wszelakich sałatek. Osobiście najbardziej lubię je do śledziowych dodatków. Chociaż i do mięsa plaster buraka jest idealny. Buraczany zaczyn na zimę - barszcz czerwony SKŁADNIKI: (na 4 litrowe słoiki) 2 - 2,5 kg buraków (podłużnych mają ładny kolor) 2 l wody 1 łyżeczka soli 1 łyżka soku z cytryny- świeżo wyciśnięty 4 ząbki czosnku 4 liście laurowe(...)soczyste),przekładamy do garnka, zalewamy wodą i dodajemy sól, gotujemy na małym ogniu 15 minut, przy końcu gotowania dodajemy cytrynę. W yłączamy grzanie. Do litrowych słoików wkładamy po ząbku czosnku (można pokroić na połówki) liściu laurowym i 3 ziarenkach ziela angielskiego. Wkładamy podgotowane buraki do słoików i zalewamy gorącym zaczynem. Zakręcamy na gorąco
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiocet,cukier,woda Sposób wykonania: Paprykę pokroić w paski i usunąć gniazda nasienne.Wrzucić do gotującej wody na 2 minuty aby troszkę zmiękła.Następnie odcedzić i ostudzić.Do każdego słoika 0,7 l pokroić kilka plasterków cebuli,wsypać jedną małą łyżeczkę gorczycy , oraz włożyć po: 3 -4 ząbki obranego czosnku,1 liść laurowy,4 ziarnka ziela,8 ziarnek pieprzu(...)wlać 1 dużą łyżkę oleju.Gdy papryka trochę przestygnie wkładamy ją ciasno do słoików.Gotujemy marynatę z 2 litrów wody,2 łyżek soli, 4 łyżek cukru i około 300 ml octu.Octu możemy dać mniej lub więcej w zależności od gustu.Zalewamy paprykę marynatą i zakręcamy słoiki.Pasteryzujemy 15 minut. Mamy gotową paprykę na zimę
Przepisy i porady kulinarnewszystkie zostały przykryte wodą,wsypujemy 1 płaską łyżkę soli na 1 litr wody i gotujemy 15 minut. Pod koniec gotowania dodajemy kwasek cytrynowy i mieszamy. Do wyparzonych słoików ( 0,75 ml ) wsypujemy 3 ziarna ziela,7 ziaren pieprzu oraz wkładamy po 1 listku laurowym. Następnie wkładamy do słoików plasterki buraków mniej więcej do połowy słoika i zalewamy je naszym sokiem
Przepisy i porady kulinarneSkładniki : 4 kg niedużych brzoskwiń zdrowych i twardych ( najlepiej krajowych,są tańsze i mniejsze ) cukier woda Sposób wykonania : Brzoskwinie myjemy,usuwamy ogonki ( jeśli są ) i wkładamy do czystych słoików nie ugniatając ich zbytnio. Wsypujemy po 6 łyżek cukru do każdego słoika ( 1 litrowego ). Zalewamy wodą do pełna i zakręcamy nakrętką. Jeśli robimy w weckach gumkę smarujemy cieniutko białkiem(...)się pokrywki. Następnie pasteryzujemy 15 minut i odstawiamy do chłodnego i ciemnego pomieszczenia np. piwnicy. Kompot z brzoskwiń jest smaczny i bardzo aromatyczny. Ja zrobiłem w tym roku 15 słoików i wszyscy go bardzo lubią
Przepisy i porady kulinarneszkodnikami. Jeśli ktoś ma swój skuteczny sposób może nim podzielić się w komentarzu. Gorąco zachęcam, pomagajmy sobie wzajemnie w walce z tą plagą. :-) Pierwszy sposób : Wlewamy do półlitrowego słoika do 2/3 wysokości piwa. Słoik zakopujemy w ziemi, tak aby wystawał z ziemi tylko około 1 cm. Ślimaki zwabione zapachem piwa wejdą do słoika i potopią się. Co kilka
Przepisy i porady kulinarnezimną przegotowaną wodą. Cztery szklanki wody z cytryną zagotować z cukrem, goździkami i drobno pokrojonym imbirem. Gotować na małym ogniu, aż syrop zrobi się przeźroczysty. Gruszki wsypać do czystych słoików, zalać gorącym syropem, do każdego słoika dodać łyżkę miodu. Słoiki szczelnie zamknąć i pasteryzować 20 minut w temperaturze 80-85 C. Przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu nie dłużej niż
Przepisy i porady kulinarneczasu. U mnie trwało to dość długo, dlatego dodałam 1 łyżeczkę naturalnej pektyny. Gęstość dżemu sprawdzać na zmrożonym talerzyku. Gorący dżem przełożyć do wygotowanych lub wypieczonych słoików. Zakręcić wyparzonymi nakrętkami. Postawić słoiki do górny dnem na kilka minut. Następnie odwrócić i pozostawić do ostygnięcia. Z podanej porcji uzyskałam 2 słoiki
Sto kolorów kuchniczosnku 15 kawałków chrzanu koper ziele angielskie liść laurowy woda sól (około 1,5 łyżki na litr wody) Wykonanie: Z podanych ilości wyszło mi 15 litrowych słoików. Ogórki wyszorować. Na dno każdego słoika wrzucić gałązkę kopru, następnie ściśle ułożyć ogórki. Do każdego słoja wrzucić po 2 ząbki czosnku, kawałek chrzanu, 3 ziela angielskie i około 5 liści(...)około 1,5 łyżki soli na litr wody). Po zagotowaniu spróbować wodę, jeżeli jest mało słona to dosolić i jeszcze chwilę ją pogotować. Następnie delikatnie ją ostudzić i zalać słoiki, dobrze zakręcić i odstawić do góry dnem
Krakowskie smaki AniKompot nie jest ani słodki ani kwaśny, dla nas taki w sam raz. Spróbujcie bo warto;) Składniki: Śliwki Mirabelki czerwone cukier woda Wykonanie: Śliwki wymyć, poodrywać ogonki. Słoiki napełnić śliwkami do wysokości "szyjki". Następnie zasypać je cukrem (daje po 2-3 łyżki cukru na litrowy słoik) i odstawić na 2 godzinki do puszczenia soku. Kolejno słoiki zalać zimną przegotowaną
Krakowskie smaki AniSkładniki: 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej1 łyżeczka cukru 3 łyżki zimnej wody zimne mleko 2 kostki lodu Sposób przygotowania: 1. Do słoika wsypać kawę oraz cukier. Dodać wodę. Słoik szczelnie zakręcić i potrząsać nim do momentu powstania 2-3 cm warstwy piany. 2. Zawartość słoika przelać do większej szklanki i ostrożnie wlewać mocno schłodzone mleko ( najlepiej lać mleko po ściance szklanki
A Ty Smakuj MnieSkładniki: (1 słoik) ogórki gruntowe 1 liść chrzanu lub kawałek korzenia 1 gałązka kwitnącego kopru 1 ząbek czosnku 1 liść czarnej porzeczki (opcjonalnie) 1 łyżka soli woda (wrzątek) Sposób przygotowania: 1. Ogórki umyć i ułożyć w słoiku do ogórków kiszonych. 2. Dodać chrzan, koper, czosnek i liść porzeczki. 3. Wsypać sól i zalać wrzącą wodą. 4. Słoik zamknąć
A Ty Smakuj Mniewciąż bez szans. Zachęcam Was z całego serca do udziału w licytacji przedmiotów, z których dochód zostanie przekazany na pomoc dla chorego Kubusia . Znajdziecie tam także moje słoiki cudownej konfitury z czerwonych winogron z rozmarynem i nutą porto . Ta konfitura podbiła moje serce i niemal do upadłego zamykałam kolejne (coraz pokaźniejsze) dostawy winogron w piętrzące się na półkach(...)Ściągnąć z ognia. Przygotować drugi czysty garnek oraz sitko - chochlą nabierać konfiturę i przecierać przez sitko, tak by pozbyć się pestek i skórek. Jeszcze gorącą przekładać do czystych, wyparzonych słoików, mocno zakręcić i odstawić do momentu, aż konfitura się zetnie. Najlepiej odstawić na kilka tygodni, by jeszcze mocniej naciągnęła aromatem rozmarynu i porto. Ale równie dobrze można od razu
KUCHARNIAsię wzbogaciłam. I wiecie co? Muszę powiedzieć, że jestem niebywale bogata! Ba! Ja po prostu opływam w bogactwo! W ciągu ostatnich tygodni dostałam w prezencie cztery słoiki - w każdym białka z 6 jajek. Wiecie ile bez i makaroników można z nich upiec?! Do tego worek cudownej mąki prosto z młyna. Słoik drobniutko krojonej kandyzowanej skórki pomarańczowej do mazurków(...)trochę pani nazbierałam. Czy tyle wystarczy?" Trochę?! Wystarczy?! Mój Boże, dawno w moim domu nie było tak zielono! Mogę śmiało powiedzieć, że "opływam w zielonych";) Czosnek w wazonach, słoikach, wielkiej miednicy, a nawet wannie - podtrzymywany przy życiu zanim trafi, gdzie trzeba. Czosnek w jajecznicy, omlecie, tortilli, twarożku, sosie do makaronu, w dwóch skrzyniach zamrażalki, i w końcu w wysłanej
KUCHARNIA