystkie składniki marynaty i zagotować ją. Gotować 5 minut po czym gorącą zalewą zalać ogórki aby były całe przykryte. Szybko

Ewa w kuchni
Zakwas z buraków na barszcz 573

muszą być przykryte. Kładziemy do środka niewielki kawałek skórki lub piętki chleba na zakwasie – powinien być również przykryty wodą, jeśli wystaje może spleśnieć i zepsuć zakwas. Przykrywamy słoik dwukrotnie złożoną gazą, bawełnianą ściereczką lub papierową serwetką i nakładamy gumkę recepturkę – zakwas musi oddychać. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 4 dni (można też zrobić zakwas bez skórki od chleba(...)wtedy zakwas musi postać co najmniej 6-7 dni). Podczas kiszenia nie ruszamy słoika. Po tym czasie zdejmujemy pianę z wierzchu, przecedzamy zakwas do czystej butelki lub mniejszego słoika i przetrzymujemy płyn do dwóch tygodni w lodówce. Zakwas z kiszonych buraków można pić (jest bardzo zdrowy) lub wykorzystać do zrobienia tradycyjnego barszczu (ok. pół litra zakwasu na dwa litry bulionu

Poezja smaku
Muffiny z prażonymi jabłkami i kremem budyniowym + ocena 153

zapewne pamiętacie jakieś 2 tygodnie temu dostałam od redakcji Polska Gotuje całą zgrzewkę wielkich słoików wypełnionych po brzegi prażonymi jabłkami! Producent : URBANEK Pojemnośc : 720 ml I tutaj nie ma mowy o tym , że słoik jest pełny tylko do 3/4 wysokości , jakie już nieraz zdarzyło mi się kupic! Musu jabłkowego jest po sam szczyt! ( za co olbrzymi plus! ) Już po chwili(...)zaczęłam opróżniac pierwszy ;) Po odkręceniu słoika wydobywa się mocny zapach świeżych jabłek o delikatnie kwaskowym smaku. Tak , jabłka są kwaskowate , ale jeśli ktoś lubi takie , może śmiało zajadac je bez dosładzania! Ja dodałam odrobinę cukru pudru , gdyż jak wiecie – lubię na słodko ;) Mus nie jest gładkim kremem , a bardzo widoczne i wyczuwalną są kawałki ( dośc spore ) jabłek. Jest mnóstwo

Ostra na Słodko
Wafle domowe owocowo - cynamonowe 131

więc tak jak już pisałam, po babeczkowych wypiekach, został mi słoik kaimaku. W drodze powrotnej z pracy kupiłam wafle. Postanowiłam zrobić przekładane andruty. Jednak kiedy dotarłam do domu okazało się, że ze słoika ubyło prawie pół kaimaku. Mama z ciocią zjadły go razem z bułką (muszę przyznać, że fajny i smaczny pomysł:)). Zgarnęłam jednak z lodówki dżem jagodowy(...)powstały wafle owocowo - cynamonowe. Składniki: kaimak czekoladowo - cynamonowy pół słoika dżemu jagodowego paczka wafli Wykonanie: Wafel położyć na równym blacie stołu, pokrytym pergaminem. aby nie nabrudzić za mocno ( w moim przypadku zbędne, bo nawet używając fartucha, po pichceniu cała się kleje :)).  Następnie na pierwszy wafel nakładamy porcję dżemu, nakrywamy kolejnym waflem i kładziemy kaimak, potem dżem, kaimak, dżem

Moje pyszne gotowanie