Ogórków w ogrodzie jest sporo, więc sama pora zabrać się za robienie przetworów na zimę. Dziś prezentuję Wam pyszną, prostą w przygotowaniu sałatkę z ogórków do słoików. Uwierzcie mi, że otworzony słoiczek takich ogórków podczas zimy wzbudzi wielki uśmiech na Waszej twarzy! Z podanego przepisu wychodzi 6 słoiczków po 0,5 litra. Składniki: 3 kg ogórków gruntowych 5 łyżek(...)zapach octu. Zalewą zalewamy ogórki z koprem i pozostawiamy na 2 godziny. Czas od czasu mieszamy. Po upływie dwóch godzin ogórki i zalewę równomiernie dzielimy po słoikach. Słoiki szczelnie zamykamy i pasteryzujemy wkładając je do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 20 min. I sałatka z ogórków na zimę jest gotowa! Możemy
Kuchnia Łukaszaprzetworami:) Zatrzęsienie warzyw w ogrodzie więc nie pozostaje nic innego jak zakasać rękawy i brać się do roboty:) Na pierwszy ogień poszła zmowa zupa. Uwielbiam zamykać lato w słoikach, a kiedy mróz za oknem rozkoszować się jego smakiem. Przy okazji oczywiście obiad był gotowy. Proporcje podane są na 2 litry zupy zwiększamy w zależności od potrzeb. SKŁADNIKI(...)gładką masę. Doprawiam do smaku ziołami oraz pieprzem i solą. Odparowuję całość do uzyskania pożądanej konsystencji. W wersji obiadowej podaję ze śmietana i groszkiem ptysiowym. Natomiast do słoików odparowuje nieco mocniej (rozcieńczam w zimie odrobiną wody), przekładam do wyparzonych słoików 1 litr i wekuję 15 minut. Smacznego
Magiczna kuchnia Dariiprosta a bardzo smaczna sałatka podana w jabłuszkach. Bardzo efektownie prezentuje się na każdym spotkaniu ze znajomymi i ...bardzo lubi pływać ta rybka SAŁATKA ŚLEDZIOWA W JABŁKACH: 1 duży słoik 0,7 l mieszanki konserwowej: groszek, kukurydza, marchewka 3 jabłka 4 ziemniaki ugotowane 1 duży burak ugotowany 30 dag filetu śledziowego solonego 4 łyżki majonezu sól,pieprz do smaku jabłka(...)groszkiem i kukurydzą. Mieszamy z majonezem, doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy w wydrążonych jabłkach. Przepis Pani Eli Sledzie po kaszubsku. Skłądniki •40dag śledzi solonych •0,5 kg cebuli •1 słoik koncentratu pomidorowego (200g) •4 łyżki octu •10 ziarenek ziela angielskiego •2 liście laurowe •0,5 szklanki wody •sól, pieprz, majeranek, słodka i ostra papryka wg. smaku •1 łyżka oliwy
Z Kuchni Do KuchniPomidory w słoikach na zimę Letnie słońce sprawiło że owoce i warzywa, nabrały wspaniałego smaku i aromatu. Warto ten smak utrwalić, by później cieszyć się nim w ponure zimowe dni. Co prawda pomidory są dostępne w sklepach przez okrągły rok, ale nikogo chyba nie trzeba przekonywać, że te oferowane zima różnią się diametralnie w smaku, od owoców które możemy(...)takie jak: czosnek bazylia tymianek i inne Zaczynamy od sparzenia pomidorów wrzątkiem i zdjęcia z nich skóry. W zależności od rozmiarów pomidorów i naszych upodobań, możemy wkładać pomidory do słoików w całości, lub dzielić je na części. Pomidor w słoiku Do wyparzonego słoja wkładamy obrane ze skóry pomidory ( idealna jest odmiana lima gdyż z owoców tych pomidorów nawet nie trzeba
Miód i pieprzdziurawły owoców) właścicielka straganu kłóciła się ze swoją pracownicą, potem ta pracownica nakrzyczała na klienta. Słowem niezły ferment. U mnie zaś nastąpiła awaria wodna, bo kiedy nurkowałam za słoikami, uszkodziłam uszczelkę i zaczeła się lać woda. Miałam sprzątania, mycia, wycierania i suszenia na cały dzień. A oto co zrobiłam i jak: 1 kg małych twardych pomidorów podłużnych(...)kiszenia: koperek, chrzan, lisć chrzanu, czosnek ok 1 i 1/2 litra wody 2 - 3 łyżki soli niejodowanej ( jodowana nie nadaje się) kupiłam kamnienną Umyć pomidory. Do wyparzonych słoików wyłożyć na dno po 2 ząbki czosnku, koper i chrzan. Ciasno ułożyć pomidory, ale uważając żeby ich nie zgnieść ani nie uszkodzić. Wodę zagotować, dodać sól. Gorącym roztworem
AZgotuj!ubiegłego roku przerobiłam je wszystkie na kompoty. 2 kg wiśni 1 szklanka cukru 1,5 szklanki wody Wodę z cukrem zagotować i odstawić do wystudzenia. Wiśnie opłukać, wsypać do słoików prawie do pełna. Do każdego słoika wlać ostudzoną wodę. Zakręcić i pasteryzować przez ok. 15 minut od momentu zagotowania. Gorące słoiki wyciągnąć z wody i odstawić do całkowitego wystudzenia
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieząbki czosnku. Gdy całość zacznie delikatnie wrzeć, wyławiamy czosnek i zalewamy gorącą marynatą ogórki. Szybko zakręcamy wieczka (w rękawicach!). Pasteryzujemy: Do dużego garnka wkładamy bawełnianą ścierkę na dno. Wstawiamy słoiki (nie powinny się dotykać) i zalewamy wrzątkiem (z czajnika) do 3/4 wysokości (wrzątku używamy tylko wtedy, gdy słoiki są nadal gorące). Włączamy ogień i gotujemy ok. 10 minut. Wyjmujemy słoiki
Poezja smakuSkładniki : Małe dojrzałe pomidory sól Sposób wykonania : P omidory umyj, sparz wrzątkiem, zdejmij skórkę. Poukładaj ciasno w słoikach. Do każdego słoika wsyp trochę soli ( około 1/2 łyżeczki ). Słoiki szczelnie zamknij wieczkami. Pasteryzuj około 40-50 minut. Gdy chcesz je dodać do zupy, sosu lub fasolki po bretońsku zmiksuj je dokładnie na jednolitą masę. Jest to bardzo prosty
Przepisy i porady kulinarnePrzetworów ciąg dalszy... Dzisiaj kisimy ogórki. Będzie aromatycznie, pysznie i kwaśno! Polecam! Ogórki kiszone Składniki: (podaję proporcję na 1 słoik) ogórki, ząbek czosnku, kwiatostan kopru, laska chrzanu, szczypta estragonu, szczypta kolendry, łyżka stołowa soli, woda. Wykonanie: Na dnie słoika układamy koper, czosnek, chrzan, wsypujemy estragon, kolendrę i układamy umyte ogórki. Wodę gotujemy z solą, zalewamy ogórki, słoiki zakręcamy i odwracamy
paapilotkaaCzasami przetwory w naszej spiżarni musimy urozmaicić. Przepis na 8 słoików 500 ml. Składniki 2,5 kg ogórków gruntowych 300 ml octu 10% 250 ml białego wina wytrawnego 5 łyżek cukru 1 łyżka żółtej gorczycy 8 liści laurowych 5 łyżeczek soli 8 baldachimów kopru 10 ziaren jałowca 750 ml wody (do zalewy) Przygotowanie Normal 0 21 false false(...)były zakryte). Miskę przykrywamy i odstawiamy na noc w chłodne miejsce. Tak przygotowane ogórki osączamy, płuczemy i osuszamy na ręczniku papierowym. Baldachimy kopru płuczemy, wkładamy po jednym do słoika i po jednym listku laurowym. Do słoików wkładamy ogórki. Ocet zagotowujemy z winem, wodą, cukrem, resztą soli, jałowcem i gorczycą. Gorącą miksturą zalewamy ogórki, zakręcamy. Pasteryzujemy 40 min w piekarniku rozgrzanym
R'n'G Kitchennaczynia z wodą z niewielką ilością octu. Taki zabieg wykonujemy tylko po to, aby gruszki nie ściemniały podczas obierania kolejnych. Zagotowujemy zalewę z wody, cukru, Amaretto i przypraw. Umyte słoiki wyparzamy w mikrofalówce przez 3 minuty (przy tym sposobie należy wypełnić słoiki do połowy wodą) lub w gorącej wodzie. Do zalewy dodajemy gruszki i gotujemy przez około 10 minut(...)zeszklenia. Gruszki układamy w słoikach. Zamykamy na gorąco. Nie pasteryzujemy. Voila! ;) Smacznego i do napisania wkrótce
Życie zamknięte w smakukawałki ( dużymi, kuchennymi nożyczkami jest najprościej ), czosnek obieramy, ząbki dzielimy na pół. Chrzan obieramy i kroimy na kawałki – słupki ( grubości ok. ½ - 1 cm i długości 3 cm ). Do słoików na dno wkładamy 2 ząbki czosnku ( 4 połówki ) 4 kawałki chrzanu, koper ( tyle ile złapię palcami ), 2 liście wiśni i liść czarnej porzeczki. Następnie do słoików wkładamy ogórki ( białą częścią(...)góry ) tyle ile uda nam się zmieścić. Zalewamy solanką 1 ½ łyżki soli na 1 L wody ( wystarczy zwykła kranówka ). Słoiki zakręcamy, odstawiamy na tacy ( puszczają sok )na kilka dni w domu, po ok. 3 dniach przenosimy w chłodne miejsce. SMACZNEGO
Smaki EwyPyszna, kolorowa sałatka do słoików. Doskonały dodatek do wielu dań obiadowych w sezonie, w którym świeże warzywa wiele tracą na swojej wartości. Wymaga trochę pracy ale warto. Składniki: 4 kg ogórków 1 kg cukinii 1 kg papryki ( różne ) ½ kg cebuli ½ kg marchwi 1 pęczek zielonej pietruszki 1 główka czosnku 1 łyżka soli Zalewa: 5 szklanek wody(...)Całość zasypujemy łyżką soli, mieszamy i odstawiamy na godzinę. Całość puści sok. Po tym czasie do sałatki wlewamy wcześniej przygotowaną zalewą, mieszamy i pozostawiamy na 30 minut. Wkładamy do słoików i do każdego słoika wlewamy łyżeczkę oleju. pasteryzujemy ok. 20 minut. SMACZNEGO
Smaki Ewyfermentujemy soku ). Sok zlewamy do garnka, podgrzewamy i usuwamy z niego szum ( pozostałe maliny możemy wykorzystać do nalewki ) Przez kilka minut delikatnie gotujemy i następnie przelewamy do wygotowanych słoików/ butelek ( do słoików można też nalać ¼ wody wstawić do mikrofalówki i włączyć na 4 minuty, osiągniemy ten sam efekt, lecz nakrętek nie wolno umieszczać w mikrofali, trzeba je wygotować ). Słoiki zakręcamy
Smaki EwyNiedawno prezentowałam tuszki śledziowe w zalewie, dzisiaj prezentuję rolmopsy bez skóry wykonane od początku. Z rolmopsami bywa podobnie jak z tuszkami śledziowymi w słoiku. Kupujemy słoik i wpatrujemy się jak mało mieści się w nim śledzi. Kupowane na wagę nie są takie tanie. Zaczniemy więc od zamarynowania świeżych śledzi. Składniki: Marynowane świeże śledzie 1 kg tuszek śledziowych ½ szklanki octu(...)Cebula wykałaczki Zalewa 1 l wody 200 ml octu 10% 1 łyżka soli 2 łyżki cukru 10 ziaren ziela angielskiego 2 łyżki gorczycy Kilka listków laurowych - plastry cebuli do słoika Wykonanie: Gotujemy zalewę i odstawiamy do wystygnięcia. Z marynowanych tuszek usuwamy skórę. W każdą połowę tuszki wkładamy kawałek ogórka i kawałek cebuli. Całość zwijamy i spinamy wykałaczkami. Rolmopsy układamy
Smaki Ewy