słoik - 12348 przepisów (strona:132/824)

Przetwory - kompot ze śliwek 2015 149

woda wrzątek 2 litry Wykonanie kompotu ze śliwek :   Śliwki kroimy no połowę i wyjmujemy pestkę. Do dużej misy ze śliwkami wlewamy wodę i przez chwile myjemy je. Wyparzamy słoiki do których wkładamy śliwki po samą górę. Wkładamy do każdego słoika litrowego po 2 goździki . Zasypujemy śliwki każdy słoik 2 łyżkami cukru. Zalewamy wrzątkiem , tak do połowy śliwek. Od zagotowania

Różowa kuchnia
Ogórki kiszone. 132

Składniki na 1L wody: 1L wody, korzenie chrzanu, czosnek , kwiaty kopru, 2 łyżki soli (40g), ogórki.   Przygotowanie: Ogórki umyć i ciasno powkładać do słoika.Do każdego słoika (0.9L) dodać po 1-2kwiaty kopru, kilka kawałków czosnku i korzeń chrzanu przecięty na pół wzdłuż. Na koniec ogórki zalać zimną wodą wymieszaną z solą. Słoiki mocno zakręcić i odstawić

W kuchni u Moniki
Buraczki w słoikach. 122

Składniki: buraki, olej. Przygotowanie:   Buraki ugotować w wodzie do miękkości. Obrać ze skóry.   Zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Powkładać do słoików. Na wierzch dodać małą łyżeczkę oleju. Dobrze zakręcone słoiki włożyć do garnka z wodą (tak by woda zakrywała 3/4 słoika). Zagotować i pasteryzować 40min.  Po pasteryzacji wyjąć i postawić słoki do góry dnem. Dno garnka

W kuchni u Moniki
Sałatka śledziowa z suszonymi pomidorami 152

Pomidorki suszone pokroić w większe kawałki. 5. Pieczarki marynowane przekroić na pół, większe na cztery części. 6. Wszystkie wyżej wymienione składniki wymieszać z listkami natki pietruszki. Rozłożyć do dwóch słoików. 7. Zalać olejem, tak by zakrył wszystkie składniki. 8. Cytrynę sparzyć i ukroić cztery plastry. Włożyć do słoika po dwa plastry. 9. Do każdego słoika włożyć po dwa listki laurowe

W kuchni u Moniki
Sałatka śledziowa z selerem konserwowym 238

Składniki: 2 czerwone cebule,  kawałek pora, słoik selera konserwowego ( 320g netto), puszka czerwonej faosli ( 400g netto), słoik pieczarek konserwowych ( 300g netto), filety śledziowe w oleju ( 2 x po 220g netto), olej, 4 liście laurowe, 8 ziarenek ziela angielskiego, pieprz, cytryna, słoik suszonych pomidorów ( 285g netto). Przygotowanie: Smacznego

W kuchni u Moniki
Likier jeżynowy 155

owoców, tutaj sprawdziły się idealnie. ;) 1kg dojrzałych jeżyn 400g cukru 0,5l czystej wódki lub spirytusu (ok. 40-50%) Jeżyny przepłukujemy delikatnie na sicie, po czym wrzucamy do dużego słoika. Zasypujemy cukrem, słoik przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciemne miejsce na około tydzień. Każdego dnia należy zawartość słoika dobrze przemieszać i sprawdzać, czy nie zaczyna się fermentacja. Po tygodniu

Kuchenna Kontrrewolucya
Ogórki konserwowe 148

Zdecydowanie bardziej od kiszonych smakują mi konserwowe, dlatego jak tylko dostałam zapas świeżo zebranych, to przygotowałam 20 słoików. Dla nas powinno wystarczyć :) Przepis na zalewę dostałam od Mamy.  Składniki: Na ok 20 litrowych słoików: 10kg ogórków (nie za dużych) ok 20 małych gałązek kopru razem z nasionami 1 kg cebuli 1/2 kg marchwi 4 ok 10cm kawałki chrzanu(...)łyżeczkę gorczycy. Ogórki układamy najpierw pionowo, a następnie poziomo tak by zachodziły ciasno na siebie.   2. Wodę, ocet, cukier oraz sól doprowadzamy do wrzenia i zalewamy ogórki. Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy ok 10 minut. Po wyciągnięciu odwracamy do góry dnem. By ogórki nabrały odpowiedniego aromatu i były odpowiednio zakonserwowane potrzebują poleżeć minimum dwa tygodnie.  Smacznego

Kuchnia w czekoladzie
Sałatka z marynowaną cukinią 150

myśląc, że może to być cukinia.  Mam już pomysł na wykorzystanie jej na słodko, ale kiedy go zrealizuję ciężko powiedzieć :) Za ciepło na piekarnik...  Składniki: 1 słoik papryki marynowanej (850g) 1 słoik marynowanej cukinii a'la ananas (700ml) 1 słoik selera konserwowego (370g) 1 puszka kukurydzy 4 jajka na twardo 30 dkg szynki konserwowej 4 łyżki majonezu sól

Kuchnia w czekoladzie
Pikantna sałatka marchewkowa do słoików. 145

Niedawno robiłam pikantną sałatkę do słoików. Przepis wzięłam z gazetki "Moje Gotowanie". Chciałam wypróbować tę sałatkę i przygotowałam wszystko jak w przepisie, wlałam ocet bezmyślnie i nagle mnie olśniło, że taka ilość może być zdecydowanie za duża. I miałam rację! W oryginalnym przepisie na taką ilość jest 1/2 l octu, to zdecydowanie za dużo, ona nie jest pikantna tylko ostra(...)godziny w chłodnym miejscu. Po tym czasie przerzucić wszystko do dużego garnka i powoli zagotować, gotować 3 minuty od zawrzenia. Można jeszcze doprawić. Gorącą sałatkę przełożyć do wyparzonych słoików, zalać wytworzonym sosem, zakręcić i postawić słoiki do góry dnem. Przykryć ściereczką i zostawić do ostygnięcia. Smacznego

Zakątek rozkoszy kulinarnych
SAŁATKA Z OGÓRKÓW NA ZIMĘ 86

Paprykę przekroić na cztery, pokroić w cienkie paski. Marchew zetrzeć na grubych oczkach tarki. Cebulę pokroić w pióra i przelać na sitku wrzątkiem. Wszystkie składniki bardzo dokładnie wymieszać. Przygotować słoiki tzn. umyć i wyparzyć. Do każdego włożyć kwiat kopru, liść laurowy, 2-3 ziarenka ziela, 3-4 ziarenka pieprzu,  kilka ziaren gorczycy i przekrojony ząbek czosnku. Wymieszane warzywa włożyć(...)słoików, a na wierzch wlać po 1 łyżce oleju. Z podanych składników przygotować zalewę (na podaną ilość warzyw powinno wystarczyć zalewy z około półtorej porcji), mieszając wszystko w garnku i doprowadzając do zagotowania. Przestudzoną zalewą (ale jeszcze ciepłą) dopełniamy słoiki, zakręcamy i pasteryzujemy około 10 minut

Kuchnia w opałach
Ogorki kiszone 131

Obowiązkowe do zrobienia na zimę. Bogactwo witamin i flory bakteryjnej w jednym niedużym słoiku. Niewiele pracy, kilka dni i ogórki są gotowe, domowe, pyszne kiszone. Zima nieodzowne, kto ich nie robi niech żałuje, bo nie ma nic lepszego jak domowy, chrupiący kiszony ogórek na zimowej kanapce czy do schabowego z ziemniakami. Nie podaję wam dokładnych proporcji, bo każdy(...)zaprawia różną ilość ogórków, ma różne wielkości słoików. Ważna jest proporcja wody do soli oraz to co w każdym słoiku powinno się znaleźć. Polecam. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Zdrowy dżem z owoców aronii. 105

jabłek wyjmij korę cynamonu, wsyp je do aronii, wymieszaj razem. Jeśli chcesz możesz także wyjąć z masy goździki. Gotuj jeszcze kilka minut. Gorący dżem przełóż do małych, czystych słoików. Do napełniania słoików możesz użyć lejka z dużym otworem, oraz nalewki ( chochli ) do zup, którą będziesz nabierać dżem. Słoiki szczelnie zamknij wieczkami. Pasteryzuj 10-15 minut. Przechowuj w chłodnym, ciemnym miejscu

Przepisy i porady kulinarne
Buraczki ćwikłowe w zalewie. 152

kilka goździków Sposób wykonania :   B uraczki dokładnie umyj pod bieżącą wodą i ugotuj w łupinach do miękkości. Gdy przestygną , obierz je ze skórki i poukładaj dość ciasno w słoikach. Do każdego słoika wrzuć 1-2 goździki. Jeśli nie lubisz zapachu goździków nie dodawaj ich. Wodę zagotuj z cukrem, solą i octem. Ciepłą wodą zalej buraczki w słoikach

Przepisy i porady kulinarne
Labneh-najszybszy domowy ser jogurtowy 140

jeszcze bardziej gęstniał, ale zacznie pod wpływem bakterii dojrzewać . Stanie się jednocześnie bardziej kwaśny i ostry. Nie wyrzucajcie go.   Naszykujcie sobie czysty, najlepiej wyparzony słój lub kilka małych słoików i butelkę dobrej, neutralnej w smaku oliwy (lub w ostateczności dobrej jakości oleju rzepakowego, np. Kujawski 3 Ziarna). Dobierzcie swoje ulubione przyprawy – posiekaną drobniutko papryczkę chili, zioła dalmatyńskie (moje ulubione(...)bazylię, świeżo utłuczony kolorowy lub czarny pieprz. Ser podzielcie na równe kawałki, nasmarujcie delikatnie dłonie oliwą, utoczcie z sera kulki wielkości orzecha włoskiego. Obtoczcie je w wybranych przyprawach. Do słoików wrzućcie po ząbku czosnku, kawałku świeżej chili albo kilka gałązek świeżych ziół (jeśli tylko macie) i w miarę ciasno ułóżcie serowe kulki. Zalejcie je oliwą tak, żeby przynajmniej 2 centymetrowa

Karo in the Kitchen
Węgierskie leczo z kabaczkiem – papryka w roli głównej 212

letnia. Jeśli tylko macie ochotę, do leczo możecie dorzucić suszoną ostrą paprykę chili.   Leczo z tego przepisu, przygotowane bez kiełbasy i kabanosów, możecie również zawekować w czystych, wypieczonych słoikach by móc się nim cieszyć w zimie. Przelejcie gorące leczo do naszykowanych słoików, zakręćcie wygotowanymi zakrętkami i pasteryzujcie w gotującej się wodzie w zależności od wielkości słoików 6-10 minut

Karo in the Kitchen