dużych przerośniętych ogórków ZALEWA 3 l wody 2 duże cebule 2 szkl cukru 1,5 szkl octu 1 op przyprawy curry 3 płaskie łyżki soli DO SŁOIKA liście selera gorczyca Ogórki obrać ze skórki, przekroić na pół i wydrążyć łyżeczką gniazda nasienne. Jeżeli ogórki są bardzo duże warto pokroić je na ćwiartki. Do słoików powkładać po 2 liście selera, wsypać
Pieguskowa Kuchniaszkl wody ZALEWA 2 szkl wody 0,5 szkl oleju słoiczek koncentratu 4 łyżki keczupu 3 łyżki octu 2 łyżki cukru sól do smaku WARZYWA 6 dużych cebul 1 słoik korniszonów 1 słoik papryki marynowanej Z mąki, jajka i wody przygotować ciasto. Rybę oprószyć ulubionymi przyprawami ( sól, pieprz cytrynowy ), obtoczyć w cieście i usmażyć na złoty kolor. Cebulę pokroić
Pieguskowa Kuchniaosolonej wodzie. Przygotować sos: na maśle podsmażyć obgotowane grzyby leśne, dodać cebulkę i chwilkę razem poddusić. Do grzybów dolać 3/4 szkl wody, doprawić dość intensywnie do smaku. W słoiku rozmieszać mąkę z wodą, aby nie było grudek ( zakręcam słoik i potrząsam nim dość energicznie ) dodać śmietanę i wymieszać. Tak przygotowaną mieszankę dodać do grzybów i pogotować aż sos zgęstnieje
Pieguskowa Kuchniaprzyprawy, dolewamy ocet i olej, wsypujemy cukier - wszystko dokładnie mieszamy, odstawiamy na minimum 2 godziny (w tym czasie kilkakrotnie mieszamy warzywa). Krok 3. Zamarynowane warzywa ciasno układamy w słoikach, w razie potrzeby dolewamy roztworu z macerowania, słoiki szczelnie zakręcamy i pasteryzujemy. W chłodnym i ciemnym miejscu sałatka przechowa się bez problemu. Smacznego :) Polecam przepis na cukinię po koreańsku
Moja Książka KucharskaZnane pod różnymi nazwami, a zawsze smaczne. Używam na domową pizzę, używam do kanapek. Moi synowie pokochali ten cukiniowy rarytas i nie wyobrażam sobie bym nie zrobiła go do słoików na zimę. Jeśli jeszcze nie znacie, to koniecznie musicie wypróbować. Z jednej porcji wychodzi 16 słoiczków. Składniki: 1,5 kg cukinii 0,5 kg cebuli 1 łyzka soli(...)cukinią, odstawić na 8 godzin.Po tym czasie razem z sokiem zlewamy do garnka, gotujemy 20 minut. dodajemy wszystkie składniki do garnka, gotujemy kolejne 20 minut. Mieszamy, gorący nakładamy do słoików, od razu zakręcamy
Z Majeczką w kuchniogórków listki laurowe ziele angielskie Zalewa: 5 szklanek wody 1 szklanka octu 10% 1 szklanka cukru 3 płaskie łyżki soli 5 łyżek musztardy Zalewę zagotować i wystudzić. Do każdego słoika włożyć po listku laurowym i 2 ziarenka ziela angielskiego. Ogórki dokładnie umyć, odciąć dupki i pokroić w słupki. Pokrojone ogórki ciasno i pionowo układać w przygotowanych słoikach. Zalać ostudzoną zalewą
talerz przyjemnościPaprykę i cebulę szatkujemy na wiórki, papryczkę kroimy bardzo drobno. Warzywa łączymy ze sobą dodając gorczycę, ocet, cukier. Wszystkie składniki z sałatką dokładnie mieszamy i wsadzamy do słoików zalewając pozostałą zalewą jaka została. Słoiki pasteryzujemy przez 15- 20 minut i studzimy Smaczna i szybka do zrobienia
W Moim Magicznym DomuPyszny przepis mojej mamy-robimy go od lat jest niezwykły pełny warzyw i smaku.Idealny pomysł dla zapracowanych bo wystarczy podsmażyć w zimie np mięsko mielone i dodać sos ze słoika i gotowy bardzo smaczny obiad w 5 min. Warto się zaopatrzyć w taki sosik szczególnie teraz kiedy warzywa są tanie lub we własnym ogrodzie-i do tego najpyszniejsze-polecam gorąco(...)cukier,olej,gotować na małym ogniu ok 30 min.(tym razem już przykrywamy bo będzie trochę chlapać). Dodajemy czosnek,sól i ocet i gotujemy jeszcze 15 min. Przelewamy do słoików i pasteryzujemy
Swojskie jedzonkoBuraczki tradycyjne z cebulką najlepsze do obiadku,odkręcamy słoik i gotowe-warto je zrobić właśnie teraz kiedy buraczki są jeszcze młode i nie za wielki bo będą za to pyszne i słodkie ,szybko się ugotują i skórka prawie sama z nich zejdzie polecam Składniki: 3 kg buraczków 1 kg cebuli pół szkl. octu pół szkl. oleju pół szkl. cukru sól(...)dużym garnku rozgrzewamy olej wrzucamy na niego cebulkę i lekko podsmażamy.Dodajemy buraczki,ocet i cukier i gotujemy jeszcze ok 10 min.(co jakiś czas mieszając). Gorące wkładamy do słoików ,mocno zakręcamy i odstawiamy do góry dnem do całkowitego wystygnięcia przykryte ściereczką. Smacznego
Swojskie jedzonkoziołami OLE - 1 słoiczek 305ml pęczek świeżej natki pietruszki 2 łyżeczki mielonej wędzonej papryki sól i świeżo mielony pieprz do smaku Pasta pietruszkowo-pomidorowa z chilli: 1 słoik suszonych pomidorów OLE z pieprzem marynowanym w oleju z ziołami 1 mała świeża papryczka chilli duży pęczek świeżej natki pietruszki 2 łyżeczki mielonej wędzonej papryki sól i świeżo mielony pieprz(...)sito. Aby poszło Ci to sprytnie, sito połóż na garnek/miskę, nakładaj porcjami owocowy krem i sosjerką lub inną dużą łychą skrupulatnie przecieraj. Gotowe, pakuj do słoika, wekuj albo schłódź. Polej sosem mięso. Dodatki - morele przekrój na pół, wyjmij pestki. Gruszkę pokrój w grube plastry i wyjmij nasionka. Przypiecz je solidnie na grillu
Spektrum Smakuodstawiamy na 2 godziny. Krok 2. W ciągu tych 2 godzin ogórki oraz cebula puszczą wodę i powstanie sporo płynu. Tak przygotowaną sałatkę wkładamy do czystych i wyparzonych słoików zakręcamy pasteryzujemy około 15 minut. Gorące słoiki z sałatką odwracamy do góry dnem i zostawiamy do ostygnięcia. Sałatkę przechowujemy w chłodnym i ciemnym miejscu. Smacznego
Moja Książka Kucharskadodać cukier, zagotować. Zdjąć białe szumy. Do czystego soku wlać rozmieszany proszek żelfiks. Żelfiks rozmieszać w soku i odrobinie zimnej wody. Gotować cały czas szybko mieszając 3 minuty. Słoiki umyć i wyparzyć w gotującej się wodzie. Natychmiast wlać sok i zakręcić. Słoiki przykryć grubym ręcznikiem i tak zostawić aż całkowicie ostygną
Kuchnia PokoleńPyszny sposób ,żeby zimą cieszyć się dalej smakiem cukinii i pomidorów-potem tylko otwieramy słoik podsmażymy mięsko i sos do makaronu gotowy,można również dodać do gulaszu czy ryżu-polecam ten słodko-kwaśny dodatek do dań Składniki: 1,5 kg cukinii(waga już bez nasion ) 500 g czerwonej cebuli 1 łyżka soli(u mnie czubata) 1/2 łyżki słodkiej papryki(...)obrane ze skórki pomidory pokrojone w większe kawałki,mieszamy i dodajemy zmieszany ocet z cukrem ,przecierem i przyprawami,mieszamy i dusimy jeszcze 20 min ,potem gorące dajemy szybciutko do słoików i odwracamy do góry dnem do całkowitego wystygnięcia. Smacznego
Swojskie jedzonkodniach. Są one blado żółte, a w środku prawie jak świeże ogórki. Takie ogórasy znikają u mnie w mgnieniu oka! Podjadamy je do grilla, ale i prosto ze słoika. Każda polska gospodyni ma swój sposób na przetwory z ogórków. Nie jestem fanką sałatek z ogórków ale ogórki małosolne i kiszone uwielbiam, więc skupiam się na tych dwóch zaprawach. Wybieram ogórki(...)nasionami korzeń i liście chrzanu czosnek Zalewa 1 łyżka soli na 1 litr przegotowanej wody Warzywa i przyprawy powinnyy być świeże i umyte. Do kiszenia można użyć dowolnej wielkości słoiki lub kamionki. Naczynia powinny być czyste, bez uszczerbków, przykrywki bez odprysków i śladów rdzy. Do kiszenia można dodać młode liście dębu. The post Ogórki – Jak przyrządzić ogórki appeared
codojedzeniaogniu gotujemy około 30 minut, sos ma być lekko gęstawy. Słoiczki wyparzamy i wycieramy do sucha, następnie napełniamy je sosem i dobrze zakręcamy. Dno dużego garnka wykładamy ściereczką, wkładamy słoiki i zalewamy wodą do 3/4 wysokości.Gotujemy pod przykryciem od zagotowania wody około 25 minut. Wyjmujemy słoiki i przechowujemy w chłodnym miejscu. Powiem szczerze że taki sos może również służyć
Sama słodycz i szczypta chili