słoik - 12348 przepisów (strona:149/824)

Cebularze lubelskie 175

łyżki maku 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka soli Cebulę do cebularzy przygotuj na dzień, dwa przed ich pieczeniem. Pokrojoną w kostkę cebulę zalej wrzątkiem i odcedź. Gorącą wrzuć do słoika, posyp makiem i solą, wlej olej. Słoik zakręć i wstrząsaj dopóty, dopóki wszystko się dokładnie nie wymiesza. Po ostygnięciu włóż do lodówki. Dzięki takiemu potraktowaniu cebula będzie słodka i miękka(...)około 15 minut, do uzyskania złotego koloru Po upieczeniu wyjmij cebularze z piekarnika, a po lekkim przestygnięciu szybko je wcinaj, bo zanim się obejrzysz, już ich nie będzie. Słoik z cebulą. Pozostało tylko dobrze wymieszać. Końcowe wyrastanie cebularzy. Cebularze upieczone. Cebularze upieczone. Cebularz. inspiracje Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi i lubelskie.pl

Grahamka, weka i kajzerka
Buraczki z czosnkem na zimę 1226

Jako, że jest sezon więc u mnie burakowo:)) Bardzo proste w przygotowaniu, a bardzo przydatne zimą. Lubię wiedzieć co jem i często przygotowuję słoiki na zimę.  Mam z tego dużą satysfakcję i Wam również  polecam. 2 kilo buraków myjemy i gotujemy w osolonej wodzie z odrobiną octu lub soku z cytryny , aby nie straciły koloru. Gotujemy do miękkości(...)wielkości warzyw. Odcedzamy, ostudzamy, obieramy i ścieramy na tarce do warzyw na dużych oczkach. Delikatnie dosalamy i dodajemy 2-3 ząbki czosnku posiekanego lub startego na drobno. Mieszamy. Słoiki wyparzamy i gdy wyschną napełniamy, zakręcamy i pasteryzujemy w gotującej się wodzie 20 minut. Ja polecam na buraki w słoiku położyć liścia laurowego i goździka , który chroni nasze przetwory przed pojawieniem

Pasje Jolki
SAŁATKA SELEROWA 337

selerem konserwowym oprócz tego, że bardzo smaczne, to są jeszcze szybkie do zrobienia.  Kiedy okaże się, że goście za progiem możemy szybko przygotować bardzo smaczną sałatkę. Potrzebujemy: słoik selera konserwowego słoik selera z marchewką łodygę selera naciowego 1 czerwoną paprykę szynkę - najlepiej drobiową puszkę kukurydzy majonez sól pieprz szczypiorek Wykonanie: Seler ze słoika odciskamy, kroimy drobniej.Seler naciowy i paprykę

Walijskie Pichcenie
Jak uratować resztę koncentratu pomidorowego olejem rzepakowym. . 123

przypadku będzie idealny do uratowania czegoś czego jeszcze użyjemy. - resztka koncentratu. - olej rzepakowy - gruba sól kamienna Jeżeli używamy koncentratu z puszki. Należy pozostałości przełożyć do szklanego słoika. Kolejną rzeczą jest wyrównanie powierzchni przez delikatne uderzenia dnem słoika np w dłoń. Dzięki temu pozbędziemy się pęcherzyków powietrza. Wycieramy dokładnie ścianki słoika i  powierzchnię koncentratu zalewamy jednocentymetrową warstwą oleju rzepakowego. Teraz

Malinowe Pocałunki
Zupa jesienna z kluseczkami 200

koperkiem jest przepyszna i do tego bardzo szybka w przygotowaniu. Polecam. Zupa jesienna z kluseczkami: Do ugotowania tej jesiennej zupy o soczystym kolorze wykorzystałam rosół, domową pastę paprykową ze słoika, świeży pomidor i mini kulki sera mozzarella. Jak wstawiłam zdjęcie tej zupy, wszyscy się nią zachwycali, twierdzili, że to pomidorów ka na rosole. Kiedy powiedziałam, że ten piękny kolor zupy(...)zasługa mojej pasty paprykowej , którą zapakowałam na zimę do słoików, wszyscy chcieli ten przepis. A zupę przygotowuje się błyskawicznie. Do wrzącego rosołu (500 ml) dodajemy słoik (250 ml) pasty paprykowej, następnie dodajemy pokrojone 2 świeże pomidory bez skórki i gniazdek nasiennych oraz całe opakowanie serka mini mozzarella, gdy serek się rozpuścił, do zupy wrzuciłam kluseczki, którym wystarczyło kilka chwil

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Zakwas żytni 150

można przyjąć dowolną godzinę wygodną dla Was, bo zawsze co 24 godziny dokarmiamy zakwas). Potrzebujemy: - 50 g przegotowanej wody, - 50 g mąki żytniej razowej, typ 2000. W wyparzonym litrowym słoiku wymieszać mąkę z wodą, przykryć bawełnianym ręcznikiem lub gazą i postawić najlepiej na blacie kuchennym na 24 h. Dzień drugi, trzeci i czwarty Godzina 20:00 Robimy to samo(...)dnia poprzedniego przez kolejne dni, czyli dokarmimy zakwas - dodajemy do naszego słoika z zakwasem 50 g mąki i 50 g wody. Po 24 godzinach pojawią się pęcherzyki - zakwas zaczyna pracować. Po ok. 24 godzinach od dokarmienia zakwas zwiększy swoją objętość :) Zaczyna pachnieć lekko kwaskowo. Dzień piąty Godzina 20:00 Ostatni raz dokarmiamy zakwas i po kolejnych 12 godzinach możemy

Delicious Titbits
duszone śliwki i jabłka jak "grzane wino"... 188

jabłek mieszając doprowadzić do zagotowania dodać umyte śliwki bez pestek pokrojone na "4" każda śliwka razem wszystko dusić z 10 minut mieszając do odparowania nadmiaru wody do wyparzonych słoików (300ml każdy) włożyć duszone jabłka ze śliwką na wierzchu posypać cienko cynamonem - ZABEZPIECZA CYNAMON PRZED PLEŚNIĄ - słoiki zakręcić mocno - w garnku postawić je na zakrętkach i zapasteryzować z 5 minut gotując(...)wodzie całkiem ostudzone postawić słoiki normalnie i schować w chłodne, ciemne miejsce my lubimy takie kawałki jabłek i doskonale smakują do tostów, bułek z masłem, do ciast szarlotkowych, muffinek, do ryżu ze śmietaną i do czego jeszcze lubisz kubeczek zostawiłam do tostów na śniadanie........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
zielone pomidory w korzennej marynacie... 121

wsypać 1 łyżkę soli, lekko wymieszać i zostawić na kilka godzin, potem wszystko wylać na sito, aby płyn odciekł z podanych składników zagotować marynatę pomidory ciasno upychać w wyparzonych słoikach i zalać je gorącą marynatą dobrze zakręcić słoiki i pasteryzować je w gotującej wodzie postawione na zakrętkach z 15 minut zostawić w garnku do wystygnięcia słoiki przechowywać w ciemnym

W Mojej Kuchni Lubię
Korniszony ze śliwek węgierek 140

ziaren ziela angielskiego, kilka ziaren pieprzu czarnego, 2 liście laurowe, 4 łyżki cukru, 1/2 płaskiej łyżki soli. Wykonanie: Zagotować wszystkie składniki zalewy. Przestudzić. Śliwki umyć i wyjąć pestki. Dno słoików wyłożyć (wcześniej umytymi) liśćmi porzeczki lub wiśni, następnie ułożyć śliwki, aż do wypełnienia słoika. Całość zalać letnią zalewą. Słoiki dokładnie zakręcić. Przechowywać w lodówce lub chłodnym i ciemnym miejscu spiżarki

Anioły w kuchni
Botwinka do barszczu na zimę 296

smakiem naszej botwinki cieszyć się również zimą, zamykamy ja w słoikach;) To naprawdę świetna sprawa...  będziemy mogli cieszyć podniebienie młodymi buraczkami przez cały rok. Podpatrzone w kuchni u Justyny:) Składniki; 3 pęczki botwinki z buraczkami, Zalewa 1 l wody, 1 szklanka octu, 1/4 szklanki soli, liść laurowy, ziarna pieprzu, Wykonanie; Botwinkę myjemy. Razem z buraczkami drobno kroimy. Napełniamy słoiki(...)Składniki na zalewę gotujemy i zalewamy słoiki. Pasteryzujemy 30 minut

Anioły w kuchni
Ogórki w zalewie musztardowej 138

Mimo lejącego się żaru z nieba spiżarnia na zimę się powiększa. Dzisiaj do słoików poszły ogórki.... Składniki; 3 kg ogórków, Zalewa; 4 szklanki wody, 1/2 szklanki octu, 3 łyżki soli, 2 łyżki cukru, 5 łyżek musztardy, 5 ziaren ziela angielskiego, 2 liście laurowe, Wykonanie; Ogórki myjemy, obieramy i kroimy wzdłuż na ćwiartki.Układamy w słoikach. Przygotowujemy zalewę. Wszystkie składniki wkładamy(...)garnka i gotujemy. Następnie zalewamy słoiki. Pasteryzujemy 5 minut od momentu zawrzenia wody.     żródło "Przetwory z warzyw i owoców" nr 8/2014 - Bibloteka Poradnika Domowego

Anioły w kuchni
Mus gruszkowo-jabłkowy z sezamem 98

Kolejne słoiczki do piwniczki na zimę. Z tego musu bardzo często korzystam jako dodatek do ciasta:) Można też oczywiście wyjadać łyżką prosto ze słoika;)))Z podanych składników wychodzi nie wiele. Polecam zrobić od razu więcej.Mus ten jeżeli nie pasteryzujemy i robimy na tzw. świeżo do placka, to przechowujemy w lodówce w słoiku do 4 tygodni. Składniki; 2 gruszki(...)zmiksować wszystko. Ja zostawiłam sobie trochę kawałków owoców , bo tak lubię;) Wstawiamy na gaz i po zagotowaniu gotujemy około 3 minuty.Dodajemy sezam. Jeżeli nie pasteryzujemy zimny przekładamy do słoików. Jeżeli pasteryzujemy gorący i pasteryzujemy 15 minut

Anioły w kuchni
Pikantna sałatka gyrosowa - gyros na ostro 188

chilli, patisonów i czarnych oliwek. Składniki: filet z piersi kurczaka  około 500 g przyprawa gyros  2 łyżki olej do smażenia kilka łyżek korniszony marynowane z chilli 1 słoik patisony marynowane około 10 szt. oliwki czarne 1 mały słoik kukurydza konserwowa 1 puszka kapusta pekińska  1 główka majonez 1 słoik ketchup pikantny ser żółty typu Edam (opcjonalnie) Przygotowanie

głodny alergik
Pigwowiec w syropie (do hertbaty) 108

czasie zlać syrop.  Dodać pozostałe pół kilograma cukru i gotować syrop, aż zgęstnieje. W międzyczasie w piekarniku w 140 stopniach wyparzyć czyste słoiki.  Nakrętki wygotować w garnuszku z wodą. Do gorącego syropu przełożyć owoce i zagotować całość. Owoce rozłożyć równomiernie w gorących, wyparzonych słoikach.  Zalać wrzącym syropem.  Zakręcić czystymi, suchymi nakrętkami.  Słoiki odstawić do góry

Sto kolorów kuchni
Dżem z czarnej porzeczki 168

witaminę C, jest często przez nas wybierana do dżemów i soków. Korzystamy z jej dobrodziejstw nie tylko latem, ale również przez resztę roku, jeśli odpowiednią ją zamkniemy w słoikach lub zamrozimy. A miłośników rękodzieła wysyłam na stronę Pani Karoliny , po przepiękne ręcznie wykonane nakładki na słoiki. Składniki: 1 kg czarnej porzeczki  80 dag cukru kryształu  Owoce oczyścić, umyć(...)wymieszać z cukrem i zmiksować. Masę porzeczkową smażyć ok. 10 minut i gorącą napełnić słoiki. Dobrze zakręcone pasteryzować przez ok. 15-20 minut . Dżem porzeczkowy jest świetnym dodatkiem do pieczywa, ciast, kremów, deserów oraz przepyszny jako dodatek do mięs, dziczyzny, ryby i jaj. Źródło ,, przetwory siostry Anastazji

Apetyczna babeczka