Nigdy nie robiłam dżemu z moreli. Moja Przyjaciółka ciągle o nim mówi, jaki pyszny i same Ochy i Achy, ale nigdy go nie robiła, ja zresztą też. Nie wytrzymałam, poszłam na targ i kupiłam cały kilogram moreli. No i się zaczęło. Wszystko na wyczucie i jak zwykle na oko, dlatego wybaczcie ten cukier, nie mam pojęcia ile go wsypałam :) Najpierw zaczęłam obierać morele ze skórki, przy piątym owocu moja cierpliwość się skończyła i reszta poszła ze skórką. Efekt: od tej pory ten dżem będę robiła co rok i nie wiem c... czytaj dalej...
Znany od bardzo dawna sposób pasteryzacji niektórych produktów w szczelnie zamkniętym szklanym słoiki jest najlepszym sposobem na przedłużenie ich czasu do spożycia.
Czytaj dalej...Piękny kolor! Dżem morelowy naprawdę jest pyszny, robię go co roku :)
Przyznaję rację, sama nie wiem dlaczego tak omijałam te morele :)Dziś bawiłam się w zamrażanie czarnej porzeczki i przy okazji wyszedł super dżem i ten fioletowy kolor... przepis wrzucę najpóźniej jutro rano :)Cieszę się, że Ci się morelowy podoba:)