słoik - 12348 przepisów (strona:161/824)

Sałatka à la hot dog z parówkami i prażoną cebulą 95

Sałatka hot – dogowa z parówką, grzankami, ogórkiem konserwowym i prażoną cebulką. Hot dog przemieniony w formę sałatki. Nowoczesna sałatka. Składniki: 1/2 główki sałaty lodowej 3 ogórki konserwowe 1 słoik sałatki obiadowej w zalewie octowej 6 parówek drobiowych dobrej jakości 4 czubate łyżki prażonej cebulki kawałek chrupiącej bagietki SOS SAŁATKOWY 2 łyżki pikantnej musztardy 2 łyżki majonezu Kielecki 1 łyżka(...)adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: Sałatę lodową umyj zimną wodą i otrzep z nadmiaru wody. Połowę sałaty poszatkuj nożem na mniejsze części. Ogórki konserwowe pokrój na plasterki. Sałatkę ze słoika odciśnij i odcedź z zalewy, jeśli nitki kapusty są długie, poszatkuj ją drobniej. Użyłam takiej sałatki obiadowej w zalewie octowej z ogórkiem, zielonymi pomidorami, papryką i marchewką. Parówki włóż

ProstePesto.pl
Jak zrobić suszone jabłka 82

dehydrator . Czas suszenia możesz skrócić do około 12-15 godzin, jeśli ustawisz temperaturę w przedziale 55-60 stopni. Przechowywanie suszonych jabłek  Wysuszone jabłka przełóż do szczelnie zakręcanych szklanych słoików i przechowuje w zacienionym miejscu. Co pewien czas sprawdź czy w słoiku nie powstaje wilgoć. Jeśli zauważysz ślady wilgoci przełóż jabłka do suszarki i dosusz przez około 2 godziny. Możesz

Cztery Fajery
Domowy syrop cebulowo – czosnkowy 352

naturalny: ok szklanki (250 ml) DOMOWY SYROP CEBULOWO – CZOSNKOWY Wykonanie: 1. Cebule obierz i pokrój w piórka. Obrany czosnek w cienkie plasterki. 2. Czosnek z cebulą włóż do słoika i zalej miodem. Zakręć słoik i odstaw w ciemne miejsce w temperaturze pokojowej najlepiej na dwie – trzy doby. W tym czasie cebula i czosnek puszczą sok. Syrop stanie się

Kuchnia Na Wypasie
5 przepisów na ciasta z dynią 74

jest także bazą do wszelkich zup dyniowych lub dyniowo-warzywnych. Warto je zrobić! Zachęcam do przygotowania większej jego ilości z mojego przepisu na puree z dyni, zapasteryzowania puree w słoikach i sięgania do nich przez całą zimę! Kolejnym sposobem na przygotowanie dyni jest krojenie i gotowanie lub pieczenie jej na świeżo. Taka pieczona dynia idealnie pasuje do sałatek i dań(...)dynia gotowana nada się do zup czy dań typu curry. Na blogu znajdziecie mnóstwo pomysłów na dania z dynią . I ostatnim sposobem na dynię jest jej przygotowywanie do słoików w dwóch postaciach: dyni w occie, którą wprost uwielbiam za jej słodko kwaśny smak, oraz nowości, którą odkryłam w tym roku, czyli dżemu z dyni. Przepis na dżem dyniowy pojawi się

nietylkopasta.pl
SERNIK SNICKERS 157

Inspiracją był przepis na insta, jednak przygotowałam go na własny sposób, na bazie naszego ulubionego sernika,  z domowym kajmakiem.   Nie wykorzystany kajmak można przechowywać w słoiku w lodówce. Do sernika użyłam tylko kilka łyżek. Piekłam w ciemnej tortownicy, o śr.26cm Składniki: kruchy spód: - 200g mąki orkiszowej typ450 - 100g masła (pokrojonego na mniejsze kawałki) - 70g ksylitolu (lub cukru(...)minut, co jakiś czas mieszając. Masa musi być zdecydowanie gęściejsza niż na początku.  Wystudzony sernik oblewamy częścią masy kajmakowej (resztę można wykorzystać do czegoś innego lub pożreć ze słoika... 😋 😂, jest przepyszna 😉) Wierzch obsypać solonymi orzeszkami ziemnymi. Smacznego

Smaczne Zdrowe
Śliwkowa konfitura z grzybami 87

wino. Dusimy na małym ogniu do uzyskania odpowiedniej konsystencji.   Jeśli nie chcemy zjeść konfitury od razu, możemy ją zapasteryzować. Gotową gorącą pastę przekładamy do wyparzonych słoików, pasteryzujemy przez 20 minut, a następnie studzimy słoiki odwrócone denkami do dołu, przykryte ściereczką

Kulinarne przygody Gatity
Co to za warzywo? 70

łyżeczki soli 3 gałązki młodego kopru Zagotuj wodę z cukrem, octem i solą. Dodaj do wrzątku imbir i chili pokrojone w plasterki. Koper lekko zwiń i ułóż na dnie słoika. Następnie zacznij układać mini ogórki. Wlej zalewę i przykryj słoik przykrywką. Ogóreczki są gotowe do jedzenia po 5 dniach. Mogą stać w lodówce do 2 tygodni

codojedzenia
Śliwki w zalewie octowej 98

wydobyć aromat przypraw. Dodajemy cukier, a kiedy się rozpuści, dolewamy ocet i na chwilę jeszcze zagotowujemy. Śliwki rozcinamy wzdłużnie na płaskie połówki i usuwamy pestki. Układamy owoce w słoikach, zalewamy gorącą marynatą (bez przypraw) i zakręcamy. Pozostawiamy do wystygnięcia. Na koniec upewniamy się, że pokrywki zimnych już słoików są lekko zapadnięte do środka (warunek bezpiecznego długiego przechowywania przetworu). Przez Brygida

Kulinarna Pokusa
Nalewka z propolisu 84

spirytusu 150 ml wody Nalewka z propolisu przepis   1. Propolis oczyść z ewentualnych zanieczyszczeń, rozdrobnij (możesz to zrobić w młynku do kawy) i umieść w szklanym zakręcanym słoiku. 2. Zalej propolis spirytusem i odstaw w ciemne, chłodne miejsce na dwa - trzy tygodnie.  3. Co najmniej raz dziennie potrząsaj słoikiem, ale im częściej będziesz to robić, tym lepiej

Cztery Fajery
Jarzębinówka – nalewka z jarzębiny 75

domowej nalewki. Owoce wsyp do dużego słoja i skrop sokiem wyciśniętym z całej cytryny. Zasyp 1 kg cukru i zalej 500 ml wody i 500 ml spirytusu. Tak przygotowany słoik z mieszanką zakręć i odstaw z zacienione miejsce na 3 tygodnie. Od czasu do czasu przemieszaj zawartość słoika. Po tym czasie alkohol zlej do butelki, przecedzając go przez rzadkie sito

ProstePesto.pl
Adjika 133

Świetnie robi dodanie jej do gulaszy czy delikatnych zup. Ja kocham ostre, więc używam jej do kanapek. Adjika nie wymaga pieczenia, gotowania, obierania. Adijka wymaga maszynki do mielenia i słoików do pasteryzowania. Jeśli boicie się zbyt wielkiej ostrości, zróbcie pastę w proporcji pół na pół słodkiej i ostrej papryki. A jeśli przeraża was myśl, że chociaż odrobinę będzie piekło(...)zróbcie z samych słodkich papryk i też będzie pysznie. Pasteryzowanie – przelewamy do wyparzonych słoików, zakręcamy i wsadzamy do nagrzanego do 110 stopni piekarnika, pasteryzujemy 1h. Wyciągamy i odwracamy do góry dnem, żeby ostygło. ADJIKA ŁAGODNA Z POMIDORAMI Składniki: 3 kg pomidorów 1,5 kg słodkiej, czerwonej papryki 500 g ostrej czerwonej papryki (weźcie swoją ulubioną, ja używam chilli

ladykitchen
Buraczki z cukinią do słoików 89

mnie nadal trwa sezon na przetwory i dzisiaj mam dla Was przepis na pyszną sałatkę do słoików. Robię ją już kolejny rok, bo tam nam wszystkim smakuje :) Składniki: - 2 kg buraków - 2 kg cukinii - 5 cebul - 2 łyżki soli zalewa - 2 szklanki oleju - 2 szklanki cukru - 1 i 1/2 szklanki octu Przygotowanie: Buraki gotujemy w osolonej wodzie, obieramy i kroimy(...)następnie kroimy w plasterki. Warzywa pokrojone przekładamy do miski, wsypujemy cukier i zalewamy octem i olejem. Całość mieszamy i odstawiamy na 1 godzinę. Warzywa z zalewą wkładamy do wyparzonych słoików a następnie pasteryzujemy 25 minut

Zainspirowana w kuchni
Domowe pesto jest najlepsze! 74

łodygi bazylii grubo pokrój. Umieść wszystkie składniki w malakserze i zmiksuj na gruboziarniste pesto. Jeśli pesto jest za gęste dodaj więcej oliwy lub wody. Dopraw pesto solą. Przełóż do słoika. Polej wierzch oliwą i zamknij słoik. Oliwa chroni pesto przed utlenieniem i zachowuje jego świeżī zielony kolor.   The post Domowe pesto jest najlepsze! appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl

codojedzenia
Domowy syrop na kaszel z kwiatów akacji - Robinia Akacjowa Syrop 91

godzinach: Syrop z kwiatami przecedzam do garnka, przez sitko które wyłożyłam gazą, kwiaty na gazie wyciskam i wyrzucam. Tak przygotowany syrop zagotowuję i rozlewam do wcześniej wyparzonych słoików. Brzeg słoiczka dokładnie wycieram, mocno zakręcam wieczko i ustawiam do góry dnem na ściereczce. Następnie nakrywam drugą ściereczką lub ręcznikiem i pozostawiam do wystudzenia. Jeżeli nie jesteśmy pewni czy słoiki złapały

Uwaga Babcia Gotuje