porcje: 500 ml kefiru lub maślanki 300-400 ml jogurtu greckiego 1 długi ogórek 1 pęczek rzodkiewek 1 pęczek szczypiorku 1-2 ząbki czosnku kilka buraczków z zalewy ze słoika 1-2 łyżki zalewy ze słoika-opcjonalnie sól, pieprz szczypta cukru Wykonanie: warzywa umyć. Ogórka obrać, przekroić na pół, wydrążyć środek z pestkami, następnie pokroić w drobną kostkę. Rzodkiewki pokroić(...)cieniutkie półplasterki. Szypiorek i koperek posiekać jogurt wymieszać z kefirem ( lub maślanką). Dodać pokrojonego ogórka, rzodkiewki, szczypiorek, koperek i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wyłowić ze słoika kilka większych buraczków i zetrzeć na tarce jarzynowej. Doprawić do smaku solą, pieprzem i szczyptą cukru. Do smaku dodaj 1-2 łyżki zalewy z buraczków lub jeśli nie używasz buraczków soku z cytryny. Podawaj
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!wzdłuż na 4 cześć, nie docinając do końca. Cytryna powinna być nacięta głęboko ale trzymać się w całości. Każdą cytrynę mocno natrzeć solą, z zewnątrz i wewnątrz. Układać w słoiku i dodatkowo przesypywać jeszcze solą. Cytryny powinny być dość ciasno upchnięte, podobnie jak to się robi z ogórkami do kiszenia. Z boku można wsunąć liście laurowe, całość przesypać solą. Wlać(...)cytryn, dopełnić letnią przegotowaną wodą - cytryny powinny być zanurzone w całości w płynie. Słoik zakręcić i odstawić w ciemne chłodne miejsce - nie do lodówki. Ja okręciłam słoik kolorową serwetką i ustawiłam go w kącie szafki kuchennej. Cytryny będą gotowe po około miesiącu. Można je wtedy wstawić do lodówki i zużywać na bieżąco. Do czego można użyć kiszonych cytryn? do sałatek
Codzienna kuchnia niecodziennamłynku, dzięki czemu nie czuć ich "pestkowej konsystencji"). Dusimy jeszzcze ok 15 min aż masa lekko zgęstnieje (dżem po wystudzeniu będzie jeszcze gęstszy). Gorący dżem przekładamy do wyparzonych słoików i szczelnie je zamykamy. Słoiki z dżemem ustawiamy w dużym garnku z grubym dnem i nalewamy do niego tyle wody, aby sięgała do 2/3 -3/4 wysokości słoików, gotujemy
DefinicjaSmakusię cieszę. że niedługo sezon ogórkowy! Nagromadziłam piękną ilość słoików i teraz tylko czekam na ogórki. A zapowiadają się całkiem nieźle, bo z Maminego Ogródka, dotkniętego i w tym roku klęską urodzaju. Pewnie też i jakieś dokupię, bo mam mnóstwo pomysłów na ogórki w occie, moje ulubione i zamierzam zapełnić połowę spiżarni słoikami z ogórkami(...)ostatecznie możemy użyć nisko zmineralizowanej niegazowanej wody mineralnej, o obniżonej zawartości sodu i wapnia. 2. Wodę z solą doprowadzamy do wrzenia, całkowicie studzimy. Ogórki dokładnie myjemy, osuszamy, garnek kamionkowy, słoik lub naczynie w którym będziemy kisić ogórki sparzamy, osuszamy. Na dnie naczynia układamy warstwę kopru, ząbków czosnku, liści i chrzanu. Wsypujemy jedną łyżeczkę gorczycy. Układamy na tym warstwę ogórków, czynności
Kuchnia Prezydentowejwaga po obraniu i wycięciu gniazd nasiennych - także trzeba kupić ok. 1300-1400g) 350g cukru 3-4 łyżki soku z cytryny laska wanilii torebka cukru waniliowego Wykonanie: Słoiki i zakrętki wyparz wrzątkiem. Odłóż, a następnie wytrzyj dokładnie do sucha. Jabłka umyj, obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój na małe kawałeczki. Wrzuć do garnka i wsyp cukier(...)Laskę i ziarenka wrzuć do garnka. Jabłka należy gotować na małym ogniu przez ok. 30 minut, aż kawałki jabłek rozpadną się i stworzy się mus. Gorący dżem nakładaj do słoików, zakręć i obróć do góry dnem - na 5 minut. Potem postaw słoiki normalnie i odczekaj, aż całkowicie ostygną. Z przepisu będziecie mieli ok 3-4 małych dżemowych słoiczków. Przepis znalazłam
Mania WypiekaniaZłocisty dżem. Złoto w słoiku. Zachęcam do wypróbowania wszystkich amatorów tych malutkich śliweczek. Dla kogo: dla tych, którzy wychodząc z domu ślizgają się na leżących na chodniku mirabelkach dla fanów kwaśnych dżemów dla mających ochotę zobaczyć w swojej spiżarni złote słoiczki Składniki: 1 kg mirabelek opakowanie żelfixu/dżemixu/konfiturexu 2:1 pół kg cukru Wykonanie: Umyj mirabelki(...)wsyp do garnka, wsyp żelfix i wymieszaj. Doprowadź do zagotowania, a następnie wsyp cukier. Gotuj ok. 3 minut (aż dżem zrobi się gęsty). Dżem przełóż do wyparzonych i osuszonych słoików. Zakręć. Nie trzeba go pasteryzować, ani odwracać do góry dnem. Z przepisu otrzymamy 3-4 słoików "dżemowych". Przepis pochodzi ze strony: www.chillibite.pl
Mania Wypiekaniagodziny. Gdy masa będzie gładka, jednolita przełożyć do słoiczków (wcześniej wyparzonych i wysuszonych). Dżemy pasteryzować* ok. 10 minut. * pasteryzowanie - przygotować garnek, wlać wodę, by sięgała do 3/4 wysokości słoików, które pasteryzujemy, wyłożyć go ściereczką. Na ściereczce ułożyć słoiki. Od zagotowania wody, gotować słoiki jeszcze przez 10 minut. Z przepisu wychodzi ok. 6 słoiczków dżemowych. Przepis dostałam od koleżanki
Mania Wypiekaniaekstrakt, 2 1 łyżkę) szczypta soli 3 szklanki mąki tortowej (dałam nieco mniej) 2/3 szklanki mleka otarta skóra z 1 pomarańczy zaczyn 8 dkg masła 1 łyżka spirytusu 1/2 słoika gęstego dżemu lub mały słoik róży ucieranej lub 1 słoik osączonej konfitury z wiśni (dałam bardzo gęstą konfiturę z owoców dzikiej róży) 2 planty (po 250 g) 2 kostki smalcu
Kuchnia Prezydentowejzimie do ciast, deserów a zwłaszcza do galaretki gruszkowej która smakuje wyśmienicie. Jest to bardzo szybki i prosty przepis. Gruszki obieramy i kroimy w kostkę a następnie wrzucamy do słoików. Owoce zalewamy przegotowaną wodą i do każdego słoika dorzucamy po 2 łyżki cukru i zakręcamy. Gruszki gotowe Potem słoiki zawijamy w gazetę i gotujemy przez ok. 30 minut
Kuchenne Wariacjeprzygotujcie je według poniższego przepisu Składniki: - cytryny - sól morska gruboziarnista - sok z cytryn Ilość cytryn i soku z cytryn zależy od tego ile cytryn chcemy kisić i jakiej wielkości słoika użyjemy. Do naszego jednego słoika weszły 2 cytryny i sok z 2,5 cytryn. Cytryny dobrze szorujemy, a następnie nacinamy prawie do samego końca na krzyż (od strony gdzie(...)było ogonka). Do każdej cytryny wsypujemy po 1 łyżce soli morskiej gruboziarnistej i upychamy do słoika. Włożone cytryny zalewamy sokiem z wyciśniętych wcześniej (dodatkowych) cytryny tak żeby je zakryły (to zabezpieczy cytryny przed ewentualnym zapleśnieniem jakby się dodało powietrze). Tak przygotowane cytryny wkładamy do lodówki i czekamy jak się ukiszą – do użycia nie wcześniej niż po 2-3 tygodniach
Kuchenne Wariacjeciast, lodów czy koktajli. Składniki: papka migdałowa, która pozostała z wyrobu domowego mleka migdałowego , lub 15 szt. całych migdałów 300 ml wódki Przygotowanie: 1. Papkę migdałową przełożyć do słoika, zalać wódką i wstrząsnąć. Jeśli używamy całych migdałów: Migdały zalać wrzątkiem i odstawić na 10 min. Po tym czasie odlać wodę i usunąć łupinki (powinny bez problemu odchodzić). Następnie migdały(...)osuszyć za pomocą ręcznika papierowego, posiekać (niezbyt drobno), przełożyć do słoika i zalać wódką. 2. Odstawić w chłodne, ciemne miejsce na min. miesiąc, co jakiś czas potrząsać słoikiem. 3. Po tym czasie ekstrakt przecedzić i przelać do buteleczki. 4. Przechowywać w ciemnym miejscu
Domowa Cookierenka Agimiską i pozostawić na ok. godzinę w celu odsączenia płynu. 6. Następnie poporcjować, np. do woreczków strunowych i zamrozić. Puree można też zawekować: umieścić je w wysterylizowanych słoikach (słoiki wypełnić do 1-2 cm poniżej szyjki słoika), wstawić do piekarnika, ustawić temp. na 130 ° C i pasteryzować przez godzinę od momentu osiągnięcia przez piekarnik żądanej temp. Następnie wyłączyć
Domowa Cookierenka Agizakwasu 200 g mąki żytniej razowej typ 2000 600 g mąki żytniej chlebowej typ 720 700 ml wody 2 łyżeczki soli Przygotowanie: Zakwas: 1. dzień: W dużym słoiku wymieszać 100 g mąki żytniej razowej i 100 ml letniej przegotowanej wody. Słoik przykryć folią spożywczą i zrobić w niej kilka dziurek, odstawić na lodówkę na 1 dobę (w lecie wystarczy zostawić(...)słoik na blacie kuchennym). 2. dzień: Do zakwasu dodać 100 g mąki żytniej razowej i 100 ml letniej przegotowanej wody, wymieszać, przykryć folią i ponownie odstawić na lodówkę. 3. dzień: Do zakwasu dodać 100 g mąki żytniej razowej i 60 ml letniej przegotowanej wody, wymieszać, przykryć folią i odstawić w odrobinę chłodniejsze miejsce, np. na blat kuchenny. 4. dzień: Powtórzyć
Domowa Cookierenka Agicukru 1 łyżka miodu Przygotowanie: 1. Mandarynki dokładnie umyć, sparzyć i obrać ze skórek. Z mandarynek wycisnąć sok, a ze skórek zeskrobać białą wewnętrzną warstwę. 2. W dużym słoiku (2 l) umieścić skórki mandarynek, wlać litr spirytusu i sok z mandarynek. Słoik zamknąć, potrząsnąć i odstawić w ciepłe miejsce na 2 doby. Po tym czasie nalewkę zlać. 3. Przygotować(...)wodę, dodać cukier i miód, zamieszać i podgrzewać na małym ogniu do momentu, aż cukier całkowicie się rozpuści. Do ciepłego syropu wlać powoli, stale mieszając, nalewkę. Wlać do dużego słoika, zamknąć i odstawić w ciepłe miejsce na 2 tygodnie. 4. Po 2-óch tygodniach zlać nalewkę przez gazę, rozlać do butelek, zakorkować i odstawić na 2,5 miesiąca. Źródło/ Inspiracja
Domowa Cookierenka Agiwaniliowy sernik gotowany w słoiku po Nutelli~ Słoik...a może słój? :D Bo to oczywiście ten największy... :D Wczoraj kupiłam nową Nutellę więc poprzedni słoik pożegnałam tak jak zwykle - jedząc z niego ciepłe śniadanie ♥ które rozpuszcza krem pozostały na ściankach, uwielbiam! Korzystając z niedzieli i długiego weekendu, może skusicie się na upieczenie pysznych dyniowych muffinek? Klik na zdjecie po przepis
breakfast of dreams