zrobić mnustwo potraw, zarówno słodkich jak i wytrawnych. Ja gotowe puree wykorzystuję do różnych ciast, ciasteczek, babeczek, placuszków i klusek. Przechowywać można je mrożąc lub wekując. Składniki: Dynia i słoiki lub pojemniki, w których chcemy przechowywać gotowe puree Dynię przekroić na pół i łyżką usunąć pestki. Podzielić na ósemki i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i przykryć folią(...)następnie zmiksować blenderem na gładką masę. Gotowe puree można przełożyć do pojemniczków i zamrozić lub jeśli chcemy wekować, to przełożyć do garnka, mocno podgrzać i dopiero wtedy nakładać do słoików. Do wekowania polecam dodać do gorącego puree trochę cukru, bo z doświadczenia wiem, że lepiej się wtedy przechowuje
kuchnia doskizrobienia kompotu Składniki owoce pigwy syrop 2 kg cukru 5 l wody Sposób przygotowania przepisu 1. Owoce obrać pokroić na ćwiartki poukładać w słoikach 2. Z wody i cukru zagotować syrop gorącym syropem zalać owoce zakręcić słoiki wstawić do piekarnika na blachę wypełnioną ciepłą wodą pasteryzować 130 stopni ok 2 godzin
W królestwie smaków Beatyliści, umytych, obranych i pokrojonych w mniejsze cząstki 4 ząbki czosnku 2 liście laurowe kilka ziaren czarnego pieprzu 3 szklanki wody 1 łyżka soli Przygotowanie: Buraczki wkładamy do dużych słoików. Dodajemy czosnek, liście laurowe, pieprz. Wodę mieszamy z solą by ta dokładnie się rozpuściła. Zalewamy buraczki tak aby zalewa dokładnie je przykryła. Tak przygotowane słoiki pozostawiamy najlepiej w piwnicy
Życie ze smakiemfileta z kurczaka, przyprawa gyros, 3 łyżki oleju, 180 g makaronu mini kokardki (waga przed ugotowaniem), 1/2 słoika papryki konserwowej, 3/4 puszki kukurydzy , 1 puszka groszku konserwowego, 2 łyżki majonezu, 1 łyżka płynnego miodu, sól, biały pieprz. Zdaje sobie sprawę, że przepisów na sałatki z makaronem i kurczakiem są dziesiątki. Jednak ta wyróżnia się dobrze skomponowanym, delikatnym smakiem(...)przez niezbyt długi czas, żeby mięso nie było twarde i wysuszone. Odstawić do całkowitego wystudzenia. Makaron ugotować do miękkości w lekko osolonej wodzie. Odcedzić i wystudzić. Paprykę wyjąć ze słoika, odsączyć i pokroić w kosteczkę. Kukurydzę i groszek odsączyć. Do miski przełożyć wszystkie wcześniej przygotowane składniki, doprawić miodem, solą i pieprzem. Dodać majonez i wszystko razem delikatnie wymieszać. linkwithin_text
Świat Domowej KuchniCześć Wszystkim! :) Dziś zapraszam na makaron w stylu azjatyckim z dodatkiem papryki, marchewki oraz pędów bambusa. Używając pędów ze słoika lub z puszki nie przestraszcie się ich sfermentowanego "zapachu". Jest on zupełnie normalny, aby się go pozbyć wystarczy pędy bambusa dokładnie opłukać pod bieżącą wodą. Do przygotowania porcji dla 2 osób będziemy potrzebować: - porcję makaronu ryżowego - 1 czerwoną paprykę(...)marchewkę - kilka pędów bambusa ze słoika - 1 ostrą papryczkę (ja użyłam żółtej) - 2 ząbki czosnku - 1 łyżkę miodu - 1 łyżkę sosu ostrygowego - sok z połowy cytryny - pół szklanki wody - czarny sezam - sól do smaku - 1 łyżkę oleju sezamowego - 1 łyżkę oliwy z oliwek 1. Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu. 2. Na rozgrzanym tłuszczu (oliwa + olej sezamowy) podsmażamy przez
Bez Cebulinich odrobinę cukru dlatego nie pomijajcie go robiąc kiszone rydze. Po ukiszeniu, można grzyby zapasteryzować, a przechowają się 2-3 lata. Do celów fotografii kulinarnej umieściłam grzyby w słoiku... ....jednak bardziej polecam kiszenie rydzów w glinianym garnku Składniki: 1 kg rydzów 2 cebule 3-4 ząbki czosnku 8 liści laurowych 20 ziaren ziela angielskiego sól kamienna cukier Przygotowanie: Oczyścić(...)czasie, przenieść kiszonkę w chłodne miejsce (piwnica, lodówka). W takich warunkach przechowywać do 3 miesięcy. Aby mieć pewność, że ukiszone grzyby przetrwają w dobrym stanie, można je przełożyć do słoików i zapasteryzować przez 10 minut. Smacznego
Codziennik KuchennyPrzepyszna, prosta, szybka sałatka <3 <3 Majonez od Folwark <3<3 Składniki słoik papryki konserwowej 4 jajka słoik selera konserwowego puszka kukurydzy 200 g szynki drobiowej ( u mnie delikatesowa z kurczaka ) puszka ananasa sól pieprz majonez szczypiorek Przygotowanie Jajka ugotowane na twardo pokroiłem w kostkę. Podobnie, szynkę, paprykę, ananasa. Odsączyłem seler i kukurydzę
R'n'G KitchenSkładniki: 5-6 szklanej musu jabłkowego (2 duże słoiki) lub 1,5 kg jabłek świeżych 2 galaretki wiśniowe (suche) lub inny smak (uwaga zabarwią nam jabłka) 1 kopiasta łyżeczka żelatyny (do jabłek) + 3 łyżeczki do śmietany cukier do smaku 2 opakowania herbatników (na 2 warstwy) 1/2 l. śmietany 30% 1/2 (albo trochę mniej) szklanki wrzącej wody 3-4 łyżki cukru(...)rozgotowanych jabłek dodać cukier, suche galaretki i łyżeczkę żelatyny, dokładnie wymieszać, przestudzić. Przestudzone jabłka wyłożyć na herbatniki, kolejno przykryć warstwą herbatników i schłodzić w lodówce. Jeżeli mamy jabłka w słoiku. Włożyć do rondelka, dusić 3-5 minut, tylko do dość dobrego podgrzania. Do jabłek dodać cukier, suche galaretki i łyżeczkę żelatyny, dokładnie wymieszać, przestudzić. Przestudzone jabłka wyłożyć na herbatniki, kolejno
Kocham Czekoladępigwy, goździki i laskę wanilii wyjmij łyżką cedzakową , przełóż po kilka do każdego słoiczka. Sok gotuj jeszcze przez około 10 minut, aż trochę zgęstnieje. Gorącym syropem zalej owoce w słoikach. Słoiki szczelnie zamknij i pasteryzuj przez 5 minut. Przechowuj w ciemnym i chłodnym miejscu nie dłużej niż
Przepisy i porady kulinarneszkl. płatków owsianych górskich szkl. mleka krowiego lub roślinnego 2-3 łyżki wiórków kokosowych łyżka syropu klonowego lub miodu 1/2 łyżeczki ekstraktu migdałowego płatki migdałowe lub posiekane migdały Do słoika wsypać płatki i wiórki. Dodać mleko, ekstrakt i ewentualnie dosłodzić syropem klonowym. Wymieszać i zakręcić słoik. Wstawić do lodówki na całą noc. Przed zjedzeniem posypać płatkami migdałowymi
wyzwania kuchennezrobienia i bez dodatku cukru.. za to z aromatycznym cynamonem i goździkami. Warto uprażyć sobie taki mały zapas do szarlotki, jabłeczników, naleśników, dań ryżowych śniadaniowych... Ilość słoików: 6 słoików pojemności
AniaGotuje.plWłaśnie otworzyłam do obiadu słoik tegorocznych ogórków, znikły w błyskawicznym tempie, a w słoiku pozostała tylko woda. Trzymając go, przypomniałam sobie że gdzieś widziałam przepis na chleb na kwasie ogórkowym. Wyciągnęłam gazetkę z przepisami na ten oto chlebuś i zabrałam się do pracy. Samo zrobienie ciasta jest bardzo proste i niezbyt czasochłonne a efekt naprawdę znakomity. Chlebuś pięknie
Pani na deserszklanki mąki pszennej 3 łyżki kakao 3/4 szklanki cukru pudru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 całe jajka kostka margaryny 250 g 1 - 2 łyżki śmietany JABŁKA: litrowy słoik smażonych jabłek z cynamonem lub ok. 1,5 kg świeżych cynamon cukier BUDYŃ : 1 l mleka 2 budynie waniliowe (użyłam jednego oraz po 2 łyżki mąki pszennej(...)śmietany. Zarabiamy ciasto, jeśli trzeba dokładamy jeszcze drugą łyżkę śmietany. Ciasto dzielimy na pół. Jedną część chowamy do lodówki, drugą do zamrażarki. JABŁKA : Jeśli nie posiadamy jabłek w słoiku, owoce obieramy i ścieramy na tarce. Zalewamy niewielką ilością wody i dusimy pod przykryciem, aż jabłka się rozpadną. Pod koniec gotowania dajemy cukier i cynamon wg uznania. Odstawiamy do przestudzenia
Pani na desernajlepsza sałatka, a ile gospodyń tyle przepisów. Ja ją robię własnie tak :) Polecam :) SKŁADNIKI : ok. 2 kg marchewki 1 niewielki seler 6-8 ziemniaków 8 jajek 0,5 słoika ogórków kiszonych 1 jabłko groszek w puszce kukurydza w puszce mała czerwona cebula biała część pora (ja dałam pół) majonez jogurt naturalny łyżeczka musztardy sól, pieprz WYKONANIE : Marchew, ziemniaki i selera(...)żeby warzywa odciekły. Jabłko my jemy, obieramy i kroimy. Pora i cebulę drobno kroimy i przelewamy wrzątkiem. Wszystkie warzywa ze sobą łączymy i mieszamy. W małym naczyniu dajemy pół słoika majonezu oraz pół kubeczka jogurtu i łyżeczkę musztardy. Dajemy do warzyw i dobrze mieszamy. Przyprawiamy solą i pieprzem. Chowamy do lodówki. Sałatka jest najlepsza na następny dzień kiedy
Pani na deserminut licząc od momentu wrzenia. Garnek odstawić do następnego dnia po czym odcedzić owoce od soku. Połączyć oba soki,w razie potrzeby dosłodzić. Gotowy sok przelać do wypasteryzowanych słoików lub butelek,szczelnie zakręcić. Słoiki (butelki) pasteryzować 20 minut po czym wystudzić. Tak przygotowany sok można przechowywać wiele miesięcy. Owoców aronii nie wyrzucamy, możemy przygotować z nich dżem
Kolorowa kuchnia Elki