Dżem Morelowy

Dżem Morelowy

Dżem Morelowy

Nigdy nie robiłam dżemu z moreli. Moja Przyjaciółka ciągle o nim mówi, jaki pyszny i same Ochy i Achy, ale nigdy go nie robiła, ja zresztą też. Nie wytrzymałam, poszłam na targ i kupiłam cały kilogram moreli. No i się zaczęło. Wszystko na wyczucie i jak zwykle na oko, dlatego wybaczcie ten cukier, nie mam pojęcia ile go wsypałam :) Najpierw zaczęłam obierać morele ze skórki, przy piątym owocu moja cierpliwość się skończyła i reszta poszła ze skórką. Efekt: od tej pory ten dżem będę robiła co rok i nie wiem c... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Blondynka Gotuje

Warto przeczytać

Wszystko o przetworach – czyli jak pasteryzować słoiki a potem je przechowywa

Znany od bardzo dawna sposób pasteryzacji niektórych produktów w szczelnie zamkniętym szklanym słoiki jest najlepszym sposobem na przedłużenie ich czasu do spożycia.

Czytaj dalej...

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.
Daktyle w czekoladzie, 26 lipca 2013 21:00:43

Piękny kolor! Dżem morelowy naprawdę jest pyszny, robię go co roku :)

Magdalena K, 26 lipca 2013 21:23:29

Przyznaję rację, sama nie wiem dlaczego tak omijałam te morele :)Dziś bawiłam się w zamrażanie czarnej porzeczki i przy okazji wyszedł super dżem i ten fioletowy kolor... przepis wrzucę najpóźniej jutro rano :)Cieszę się, że Ci się morelowy podoba:)