słoik - 12348 przepisów (strona:164/824)

Tort kanapkowy z tuńczykiem i sardynkami 160

kromek) warstwa tuńczykowa: 2 jajka ugotowane na twardo i obrane puszka tuńczyka w oliwie (dobrej jakości) pół cebuli – pokrojona drobno i oprószona szczyptą soli 6 czarnych oliwek ze słoika łyżka kaparów ze słoika sok z połowy cytryny świeżo zmielony pieprz pół pęczka koperku warstwa sardynkowa: puszka sardynek razem z olejem (lub inne rybki z puszki) 2 jajka ugotowane

Ugotowane pozamiatane
Wieprzowina w sosie z pieczarkami 142

zeszklenia się cebuli. -- Następnie dodajemy pokrojone pieczarki, podlewamy trochę wodą i dalej dusimy 5-10 min. W tym czasie przygotowujemy śmietanę, dodając musztardę i łyżeczkę przyprawy. Potem do słoika nalewamy 200 ml wody, wsypujemy łyżkę mąki i wymieszaną śmietanę, zakręcamy słoik i porządnie mieszamy, po wymieszaniu dodajemy wszystko na patelnię. Dalej przesmażamy, żeby mąka się przegotowała

chleba naszego
Cukinia kiszona 180

SKŁADNIKI Na jeden słoik 800 mil potrzebujemy: -cukinia najlepsza młoda nie za duża chodź duża też się nadaje -2-3 ząbki czosnku -22 g soli nie jodowanej mniej więcej jedna łyżka -1/2 łyżeczki gorczycy -2 liście laurowe -liść porzeczki,wiśni można liść dębu -kawałek korzenia chrzanu lub liść chrzanu -kwiat kopru z kawałkiem łodygi -woda Można też dodać susz(...)taką mieszankę które można kupić w sklepach. WYKONANIE  1.Słoiki i pokrywki dobrze umyć (wyparzyć). 2.Cukinie umyć obrać i pozbawić gniazd nasiennych ułożyć w słoju. 3.Dodać nasze składniki. 4.Zalewamy zimną wodą zakręcamy. 5.Trząchamy słojem,aż sól się rozpuści. 6.Przechowujemy najlepiej w chłodnym ciemnym miejscu. SMACZNEGO

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
SURÓWKA Z KAPUSTY OBIADOWA - z mineralną wodą gazowaną 150

krok po kroku. Niezwykle łatwa w przygotowaniu, przepyszna surówka z kapusty, którą z powodzeniem możecie przechowywać w lodówce przez kilka tygodni. Z tej ilości składników wyjdzie ok. 4 litrowe słoiki sałatki. Przepis sprawdzony, sałatka robiona już kilkukrotnie, pięknie Wam polecam, korzystajcie z przepisu. Pozdrawiam :) K.K. SKŁADNIKI: 1 duża biała kapusta, poszatkowana 1 marchew starta na tarce 1 papryka, pokrojona(...)PRZYGOTOWANIE : Krok 1. Wszystkie składniki umieszczamy w większym naczyniu i odstawiamy na 24 godziny - w tym czasie kilkakrotnie mieszamy warzywa. Krok 2. Następnie surówkę umieszczamy w czystych i wyparzonych słoikach, szczelnie zakręcamy i gotowe. Sałatka jest już właściwie gotowa do spożycia. Przechowujemy ją w lodówce, zawsze pod ręką :) Smacznego :) Zobacz także inne przepisy na surówki obiadowe

Moja Książka Kucharska
Syrop dyniowy - do kawy, naleśników lub lodów 143

naleśników. Wbrew pozorom nie jest trudny do przygotowania 😀 Wystarczy wszystkie składniki przełożyć do rondelka i gotować na małym ogniu, aż do lekkiego zagęszczenia.  Składniki na 1 mały słoik: 1 szklanka wody 0,5 szklanki zwykłego cukru (100 g) 150 g upieczonej dynii hokkaido (waga bez skórki!) 1 łyżeczka cynamonu 1/4 łyżeczki startego imbiru 2-3 łyżeczki cukru wanilinowego(...)syropu dodać puree z dyni. Całość dokładnie zmiksować. Masę ponownie zagotować, jeśli będzie zbyt gęsta to dolać 1/4 szklanki wody i ponownie zagotować. Przygotowany syrop przelać do małego słoika i przechowywać w lodówce.  Woda z przyprawami oraz z cukrem przed i w trakcie gotowania Od lewej strony: syrop przed i po zmiksowaniu Pomysł na przepis STĄD

Ugotować
Nalewka z mirabelek 162

domowe nalewki. Są najlepsze na świecie. Nalewka z mirabelek 1 kg mirabelek 0,5 kg cukru 0,5 l wódki 0,25 l spirytusu Mirabelki umyć, osuszyć, przesypać do słoika i zalać wódką i spirytusem. Odstawić na miesiąc w ciemne miejsce ( chowam do szafki). Po upływie miesiąca zlać alkohol do słoika, a mirabelki zasypać cukrem i odstawić

Pieguskowa Kuchnia
Domowe syropy - 5 sposobów na kaszel i przeziębienie 169

dzieciom, które skończyły 2 rok życia i dorosłym. Podajemy 3 łyżki dziennie do godziny 16:00. Potrzebna nam będzie duża biała cebula, którą kroimy w plastry. Wkładamy do słoika przesypując cukrem. Odstawiamy zakręcony słoik w ciepłe miejsce w domu, tak aby cebula puściła soki. Na następny dzień zawsze robię świeży sok. Sok z czarnego bzu   S ok z owoców

Kurnikowo
Syrop wspomagający odporność oraz leczący infekcje 165

pasieki) Przygotowanie: Cebulę kroimy w kostkę lub piórka. Czosnek kroimy w plasterki. Cytrynę obieramy ze skórki i kroimy w plasterki. Imbir obieramy i trzemy na tarce. Układamy w litrowym słoiku: 1/2 cebuli 1/2 czosnku 1/2 imbiru 2 łyżeczki miodu cytryny 1/2 cebuli 1/2 czosnku 1/2 imbiru 2 łyżeczki miodu Słoik zakręcamy i potrząsamy. Odstawiamy na noc.  Następnego dnia otrzymany

Szkrab Je Sam
Sałatka z selerem 154

Sałatka z konserwowym selerem to szybki i smaczny pomysł na imprezę. Składniki: słoik selera w zalewie 5 plastrów ananasa, może być świeży, może być w puszki 3 łyżki kukurydzy konserwowej 2 jaja ugotowane na twardo pół szklanki soku z ananasa 3 łyżki majonezu sól, pieprz 150 g żółtego sera pokrojonego w kostkę 150 g wędliny pokrojonej w kostkę Przygotowanie: selera(...)wyjmujemy ze słoika, odsączamy ananasa kroimy z małe cząstki jajko kroimy w kostkę wszystkie składniki mieszamy ze sobą gotowe Smacznego

Oka w rosole czyli KaFka gotuje
Puree z dyni 138

zrobić mnustwo potraw, zarówno słodkich jak i wytrawnych. Ja gotowe puree wykorzystuję do różnych ciast, ciasteczek, babeczek, placuszków i klusek. Przechowywać można je mrożąc lub wekując. Składniki: Dynia i słoiki lub pojemniki, w których chcemy przechowywać gotowe puree Dynię przekroić na pół i łyżką usunąć pestki. Podzielić na ósemki i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i przykryć folią(...)następnie zmiksować blenderem na gładką masę. Gotowe puree można przełożyć do pojemniczków i zamrozić lub jeśli chcemy wekować, to przełożyć do garnka, mocno podgrzać i dopiero wtedy nakładać do słoików. Do wekowania polecam dodać do gorącego puree trochę cukru, bo z doświadczenia wiem, że lepiej się wtedy przechowuje

kuchnia doski
Pigwa w syropie 177

zrobienia kompotu Składniki owoce pigwy  syrop  2 kg cukru  5 l wody Sposób przygotowania przepisu 1.  Owoce obrać pokroić na ćwiartki poukładać w słoikach 2.  Z wody i cukru zagotować syrop gorącym syropem zalać owoce zakręcić słoiki wstawić do piekarnika na blachę wypełnioną ciepłą wodą pasteryzować 130 stopni ok 2 godzin

W królestwie smaków Beaty
Kiszone buraki 137

liści, umytych, obranych i pokrojonych w mniejsze cząstki 4 ząbki czosnku 2 liście laurowe kilka ziaren czarnego pieprzu 3 szklanki wody 1 łyżka soli Przygotowanie: Buraczki wkładamy do dużych słoików. Dodajemy czosnek, liście laurowe, pieprz. Wodę mieszamy z solą by ta dokładnie się rozpuściła. Zalewamy buraczki tak aby zalewa dokładnie je przykryła. Tak przygotowane słoiki pozostawiamy najlepiej w piwnicy

Życie ze smakiem
Sałatka makaranowa z kurczakiem i papryką 233

fileta z kurczaka, przyprawa gyros, 3 łyżki oleju, 180 g makaronu mini kokardki (waga przed ugotowaniem), 1/2 słoika papryki konserwowej, 3/4 puszki kukurydzy , 1 puszka groszku konserwowego, 2 łyżki majonezu, 1 łyżka płynnego miodu, sól, biały pieprz. Zdaje sobie sprawę, że przepisów na sałatki z makaronem i kurczakiem są dziesiątki. Jednak ta wyróżnia się dobrze skomponowanym, delikatnym smakiem(...)przez niezbyt długi czas, żeby mięso nie było twarde i wysuszone. Odstawić do całkowitego wystudzenia. Makaron ugotować do miękkości w lekko osolonej wodzie. Odcedzić i wystudzić. Paprykę wyjąć ze słoika, odsączyć i pokroić w kosteczkę. Kukurydzę i groszek odsączyć. Do miski przełożyć wszystkie wcześniej przygotowane składniki, doprawić miodem, solą i pieprzem. Dodać majonez i wszystko razem delikatnie wymieszać. linkwithin_text

Świat Domowej Kuchni
Azjatycki makaron z pędami bambusa 70

Cześć Wszystkim! :) Dziś zapraszam na makaron w stylu azjatyckim z dodatkiem papryki, marchewki oraz pędów bambusa. Używając pędów ze słoika lub z puszki nie przestraszcie się ich sfermentowanego "zapachu". Jest on zupełnie normalny, aby się go pozbyć wystarczy pędy bambusa dokładnie opłukać pod bieżącą wodą. Do przygotowania porcji dla 2 osób będziemy potrzebować: - porcję makaronu ryżowego - 1 czerwoną paprykę(...)marchewkę - kilka pędów bambusa ze słoika - 1 ostrą papryczkę (ja użyłam żółtej) - 2 ząbki czosnku - 1 łyżkę miodu - 1 łyżkę sosu ostrygowego - sok z połowy cytryny - pół szklanki wody - czarny sezam - sól do smaku - 1 łyżkę oleju sezamowego - 1 łyżkę oliwy z oliwek 1. Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu. 2. Na rozgrzanym tłuszczu (oliwa + olej sezamowy) podsmażamy przez

Bez Cebuli
Kiszone rydze. 168

nich odrobinę cukru dlatego nie pomijajcie go robiąc kiszone rydze. Po ukiszeniu, można grzyby zapasteryzować, a przechowają się 2-3 lata. Do celów fotografii kulinarnej umieściłam grzyby w słoiku... ....jednak bardziej polecam kiszenie rydzów w glinianym garnku Składniki: 1 kg rydzów 2 cebule 3-4 ząbki czosnku 8 liści laurowych 20 ziaren ziela angielskiego sól kamienna  cukier Przygotowanie: Oczyścić(...)czasie, przenieść kiszonkę w chłodne miejsce (piwnica, lodówka). W takich warunkach przechowywać do 3 miesięcy. Aby mieć pewność, że ukiszone grzyby przetrwają w dobrym stanie, można je przełożyć do słoików i zapasteryzować przez 10 minut. Smacznego

Codziennik Kuchenny