dziurawły owoców) właścicielka straganu kłóciła się ze swoją pracownicą, potem ta pracownica nakrzyczała na klienta. Słowem niezły ferment. U mnie zaś nastąpiła awaria wodna, bo kiedy nurkowałam za słoikami, uszkodziłam uszczelkę i zaczeła się lać woda. Miałam sprzątania, mycia, wycierania i suszenia na cały dzień. A oto co zrobiłam i jak: 1 kg małych twardych pomidorów podłużnych(...)kiszenia: koperek, chrzan, lisć chrzanu, czosnek ok 1 i 1/2 litra wody 2 - 3 łyżki soli niejodowanej ( jodowana nie nadaje się) kupiłam kamnienną Umyć pomidory. Do wyparzonych słoików wyłożyć na dno po 2 ząbki czosnku, koper i chrzan. Ciasno ułożyć pomidory, ale uważając żeby ich nie zgnieść ani nie uszkodzić. Wodę zagotować, dodać sól. Gorącym roztworem
AZgotuj!ubiegłego roku przerobiłam je wszystkie na kompoty. 2 kg wiśni 1 szklanka cukru 1,5 szklanki wody Wodę z cukrem zagotować i odstawić do wystudzenia. Wiśnie opłukać, wsypać do słoików prawie do pełna. Do każdego słoika wlać ostudzoną wodę. Zakręcić i pasteryzować przez ok. 15 minut od momentu zagotowania. Gorące słoiki wyciągnąć z wody i odstawić do całkowitego wystudzenia
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieząbki czosnku. Gdy całość zacznie delikatnie wrzeć, wyławiamy czosnek i zalewamy gorącą marynatą ogórki. Szybko zakręcamy wieczka (w rękawicach!). Pasteryzujemy: Do dużego garnka wkładamy bawełnianą ścierkę na dno. Wstawiamy słoiki (nie powinny się dotykać) i zalewamy wrzątkiem (z czajnika) do 3/4 wysokości (wrzątku używamy tylko wtedy, gdy słoiki są nadal gorące). Włączamy ogień i gotujemy ok. 10 minut. Wyjmujemy słoiki
Poezja smakuSkładniki : Małe dojrzałe pomidory sól Sposób wykonania : P omidory umyj, sparz wrzątkiem, zdejmij skórkę. Poukładaj ciasno w słoikach. Do każdego słoika wsyp trochę soli ( około 1/2 łyżeczki ). Słoiki szczelnie zamknij wieczkami. Pasteryzuj około 40-50 minut. Gdy chcesz je dodać do zupy, sosu lub fasolki po bretońsku zmiksuj je dokładnie na jednolitą masę. Jest to bardzo prosty
Przepisy i porady kulinarnePrzetworów ciąg dalszy... Dzisiaj kisimy ogórki. Będzie aromatycznie, pysznie i kwaśno! Polecam! Ogórki kiszone Składniki: (podaję proporcję na 1 słoik) ogórki, ząbek czosnku, kwiatostan kopru, laska chrzanu, szczypta estragonu, szczypta kolendry, łyżka stołowa soli, woda. Wykonanie: Na dnie słoika układamy koper, czosnek, chrzan, wsypujemy estragon, kolendrę i układamy umyte ogórki. Wodę gotujemy z solą, zalewamy ogórki, słoiki zakręcamy i odwracamy
paapilotkaaCzasami przetwory w naszej spiżarni musimy urozmaicić. Przepis na 8 słoików 500 ml. Składniki 2,5 kg ogórków gruntowych 300 ml octu 10% 250 ml białego wina wytrawnego 5 łyżek cukru 1 łyżka żółtej gorczycy 8 liści laurowych 5 łyżeczek soli 8 baldachimów kopru 10 ziaren jałowca 750 ml wody (do zalewy) Przygotowanie Normal 0 21 false false(...)były zakryte). Miskę przykrywamy i odstawiamy na noc w chłodne miejsce. Tak przygotowane ogórki osączamy, płuczemy i osuszamy na ręczniku papierowym. Baldachimy kopru płuczemy, wkładamy po jednym do słoika i po jednym listku laurowym. Do słoików wkładamy ogórki. Ocet zagotowujemy z winem, wodą, cukrem, resztą soli, jałowcem i gorczycą. Gorącą miksturą zalewamy ogórki, zakręcamy. Pasteryzujemy 40 min w piekarniku rozgrzanym
R'n'G Kitchennaczynia z wodą z niewielką ilością octu. Taki zabieg wykonujemy tylko po to, aby gruszki nie ściemniały podczas obierania kolejnych. Zagotowujemy zalewę z wody, cukru, Amaretto i przypraw. Umyte słoiki wyparzamy w mikrofalówce przez 3 minuty (przy tym sposobie należy wypełnić słoiki do połowy wodą) lub w gorącej wodzie. Do zalewy dodajemy gruszki i gotujemy przez około 10 minut(...)zeszklenia. Gruszki układamy w słoikach. Zamykamy na gorąco. Nie pasteryzujemy. Voila! ;) Smacznego i do napisania wkrótce
Życie zamknięte w smakukawałki ( dużymi, kuchennymi nożyczkami jest najprościej ), czosnek obieramy, ząbki dzielimy na pół. Chrzan obieramy i kroimy na kawałki – słupki ( grubości ok. ½ - 1 cm i długości 3 cm ). Do słoików na dno wkładamy 2 ząbki czosnku ( 4 połówki ) 4 kawałki chrzanu, koper ( tyle ile złapię palcami ), 2 liście wiśni i liść czarnej porzeczki. Następnie do słoików wkładamy ogórki ( białą częścią(...)góry ) tyle ile uda nam się zmieścić. Zalewamy solanką 1 ½ łyżki soli na 1 L wody ( wystarczy zwykła kranówka ). Słoiki zakręcamy, odstawiamy na tacy ( puszczają sok )na kilka dni w domu, po ok. 3 dniach przenosimy w chłodne miejsce. SMACZNEGO
Smaki EwyPyszna, kolorowa sałatka do słoików. Doskonały dodatek do wielu dań obiadowych w sezonie, w którym świeże warzywa wiele tracą na swojej wartości. Wymaga trochę pracy ale warto. Składniki: 4 kg ogórków 1 kg cukinii 1 kg papryki ( różne ) ½ kg cebuli ½ kg marchwi 1 pęczek zielonej pietruszki 1 główka czosnku 1 łyżka soli Zalewa: 5 szklanek wody(...)Całość zasypujemy łyżką soli, mieszamy i odstawiamy na godzinę. Całość puści sok. Po tym czasie do sałatki wlewamy wcześniej przygotowaną zalewą, mieszamy i pozostawiamy na 30 minut. Wkładamy do słoików i do każdego słoika wlewamy łyżeczkę oleju. pasteryzujemy ok. 20 minut. SMACZNEGO
Smaki Ewyfermentujemy soku ). Sok zlewamy do garnka, podgrzewamy i usuwamy z niego szum ( pozostałe maliny możemy wykorzystać do nalewki ) Przez kilka minut delikatnie gotujemy i następnie przelewamy do wygotowanych słoików/ butelek ( do słoików można też nalać ¼ wody wstawić do mikrofalówki i włączyć na 4 minuty, osiągniemy ten sam efekt, lecz nakrętek nie wolno umieszczać w mikrofali, trzeba je wygotować ). Słoiki zakręcamy
Smaki EwyNiedawno prezentowałam tuszki śledziowe w zalewie, dzisiaj prezentuję rolmopsy bez skóry wykonane od początku. Z rolmopsami bywa podobnie jak z tuszkami śledziowymi w słoiku. Kupujemy słoik i wpatrujemy się jak mało mieści się w nim śledzi. Kupowane na wagę nie są takie tanie. Zaczniemy więc od zamarynowania świeżych śledzi. Składniki: Marynowane świeże śledzie 1 kg tuszek śledziowych ½ szklanki octu(...)Cebula wykałaczki Zalewa 1 l wody 200 ml octu 10% 1 łyżka soli 2 łyżki cukru 10 ziaren ziela angielskiego 2 łyżki gorczycy Kilka listków laurowych - plastry cebuli do słoika Wykonanie: Gotujemy zalewę i odstawiamy do wystygnięcia. Z marynowanych tuszek usuwamy skórę. W każdą połowę tuszki wkładamy kawałek ogórka i kawałek cebuli. Całość zwijamy i spinamy wykałaczkami. Rolmopsy układamy
Smaki Ewypuszki. Dzięki temu staje się on bardziej sycący. Składniki: 2 ½ - 3 litry wody 3 marchewki 1 pietruszka 4 ziemniaki Kawałek selera 1 cebula 200 gram mięsa Tarte buraczki w słoiku Biała fasola z puszki Koncentrat barszczu czerwonego Sól Pieprz Liść laurowy Ziele angielskie 3 ząbki czosnku Kwaśna gęsta śmietana Wykonanie: Mięso gotujemy w osolonej wodzie, szumujemy. Marchew, ziemniaki, seler kroimy(...)razem z całą cebulą. Przyprawiamy solą, pieprzem ,liściem laurowym i zielem angielskim. Całość gotujemy do miękkości. Pod koniec dodajemy wypłukaną pod bieżącą wodą fasolkę, buraczki czerwone tarte ze słoika ( słoik 500 gram), przeciśnięty przez praskę czosnek. Ponownie doprawiamy ale koncentratem barszczu czerwonego. Całość tylko zagotowujemy. I gotowe. Podajemy z kleksem gęstej, kwaśnej śmietany. SMACZNEGO
Smaki EwyKiszenie przebiega różnie długo i z różną intensywnością w zależności od temperatury. Mimo to na ogół kiszenie dobiega do końca po około 1 tygodnia. Gdy ustanie fermentacja przekładamy do słoików, ugniatamy. Nadmiar soku wlewamy na górę słoika z kapustą. Zamykamy. Słoiki przenosimy do zimnego miejsca. Warto zabezpieczyć półki, bo może trochę wydostawać się sok ( na początku ). Kapusta jest
Smaki Ewybrakuje. Dla odmiany zrobiłam galaretę z szyj indyczych ( z szyj pierwszy raz i na pewno nie ostatni ). Zawsze gdy robię galarety, nie wyliczam porcji. Nadmiar umieszczam na gorąco w słoikach i pozostawiam w chłodnym miejscu. Wówczas gdy komuś przyjdzie ochota na galaretę, wyjmuje ją po prostu ze słoika. Składniki: 6 szyj indyczych 2-3 l wody Sól Pieprz Czosnek granulowany(...)mięsa ). Warto więc smakować. Gotujemy jeszcze chwilę i dodajemy żelatynę, zgodnie z zaleceniem na opakowaniu. Przelewamy do pojemników ( można użyć kubków plastikowych do kawy ), no i oczywiście do słoików. Po stężeniu galareta jest gotowa do spożycia. Przechowujemy w lodówce. SMACZNEGO
Smaki Ewynocy. Zakwas po zrobieniu, przechowujemy w lodówce, możemy wykorzystać go później. Składniki: 500 ml wody 3 czubate łyżki mąki żytniej 3-4 ząbki czosnku Skórka z chleba Wykonanie: Do słoika wlewamy wodę, dodajemy mąkę. Mieszamy. Czosnek obieramy, kroimy na połówki również dodajemy do wody z mąką. Na koniec dodajemy skórkę z chleba. Słoik zabezpieczamy gazą i pozostawiamy w temperaturze pokojowej(...)Zakwas robimy 3 – 5 dni. Im dłużej tym zakwas mocniejszy. Po tym czasie wyjmujemy czosnek i skórkę z chleba. Zamykamy słoik i przechowujemy w lodówce. SMACZNEGO
Smaki Ewy