słoik - 12348 przepisów (strona:148/824)

Śledzie z żurawiną 339

przepis natknęłam się na  tej  stronie. Żurawina była, tymianek był, a i czerwona cebula czekała na zagospodarowanie. I tak powstał słoik śledzi z żurawiną . składniki 500 g filetów śledziowych - używam śledzi korzennych garść suszonej żurawiny 2 średnie czerwone cebule 1 łyżka octu balsamicznego 1 gałązka tymianku olej o neutralnym smaku przygotowanie śledzie pokroić na mniejsze kawałki. Żurawinę zalać(...)wrzątkiem i po paru minutach odcedzić. Cebulę pokroić w piórka. Cebulę, żurawinę, śledzie,  układać  w słoiku  warstwami  zaczynając od cebuli. Dodać gałązkę tymianku. Zalać olejem , dolać ocet balsamiczny. Zamknąć słoik, wstrząsnąć i odstawić na co najmniej 24 godziny. Smacznego

Stare Gary
Kiszone rzodkiewki 169

się, że będą bardziej chrupiące, ale być może to kwestia gatunku rzodkiewek jakich używamy. Są świetne do podgryzania i jako dodatek do sałatek i kanapek. Polecam! składniki (na 1 słoik) pęczek rzodkiewek 3 duże ząbki czosnku  mały pęczek koperku lub koper kawałek chrzanu parę ziarenek pieprzu sól kamienna do przetworów niejodowana  - 1 łyżka na 0,5 l wody(...)Przygotowanie   Rzodkiewki umyć obciąć końcówki i ogonki ( te ostatnie można zostawić ). Słoik wyparzyć. Na dno włożyć połowę koperku, kawałek chrzanu, ząbek czosnku. Ułożyć rzodkiewki, na wierzchu czosnek, chrzan i koperek. Zrobić zalewę - w gorącej lub ciepłej wodzie  rozpuścić, ostudzić, zalać rzodkiewki.  Słoika  nie zakręcać tylko lekko przykryć. po ok 5 dniach rzodkiewki można  jeść . Smacznego

Stare Gary
Śledzie w musztardowym sosie z koperkiem 400

się nie zważył, wlewamy też odrobinę zimnej wody. Pod koniec dodajemy do sosu posiekany koperek, doprawiamy do smaku pieprzem i ewentualnie solą. Śledzie i sos układamy w słoikach warstwami, możemy też śledzie wymieszać z sosem przed włożeniem do słoików. Słoiki zamykamy i odstawiamy do lodówki. Na drugi dzień śledzie nadają się już do konsumpcji. Bardzo Wam polecam te śledzie

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Śledzie,jedz na zdrowie! Śledź w oleju 141

minut. Skladniki: 400 g matijasow 1 cebula 2-3 listki laurowe 4-5 ziaren ziela angielskiego 5-7 ziaren pieprzu 3/4 szklanki oleju rzepakowego (najlepiej tloczonego na zimno) 1 sloik z nakretka mala galazka rozmarynu-opcjonalnie Wykonanie: Sledzie oplukac pod biezaca zimna woda.Do miski wlac zimnej wody i moczyc sledzie okolo 30 minut. Cebule obrac,pokroic w piorka i przelac(...)sitku wrzaca woda. Sledzie wyjac z wody ,osuszyc recznikem papierowym,pokroic w 2-3 cm kawalki. Sloik wyparzyc i osuszyc. Ukladac w sloiku na przemian sledzie z cebula,dodajac jednoczesnie przyprawy.Na koniec zalac olejem,tak by ostatnia warstwa sledzi byla nim przykryta. Sloik zakrecic i wstawic do lodowki na 2-3 dni.Po tym czasie sledzie,gdy sie przemaceruja

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Piekielne ogórki 137

Lubię ogórki po meksykańsku, bo są ostre i smaczne. Zrobiłam więc eksperymentując kilka słoików ogórków z chili peperoncini. Zalewa wyszła piekielnie ostra stąd nazwa ogórków. Po zrobieniu tych ogórków można je jeść już po kilku dniach, ale na zimę proponuję pasteryzować pięć minut. 1 - 1,5 kg świeżych ogórków ( gruntowych ) Zalewa : 6 szk wody 1 duża cebula(...)ziarnistego czarnego pieprzu kilka liści laurowych kilka ziaren ziela angielskiego sól kamienna do smaku cukier do smaku  Ogórki umyć, pokroić na kilka części wzdłuż i poukładać stojąco w słoiki. Cebulę obrać, umyć i pokroić w pióra. W garnku umieścić wszystkie składniki marynaty i zagotować ją. Gotować 5 minut po czym gorącą zalewą zalać ogórki aby były całe przykryte. Szybko

Ewa w kuchni
Zakwas z buraków na barszcz 567

muszą być przykryte. Kładziemy do środka niewielki kawałek skórki lub piętki chleba na zakwasie – powinien być również przykryty wodą, jeśli wystaje może spleśnieć i zepsuć zakwas. Przykrywamy słoik dwukrotnie złożoną gazą, bawełnianą ściereczką lub papierową serwetką i nakładamy gumkę recepturkę – zakwas musi oddychać. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 4 dni (można też zrobić zakwas bez skórki od chleba(...)wtedy zakwas musi postać co najmniej 6-7 dni). Podczas kiszenia nie ruszamy słoika. Po tym czasie zdejmujemy pianę z wierzchu, przecedzamy zakwas do czystej butelki lub mniejszego słoika i przetrzymujemy płyn do dwóch tygodni w lodówce. Zakwas z kiszonych buraków można pić (jest bardzo zdrowy) lub wykorzystać do zrobienia tradycyjnego barszczu (ok. pół litra zakwasu na dwa litry bulionu

Poezja smaku
Muffiny z prażonymi jabłkami i kremem budyniowym + ocena 143

zapewne pamiętacie jakieś 2 tygodnie temu dostałam od redakcji Polska Gotuje całą zgrzewkę wielkich słoików wypełnionych po brzegi prażonymi jabłkami! Producent : URBANEK Pojemnośc : 720 ml I tutaj nie ma mowy o tym , że słoik jest pełny tylko do 3/4 wysokości , jakie już nieraz zdarzyło mi się kupic! Musu jabłkowego jest po sam szczyt! ( za co olbrzymi plus! ) Już po chwili(...)zaczęłam opróżniac pierwszy ;) Po odkręceniu słoika wydobywa się mocny zapach świeżych jabłek o delikatnie kwaskowym smaku. Tak , jabłka są kwaskowate , ale jeśli ktoś lubi takie , może śmiało zajadac je bez dosładzania! Ja dodałam odrobinę cukru pudru , gdyż jak wiecie – lubię na słodko ;) Mus nie jest gładkim kremem , a bardzo widoczne i wyczuwalną są kawałki ( dośc spore ) jabłek. Jest mnóstwo

Ostra na Słodko
Wafle domowe owocowo - cynamonowe 128

więc tak jak już pisałam, po babeczkowych wypiekach, został mi słoik kaimaku. W drodze powrotnej z pracy kupiłam wafle. Postanowiłam zrobić przekładane andruty. Jednak kiedy dotarłam do domu okazało się, że ze słoika ubyło prawie pół kaimaku. Mama z ciocią zjadły go razem z bułką (muszę przyznać, że fajny i smaczny pomysł:)). Zgarnęłam jednak z lodówki dżem jagodowy(...)powstały wafle owocowo - cynamonowe. Składniki: kaimak czekoladowo - cynamonowy pół słoika dżemu jagodowego paczka wafli Wykonanie: Wafel położyć na równym blacie stołu, pokrytym pergaminem. aby nie nabrudzić za mocno ( w moim przypadku zbędne, bo nawet używając fartucha, po pichceniu cała się kleje :)).  Następnie na pierwszy wafel nakładamy porcję dżemu, nakrywamy kolejnym waflem i kładziemy kaimak, potem dżem, kaimak, dżem

Moje pyszne gotowanie
Śledzie na ostro - marynowane w oleju z cytryną i chili 203

wyszorować i sparzyć, następnie pokroić w plasterki a później plasterek jeszcze na pół lub na 4 (w zależności od wielkości). Tak przygotowane składniki układamy w słoiku:   cebulka na dno, czo s nek, papryczka, cytrynka i na koniec kawałki śledzi  i przyprawy na górę.  (Liść laurowy tylko na pierwszej warstwie.) Powtarzać warstwy(...)wypełnienia słoika. Lekko łyżką ugnieść, a następnie zalać olejem, tak, żeby dostał się do wszystkich składników. Słoik zakręcić i do lodówki na kilka-kilkanaście dni. Smacznego! p.s. powyższy przepis został opublikowany w serwisie  Trendy Kosmetyczne , którego gospodynią jest  Malinka

Codzienna kuchnia niecodzienna
Cukinia w zalewie musztardowej 161

zastraszających ilościach. Ja też do nich dołączyłam i powoli moja piwniczka zapełnia się głównie cukinią ;) W planach mam jeszcze dżem, ale najpierw muszę dokupić słoików, bo jakiś chochlik wszystkie mi schował gdzieś, gdzie znaleźć ich nie mogę  ;) W poprzednich latach robiłam ogórki w zalewie musztardowej, ale pomyślałam, że skoro cukinii jest tak dużo i jest(...)szklanki cukru ,  1 i 1/2 szklanki octu ,  3 łyżki oleju ,  2 łyżki soli ,  słoiczek ulubionej musztardy . Dodatkowe przyprawy na każdy 1 słoik: kilka-kilkanaście ziaren pieprzu - w zależności jak bardzo pikantne przetwory lubimy, kilka ziaren ziela angielskiego , mały listek laurowy , 1/2 - 1/3 łyżeczki ziaren białej gorczycy . Wszystkie składniki zalewy razem zagotować i przestudzić. Cukinię

Codzienna kuchnia niecodzienna
Domowy cukier waniliowy 117

będziemy potrzebować: 1 kg cukru (najlepiej drobnego do wypieków)* 2 laski wanilii Przygotowanie: Laski wanilii przecinamy wzdłuż na pół, wybieramy ziarnka i łączymy z cukrem, który następnie wkładamy do słoika. Wkładamy pozostałą część wanilii (można ją przeciąć na 2-3 części) i hermetycznie zamykamy słoik. Kilka razy potrząsamy, by ziarenka równomiernie rozprowadziły się w cukrze. Czynność tę dobrze powtarzać(...)kilka dni. Cukier nabiera waniliowego aromatu po dwóch tygodniach. Jeśli już wykorzystacie cały cukier, to przygotujcie analogicznie kolejną porcję, zostawiając poprzednie laski wanilii w słoiku, wtedy cukier będzie bardziej aromatyczny. * Jeżeli nie mamy drobnego cukru, możemy zmielić zwykły cukier kryształ za pomocą np. blendera. Ważne jest jednak, by tylko go rozdrobnić, a nie zmielić na puder! ** Jeżeli w przepisie podana

Food Square
Papryka konserwowa 186

domu smakuje najbardziej. Jest chrupiąca i we właściwej zalewie.    Paprykę myjemy i oczyszczamy z nasion.    Kroimy w cząstki o kształcie i wielkości według uznania. Przygotowujemy słoiki z przyprawami, czyli do każdego słoika: -ząbek czosnku -kilka ziaren ziela angielskiego -kilka ziaren pieprzu  -listek laurowy -szczypta gorczycy    W dużym garnku gotujemy zalewę. Na jedną porcję(...)przygotowujemy 5-6 porcji zalewy. Do gotującej zalewy wrzucamy pokrojoną paprykę tak, aby zalewa ją objęła. Od momentu ponownego wrzenia zalewy, gotujemy 5 minut. Przekładamy paprykę do przygotowanych wcześniej słoików, uzupełniamy zalewą i zakręcamy.    Papryka jest gotowa. Nie wymaga pasteryzowania. Przygotowana w opisany sposób daje gwarancję, że nie jest przegotowana. Smacznego

Maminek kulinarny
Jabłka wydrążane, w syropie 112

drobniutkie, co nie znaczy, że gorsze. One też mają swoje zastosowanie. Możemy je wykorzystać do ciasta. Trzeba je tylko odpowiednio przygotować. Małe jabłuszka obieramy, wydrążamy gniazda nasienne, układamy do słoików i zalewamy syropem: -3 litry wody -3 szklanki cukru -1 łyżka kwasku cytrynowego    Wodę z cukrem zagotowujemy, wsypujemy kwasek. Zalewamy jabłka w słoikach, zakręcamy, wstawiamy do garnka(...)wodą wypełniającą garnek do 3/4 wysokości słoików i gotujemy 10 minut  od momentu zagotowania się wody w garnku. Mamy gotowe jabłka w syropie, np. do ciasta. Smacznego

Maminek kulinarny
Mielonka domowa 194

zapeklowaniu mięso płuczemy w zimnej wodzie a następnie mielimy w maszynce przez grube oczka.    Przyprawiamy jedynie pieprzem do smaku i dokładnie wyrabiamy.    Nakładamy do szerokich słoików ( najlepiej 0,5 l ) dokładnie uciskając.    Wstawiamy do garnka zalanego wodą do 3/4 wysokości słoików i gotujemy przez 60 minut  na niewielkim ogniu,  licząc od momentu(...)zagotowania się wody.    Po wystudzeniu mielonka nadaje się już do spożycia. Słoiki z mielonką przechowujemy w chłodnym miejscu. Smacznego

Maminek kulinarny
Truskawki w syropie 172

Tryskawki oczyszczamy z szypułek, myjemy i odsączamy. Wodę zagotowujemy z cukrem, dosypujemy kwasek cytrynowy. Do wrzątku wrzucamy truskawki.    Gotujemy 3 minuty.    Truskawki przekładamy do słoików i zalewamy syropem. Zakręcamy i gotowe. Słoiki nie wymagają pasteryzowania. Pozostały syrop zagotowujemy, przelewamy do słoika i zakręcamy - możemy go wykorzystać do innych przetworów owocowych. Smacznego

Maminek kulinarny