słoik - 12348 przepisów (strona:158/824)

Nocna owsianka waniliowa z truskawkami 53

pomysł na śniadanie, pomysł na zdrowe śniadanie, śniadania, śniadania na słodko, szybkie śniadanie, truskawki, zdrowe śniadanie Całkowity czas przygotowania 5 min. Porcje 1 porcja Autor Agnieszka | na-talerzu.pl Sprzęt 1 słoik o pojemności 500 ml Składniki 5 łyżek płatków owsianych 1 łyżka nasion chia 250 ml mleka krowiego lub napoju roślinnego(...)miodu Opcjonalne dodatki masło orzechowe biała czekolada posiekana krem czekoladowy Kroki Wieczór wcześniej Płatki owsiane, nasiona chia, mleko, jogurt, połowę truskawek oraz syrop klonowy lub miód przełóż do słoika i dokładnie wymieszaj. Wstaw do lodówki na noc. Rano Dodaj pozostałą część truskawek, ewentualne dodatki i wymieszaj. Przygotowałeś/aś ten przepis? Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij

Na-talerzu.pl
Tort orzechowy z rabarbarem i jogurtem greckim 53

łyżeczka proszku do pieczenia 60 gram zmielonych orzechów laskowych Warstwa jabłkowo - rabarbarowa: 1 słodkie jabłko 2 gałązki rabarbaru 1 pełna łyżka galaretki jabłkowej lub cytrynowej 1 łyżka cukru 1/2 słoika dżemu jabłkowego cynamon do smaku Masa śmietanowo - jogurtowa 150 gram mleka zagęszczonego, słodzonego z tubki 300 ml śmietanki 30% 400 gram kremowego jogurtu greckiego 2 łyżki cukru pudru 50 gram(...)mlecznej czekolady Słoik kremu ciasteczkowego ( np. Lotus lub Speculoos ) 2 płaskie łyżki żelatyny Poncz: 1 cytryna 1/2 szklanki przegotowanej wody 1 łyżka cukru Wykonanie: Zaczynamy od galaretki owocowej : Wkładka jabłkowa : Pokrojone w kosteczkę jabłko, oczyszczony i pokrojony w plasterki rabarbar  wkładamy do rondelka i prużymy z łyżką cukru, aż zmiękną .  Dodajemy dżem jabłkowy, cynamon i chwilkę razem

Kronika Piekarnika
10 najlepszych sałatek do grilla 71

sól pieprz Wszystkie warzywa dokładnie myjemy. Sałatę lodową kroimy na mniejsze kawałki, ogórki obieramy i kroimy w średnią kostkę, rzodkiewkę i szczypiorek w plasterki, wszystko wrzucamy do miski. Do słoika wlewamy jogurt i sok z cytryny, wsypujemy cukier, zamykamy i energicznie mieszamy (do rozpuszczenia cukru). Sos wlewamy do warzyw, całość doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem, mieszamy. 8. Sałatka(...)polewamy wszystkie składniki. Dodajemy poszatkowany koperek, sporo soli i świeżo zmielonego pieprzu. Wkładamy do lodówki na parę godzin. 10. Sałatka ziemniaczana z patisonami Składniki: 15 średnich ziemniaków 1 mały słoik patisonów (300 g) 1 czerwona cebula 1 ząbek czosnku pół pęczka koperku pół pęczka grubego szczypiorku pół pęczka natki pietruszki 3 łyżki oliwy extra virgin 1 łyżka octu winnego

Kardamonovy
Słony karmel 54

białą czekoladą i solonym karmelem – prawdziwe niebo w gębie! Solony karmel możecie też dodawać do deserów w pucharkach, lodów czy popcornu na słodko. Po przełożeniu gotowego sosu do słoika, przechowujcie go w lodówce do 3 tygodni. Sprawdź też inne pomysły na pyszne desery i ciasta: Deser z musem kajmakowym i jagodami Sernik oreo na zimno Ciasto rafaello bez pieczenia(...)złoto-bursztynowy kolor. Dodaj masło (uwaga, może pryskać!) i intensywnie wymieszaj, aż powstanie jednolita masa. Dodaj śmietanę i dokładnie wymieszaj (ok. 1 minutę). Wsyp sól i wymieszaj. Przełóż do słoików. Po wystudzeniu przechowuj w lodówce. Przygotowałeś/aś ten przepis? Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie i na Facebooku

Na-talerzu.pl
Jak udekorować stół na Wielkanoc? 64

podoba Wam się dekoracja wielkanocnego stołu? Podkładki plecione są z nami już trzeci rok, wazon, który stoi na stole z przeźroczystego szkła, o bardzo prostej formie, jest tak naprawdę słoikiem EKLANT , który posiada drewnianą pokrywkę, mam je w swojej kuchni w kilku rozmiarach, przechowuje w nich sypkie produkty, kasze, herbatę, zioła, przyprawy, często nadaje im nowych użyteczności i tak, służą(...)właśnie za wazony na kwiaty. Ponadto przezroczysty słoik ułatwia znalezienie potrzebnych rzeczy. Kwiaty na wielkanocnym stole , muszą się znaleźć! Postawiłam na duże żonkile, żółte frezje i gipsówkę, to połączenie jest takie świeże i pięknie wygląda na stole. Pastelowe sztućce UPPHÖJD dopełniły całość. A jeśli zabraknie Wam miejsca na stole, zawsze możecie posiłkować się przestrzenią jaką daje wózek RÅSKOG , który zaraz

SMYKWKUCHNI
Sos chrzanowy z jogurtem 48

łyżeczka soku z cytryny lub soku jabłkowego 1 łyżeczka jogurtu naturalnego woda (u mnie około 10 łyżek) pół płaskiej łyżeczki cukru (opcjonalnie) sól (przepis na 1 mały słoik) Chrzan myjemy, obieramy i ścieramy na tarce na najmniejszych oczkach. Ja do ścierania chrzanu używam sokowirówki. Jeżeli takową posiadacie, polecam Wam ten patent. Przeciśnijcie przez nią po prostu obrany i pokrojony(...)tyle wody, aż uzyskamy odpowiednią konsystencję. Nie dodawajcie jej od razu za dużo, ja wlewałam do chrzanu po 1 łyżce. Na koniec dodajemy jogurt, mieszamy. Chrzan przekładamy do wyparzonego słoika i zamykamy wyparzoną pokrywką. Artykuł Sos chrzanowy z jogurtem pochodzi z serwisu Kardamonowy

Kardamonovy
Ciasto Hukzulka 214

Poziom trudności: łatwe Składniki CIASTO 600 g mąki 200 g masła 2 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 6 żółtek 2 czubate łyżki kwaśnej śmietany DODATKOWO 1 słoik dżemu porzeczkowego 6 białek 3/4 szklanki cukru 1 kisiel malinowy 4 garście orzechów MASA 1 puszka masy krówkowej 200 g masla (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Do miski przekładamy(...)drobno posiekać. Możecie wybrać orzechy włoskie bądź inne np. orzeszki ziemne czy też laskowe. Obie blaszki wyłożone ciastem wyjmujemy z lodówki i smarujemy dżemem porzeczkowym. Po połowie słoika na każdą blaszkę. Następnie posypujemy posiekanymi orzechami, również po połowie na blaszkę. Ubite z kisielem białka również dzielimy na dwie części i wykładamy na każde ciasto. Kolejno wyjmujemy ciasto

Przepiski.pl
Jajka z sosem tatarskim 50

połowy cytryny 1 płaska łyżeczka cukru (ja dodałam cukier puder) pół małego pęczka cienkiego szczypiorku sól pieprz Ogórki, cebulę i grzyby kroimy w malutką kostkę. Do słoika wlewamy jogurt, majonez, musztardę i sok z cytryny, dodajemy cukier, sól i pieprz, słoik zamykamy i energicznie nim mieszamy. Cebulę sparzamy wrzątkiem. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Na koniec można znowu doprawić

Kardamonovy
Pieczona biała kiełbasa w sosie chrzanowym 150

kiełbasa w sosie chrzanowym – Składniki 500 g surowych białych kiełbasek – 5 sztuk 2 czubate łyżki śmietany 18% 150 ml śmietany kremówki 36%' 3 czubate łyżeczki chrzanu ze słoika 2 średnie cebule 1 łyżka masła 1 łyżka oleju rzepakowego czubata łyżka suszonego majeranku sól i pieprz do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Pieczona biała kiełbasa w sosie(...)podsmażaj na małej mocy palnika, aż cebula zmięknie i zrobi się szklista. Nie pozwól, by cebula się przypaliła. W misce wymieszaj kwaśną śmietanę z kremówką oraz chrzanem ze słoika. Jeśli lubisz ostrzejsze smaki dodaj więcej chrzanu. Wymieszaj całość w jednolity sos, następnie dodaj sól, pieprz oraz majeranek, ponownie wymieszaj. Tak przygotowany sos dolej do cebuli, wymieszaj i duś na małym

To Musisz Wiedzieć
Liofilizowane owoce – moc wartości odżywczych czy chwyt marketingowy? 60

warzyw jest mocno ograniczony. Odpowiedzią na ten problem może być spożywanie ich w postaci liofilizowanej.  Przechowywanie owoców występujących sezonowo może przybierać różne postaci. Często zamykane są w słoiki w postaci kompotów czy dżemów. Niektórzy wolą spożywać je w formie mrożonek. Przechowywane są głównie po to, by zimą dostarczyć zarówno walorów smakowych, jak i dobroczynnych właściwości. Alternatywą dla tradycyjnego przechowywania(...)całego procesu suszenia.  Wśród zalet należy przede wszystkim wymienić dużą zawartość wartości odżywczych. Liofilizowana malina czy truskawka zawiera w sobie o wiele więcej składników niż owoc przechowywany w słoiku, czy też zamrożony. W trakcie tradycyjnego suszenie następuje duży ubytek witamin, w szczególności witaminy C. Owoce i warzywa poddane liofilizacji wykazują duży zasób związków bioaktywnych.  Warto zaznaczyć, że proces

Słodkie okruszki
Pasta z ciecierzycy wg Aleex 62

godzinami siedzieć na kanapie i gadać, sięgając od czasu do czasu po łyk ulubionego wina i przekąskę - krakersa lub świeży chlebek z aromatyczną pasta. Spróbujcie.   Składniki:   • 1 słoik lub puszka ciecierzycy w zalewie  • 1 słoik suszonych pomidorów  • przecier pomidorowy  • przyprawa uniwersalna, papryka słodka, papryka ostra  Sposób przygotowania:  1. Ciecierzycę odcedzić, przepłukać pod bieżącą

W mojej kuchni
Tort mango z lustrzaną polewą mirror glaze 59

powodować powstawania dużej ilości pęcherzyków powietrza. Zblendowaną masę przelej przez sito, aby pozbyć się nierozmieszanych resztek i ewentualnych bąbelków powietrza W tym momencie wyjmij z zamrażalnika tort, postaw na słoiku lub puszce stroną brownie do dołu Następnie ściągnij rant: żeby to zrobić użyj suszarki do włosów i ogrzej rant z każdej strony Następnie pociągnij rant zdecydowanym ruchem w dół, jeśli(...)temperaturę, powinna być w temperaturze ciała, czyli po dotknięciu nie możesz odczuwać ani ciepła ani zimna Przygotuj stanowisko do wylewania mirror glaze potrzebujesz puszkę np. z ananasem lub szeroki słoik z płaską dużą nakrętką, ustaw go w naczyniu do którego będzie ściekał nadmiar polewy, może to być blaszka od piekarnika lub dosyć głęboki talerz, ważne żeby jego średnica była większa

Słodki Blog
Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą 58

sporą ilość pieprzu. Ostudź farsz a następnie zmiel bądź posiekaj na drobne kawałeczki. Farsz z kapusty można przygotować dzień wcześniej, bądź przygotować większą porcje i zamrozić albo zagotować w słoiku. Ja zawsze mam w spiżarce kilka słoików kapusty z grzybami właśnie do pasztecików ale też m. in. do krokietów. Ciasto francuskie rozwiń. Farsz z kapusty i grzybów rozłóż wzdłuż dłuższego

To Musisz Wiedzieć