puszki. Dzięki temu staje się on bardziej sycący. Składniki: 2 ½ - 3 litry wody 3 marchewki 1 pietruszka 4 ziemniaki Kawałek selera 1 cebula 200 gram mięsa Tarte buraczki w słoiku Biała fasola z puszki Koncentrat barszczu czerwonego Sól Pieprz Liść laurowy Ziele angielskie 3 ząbki czosnku Kwaśna gęsta śmietana Wykonanie: Mięso gotujemy w osolonej wodzie, szumujemy. Marchew, ziemniaki, seler kroimy(...)razem z całą cebulą. Przyprawiamy solą, pieprzem ,liściem laurowym i zielem angielskim. Całość gotujemy do miękkości. Pod koniec dodajemy wypłukaną pod bieżącą wodą fasolkę, buraczki czerwone tarte ze słoika ( słoik 500 gram), przeciśnięty przez praskę czosnek. Ponownie doprawiamy ale koncentratem barszczu czerwonego. Całość tylko zagotowujemy. I gotowe. Podajemy z kleksem gęstej, kwaśnej śmietany. SMACZNEGO
Smaki EwyKiszenie przebiega różnie długo i z różną intensywnością w zależności od temperatury. Mimo to na ogół kiszenie dobiega do końca po około 1 tygodnia. Gdy ustanie fermentacja przekładamy do słoików, ugniatamy. Nadmiar soku wlewamy na górę słoika z kapustą. Zamykamy. Słoiki przenosimy do zimnego miejsca. Warto zabezpieczyć półki, bo może trochę wydostawać się sok ( na początku ). Kapusta jest
Smaki Ewybrakuje. Dla odmiany zrobiłam galaretę z szyj indyczych ( z szyj pierwszy raz i na pewno nie ostatni ). Zawsze gdy robię galarety, nie wyliczam porcji. Nadmiar umieszczam na gorąco w słoikach i pozostawiam w chłodnym miejscu. Wówczas gdy komuś przyjdzie ochota na galaretę, wyjmuje ją po prostu ze słoika. Składniki: 6 szyj indyczych 2-3 l wody Sól Pieprz Czosnek granulowany(...)mięsa ). Warto więc smakować. Gotujemy jeszcze chwilę i dodajemy żelatynę, zgodnie z zaleceniem na opakowaniu. Przelewamy do pojemników ( można użyć kubków plastikowych do kawy ), no i oczywiście do słoików. Po stężeniu galareta jest gotowa do spożycia. Przechowujemy w lodówce. SMACZNEGO
Smaki Ewynocy. Zakwas po zrobieniu, przechowujemy w lodówce, możemy wykorzystać go później. Składniki: 500 ml wody 3 czubate łyżki mąki żytniej 3-4 ząbki czosnku Skórka z chleba Wykonanie: Do słoika wlewamy wodę, dodajemy mąkę. Mieszamy. Czosnek obieramy, kroimy na połówki również dodajemy do wody z mąką. Na koniec dodajemy skórkę z chleba. Słoik zabezpieczamy gazą i pozostawiamy w temperaturze pokojowej(...)Zakwas robimy 3 – 5 dni. Im dłużej tym zakwas mocniejszy. Po tym czasie wyjmujemy czosnek i skórkę z chleba. Zamykamy słoik i przechowujemy w lodówce. SMACZNEGO
Smaki Ewywody, octu, cukru i soli z dodatkiem gorczycy gotujemy zalewę. Po godzinie gdy sałatka puści sok, wlewamy zalewę do warzyw. Całość porządnie mieszamy. Sałatkę wkładamy do słoików. Nie ubijamy. Pozostałą zalewą dopełniamy słoiki i wlewamy do każdego słoika łyżeczkę oleju. Zamykamy i pasteryzujemy około 20 minut. SMACZNEGO. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject
Smaki Ewyzbioru i możemy albo ją zamrozić ,albo właśnie zamarynować i mieć świetny i szybki- w zasiegu ręki dodatek do obiadu Składniki: 1 kg fasolki szparagowej na każdy słoik: 1 kawałek marchewki 1 ząbek czosnku 2 zielone pióra kopru 1 liśc laurowy 3 pieprze 2 ziela ang zalewa: 3 szkl wody 1 szkl octu 1 niepełna łyżka soli cukier(...)pół szklanki, ale możemy zrobić na swój smak co do słodkości Wykonanie: Szparagówkę oczyszczamy, myjemy, obgotowujemy w osolonej wodzie ok 10 minut. Po tym czasie odcedzamy, układamy w słoikach( ja kroję ja mniejsze kawałki, ale można wkładać całe strąki). Do każdego słoika wkładamy też koper, marchew, czosnek oraz przyprawy. Składniki zaleway zagotowujemy, zalewamy fasolkę. Pasteryzujemy 10 minut
Z Majeczką w kuchniuzyskać pożądany smak. Bardzo ważne jest by owoce, które zamierzasz przeznaczyć na przetwory były czyste. Czasem mówi się, że te bardziej zepsute i obite można później zamknąć w słoikach. Tak, ale należy dokładnie odkroić zgniłe i zepsute części, tak by pozostała jedynie ta zdrowa część (choć polecamy używać całkowicie zdrowych owoców). Także słoik i zakrętki przeznaczone na dżem czy konfiturę(...)detalem, który musimy dopilnować jest fakt, że gotowe przetwory trzeba przecież gdzieś zmagazynować. Dobrze jest więc wcześniej pomyśleć o tym, by nie okazało się, że brakuje nam miejsca na słoiki. Najlepsze warunki dla konfitur to ciemne i chłodne miejsca, więc jeśli posiadasz piwnice to będzie to chyba najlepszy wybór. Jeśli nie, trzeba będzie znaleźć trochę miejsca w kuchennych szafkach. Naturalne
WojnaNaSmaki.plskusi. Należy sobie dobrze zaplanować czas robienia tej sałatki. Chyba najwięcej czasu zeszło mi z obraniem ogórków :) Robiłam wszystko wczesnym wieczorem, odstawiłam na noc i z rana wpakowałam w słoiki i zapasteryzowałam. Gorąco polecam! Składniki: 4 kg ogórków 1/2 kg czerwonej papryki 1/2 kg marchewki 1/2 kg cebuli 3 łyżki soli kamiennej 1 szklanka cukru 1 szklanka octu(...)ogórków i cebuli dodać marchew i paprykę, olej, cukier, ocet i przyprawy, wszystko starannie wymieszać i odstawić na 12 godzin. Po tym czasie sałatkę razem z zalewą przełożyć do słoików, zakręcić i pasteryzować 15-20 minut od momentu zagotowania się wody. 5. Z podanej porcji wychodzi 7 słoików po 0,5 litra pojemności, choć ja już nie miałam jednakowych słoiczków
Kuchnia domowa Aniułatwiamy sobie pracę robotem). Sól rozpuszczamy w wodzie, zalewamy ogórki i tak zostawiamy na 3 godziny, co jakiś czas mieszając, żeby ogórki dobrze przeszły roztworem. W tym czasie przygotowujemy słoiki, do każdego z nich wkładamy po 1/2 łyżeczki gorczycy, 2 ziarnka ziela angielskiego, 2 ziarnka pieprzu. Na dno wrzucamy plasterki marchwi i po krążku cebuli. Wszystkie składniki z zalewy gotujemy(...)Ogórki odcedzamy nakładamy do słoików zalewamy gorącą zalewą i zamykamy słoiki. Pasteryzujemy 10 minut. SMACZNEGO
Lili w kuchniSkładniki na kiszone: na 1 l wody - 1,5 łyżki soli himalajskiej korzeń chrzanu całe ząbki czosnku po 1-2 do słoika łodygi kopru razem z kwiatami kolendra ziele angielskie Składniki na konserwowe z musztardą: 4 szkl wody 1 szkl octu 10% 2,5 szkl cukru 3 łyżki soli himalajskiej 5 dużych łyżek musztardy stołowej pieprz, ziele angielskie(...)listki laurowe Przygotowanie: Kiszone. Do każdego słoika wsadzić czosnek, kwiaty kopru, kawałek chrzanu, łyżeczkę kolendry, kilka ziarenek ziela angielskiego i ciasno poukładane ogórki. Zalać zimną wodą z (dokładnie rozpuszczoną solą). Zakręcić i postawić na zakrętkach. Musztardowe Zalewę zagotować i gorącą wlać do słoików z ciasno poukładanymi ogórkami. Wekować
Gaździnka warzyopiekaj przez 15-20 minut w temperaturze 200 C. Ostudź, zdejmij skórkę i usuń gniazda nasienne. Pokrój w szerokie paski. Wodę zagotuj z solą i octem. Do każdego słoika dodaj gałązkę rozmarynu, listek laurowy, 2 ząbki czosnku. Słoiki napełnij papryką , zalej gorącą marynatą. Do każdego słoika wlej po łyżce oleju, szczelnie zamknij wieczkami. Pasteryzuj 10 minut. Przechowuj w ciemnym chłodnym
Przepisy i porady kulinarneczęstym gościem na naszych stołach. Przygotowanie koncentratu trwa dość długo, a w upalne dni szkoda gadać po prostu. Tym razem, więc zamknęłam krojone pomidorki w słoikach, tylko zmiksować i zupka gotowa, a smak-rewelacyjny. SKŁADNIKI: 3 kg. pomidorów ząbek czosnku do każdego słoika WYKONANIE: Pomidory kroimy w cząstki, wykrawamy zielone twarde części, następnie układamy ciasno(...)słoikach z ząbkiem czosnku, pasteryzujemy 30 minut-gotowe
Kuchnia BeatyDodajemy cukier i żel fix. Po zagotowaniu trzymamy na palniku jeszcze 3-5 minut Zdejmujemy garnek z ognia i dodajemy pokruszone kawałki czekolady. Jeszcze gorący dżem wkładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy nakrętki i układamy słoiki do góry dnem, zostawiając je na 12 godzin. Następnie sprawdzamy szczelność zamknięcia i wstawiamy słoiki do spiżarki, lub spożywamy z dodatkiem placków, naleśników
Miód i pieprzpodgrzewamy smażąc dalszą godzinę, aż całość wyraźnie zgęstnieje. Po otrzymaniu właściwej konsystencji, ( sprawdzamy gęstość w czasie smażenia,wylewając łyżkę konfitury na talerz wyjęty z lodówki) napełniamy gorącą galaretką wyparzone słoiki, zakręcamy zakrętki i ustawiamy słoiki do góry nogami. Po ostudzeniu (minimum 6 godzin a najlepiej cały dzień) odwracamy słoiki, sprawdzamy szczelność zamknięcia (zakrętki powinny być lekko wklęśnięte) i wstawiamy
Miód i pieprzSkładniki: 3 kg wiśni 250 ml wody 0,5 kg cukru Przygotowanie: Wiśnie umyć i odsączyć. Za pomocą drylownicy lub nożyka do warzyw( ja robiłam nożykiem) wypestkować. Wyparzone słoiki napełnić wiśniami ale nie uciskać. Zagotować wodę z cukrem i gorący syrop rozlać do słoików. Słoiki szczelnie zakręcić. Pasteryzować około 15 minut. Źródło przepisu Smaczna Pyza
Ala piecze i gotuje