spiżarni,otworzyć słoiczek z owocami,ugotować z dodatkiem mączki ziemniaczanej,dodać ulubione dodatki i deser gotowy. Będzie nie tylko smacznie ale i zdrowo. na trzy porcje: 1 słoik (500 ml)czarnej porzeczki w syropie 1 szkl wody 2 łyżki mączki ziemniaczanej Zawartość słoika przelać do garnka (łyżkę owoców odłożyć do dekoracji),dodać 1/2 szklanki wody i zagotować. Mączkę rozpuścić
Kolorowa kuchnia Elkizupkę bym nie mogła spać po nocach ;) Poszłam do piwnicy sprawdzić, czy mam potarte ogóraski i.. ohh radość była wielka ! Od razu zabrałam się do działania !! Składniki: słoik ogórków potartych 1 śmietana 1 marchewka ziemniaki przyprawy Przygotowanie: Do garnka nalewamy wodę, dodajemy ziele angielskie i liść laurowy. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, marchewkę tarkujemy na dużych oczkach(...)Wrzucamy do garnka. Gotujemy aż ziemniaki będą miękkie. Następnie dodajemy słoik ogórków, mieszamy. Dodajemy śmietanę (do śmietany dodajemy odrobinę zupki, po to aby się nie zważyła, mieszamy, następnie wlewamy do garnka). Doprawiamy do smaku i... gotowe ! Pod koniec gotowania wrzuciłam kiełbaskę wędzoną. Zapach i smak przecudny ! Smacznego
My World by Dagmara RekSame naleśniki przygotowałam według mojego przepisu na idealne naleśniki . Pychotka Przygotować ciasto i usmażyć naleśniki według przepisu na idealne naleśniki . Składniki na farsz (na 16 naleśników): 8 parówek mały słoik papryki konserwowej mały słoik ogórków konserwowych 20 dag sera żółtego Dodatkowo: 3 jajka bułka tarta olej do smażenia sól, pieprz Sposób przygotowania: Parówki kroimy wzdłuż na pół, paprykę i ogórki
Cukiernia Pychotkimieloneczka na kanapki,dodałam pieczarki marynowane i smak jest naprawdę wyjątkowy-polecam gorąco!! Składniki: 500 g łopatki wieprzowej 500g szynki b/z kości 20 dag słoniny pieczarki marynowane(mały słoik,lub pół dużego) łyżeczkę soli peklowej ok 0,5 łyżeczki soli kamiennej płaska łyżeczka pieprzu białego 2 ząbki czosnku łyżeczka majeranku łyżeczka żelatyny ok 70 ml zimnej wody Przygotowanie: Mięso(...)pieczarkami,dociskamy ,zamykamy szynkowar i gotujemy ok 1,5 godz w temp 80 stopni(czyli na małym ogniu). Rada:jak nie mamy szynkowaru można zrobić taką mieloneczkę w słoiku z szerokim wierzchem(ale wtedy gotujemy 1 godz.) Smacznego
Swojskie jedzonkokawałek kory cynamonu 2 listki laurowe Wykonanie: cytryny wyszorować i wyparzyć. Naciąć na krzyż do 3/4 długości cytryny. W nacięciu umieścić 1 łyżkę soli cytryny dość ciasno ułożyć w słoiku. Dodać plasterki obranego imbiru, listki laurowe i laskę cynamonu. Zalać sokiem wyciśniętym z 2-3 cytryn. Wsypać dodatkową łyżkę soli, zalać przestudzoną, przegotowana wodą tak, by cytryny były całkowicie przykryte(...)Zakręcić i odstawić na 1 miesiąc. Przez pierwsze dni potrząsać słoikiem, by sól się dobrze rozpuściła SMACZNEGO
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Jest prosta, pyszna i co najważniejsze to takie cudo do przygotowania w 5 minut. Ja przygotowuję ją najczęściej w słoiku – potem wrzucam mięso, marynuję przez noc a następnie podsmażam na patelni. Takie mięso, w słoiku właśnie, możecie zabrać np. na grilla. Do przygotowania marynaty potrzebujemy: 300 ml mleka (lub naturalnego jogurtu) ok 10 łyżek keczupu sól, pieprz, zioła
Szybko Tanio Smacznielubią mocnych trunków.Polecam, jako prezent dla naszych mam, dziadków, babć. SKŁADNIKI : 30 dkg kukułek (niecałe 3 opakowania) 0,5 litra wódki Puszka mleka skondensowanego PRZYGOTOWANIE : Cukierki włożyć do słoika, zalać wódką. Odstawiać na 2-3 dni-wstrząsając słoikiem co jakiś czas. Porozpuszczanie się kukułek-dodawać stopniowo mleko (ilość mleka zależy- czy słodzone i od upodobań). Przelać do karafki
Kopystką po garachSOLANKOWA: 9 szkl. wody 1 szkl. soli ZALEWA OCTOWA: 3 szkl. wody 3 szkl. octu 4 szkl. cukru 2 łyżki gorczycy 1 łyżeczka ziela angielskiego estragon-po gałązce na słoik PRZYGOTOWANIE: Warzywa kroimy w słupki, zalewamy solanką i odstawiamy na 3 godziny. Przygotowujemy zalewę octową. Gotujemy wodę, dodajemy ocet,przyprawy-studzimy. Po 3 godzinach odlewamy solankę i do warzyw dodajemy(...)octową zalewę. Wkładamy do słoików, pasteryzujemy og 2-3 minuty od momentu zagotowania
Kopystką po garachPrzygotowanie takiej pulpy zajmuje troszkę czasu-ale jesienią lub zimą poczujesz, że masz lato zamknięte w słoikach.Wystarczy,że dodasz cebulkę, czosnek, parmezan masz pyszny, klasyczny sos pomidorowy.Obiad gotowy w 7 minut :) SKŁADNIKI: Pomidory (lima) ilość dowolna-u mnie zazwyczaj po 20-30 kg Sól Pieprz Cukier-opcjonalnie Suszona bazylia-opcjonalnie PRZYGOTOWANIE: Pomidory nacinamy, parzymy wrzątkiem, obieramy ze skórki(...)garnka ,z grubym dnem, wkładamy pomidory i smażymy. (uważajcie,żeby się nie przypaliły). Kiedy pomidory staną się geste-doprawiamy solą, pieprzem, ewentualnie cukrem i bazylią. Gorące wlewamy do wyparzonych słoików, zakręcamy, gotujemy 10 minut, od momentu zagotowania się wody
Kopystką po garachbardzo są słone). Po moczeniu śledzie odsączyć, osuszyć i pokroić na kawałki. Cebulę obrać i pokroić w pióra. Śledzie wymieszać z cebulą i marynatą, przełożyć wraz z marynatą do słoika, jeśli śledzie nie są pokryte marynatą, to dodać więcej oleju. Słoik ze śledziami wstawić na około 2 dni do lodówki. Zobacz również stronę Ryby , może coś jeszcze
Kuchcik gotujesmaku. W razie konieczności, gdy masa jest za gęsta, dodajemy więcej oliwy z suszonych pomidorów. Domowy hummus przekładamy do szczelnego pojemnika bądź słoika, wierzch polewamy odrobiną oliwy i przechowujemy w lodówce do kilku dni. Przepis na domowe masło orzechowe : Składniki: -500 g orzeszków ziemnych prażonych (niesolonych) -szczypta soli Wykonanie: Do pojemnika(...)blendera przesypujemy orzeszki ziemne, miksujemy do otrzymania gładkiej konsystencji. Doprawiamy szczyptą soli. Przekładamy do słoika i przechowujemy w lodówce. Przepis na domową mąkę owsianą : Składniki: płatki owsiane górskie (ilość zależy od tego ile chcemy uzyskać mąki. 500 g płatków owsianych = 500 g mąki owsianej) Wykonanie: Do misy blendera przesypujemy płatki owsiane, całość miksujemy
Marta Gotujecukru kryształu 4 jajka 150 g mąki pszennej 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 100 g orzechów krojonych 50 g orzechów mielonych szczypta soli Dodatkowo: 1 słoik powideł śliwkowych 50 g krojonych orzechów 50 g rodzynek 1 mały słoik wiśni z kompotu (konfitury z wiśni) 6 średnich winnych jabłek Na stolnicę lub do miski przesiewamy mąkę oraz oba cukry
Smaki Na Talerzuwszystkie składniki połączyły się. Zestawić z ognia i odstawić do ostygnięcia. Do miski z poszatkowaną kapustą dodać startą marchew. Wymieszać. Warzywa zalać zimną zalewą. Wymieszać. Przełożyć do słoików. Szczelnie zamknąć i przechowywać w lodówce. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi około 5 litrów surówki. Surówkę można podawać bezpośrednio po przygotowaniu, jednak najlepsza jest, jak trochę postoi(...)lodówce i kapusta przejdzie smakiem zalewy. Surówkę należy przechowywać w lodówce, w szczelnie zamkniętych, szklanych słoikach, przez max. 1 miesiąc. Surówka jest idealna, gdy trzeba szybko przygotować obiad (np. po pracy, czy gdy zjawią się niespodziewani goście) - wystarczy wyjąć z lodówki. Kapustę z marchewką należy zalać zimną zalewą. 1 szklanka = 250 ml, 1 łyżka = 15 ml. Źródło przepisu: Wielkie Żarcie
Gospodyni Miejskagoździki i kurkumę. 6 W między czasie odcedzam daktyle i żurawinę. 7 Po ugotowaniu kaszę można zmiksować na gładką masę albo pozostawić bez miksowania. 8 Następnie warstwami wkładam do słoika łyżkę kaszy, posypuję owocami i polewam odrobiną miodu lub syropu klonowego i tak robię kilka warstw w zależności od wysokości słoika. 9 Na wierzchu posypuję dodatkowo kaszę pestkami dyni, migdałami
Book of spellscukier waniliowy, 1 serek homogenizowany o smaku waniliowym, 250 g margaryny, 6 łyżek cukru pudru, dodatkowo: 1/2 litra śmietany 30%, łyżka cukru pudru, 2 śmietan-fixy, 2 słoiki dżemu porzeczkowego, tabliczka mlecznej czekolady. Wykonanie: Olej, wodę, kakao i szklankę cukru musimy wymieszać, zagotować i ostudzić. Żółtka oddzielamy od białek a następnie białka i 1/2 szklanki cukru ubijamy. Stopniowo(...)łączymy z margaryną i ucieramy. Śmietanę 30% ubijamy z cukrem pudrem i śmietan-fixami. Upieczone i ostudzone ciasto kroimy na pół (dzielimy na dwa blaty). Pierwszy blat ciasta smarujemy słoikiem dżemu porzeczkowego, nakładamy masę serową, przykrywamy drugim blatem ciasta, ponownie nakładamy dżem porzeczkowy, bitą śmietanę. Na przygotowane ciasto tarkujemy mleczną czekoladę. Smacznego
paapilotkaa