słoik - 12348 przepisów (strona:142/824)

Sałatka z makaronem i kurczakiem 517

Każdy tutaj znajdzie coś dla siebie:) Składniki: 1 opakowanie makaronu świderki (250g); 4 łodygi selera naciowego; 2 piersi z kurczaka; 1 puszka groszku zielonego; 1 puszka fasoli czerwonej; 1 słoik kukurydzy (mini kolby); 1 mały słoik pieczarek marynowanych; 1 pęczek szczypiorku; 1 średni słoik majonezu; 2-3 łyżki keczupu; sól i pieprz; Wykonanie: Makaron ugotować, odcedzić i wystudzić. Łodygi selera

In my kitchen
Syrop morelowy 140

nawiązaniu do posta poniżej dokładam dzisiaj przepis na syrop morelowy - domowy. Doskonała alternatywa na pyszny soczek w zimie i nie tylko:) Wystarczy, że otworzymy słoik z syropem, wlejemy trochę do szklanki, szklankę wypełnimy do pełna przegotowaną lub mineralną wodą i już w domu pachnie latem:) Polecam:) Składniki: 2 kg moreli; 1,5 l wody; 5-6 szklanek cukru; Morele umyć(...)zniknąć. Jak nie zniknie to można zebrać ją łyżką. W czasie gotowania syrop należy mieszać.  Po ugotowaniu syrop przecedzić przez gęste sito, następnie jeszcze gorący przelać do wyparzonych słoików, zakręcić i odstawić do góry dnem do wystudzenia. Zimne słoiki z syropem odstawić do ciemnego i chłodnego miejsca. Inspiracja: Syrop morelowy

In my kitchen
Kiszone cytryny - kuchnia marokańska 142

Cytryny bardzo dokładnie umyć i przekroić na ćwiartki do 3/4 głębokości. Do środka każdej cytryny wsypać około 1 łyżki stołowej soli. Cytryny bardzo ciasno ułożyć w czystym wyparzonym wrzątkiem słoiku Dodać przełamaną na kilka części laskę cynamonu, goździki, liść laurowy, po kilka ziaren pieprzu i ewentualnie kolendry oraz opcjonalnie papryczkę chilii. Ułożone w słoiku cytryny zasypać solą i zalać sokiem(...)wyciśniętym z cytryn, tak aby wszystkie cytryny były dokładnie zakryte Słoik zakręcić i postawić w ciepłym, zacienionym miejscu na 4-5 tygodni, aż skórka zrobi się bardzo miękka. Po otwarciu, kiszone  cytryny  można przechowywać w lodówce przez około 6 miesięcy. Przed użyciem opłukać z nadmiaru soli i usunąć pestki.   Zastosowanie: D robno pokrojoną skórkę możemy używać

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Marynowane skórki arbuza 207

cynamonuu   1 łyżka stołowa ziele angielskiego   1 cytryna pokrojona w cienkie plasterki (nasiona trzeba usunąć) lub sok z połowy cytryny   opcjonalnie po 1 gwiazdce anyżu na słoik Przygotowanie Usunąć różowy miąższ oraz cienką warstwę zielonej skórki i pokroić w kostkę o wymiarach ok. 1,5 x 1,5cm W dużym naczyniu rozpuścić sól w zimnej wodzie, dodać(...)czym zmniejszyć ogień do średniego i gotować przez około 40 - 50 minut, aż skórki zrobią się niemal przezroczyste a zalewa lekko zgęstnieje. Gorące pikle przełożyć do czystych wyparzonych słoików, zalewę ponownie doprowadzić do wrzenia, wyjąć przyprawy i plasterki cytryny i wrzącym syropem zalać pikle pozostawiając ok. 2 cm wolnej przestrzeni u góry. Nałożyć czyste nakrętki i pasteryzować ok. 10 minut

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Kapusta kiszona w słoikach w cztery dni 137

Aires Składniki 5 kg poszatkowanej kapusty 0,5 do 1 kg marchwi utartej na grubej tarce  woda z ugotowanych ziemniaków 2 garście soli (około 8-10 dag) Przygotowanie Słoik do weków dokładnie myjemy (chodzi o to żeby wybić inne bakterie tam istniejące) albo wyparzamy. Kapustę szatkujemy, a na tarce ścieramy marchewkę. Wrzucając kapustę do słoika ubijamy i solimy warstwami(...)jakiegoś cukru. W tej roli najlepiej sprawdza się... woda z ugotowanych ziemniaków (gotowanych bez łupin). Taką wodę studzimy (zbyt wysoka temperatura zabija lactobacillusy!!!), a potem zalewamy nią kapustę, a słoik odstawiamy w cieple miejsce (bez szczelnego zamykania). W moim wypadku, w temperaturze około 22 stopni C kapustę można było jeść już po paru dniach :) Od Autorów bloga - bardzo

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Serowe kulki marynowane w oliwie czyli labneh bil zayit 154

będą nadal wilgotne wymienić na nowe i odwrócić kulki.  Czynność powtarzać dopóki na papierze nie będzie już śladów wilgoci. Wysuszone kulki obtoczyć w pozostałych przyprawach. Przełożyć delikatnie do słoików i zalać oliwą, tak aby były w całości zakryte. Do każdego słoika można też włożyć po kilka gałązek ulubionych ziół lub plasterki chili. Słoiki zakręcić i umieścić w lodówce. Labneh

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Krem, masło czekoladowo-korzenne "Speculoos" z ciastkami Spekulatius 131

spróbowaniu domowego kremu/masła do smarowania, nie kupicie innego. Krem ten robi się w parę chwil. Nadaje się praktycznie do wszystkiego: pieczywa, grzanek, naleśników czy wyjadać go prosto ze słoika. Nie jest mega słodki (nie użyłam cukru, jak w oryginalnym przepisie) z lekko wyczuwalnymi grudkami ciasteczek. Polecam z czystym sumieniem.  Tym przepisem, rozpoczynam cykl korzenno-cynamonowych wypieków na blogu(...)krem, masło czekoladowo-korzenne "Speculoos" z ciastkami Spekulatius' Składniki : (na 1 słoik) - 150g ciasteczek Spekulatius - 50g białej czekolady - 50g gorzkiej czekolady - 60g miodu - 100ml mleka - 50ml oleju Ciastka rozłożyć na blaszce i piec je w piekarniku nagrzanym do 150C przez 10 minut. W tym czasie, rozpuścić, na średnim ogniu, miód w mleku. Nie doprowadzić do wrzenia. Ciastka połamać i przełożyć

CookYourself
Zakwas na żur 122

łyżeczki soli - woda Przygotowanie: Mąkę wsypujemy do garnka, zalewamy 1 i 1/2 szklanki gorącej wody i mieszamy. Gdy wystygnie dolewamy 1/2 l letniej wody, mieszamy i przelewamy do wyparzonego słoika. Do słoika dorzucamy przyprawy, obrany i pokrojony w małe kawałeczki czosnek oraz skórkę z chleba. Słoik obwiązujemy gazą lub lnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce. Po 3 dniach żur

Zainspirowana w kuchni
Zakwas na żur 188

szklanka mąki żytniej - gruba kromka chleba razowego na zakwasie - 3-4 ząbki czosnku - 3-5 liści laurowych - 3 ziarna ziela angielskiego Poza tym: - litr gorącej przegotowanej wody - wielki słoik (około 2 litrowy) - gaza lub podziurawiona folia aluminiowa Przygotowanie:  Do słoika wsypujemy mąkę. Dodajemy ziele angielskie, liście laurowe i obrane oraz rozgniecione ząbki czosnku. Całość zalewamy litrem gorącej(...)wrzącej wody i dokładnie mieszamy. W tak przygotowanej miksturze moczymy kromkę chleba - koniecznie razowego na zakwasie, inaczej zakwas nie nabierze odpowiedniej kwasowości. Słoik przykrywamy gazą lub folią aluminiową (w tej drugiej robimy nożykiem dziurki, żeby zapewnić dostęp powietrza) i zostawiamy na 3 dni w temperaturze pokojowej.  Ważne: Zakwas należy przynajmniej raz dziennie wymieszać.  Gotowy zakwas należy wymieszać

W poszukiwaniu inspiracji
Zakwas na żurek 203

zimnej przegotowanej wody 6 łyżek mąki żytniej typ 2000 Młyn Kopytowa 5-6 ząbków czosnku 4 kulki ziela angielskiego 2-3 listki laurowe 1 kromka chleba razowego (czerstwa) Przygotowanie: Słoik wyparzyć. Wsypać mąkę, wlać wodę i dokładnie wymieszać. Dodać obrane ząbki czosnku, liście laurowe, ziele angielskie i kromkę chleba. Słoik przykryć gazą, założyć gumkę recepturkę i odłożyć w ciepłe(...)ciemne miejsce na 3-4 dni. Raz dziennie zakwas przemieszać. Po tym czasie wyjąć chleb, liście laurowe, ziele angielskie, czosnek i rozlać do wyparzonych słoików lub butelek. Zakręcić i przechowywać w lodówce. Do mieszania używamy drewnianej łyżki

Ala piecze i gotuje
Pasztet drobiowy 118

wątróbkę z cebulą. 3. Następnie do masy dodać 2 jajka, kaszkę manną , przyprawy (nie żałować;)) i wszystko ze sobą połączyć.  Przygotowany farsz przełożyć do 250 ml słoików (nakładać do 2/3 wysokości) i podwójnie pasteryzować (tzn. do garnka włożyć zakręcone słoiki, zalać zimną wodą do 3/4 wysokości słoików i gotować na średnim ogniu około 30 minut* - na drugi

Ugotować
Ogórki małosolne 175

jako dodatek do obiadu. Wbrew pozorom są łatwe i szybkie do przygotowania. Po za tym lubię zapach kopru, czosnku i kiszenia się ogórków.  Składniki na jeden 1 l słoik: 8-9 sztuk ogórków gruntowych  kwiat kopru 2 liście winogrona kilka listków z wiśni 4 ząbki czosnku 1 l wody 1 łyżka soli Wodę wlać do garnka, wsypać sól(...)zagotować. W międzyczasie ogórki, kwiat kopru i liście umyć. Czosnek obrać. Ogórkom odciąć końcówki. Do słoika włożyć kwiat kopru, liście winogrona, liście z wiśni, obrany czosnek, a na sam koniec ciasno ułożyć ogórki. Muszą być bardzo blisko siebie, aby podczas kiszenia żaden ogórek nie wypłynął. Do słoika wlać bardzo gorącą wodę. Na sam koniec delikatnie przykryć pokrywką. Ogórki są już

Ugotować
Sos słodko-kwaśny (do słoików) 157

Rewelacyjny w smaku sos słodko-kwaśny. Możecie go przelać do słoików i zimą delektować się jego smakiem. Wystarczy, że podsmażycie , np. pokrojone mięso z kurczaka, dodacie sos i obiad gotowy. Po za tym uwierzcie mi poniższy sos jest o niebo lepszy niż kupny. Jeżeli chcecie przygotować go dla dzieci to radzę nie dodawać papryki chili + dodać trochę mniej octu(...)Przepis dodaje do akcji Pora na pomidora!  i Warzywa psiankowate 2014 . Składniki na 4 słoiki 0,5 l: 1,5 kg pomidorów bez skórek 1 papryka czerwona 1 papryka zielona 1 mała papryczka chili kilka młodych marchewek lub 1 duża 3 średniej wielkości cebule 1 ząbek czosnku 125 g kukurydzy z puszki (bez zalewy) 250 g ananasa z puszki

Ugotować
Domowa kapusta kiszona + film 155

przemian do wyczerpania się składników. Kapusta musi być tak ugnieciona aby na wierzchu wytworzył się sok. Całość przykrywamy miską lub talerzem i obciążamy czymś ciężkim np. słoikiem napełnionym wodą. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 4 dni w temperaturze pokojowej. Po tym czasie kapustę przebijamy nożem aby wydobył się z niej nadmiar gazów, możemy ją również pomieszać. Kapustę ponownie ubijamy pałką(...)przykrywamy miską i obciążamy słoikiem z wodą. Po 3 dniach kapusta jest gotowa do spożycia, można ją również przełożyć do słoików i  zapasteryzować

Smakowite Dania
Owsiany zakwas na żur 164

ziaren pieprzu i ziela angielskiego 3 łyżki wody z ogórków kiszonych Owsiany zakwas na żur - jak zrobić? Płatki owsiane zmielić na mąkę w młynku do kawy lub w blenderze. Słoik wyparzy i osuszyć. Zmielone płatki umieścić w słoiku, zalać przegotowaną letnią wodą, dodać ząbki czosnku, ziele angielskie, pieprz oraz liście laurowe. Dodać wodę z ogórków kiszonych. Słoik z zakwasem nakryć

Moje Qulinaria