słoik - 12348 przepisów (strona:181/824)

Leczo do słoików 104

Leczo to bardzo smaczna i sycąca potrawa. Na blogu znajduje się już przepis na leczo, ale dzisiaj prezentuję leczo w słoikach na zimę. Po otwarciu wystarczy dodać podsmażoną wędlinę i serwować ze świeżą bagietką, ryżem lub innym dodatkami. Polecam!     Leczo do słoików   Składniki:   1,5 kg pomidorów 1 kg papryki 2 cebule 3 ząbki czosnku

Smak mojej kuchni
domowy zakwas na żurek 183

składniki: 500 ml wody, przegotowanej i przestudzonej ok. 60 g mąki żytniej 2-3 ząbki czosnku wykonanie: Do słoika wlewamy wodę, wsypujemy mąkę i dokładnie mieszamy. Dodajemy obrane ząbki czosnku. Przykrywamy słoik gazą lub bawełnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na kilka dni. Codziennie mieszamy. Gdy zakwas się ukisi (będzie lekko kwaśny) możemy go użyć do przygotowania żurku Wielkanocnego

Domowy Smak Jedzenia
DOMOWY CHLEB ORKISZOWO - GRYCZANY (BEZ ZAKWASU, DROŻDŻY, ZE SKIEŁKOWANYCH ZIAREN) 156

rośnie bez zakwasu czy drożdży, jest zwarty, nie kruszy się zbytnio, ładnie się kroi i jest pyszny! Składniki na dużą keksówkę (30 cm x 11 cm): 1 litrowy słoik ziaren orkiszu, 1/3 litrowego słoika kaszy gryczanej niepalonej,  woda,  sól, 2 garści pestek dyni, 1 garść pestek słonecznika, 1 łyżka kminku. Wykonanie: Ziarna orkiszu i kaszę moczymy

Jeść, by żyć w zdrowiu
Ketchup domowy 150

przykrycia aby odparować nadmiar soku, co jakiś czas mieszając.    Aby zapobiec rozpryskiwaniu się, obwiązujemy garnek gazą. Pod koniec gotowania dodajemy pozostałe przyprawy. Gotujący się ketchup wkładamy do słoików i szczelnie zakręcamy. Aby mieć pewność, że słoiki dobrze się zamknęły pasteryzujemy je przez 10-15 min. Aby zmniejszyc ilość cukru i soli możemy użyć pomidorów malinowych. Smacznego

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Ketchup z dyni 154

dodać zmiksowane warzywa i całość pogotować ok. 10 min (od czasu do czasu zamieszać, ewentualnie można dosypać soli ale to zależy od gustu każdej osoby). Gorący ketchup nakładamy do słoików i szczelnie zamykamy. Słoiki pasteryzujemy 10-15 min. UWAGA :) Ponieważ dynia jest węglowodanowa, więc ketchup z dyni też jest węglowodanowy. Zgodnie z zasadami diety rozdzielnej nie ma zastosowania do mięs

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Granola..śniadanie bogów ;) 135

wiem jak Wy ale ja uwielbiam granole. Odkryłam ja dość późno bo po przeprowadzce do UK. M i chłopaki zjadają ją na sucho wprost ze słoika, ja lubię z gorącym mlekiem, a moja koleżanka jadła granole z sokiem pomarańczowym. Wiem jednak że granola granoli nie równa. Naszukałam się kiedyś takiej jednej(...)często mieszać aby nie przypalić, bo wtedy granola zrobi się gorzka. Jak już granola upraży się wrzucić rodzynki, porzeczki, żurawinę.Przechowywać w zamkniętym szczelnie słoiku

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Dzikie drożdże. Pieczemy chleb część 3 193

Zakwas można zrobić zarówno na mące żytniej jak i na pszennej. Zakwas żytni (mój uniwersalny przepis) Dzień 1 - Połącz 60 ml wody z 75 g mąki żytniej razowej- używam słoika lub szklanej miski. Wymieszaj dokładnie, przykryj i odstaw w ciepłe miejsce. Dzień 2- Mogą pojawić się już bąbelki, zakwas mogł już nieznacznie urosnąć. Zamieszaj go. Dodaj 60 ml wody(...)mieć alkoholowo kwaskowaty zapach. Możesz go przekształcić w zakwas pszenny. W tym celu - zamieszaj go aby uwolnić od nadmiaru gazu, połowę wylej. ( ja nie wylewam tylko przelewam do czystego słoika. Dodaję  60ml wody i 75 g mąki żytniej. Mieszam i odstawiam aby wykorzystać do chleba żytniego) .  Resztę przelej do czystej miski.  Dodaj 60 ml wody

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
ZUPA KREM Z POMIDORÓW, POMIDOROWY 163

pomidorów i dużej ilości warzyw (zblendowanych, by nie widziały oczęta co zajadają...) Zupa bez laktozy, bez mąki, zagęszczona naturalnie warzywami, z pyszną domową passatą (smak lata zamknięty w słoikach). Składniki: - 900g warzyw (u mnie marchew, pietruszka, por, seler) - 1 duża cebula - 2-3 ząbki czosnku - 2 łodygi selera naciowego - 3 puszki pomidorów (u mnie domowa passata z bazylią ) - 1 szklanka(...)bulionem (można trochę dodać wody, tak by warzywa były przykryte). Gotować na małym palniku ok.15 minut. Następnie dodać pomidory z puszki (lub tak jak u mnie domową passatę ze słoika) i pokrojoną natkę pietruszki. Garnek zdjąć z palnika, całość dokładnie zblendować. Uzupełnić gorącą wodą do odpowiedniej konsystencji, doprawić solą, pieprzem i chili (można pominać, ja daję kilka przekręceń młynka). Zagotować

Smaczne Zdrowe
Kiszonka z czerwonej kapusty przepis 228

kiszonej kapusty białej 1 łyżka kminek  1/2 łyżeczki liść laurowy 3 sztuki ziele angielskie całe 8 sztuk sól do smaku 3 łyżeczki woda 300 ml Przygotowałam słoik 3/4 l. Wyparzyłam i wysuszyłam. Poszatkowałam pół główki kapusty, zasypałam solą i ubiłam. Odstawiłam na godzinę, kapusta puściła sok. Włożyłam kapustę ciasno do słoika, dodając przyprawy, uzupełniłam przegotowaną zimna wodą zmieszaną

AZgotuj!
Śniadanie na sobotę #30 106

stylu. Poniżej moje kolejne odkrycie: słodka za sprawą daktyli, krówek i białej czekolady mieszanka, przełamana cierpkością owoców goji. Z chrupiącymi ziarnami dyni i migdałów. Polecam :-) Muesli Składniki (1 duży słoik) 500 g mieszanki ulubionych płatków opakowanie jagód goji (70 g) 100 g migdałów garść siemienia lnianego 100 g pestek dyni 150 g suszonych daktyli, pokrojonych na kawałki 100 g groszków(...)białej czekolady 75 g surowego ziarna kakao 50 g mini krówek * Wymieszać, przesypać do słoika. Gotowe :-) * te krówki wyglądają

Słodkie inspiracje
Dżemowiec 164

być o cieście. O pysznym cieście. Które już upiekłam 3 razy pod rząd. Ciasto, które zrobiło u mnie ostatnio furorę. Szukałam przepisu, w którym mogę wykorzystać zalegające w piwnicy słoiki z dżemem. I tak natrafiłam na ten przepis ( klik ). Prosty a wręcz banalny. A efekt? Cudowne, aromatyczne i wilgotne ciasto (a takie najbardziej lubię). Polałam je polewą czekoladową i posypałam(...)Składniki: 2 jajka 1 i 1/4 szklanki cukru 2 szklanki mąki 1/2 szklanki oleju 1/2 szklanki mleka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka cynamonu 1 słoik dowolnego dżemu (u mnie domowa konfitura z renklod) Jajka ubijać z cukrem aż podwoją swoją objętość i staną się puszyste a masa zbieleje. Wlać mleko i olej a następnie wsypać

My simple kitchen
Kisiel z czarnej porzeczki 122

spiżarni,otworzyć słoiczek z owocami,ugotować z dodatkiem mączki ziemniaczanej,dodać ulubione dodatki i deser gotowy. Będzie nie tylko smacznie ale i zdrowo. na trzy porcje:  1 słoik (500 ml)czarnej porzeczki w syropie 1 szkl wody 2 łyżki mączki ziemniaczanej Zawartość słoika przelać do garnka (łyżkę owoców odłożyć do dekoracji),dodać 1/2 szklanki wody i zagotować. Mączkę rozpuścić

Kolorowa kuchnia Elki
Zupa ogórkowa z wędzoną kiełbaską. 97

zupkę bym nie mogła spać po nocach ;) Poszłam do piwnicy sprawdzić, czy mam potarte ogóraski i.. ohh radość była wielka ! Od razu zabrałam się do działania !! Składniki: słoik ogórków potartych 1 śmietana 1 marchewka ziemniaki  przyprawy Przygotowanie: Do garnka nalewamy wodę, dodajemy ziele angielskie i liść laurowy. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, marchewkę tarkujemy na dużych oczkach(...)Wrzucamy do garnka. Gotujemy aż ziemniaki będą miękkie. Następnie dodajemy słoik ogórków, mieszamy. Dodajemy śmietanę (do śmietany dodajemy odrobinę zupki, po to aby się nie zważyła, mieszamy, następnie wlewamy do garnka). Doprawiamy do smaku i... gotowe !  Pod koniec gotowania wrzuciłam kiełbaskę wędzoną. Zapach i smak przecudny !  Smacznego

My World by Dagmara Rek
Krokiety z parówką, papryką i ogórkiem 173

Same naleśniki przygotowałam według mojego przepisu na idealne naleśniki . Pychotka Przygotować ciasto i usmażyć naleśniki według przepisu na idealne naleśniki . Składniki na farsz (na 16 naleśników): 8 parówek mały słoik papryki konserwowej mały słoik ogórków konserwowych 20 dag sera żółtego Dodatkowo: 3 jajka bułka tarta olej do smażenia sól, pieprz Sposób przygotowania: Parówki kroimy wzdłuż na pół, paprykę i ogórki

Cukiernia Pychotki
Mielonka z szynkowaru z marynowanymi pieczarkami 260

mieloneczka na kanapki,dodałam pieczarki marynowane i smak jest naprawdę wyjątkowy-polecam gorąco!! Składniki: 500 g łopatki wieprzowej 500g szynki b/z kości 20 dag słoniny  pieczarki marynowane(mały słoik,lub pół dużego) łyżeczkę soli peklowej ok 0,5 łyżeczki soli kamiennej płaska łyżeczka pieprzu białego 2 ząbki czosnku łyżeczka majeranku łyżeczka żelatyny ok 70 ml zimnej wody Przygotowanie: Mięso(...)pieczarkami,dociskamy ,zamykamy szynkowar i gotujemy ok 1,5 godz w temp 80 stopni(czyli na małym ogniu). Rada:jak nie mamy szynkowaru można zrobić taką mieloneczkę w słoiku z szerokim wierzchem(ale wtedy gotujemy 1 godz.) Smacznego

Swojskie jedzonko