słoik - 12348 przepisów (strona:141/824)

MARYNOWANE SZPARAGI 111

pęczki szparagów kilka papryczek chili- 1 na słoiczek 330 ml 6 szkl wody szklanka octu 2 łyżki cukru pół łyżki soli Wykonanie: Szparagom odcinamy zdrewniałe końce, myjemy, wkładamy do słoików, raz główkami do góry, obok główkami do dołu. Do każdego słoika wkładamy po jednej papryczce chili. Zagotowujemy wodę z octem, rozpuszczamy cukier i sól. Zalewamy szparagi. Zakręcamy słoiki, pasteryzujemy

Z Majeczką w kuchni
Morele w occie 63

twardych moreli, 5 goździków na słoik, kawałek cynamonu, skórka z cytryny, 1 litr wody, 1,5 kg cukru, 0,25 l octu 10%, Morele, umyć, obrać – najlepiej obieraczką do miękkich warzyw i owoców, Przekroić na pół wyjmując pestkę. Połówki owoców ułożyć w wyparzonych słoikach. Do każdego dodać goździki, cynamon i kawałek skórki cytrynowej. Zagotować wodę z cukrem, dolać ocet(...)jeszcze raz zagotować. Gorącą zalewą napełnić słoiki, zakręcić i pasteryzować 20-25 minut. Słoje studzić odwrócone do góry dnem.   zastawa

królestwo garów
Zakwas na Barszcz Czerwony 160

Zrobienie zakwasu nie wymaga dużo pracy, a barszcz na swojskim zakwasie jest niepowtarzalny. Również ten zakwas pity na surowo jest nie tylko bardzo dobry ale i zdrowy. Składniki na słoik 1 litr: 2 - 3 buraki 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 0,5 l przegotowanej ciepłej wody 1 liść laurowy Przygotowanie: Buraki pokroić w plastry, kostkę(...)zetrzeć na tarce. Czosnek obrać i pokroić w plastry. W wodzie rozpuścić cukier i sól. Przełożyć buraki i czosnek do litrowego słoika i zalać wodą. Zostawić przykryte w ciepłym miejscu na 3 - 7 dni. Jeśli na wierzchu słoika zrobi się piana należy ją zebrać. To jak długo zostawimy zakwas do kiszenia zależy od nas. Najlepiej próbować go co jakiś

Mama Gotuje
Ogórki do zupy ogórkowej (w słoikach) 179

kopru sól Ogórki umyć. Zetrzeć je ze skórą na tarce o dużych oczkach. Koperek opłukać. Posiekać. Wymieszać ogórki z koprem, nasionami kopru i solą (powinny być słone). Przełożyć do słoików, upychając łyżką, by nie robiły się pęcherze powietrza. Ogórki wkładać tylko do szyjki słoika. Zakręcić. Słoiki włożyć do miski na wszelki wypadek, gdyby przez kilka pierwszych dni z nich kipiało

Weekendy w domu i ogrodzie
Marynowane na szybko warzywa. W sam raz na kaca lub ciążę 369

stylu. Są idealne jako przekąska sama w sobie , przydają się jako przystawka do obiadu lub dodatek do kanapek . Możecie zrobić je sami w domu , za pakować w ładny słoik i dać przyjacielowi w prezencie . Jeśli wasza żona lub dziewczyna jest w ciąży mogą być artykułem nagłej potrzeby jeśli będzie miała łaknienie na „kwaśne”. Polacy twierdzą(...)rondlu połączyć ocet, płatki chili, cukier, sól , pieprz i 1 szklankę wody ; dodać prażone przyprawy i wymieszać ; doprowadzić do wrzenia . Równomernie upakować kalafior, cebulę, czosnek, marchew w szklane naczynie, słoik lub pojemnik ; za lać warzywa gorącą marynatą (tak żeby była przynajmniej 2 cm ponad warzywami) ; ostudzić naczynie do temperatury pokojowej, następnie przykryć pokrywką lub zakręcić słoik ; przechowywać w lodówce (idelanie

Jem więc Jestem
Domowy jogurt 137

bifidum, Bifidobacterium longum, Bifidobacterium adolescentis, Bifidobacterium animalis, Lactococcus lactis ssp. cremoris Lactococcus lactis ssp. diacetylactis, Propionibacterium freudenreichii. Przepis na jogurt:  1. Zagotuj mleko z mlekomatu i przelej do słoika.  2. Poczekaj do okolo 43 stopni (ewentualnie zamiast mierzenia można sprawdzić palcem czy nie parzy) 3. Dodaj jogurt z bakteriami lub zakwasek i zakręć słoik.  4. Zadbaj(...)miał cały czas ciepło. Ja wkładam słoiki do torby termoizolacyjnej po piwie owiniety dodadkowo w ręcznik.  Jogurt robię w okolicach 22 i o 7 jest gotowy. Na koniec małe uwagi: Jesli jogurt ma grudki i wydziela się serwatka to przewarznie znaczy że został przetrzymany w cieple za długo lub temperatura była za wysoka. Jest jednak dobry i moze posłuzyc

Lubczyk i Wanilia
Fasola szparagowa 161

siebie. Kiedyś na pewno wypróbuję z dodatkiem octu :) Składniki: fasola szparagowa Zalewa: 1 litr wody 1 łyżka soli odrobina cukru do smaku po 1 łyżce oleju na każdy słoik Wykonanie: Fasolę oczyszczam, myję i oparzam wrzątkiem.Następnie przelewam zimną woda i ustawiam na stojąco w słoikach. Składniki zalewy gotuję, zalewam fasolę ułożoną w słoikach, zakręcam i pasteryzuję pierwszego dnia

Bea(u)ty kitchen
Sałatka z makaronem i kurczakiem 520

Każdy tutaj znajdzie coś dla siebie:) Składniki: 1 opakowanie makaronu świderki (250g); 4 łodygi selera naciowego; 2 piersi z kurczaka; 1 puszka groszku zielonego; 1 puszka fasoli czerwonej; 1 słoik kukurydzy (mini kolby); 1 mały słoik pieczarek marynowanych; 1 pęczek szczypiorku; 1 średni słoik majonezu; 2-3 łyżki keczupu; sól i pieprz; Wykonanie: Makaron ugotować, odcedzić i wystudzić. Łodygi selera

In my kitchen
Syrop morelowy 143

nawiązaniu do posta poniżej dokładam dzisiaj przepis na syrop morelowy - domowy. Doskonała alternatywa na pyszny soczek w zimie i nie tylko:) Wystarczy, że otworzymy słoik z syropem, wlejemy trochę do szklanki, szklankę wypełnimy do pełna przegotowaną lub mineralną wodą i już w domu pachnie latem:) Polecam:) Składniki: 2 kg moreli; 1,5 l wody; 5-6 szklanek cukru; Morele umyć(...)zniknąć. Jak nie zniknie to można zebrać ją łyżką. W czasie gotowania syrop należy mieszać.  Po ugotowaniu syrop przecedzić przez gęste sito, następnie jeszcze gorący przelać do wyparzonych słoików, zakręcić i odstawić do góry dnem do wystudzenia. Zimne słoiki z syropem odstawić do ciemnego i chłodnego miejsca. Inspiracja: Syrop morelowy

In my kitchen
Kiszone cytryny - kuchnia marokańska 147

Cytryny bardzo dokładnie umyć i przekroić na ćwiartki do 3/4 głębokości. Do środka każdej cytryny wsypać około 1 łyżki stołowej soli. Cytryny bardzo ciasno ułożyć w czystym wyparzonym wrzątkiem słoiku Dodać przełamaną na kilka części laskę cynamonu, goździki, liść laurowy, po kilka ziaren pieprzu i ewentualnie kolendry oraz opcjonalnie papryczkę chilii. Ułożone w słoiku cytryny zasypać solą i zalać sokiem(...)wyciśniętym z cytryn, tak aby wszystkie cytryny były dokładnie zakryte Słoik zakręcić i postawić w ciepłym, zacienionym miejscu na 4-5 tygodni, aż skórka zrobi się bardzo miękka. Po otwarciu, kiszone  cytryny  można przechowywać w lodówce przez około 6 miesięcy. Przed użyciem opłukać z nadmiaru soli i usunąć pestki.   Zastosowanie: D robno pokrojoną skórkę możemy używać

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Marynowane skórki arbuza 210

cynamonuu   1 łyżka stołowa ziele angielskiego   1 cytryna pokrojona w cienkie plasterki (nasiona trzeba usunąć) lub sok z połowy cytryny   opcjonalnie po 1 gwiazdce anyżu na słoik Przygotowanie Usunąć różowy miąższ oraz cienką warstwę zielonej skórki i pokroić w kostkę o wymiarach ok. 1,5 x 1,5cm W dużym naczyniu rozpuścić sól w zimnej wodzie, dodać(...)czym zmniejszyć ogień do średniego i gotować przez około 40 - 50 minut, aż skórki zrobią się niemal przezroczyste a zalewa lekko zgęstnieje. Gorące pikle przełożyć do czystych wyparzonych słoików, zalewę ponownie doprowadzić do wrzenia, wyjąć przyprawy i plasterki cytryny i wrzącym syropem zalać pikle pozostawiając ok. 2 cm wolnej przestrzeni u góry. Nałożyć czyste nakrętki i pasteryzować ok. 10 minut

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Kapusta kiszona w słoikach w cztery dni 141

Aires Składniki 5 kg poszatkowanej kapusty 0,5 do 1 kg marchwi utartej na grubej tarce  woda z ugotowanych ziemniaków 2 garście soli (około 8-10 dag) Przygotowanie Słoik do weków dokładnie myjemy (chodzi o to żeby wybić inne bakterie tam istniejące) albo wyparzamy. Kapustę szatkujemy, a na tarce ścieramy marchewkę. Wrzucając kapustę do słoika ubijamy i solimy warstwami(...)jakiegoś cukru. W tej roli najlepiej sprawdza się... woda z ugotowanych ziemniaków (gotowanych bez łupin). Taką wodę studzimy (zbyt wysoka temperatura zabija lactobacillusy!!!), a potem zalewamy nią kapustę, a słoik odstawiamy w cieple miejsce (bez szczelnego zamykania). W moim wypadku, w temperaturze około 22 stopni C kapustę można było jeść już po paru dniach :) Od Autorów bloga - bardzo

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Serowe kulki marynowane w oliwie czyli labneh bil zayit 157

będą nadal wilgotne wymienić na nowe i odwrócić kulki.  Czynność powtarzać dopóki na papierze nie będzie już śladów wilgoci. Wysuszone kulki obtoczyć w pozostałych przyprawach. Przełożyć delikatnie do słoików i zalać oliwą, tak aby były w całości zakryte. Do każdego słoika można też włożyć po kilka gałązek ulubionych ziół lub plasterki chili. Słoiki zakręcić i umieścić w lodówce. Labneh

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Krem, masło czekoladowo-korzenne "Speculoos" z ciastkami Spekulatius 135

spróbowaniu domowego kremu/masła do smarowania, nie kupicie innego. Krem ten robi się w parę chwil. Nadaje się praktycznie do wszystkiego: pieczywa, grzanek, naleśników czy wyjadać go prosto ze słoika. Nie jest mega słodki (nie użyłam cukru, jak w oryginalnym przepisie) z lekko wyczuwalnymi grudkami ciasteczek. Polecam z czystym sumieniem.  Tym przepisem, rozpoczynam cykl korzenno-cynamonowych wypieków na blogu(...)krem, masło czekoladowo-korzenne "Speculoos" z ciastkami Spekulatius' Składniki : (na 1 słoik) - 150g ciasteczek Spekulatius - 50g białej czekolady - 50g gorzkiej czekolady - 60g miodu - 100ml mleka - 50ml oleju Ciastka rozłożyć na blaszce i piec je w piekarniku nagrzanym do 150C przez 10 minut. W tym czasie, rozpuścić, na średnim ogniu, miód w mleku. Nie doprowadzić do wrzenia. Ciastka połamać i przełożyć

CookYourself
Zakwas na żur 125

łyżeczki soli - woda Przygotowanie: Mąkę wsypujemy do garnka, zalewamy 1 i 1/2 szklanki gorącej wody i mieszamy. Gdy wystygnie dolewamy 1/2 l letniej wody, mieszamy i przelewamy do wyparzonego słoika. Do słoika dorzucamy przyprawy, obrany i pokrojony w małe kawałeczki czosnek oraz skórkę z chleba. Słoik obwiązujemy gazą lub lnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce. Po 3 dniach żur

Zainspirowana w kuchni