Dżem z Czarnej Porzeczki

Dżem z Czarnej Porzeczki

Dżem z Czarnej Porzeczki

Składniki na 1 słoik 500 ml: 1 litr czarnej porzeczki ( ok.540 g) cukier (znowu na oko, do smaku) Wykonanie:Porzeczkę opłukałam, pozbawiłam łodyżek. Smażyłam  około 2 godziny, w trakcie smażenia dosypywałam cukier do smaku. Na koniec, jak już skórki porzeczek były miękkie przełożyłam dżem do słoika 500 ml, zakręciłam i położyłam słoik wieczkiem do dołu i pozostawiłam do przestygnięcia.SMACZNEGO życzy BLONDYNKA :) czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Blondynka Gotuje

Warto przeczytać

Wszystko o przetworach – czyli jak pasteryzować słoiki a potem je przechowywa

Znany od bardzo dawna sposób pasteryzacji niektórych produktów w szczelnie zamkniętym szklanym słoiki jest najlepszym sposobem na przedłużenie ich czasu do spożycia.

Czytaj dalej...

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.
Justyna, 27 lipca 2013 12:18:15

Uwielbiam:) To najlepszy dżem pod słońcem:)

Justyna Bąk, 27 lipca 2013 13:11:19

pyszności:)