słoik - 12348 przepisów (strona:144/824)

Koncentrat do barszczu czerwonego.( zakwas ) 155

wszystkie zostały przykryte wodą,wsypujemy 1 płaską łyżkę soli na 1 litr wody i gotujemy 15 minut. Pod koniec gotowania dodajemy kwasek cytrynowy i mieszamy. Do wyparzonych słoików ( 0,75 ml ) wsypujemy 3 ziarna ziela,7 ziaren pieprzu oraz wkładamy po 1 listku laurowym. Następnie wkładamy do słoików plasterki buraków mniej więcej do połowy słoika i zalewamy je naszym sokiem

Przepisy i porady kulinarne
Kompot brzoskwiniowy w słoikach na zimę. 137

Składniki : 4 kg niedużych brzoskwiń zdrowych i twardych ( najlepiej krajowych,są tańsze i mniejsze ) cukier  woda Sposób wykonania : Brzoskwinie myjemy,usuwamy ogonki ( jeśli są ) i wkładamy do czystych słoików nie ugniatając ich zbytnio. Wsypujemy po 6 łyżek cukru do każdego słoika ( 1 litrowego ). Zalewamy wodą do pełna i  zakręcamy nakrętką. Jeśli robimy w weckach gumkę smarujemy cieniutko białkiem(...)się pokrywki. Następnie pasteryzujemy 15 minut i odstawiamy do chłodnego i ciemnego pomieszczenia np. piwnicy. Kompot z brzoskwiń jest smaczny i bardzo aromatyczny. Ja zrobiłem w tym roku 15 słoików i wszyscy go bardzo lubią

Przepisy i porady kulinarne
Jak pozbyć się ślimaków z działki lub ogrodu. 90

szkodnikami. Jeśli ktoś ma swój skuteczny sposób może nim podzielić się w komentarzu. Gorąco zachęcam, pomagajmy sobie wzajemnie w walce z tą plagą.  :-) Pierwszy sposób : Wlewamy do półlitrowego słoika do 2/3 wysokości piwa. Słoik zakopujemy w ziemi, tak aby wystawał z ziemi tylko około 1 cm. Ślimaki zwabione zapachem piwa wejdą do słoika i potopią się. Co kilka

Przepisy i porady kulinarne
Gruszki w syropie z miodem. 189

zimną przegotowaną wodą. Cztery szklanki wody z cytryną zagotować z cukrem, goździkami i drobno pokrojonym imbirem. Gotować na małym ogniu, aż syrop zrobi się przeźroczysty. Gruszki wsypać do czystych słoików, zalać gorącym syropem, do każdego słoika dodać łyżkę miodu. Słoiki szczelnie zamknąć i pasteryzować 20 minut w temperaturze 80-85 C. Przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu nie dłużej niż

Przepisy i porady kulinarne
Dżem pomarańczowy 181

czasu.  U mnie trwało to dość długo, dlatego dodałam 1 łyżeczkę naturalnej pektyny.  Gęstość dżemu sprawdzać na zmrożonym talerzyku.  Gorący dżem przełożyć do wygotowanych lub wypieczonych słoików.  Zakręcić wyparzonymi nakrętkami. Postawić słoiki do górny dnem na kilka minut.  Następnie odwrócić i pozostawić do ostygnięcia.  Z podanej porcji uzyskałam 2 słoiki

Sto kolorów kuchni
Ogórki kiszone 135

czosnku 15 kawałków chrzanu koper  ziele angielskie  liść laurowy woda  sól (około 1,5 łyżki na litr wody) Wykonanie: Z podanych ilości wyszło mi 15 litrowych słoików. Ogórki wyszorować. Na dno każdego słoika wrzucić gałązkę kopru, następnie ściśle ułożyć ogórki. Do każdego słoja wrzucić po 2 ząbki czosnku, kawałek chrzanu, 3 ziela angielskie i około 5 liści(...)około 1,5 łyżki soli na litr wody). Po zagotowaniu spróbować wodę, jeżeli jest mało słona to dosolić i jeszcze chwilę ją pogotować. Następnie delikatnie ją ostudzić i zalać słoiki, dobrze zakręcić i odstawić do góry dnem

Krakowskie smaki Ani
Kompot z czerwonych Mirabelek 167

Kompot nie jest ani słodki ani kwaśny, dla nas taki w sam raz. Spróbujcie bo warto;) Składniki: Śliwki Mirabelki czerwone cukier  woda Wykonanie: Śliwki wymyć, poodrywać ogonki. Słoiki napełnić śliwkami do wysokości "szyjki". Następnie zasypać je cukrem (daje po 2-3 łyżki cukru na litrowy słoik) i odstawić na 2 godzinki do puszczenia soku. Kolejno słoiki zalać zimną przegotowaną

Krakowskie smaki Ani
Frappe 95

Składniki: 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej1 łyżeczka cukru 3 łyżki zimnej wody zimne mleko 2 kostki lodu Sposób przygotowania: 1. Do słoika wsypać kawę oraz cukier. Dodać wodę. Słoik szczelnie zakręcić i potrząsać nim do momentu powstania 2-3 cm warstwy piany. 2. Zawartość słoika przelać do większej szklanki i ostrożnie wlewać mocno schłodzone mleko ( najlepiej lać mleko po ściance szklanki

A Ty Smakuj Mnie
Ogórki kiszone 98

Składniki: (1 słoik) ogórki gruntowe 1  liść chrzanu lub kawałek korzenia 1 gałązka kwitnącego kopru 1 ząbek czosnku 1 liść czarnej porzeczki (opcjonalnie) 1 łyżka soli woda (wrzątek) Sposób przygotowania: 1. Ogórki umyć i ułożyć w słoiku do ogórków kiszonych. 2. Dodać chrzan, koper, czosnek  i liść porzeczki. 3. Wsypać sól i zalać wrzącą wodą. 4. Słoik zamknąć

A Ty Smakuj Mnie
List do Mikołaja. I słoiczek konfitury. Dla Kubusia! 93

wciąż bez szans.  Zachęcam Was z całego serca do udziału w licytacji przedmiotów, z których dochód zostanie przekazany na pomoc dla chorego Kubusia .  Znajdziecie tam także moje słoiki cudownej konfitury z czerwonych winogron z rozmarynem i nutą porto . Ta konfitura podbiła moje serce i niemal do upadłego zamykałam kolejne (coraz pokaźniejsze) dostawy winogron w piętrzące się na półkach(...)Ściągnąć z ognia. Przygotować drugi czysty garnek oraz sitko - chochlą nabierać konfiturę i przecierać przez sitko, tak by pozbyć się pestek i skórek. Jeszcze gorącą przekładać do czystych, wyparzonych słoików, mocno zakręcić i odstawić do momentu, aż konfitura się zetnie. Najlepiej odstawić na kilka tygodni, by jeszcze mocniej naciągnęła aromatem rozmarynu i porto.  Ale równie dobrze można od razu

KUCHARNIA
TU I TAM nr 10. Bogactwo i przyjemność. Niedźwiedzia. 234

się wzbogaciłam. I wiecie co? Muszę powiedzieć, że jestem niebywale bogata! Ba! Ja po prostu opływam w bogactwo!  W ciągu ostatnich tygodni dostałam w prezencie cztery słoiki - w każdym białka z 6 jajek. Wiecie ile bez i makaroników można z nich upiec?! Do tego worek cudownej mąki prosto z młyna. Słoik drobniutko krojonej kandyzowanej skórki pomarańczowej do mazurków(...)trochę pani nazbierałam. Czy tyle wystarczy?"  Trochę?! Wystarczy?! Mój Boże, dawno w moim domu nie było tak zielono! Mogę śmiało powiedzieć, że "opływam w zielonych";) Czosnek w wazonach, słoikach, wielkiej miednicy, a nawet wannie - podtrzymywany przy życiu zanim trafi, gdzie trzeba. Czosnek w jajecznicy, omlecie, tortilli, twarożku, sosie do makaronu, w dwóch skrzyniach zamrażalki, i w końcu w wysłanej

KUCHARNIA
Doskonała niedoskonałość. Papierówki i kompot. 168

kuchni czeka już wielki garnek i szereg dużych weków, które Babcia przyniosła z piwnicy.  Duże jabłka kroją na ćwiartki i wrzucają do garnka. Małe układają ciasno w słoikach.  Za chwilę kuchnię przepełni  zapach, za którym tęsknię co roku. Papierówki, goździki, cytryna, cukier, wanilia... Kompot z papierówek.  Pachnie i smakuje tak, jakbym właśnie skończyła wrzucać jabłka(...)powstrzymać i pierwsze łyki wypijam haustem wprost z chochli.  Jest doskonały.  Tak jak doskonałe są papierówki. Choć z zewnątrz pełne niedoskonałości.  Kompot. Cząstka lata zamknięta  słoiku.  Czemu stał się retro i staromodny? W czym mogą mu dorównać napoje zamknięte w kartonach i plastikowych butelkach.  Rzadko trafia na stół. Coraz rzadziej, a może wcale

KUCHARNIA
Wędrówki i zapach jabłek. Galaretka z papierówek. 115

którym teraz mieszkam. Zapach jabłek to teraz aromat galaretki z papierówek przesiąkniętej zapachem wanilii, skórki cytrynowej i mięty.  O kolorze złotego bursztynu. Papierówka - oszlifowany klejnot - galaretka. W każdym słoiku zapach i smak jabłek owinięty promieniami złocistego słońca, które pieściło owoce już od wiosny. Zostanie z nimi aż do ostatniej łyżeczki. GALARETKA Z PAPIERÓWEK Z WANILIĄ, MIĘTĄ I SKÓRKĄ CYTRYNOWĄ(...)kropla wylana na zimny talerzyk od razu zastyga. W tym momencie wrzucamy posiekane drobno listki mięty i jeszcze chwilkę gotujemy. Zdejmujemy z ognia i przelewamy do suchych, wyparzonych słoików starając się równomiernie rozdzielić skórkę cytrynową i laski wanilii.  Z podanych proporcji uzyskałam 14 słoików o pojemności 200 i 250 ml.  Polecam Wam także bardzo wspaniały kompot z papierówek

KUCHARNIA

Proponowane wyszukiwania