Na zimę robię kilka słoików gruszek w occie. Są świetnym dodatkiem do pieczonego mięsa, wędlin ale również jako przekąska. Składniki: 2 kg twardych gruszek 1,5 szk cukru 2 szk wody 1 szk octu 10 % Jamar 4 goździki kawałek laski cynamonu Przygotowanie: Gruszki obrać z skórki, pokroić na połówki i usunąć gniazda nasienne. Wodę, cukier, goździki, ocet zagotować, włożyć gruszki i na małym ogniu gotować do miękkości od czasu do czasu mieszając. Gorącymi gruszkami napełnić sł... czytaj dalej...
Znany od bardzo dawna sposób pasteryzacji niektórych produktów w szczelnie zamkniętym szklanym słoiki jest najlepszym sposobem na przedłużenie ich czasu do spożycia.
Czytaj dalej...Gruszki w occie są rewelacyjne,robiłam daaaawno temu,ale smak pamiętam do dziś:)
Nigdy nie robiłam niestety, ale skoro wszyscy chwalą to może czas spróbować:)
Witam,czy można zrobić takie gruszki bez gotowania ich w zalewie. a jedynie po napełnieniu słoików - pasteryzując?
Ja tak nigdy nie próbowałam. Jeśli chcesz spróbować możesz, ale wg mnie powinnaś wtedy dłużej pasteryzować żeby gruszki zmiękły i bardziej naszły aromatem przypraw.
No właśnie myślałam o dłuższej pasteryzacji... Dziękuję za odzew. Dam znać, jak wyszło ;)
Wyszły rewelacyjne. Część rzeczywiście tylko pasteryzowałam, ale - kiedy robiłam drugi raz (po dwóch dniach zjedli :D) to gotowałam w syropie jak trzeba. Bardzo bardzo dobre. Będzie powtórka :)