Często próbuję nowych połączeń smakowych, aby nie było nudno. Ten jest wyjątkowo pysznym eksperymentem. Wyrazista wiśnie, kwaskowy rabarbar i słodycz truskawki w jednym słoiczku. Gorąco polecam! Składniki: (na 3 słoiki po 350g) 400g wiśni 400g rabarbaru 200g truskawek Sok i skórka z ½ cytryny 400g cukru Sposób przygotowania: Owoce myjemy. Wiśnie drylujemy, z truskawek odcinamy szypułki i kroimy(...)Całość gotujemy na wolnym ogniu do zagęszczenia. Konsystencje najlepiej sprawdzić nakładając łyżeczkę dżemy a mały talerzyk i sprawdzając jego gęstość po ochłodzeniu. Gotowy dżem przekładamy do wyparzonych lub wysterylizowanych słoików i pasteryzujemy przez 15 minut
Pyry na Gazpomidory z których można wyczarować fantastycznie smakujące propozycje, m. in. kapitalny sos pomidorowy 🍅🍅🍅 Banalnie prosty i z niewielkiej ilości składników, ale w smaku prawdziwa PETARDA!!! 😋 Ja nawet zawekowałam kilka słoików, aby cieszył podniebienie w jesienno-zimowe dni- zróbcie podobnie, bo sos z pomidorów z puszki/kartonika/słoika już nie smakuje tak samo pysznie! 😊 Składniki: * pomidory malinowe- 2 kg * cebula- 1 średniej(...)pulpę pomidorową. Całość smażyć na małym ogniu do momentu, aż sos zgęstnieje (około 30-40 minut). Na koniec doprawić solą oraz cukrem. W razie potrzeby zawekować- przelać do wyparzonych słoików, zakręcić szczelnie przykrywką i zakryć kocem, do momentu aż sos w słoiczkach całkowicie ostygnie lub tradycyjnie- zagotować w garnku z wodą 😊 * nie polecam większej ilości czosnku, ponieważ czosnek ma tylko
Kraina Miodem Płynącaminutowa przekąska do wina. Składniki: duża cukinia pokrojona w paski obieraczką do warzyw opakowanie gotowej pasty warzywnej – u mnie Rolnik z nutą papryki ok 20 oliwek ze słoika – odsączonych kilka pomidorów suszonych ze słoika – pokrojonych na kawałki kilka ogórków kiszonych – pokrojonych na kawałki wykałaczki – opcjonalnie Przepis na roladki z cukinii z warzywami Bierzemy pasek
Ugotowane pozamiatanepowstało! Składniki na ok. 1 litr mleka: 4 szklanki wody niegazowanej 1 szklanka wiórków kokosowych ponadto: 2 miski (dla ułatwienia) łyżka duże sitko z małymi dziurkami 1 litrowy słoik - wyparzony Podgrzałam wodę w garnuszku tak, żeby jej nie zagotować Do miski wsypałam szklankę wiórków i zalałam dwiema szklankami wody - wszystko dokładnie zmiksowałam ręcznym blenderem przez 3 minuty Na drugiej misce(...)wiórek wyciskałam łyżką mleko Przełożyłam wiórki ponownie do miski i zalałam je pozostałymi dwiema szklankami wody - powtórzyłam czynność blendowania i przeciskania łyżką mleka Powstałe mleko przelałam do 1 litrowego słoika, które wcześniej wyparzyłam Mleko w lodówce można przechowywać do 3 dni Na zdrowie
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comDoprowadzić do wrzenia, a później gotować jeszcze przez 3 minuty, cały czas mieszając. Jeszcze gorącymi konfiturami, napełnić przygotowane wcześniej słoiczki i od razu je zamykać. Należy pamiętać, że krawędzie słoika i uszczelka muszą być czyste. Jeśli ubrudziły się w trakcie napełniania możemy wytrzeć je czystą szmatką nasączoną spirytusem. Aby nasze konfitury przetrwały nam dłużej, należy je zapasteryzować. Polecam pasteryzację(...)mokro", czyli w naczyniu z wodą (sięgającą do 2/3 wysokości słoiczków) o temperaturze 75°C, przez około 15-20 minut. Po zakończeniu pasteryzacji, słoiki postawić w temperaturze pokojowej do całkowitego wystygnięcia, przez 24 godziny. Po tym czasie konfitury najlepiej przechowywać w ciemnym, suchym i chłodnym miejscu z dala od miejsc narażonych na nagłe wahania temperatury. linkwithin
Świat Domowej Kuchniogórki budzą pewne fantazje... 😁 ... 😋 ... Składniki: ogórki koper kwitnący czosnek liść lub korzeń chrzanu liść wiśni lub porzeczki liść laurowy ziele angielskie pieprz czarny w ziarenkach gorczyca sól woda Przygotowanie: Słoiki i przykrywki dobrze umyć. Ogórki myjemy i zostawiamy aby obciekły z nadmiaru wody. Do słoja o pojemności 1l wkładamy: płaską łyżeczkę gorczycy, 6 ziarenek pieprzu, 4 ziarenka ziela angielskiego(...)mogą dotykać wieczka i wystawać ponad zalewę). Zalewę przygotowujemy z wody i soli: na 1l wody duża łyżka soli. Wodę gotujemy z solą, a po zagotowaniu wrzątkiem zalewamy słoiki pod samą zakrętkę. Ogórki zakręcamy szczelnie suchą przykrywką i odwracamy do góry dnem (zostawiamy na całą noc), a później przenosimy w ciemne i w miarę chłodne miejsce aby się kisiły. Smacznego
Dieta Rozdzielna i Zdrowieugotowanych ziemniaków 1 jajko 1/2 łyżeczki soli szczypta pieprzu 1 łyżka mąki ziemniaczanej olej do smażenia 250 dkg wędzonego łososia Sos chrzanowy: 2 łyżki tartego chrzanu ze słoika 2 łyżki majonezu 2 łyżki kwaśnej śmietany Dodatkowo koperek do serowania. Ugotowane buraczki zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Ziemniaki przepuścić przez praskę. Buraczki połączyć z ziemniakami, dodać jako, sól, pieprz oraz(...)połączyć majonez, śmietanę i tarty chrzan ze słoinka. Wymieszać. Placuszki podawać z łososiem, polane sosem chrzanowym i przyzdobione koperkiem. Buraczano-ziemniaczane placuszki z wędzonym łososiem Smacznego! Zamiast chrzanu ze słoika można użyć świeżego ale trzeba uważać gdyż będzie on miał silniejszy smak. Share List SGMB_URL = "http://www.mecooks.com/wp-content/plugins/social-media-builder/"; jQuery(".dropdownWrapper").hide(); SGMB_GOOGLE_ACOUNT = ""; jQuery(document).ready(function
mecooksMasło orzechowe zaczęliśmy lubić niedawno ale tak nam zasmakowało, że wyjadamy łyżeczką prosto ze słoika. Ostatnio z braku weny pomyślałam, że zrobię jakieś ciasto z nutą masła orzechowego właśnie. Jak większość ciast robionych bez planu wyszło bombastycznie. Mąż powiedział, że to najlepsze z ostatnio pieczonych. *foremka 25*34 cm Składniki: na ciasto orzechowe: 2 jajka 1/2 szklanki startych orzechów włoskich(...)jajecznej i delikatnie wymieszać. Upiec w foremce wyścielonej papierem w 175*C przez około 20 minut. Ciasto ma być cienkie. Wystudzić. Zimne ciasto posmarować warstwą masła orzechowego (około 1/2 słoika). Na maśle orzechowym ułożyć warstwę herbatników. Połowę mleka zagotować z masłem. Do reszty wsypać budyń, mąkę ziemniaczaną i cukier, wymieszać. Wlać na gorące mleko i ugotować budyń
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniasłoja i odstawić na minimum 4 miesiące. Po czterech miesiącach można zlać ostrożnie nalewkę do butelek, aby pozbyć się osadu. Krok po kroku: 1. Zasypać truskawki cukrem 2. Zabezpieczyć słoik gazą i odczekać 2-3 dni 3. Dodać wodę i spirytus 4. Szczelnie zakręcić słój i odczekać 2 tygodnie 5. Przefiltrować nalewkę 6. Przelać nalewkę do słoika 7. Dokładnie umyć
KuchniaWeDwoje.plczerwcu wzięłam udział w bardzo inspirujących warsztatach marki Inka, podczas których mogliśmy stworzyć własną namiastkę lasu w słoiku. Warsztaty odbyły się pod hasłem „OdrobINKA relaksu” w Comfort Food Studio mieszczącego się w Hali Koszyki. Fajnie było „odpocząć” od gotowania i nauczyć się czegoś nowego. Warsztaty prowadzili Martyna i Szymon z bloga Naturalnie Naturalni. Na początku(...)otrzymaliśmy trochę informacji teoretycznych, ale szybko zabraliśmy się do pracy. Wśród uczestników warsztatów Czytaj dalej... Artykuł OdrobINKA relaksu – warsztaty tworzenia lasu w słoiku pochodzi z serwisu Pasja Smaku
Pasja SmakuUwielbiam czerwoną kapustę i wszelkie surówki z jej udziałem. (Tu macie przykładowe przepisy - klik ) Taka ze słoika znika u mnie w wersji solo, ale czasami dla odmiany przyrządzam z niej ekspresową i szybką sałatkę. Polecam! 1 słoik czerwonej kapusty z jabłkiem (polecam Dagoma ) (*) 1 cebula 3 łyżki majonezu/jogurtu naturalnego/śmietany (można zmieszać majonez z jogurtem bądź śmietaną) sól, pieprz Kapustę
Di gotujecałość podgrzewam, do chwili aż owoce zmiękną, a cukier całkowicie się rozpuści (zajmuje to około 40 minut). Dodaję rozpuszczoną w wodzie mąkę ziemniaczaną, dokładnie mieszam i przekładam do wyparzonych słoików. Pasteryzuję około 15 minut. Metoda dla użytkowników wolnowarów Uwaga: do wolnowaru Crock-pot o pojemności 5,7 do 6 litrów mieści się około 3 kg truskawek. Umyte(...)wszystko zależy od tego jak miękkie są owoce) Po tym czasie dodaję rozpuszczoną w wodzie mąkę ziemniaczaną, dokładnie mieszam, wolnowarzę jeszcze przez około 30 minut i przekładam do wyparzonych słoików. Pasteryzuję około 15 minut
Kulinaria - potrawy z różnych stron światasprawdza się również jako idealny dodatek do grilla. Pamiętajcie tylko, że kuskus bardzo pęcznieje i nie wsypujcie na raz pół opakowania. W sumie ja miałam jakąś resztówkę kaszy w słoiku, słoik dopełniłam gorącą wodą przykryłam i po kilku minutach miałam pełny słój kaszy. Ale nic się nie zmarnuje. Wyląduje ona w plackach lub jutrzejszej sałacie, tym razem w wersji
Mieszam w Garnkumiesiące. Przechowujcie trunek w piwnicy. Następnie możecie spożywać go w niewielkich ilościach. Koszt: 39 zł (za ok. 0,8 l) Wstępne przygotowanie: 10 minut Nalewka ze skrzypu polnego w słoiku Nalewka ze skrzypu polnego w słoiku Gdy będę miał zdjęcia z nalewką w butelce dodam je tutaj. Artykuł Nalewka ze skrzypu polnego pochodzi z serwisu KuchennyViral.pl
Kuchennyviral.plOrzeźwiający słodko- kwaśny rabarbarowy kompot.Poznaj sekret doskonałego kompotu z rabarbaru;) Składniki; rabarbar cukier woda przegotowana - wystudzona Wykonanie; Rabarbar umyć, pokroić w kawałki napełnić 0,4 l słoiki. Do 3/4 wysokości do każdego słoika dolać wodę, dodać 3 łyżki cukru. Pasteryzować 15 min od zagotowania wody
Anioły w kuchni