słoik - 12348 przepisów (strona:181/824)

Makaron ze szpinakiem i suszonymi pomidorami 164

naszych talerzach. Danie w barwach włoskiej flagi. Aromatycznie i bardzo smacznie. Do tego ta soczysta zieleń szpinaku. Mniammmm!!  Makaron ze szpinakiem i suszonymi pomidorami Składniki: 3 garści szpinaku ¾ słoika suszonych pomidorów w oleju 250 g pełnoziarnistego makaronu penne (u mnie bezglutenowy kukurydziany) 150- 200 g sera feta 5 ząbków czosnku 1 łyżeczka czerwonej czubricy (lub dobrej mieszanki przypraw(...)grilla) sól, pieprz 3 łyżki oliwy z oliwek + 3 łyżki oleju ze słoika z suszonymi pomidorami. 3 łyżki parmezanu lub innego dojrzałego sera Wykonanie: Gotujemy makaron al dente. Szpinak myjemy, osuszamy, kroimy na dość duże kawałki i podsmażamy na 2 łyżkach oliwy przez około 2 minuty (tylko do zwiędnięcia liści). Doprawiamy solą, pieprzem, czubricą, i przekładamy do miski. Na czystą

Moja Mama Gotuje
Sałatka z quinoa, bobem i pomidorkami koktajlowymi 166

gotujemy około 8 -9 minut od zagotowania. Odcedzamy i obieramy ze skórek. Cebulę kroimy w cienkie krążki, pomidorki na połówki. Mieszamy bób, cebulę, quinoa i pomidorki. Przygotowujemy sos: do słoika wlewamy oliwę, rozdrobniony czosnek, miód, sok z cytryny, sól, pieprz. Zamykamy słoik i energicznie nim potrząsamy. Sos wlewamy do sałatki i delikatnie mieszamy. Smacznego! Autor: Mama

Moja Mama Gotuje
Ekologia na wyciągnięcie ręki 181

sobie to „coś”. Zza biurka wita mnie zawsze uśmiechnięta Pani, po której od razu widać, że nie narzeka na pracę tak, jak przeciętny obywatel. Patrzę na półki. Słoiki, opakowania, woreczki, a w nich zapakowane pięknie, schludnie, pieczołowicie cuda najróżniejsze.   Makarony, przyprawy, kasze, ryż, miody, oleje, mąki, herbaty, zielone kawy, soki i wiele innych produktów spożywczych. Czy to zdrowe(...)Naprawdę warto w nie zainwestować. Sklep serwuje również swój flagowy produkt – miody manuka w różnej postaci. Zarówno dorośli, jak i dzieci znajdą coś dla siebie, od uniwersalnej wersji w słoikach, po pyszne lizaki. Miód manuka działa przede wszystkim antybakteryjnie i zwiększa odporność organizmu.   Działa dobrze na układ krążenia i obniża ciśnienie. Ma naprawdę wiele przydatnych właściwości, dzięki którym czujemy

Moja Mama Gotuje
Śledzie po sułtańsku 205

szklankę ketchupu oraz koncentrat pomidorowy. Doprawiamy łyżeczką cukru, słodką papryką, pieprzem chilii cayenne oraz szczyptą soli. Jeśli sos jest bardzo gęsty możemy dodać odrobinę wody. Zostawiamy do ostygnięcia. W słoiku układamy na przemian warstwę śledzi z warstwą sosu. Na koniec dopełniamy słoik olejem, zakręcamy i wkładamy do lodówki.  Jak to bywa ze śledziami - im bardziej się "przegryzą

Taste Therapy
Sałatka śledziowa z ogórkiem kiszonym i porem 167

wzdłuż na 4 części, a potem na plasterki. Papryczkę opłukać i posiekać na dowolną grubość. Wielbiciele ostrzejszych smaków mogą pozostawić pesteczki. Wszystko razem zalać olejem, wymieszać i przełożyć do słoika. Ubić lekko łyżką, zamknąć słoik i odstawić do lodówki przynajmniej na jeden dzień

Codzienna kuchnia niecodzienna
MUSZTARDOWA KARKÓWKA Z SOSEM WSTRZĄŚNIĘTYM NIEMIESZANYM 211

szklankę rosołu, zmniejszyć gaz, zakryć pokrywką. Dusić na małym ogniu 20 minut. Po tym czasie mięso przewrócić na drugą stronę, dodać resztę rosołu i dusić kolejne 20 minut. Wziąć słoik. Nalać trochę letniej wody, dodać mąkę, szczyptę soli i maggi. Zakręcić słoik i wstrząsać aż znikną grudki. Dolać do mięsa, zwiększyć ogień i mieszać przez chwilę do połączenia składników. Serwować

kuchniabellissima.wordpress.com
Śledzie w suszonych pomidorach z cebulą 157

przez około 1 minutę. Przyprawić solą, a następnie wlać ocet. Zdjąć z ognia i odstawić do wystudzenia. Wymoczone śledzie pokroić na mniejsze kawałki. Wymieszać z pomidorami i przełożyć do słoika., ubijając lekko, aby pozbyć się nadmiaru powietrza. Zakręcony słoik wstawić do lodówki na przynajmniej 1-2 dni. Jeśli lubicie śledzie, to zachęcam Was do spróbowania także innych propozycji

Codzienna kuchnia niecodzienna
kalarepa 199

pieprzu, jogurtu lub śmietany jest super surówką do każdego obiadu :)  Jeżeli chcemy jeść kalarepę zimą, to możemy ją zamrozić uprzednio blanszując lub  zamarynować na słodko kwaśno do słoików. Po obraniu kroimy, gotujemy 5 min w osolonej wodzie i potem odcedzamy. Przekładamy do słoików, zalewamy zalewą słodko kwaśną i pasteryzujemy 5-10 min  Jak widać oprócz kalarepy coś

chleba naszego
sezon ogórkowy 132

zaprawiamy :) Najlepiej w tym samym dniu :) Dobre ogórki na zimę, a jakie to są ? Kiszone, domowe :) z czosnkiem, koprem i chrzanem :) Jak wszystko mamy przygotowane, to nakładamy do słoików koper, czosnek, chrzan i ogórki :) Ogórki układamy w słoikach tak żeby zmieścić jak najwięcej :) ale żeby nie wystawały :) Zalewamy wszystko zalewą solną, która musi mieć kopiastą łyżkę soli na litr wody

chleba naszego
dżem śliwkowy 171

Domowy dżem śliwkowy :) Lato w słoiku na zimę :) W domu znowu pojawiły się śliwki od przyjaciół :) takie są najlepsze... Dziękujemy Aniu :) ...  Tym razem nie angażowałem się zbytnio, bo dziewczyny powiedziały, że zrobią :) Ja tylko umyłem i usunąłem pestki... Prosty przepis:) 5 kg śliwek bez pestek, 2,5 kg cukru, cukier waniliowy, z dwa goździki, ciutka cynamonu, kapka wody(...)początek i duży garnek :)  Wszystko wkładamy do garnka i smażymy, bardzo często mieszając... Po 3 godzinach mamy gotowy dżem, który nakładamy do słoików. Zakręcamy, odwracamy i po ostygnięciu wynosimy do spiżarni...  Jak są śliwki, to można upiec pyszne ciasta drożdżowe... Jeżeli ktoś lubi kompot, to również można szybko przygotować żeby się cieszyć zimą :)  Smacznego

chleba naszego
Super food na śniadanie - budyń jaglany z rokitnikiem, galaretką z granatu, awokado i kurkumą 180

dzikiej róży lub czarnego bzu z cukrami pochodzącymi z owoców. No cóż, można je bezkarnie wyjadać łyżeczką ze słoiczków :) Śniadanie można podać w miseczkach lub zabrać do pracy w słoiku. W wersji domowej fajnie wygląda w wydrążonych smoczych owocach. Przybraliśmy je krystalizowanymi kwiatami fiołków z naszego ogródka, z których możecie zrezygnować. Smacznego :) Czas przygotowania: 20 minut Porcje: 2 Stopień trudności(...)pokrój w kostkę. Budyń zdejmij z ognia i wymieszaj z dżemem z rokitnika, jeśli chcesz uzyskać aksamitną konsystencję zmiksuj go blenderem.  Budyń przełóż do wydrążonych owoców, miseczek lub słoików, na wierzchu połóż kulki pitaji, awokado, galaretkę z granatów i chipsy kokosa. Przybież świeżymi ziołami lub jadalnymi kwiatami (opcjonalnie).  * Domowe chipsy z kokosa - z rozłupanego kokosa wytnij koprę

SzczyptaSmaQ
Imbir z miodem jako naturalny antybiotyk ( na przeziębienie i nie tylko ). 180

Sposób wykonania :   I mbir umyj, obierz ze skórki np. za pomącą łyżeczki do herbaty. Zetrzyj na tarce o małych oczkach. Wymieszaj dokładnie z miodem , przełóż do czystego słoika. Słoik zamknij wieczkiem i przechowuj w lodówce.                        Stosowanie

Przepisy i porady kulinarne
Kruche ciasto z wiśniami i lukrem 273

pyszne ciasto do kawki-prosty przepis na kruche ciasto,można do niego dodać różne owoce,jagody,utarte jabłka,dżem,ja tym razem użyłam wiśni ze słoika i wyszło pyszne-polecam Składniki  : 2,5 szkl mąki, 250 g masła 2 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka cukru waniliowego 3 żółtka 2 łyżeczki proszek do pieczenia, 100ml śmietany 18% słoik litrowy wiśni

Swojskie jedzonko
Karnawałowa szarlotka z pianką 267

CIASTO: 300g mąki pszennej - tortowa, typ 450 50g cukru 1 cukier wanilinowy [15g] 150g masła 2 żółtka 4 - 5 łyżek śmietany 18% - gęsta NADZIENIE: 500g jabłek prażonych ze słoika - po przepis na domowe jabłka zapraszam tu: Jabłka prażone z wanilią 2 jabłka - świeże bułka tarta - do posypania ciasta przed wyłożeniem nadzienia cynamon - do posypania po wierzchu nadzienia PIANA: 6 białej(...)podpieczeniu odstawić ciasto do wystygnięcia - po przestygnięciu nie będzie tak chłonęło wilgoci z nadzienia . Jabłka obrać i pokroić w drobną kostkę. Wymieszać razem z jabłkami prażonymi ze słoika - użycie świeżego jabłka spowoduje iż nadzienie szarlotki będzie bogatsze i optycznie grubsze, a jabłko jeszcze trochę rozpuści się podczas pieczenia.    Ubić mikserem pianę z białek ze szczyptą soli. Pod koniec

Grunt to przepis!