słoik - 12348 przepisów (strona:175/824)

Dżem truskawkowy z płatkami dzikiej róży 183

cukrem,sokiem z cytryny i płatkami. Odstawić na dobre pół godziny by owoce puściły sok. Następnie doprowadzić do wrzenia i gotować 3-4 minuty. Gorącym dżemem napełniać wyparzone wcześniej słoiki i od razu zakręcać. Słoiki pozostawić do góry dnem do wystygnięcia po czym wynieść do spiżarni

Kolorowa kuchnia Elki
Pyszny i zdrowy dżem owocowy. 145

małym ogniu, ciągle mieszając, przez 2-3 minuty. Zdejmij dżem z ognia, dodaj sok z cytryny, zamieszaj. Zbierz pianę i gorącym dżemem napełnij małe słoiczki, szczelnie zamknij wieczkami. Gorące słoiki włóż do ciepłej wody i pasteryzuj przez 10 minut od momentu osiągnięcia przez wodę temperatury 90-95 C. Gdy woda trochę przestygnie, wyjmij słoiki i obróć je do góry dnem

Przepisy i porady kulinarne
3 przepisy na wiosenne sałatki 178

Ostatni wpis o sałatkach na wynos w słoiku cieszył się dużym powodzeniem więc postanowiłam zrobić edycję wiosenną. Poniżej 3 przepisy na wiosenne sałatki, w roli głównej szparagi, rzodkiewki, ogórki i kalafior przy wsparciu kasz i ciecierzycy. Można je wszystkie zapakować na wynos do słoika, zjeść na obiad ale świetnie nadadzą się też jako dodatek do dania głównego czy na grill

Cooking for Emily
Pasztet drobiowy w słoiku. 211

zblendować. Dodać jajko, bułkę tartą i przyprawy. Wszystko wymieszać. Następnie stopniowo wlewać śmietankę, cały czas mieszając. Gotowy pasztet przełożyć do słoiczków. Na dno garnka ułożyć ściereczkę, na to poustawiać słoiki i zalać zimną wodą do 3/4  wysokości słoików. Gotować godzinę od zagotowania się wody. Następnie wystudzić. Tak samo gotować na drugi dzień.Wtedy pasztet może dość długo stać

Agusiowe smakołyki
Pasztet z dzika w słoiku 971

Otrzymałam mięso z dzika i tym razem postanowiłam przechować je w słoikach w formie pasztetu. Składniki : 1,5 kg dziczyzny (dzik) 0,5 kg łopatki wieprzowej lub tłustego karczku (wtedy nie trzeba słoniny) 20-30 dag słoniny 2 marchewki 3 cebule 4 liście laurowe 6 ziaren ziela angielskiego 3 ząbki czosnku sól, pieprz gałka muszkatołowa w proszku, sól, pieprz Przygotowanie(...)jeszcze do tego słoninę ), najlepiej dwukrotnie.  Przyprawić całość gałką muszkatołową, solą i pieprzem, a jeśli masa za sucha można dodać wody w której gotowało się mięso, wyrobić Umyte słoiki napełniać masą, uciskać, przykryć umytymi, suchymi deklami- zakręcić Wstawić do garnka z zimną wodą, pasteryzować ok. 20- 30 min. dwukrotnie tzn. dzień po dniu. Przechowywać w chłodnym, ciemnym, zimnym miejscu

Proste Potrawy
Sos z pieczonych warzyw 123

pryskał). Jeśli chcemy aby nasz sos był bardziej gęsty musimy go gotować trochę dłużej, aż do uzyskania preferowanej konsystencji. Po zagotowaniu przelewamy sos do wyparzonych słoiczków i dobrze zakręcamy. Słoiki umieszczamy w garnku z wodą i pasteryzujemy przez 25 minut od momentu zagotowania. Słoiki wyciągamy z wody, dokręcamy i stawiamy do góry dnem pozostawiając do wystudzenia. Smacznego Artykuł

PatiGotuje
Sałatka z kurczakiem z sosem miodowo-musztardowym 195

dużej, najlepiej przeźroczystej misce układamy całą sałatę, następnie warstwę ogórka, kukurydzy i kurczaka. Mięso posypujemy serem. Najprostszym i najszybszym sposobem na przygotowanie tego sosu jest umieszczenie wszystkich produktów w słoiku. Następnie słoik zakręcamy i potrząsamy nim energicznie kilka razy, aż składniki się połączą. Tak przygotowanym sosem polewamy sałatkę. Bezpośrednio przed podaniem posypujemy grzankami, aby nie nawilgły. Smacznego Artykuł Sałatka

PatiGotuje
Rzodkiewki w zaprawie 159

sałatek czy surówek. Skoro mamy teraz sezon na rzodkiewkę, postanowiłam odświeżyć ten przepis. W oryginale tak przygotowane rzodkiewki spożywa się już na drugi dzień. Ja jednak pasteryzowałam je w słoikach i w zimie miałam namiastkę wiosny. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments(...)odstawić na 20 minut. Odsączyć z soku i zalać zaprawą octową. Wstawić pod przykryciem do lodówki i na drugi dzień są gotowe do spożycia. Można również napełnić rzodkiewkami  słoik i pasteryzować 15 minut

Kulinarne przemyslenia
Dżem jabłkowy z płatkami róży 203

smaku owców na zimowe dni, a także dobra metoda wykorzystania ich nadmiaru. Dżem jabłkowy z dodatkiem płatków róży jest bardzo aromatyczny, lekko kwaskowy, gęsty i pyszny :) SKŁADNIKI: (na 4 słoiki po około 250g) 1kg jabłek 2 płaskie łyżeczki kwasku cytrynowego 40g płatków róży (około 2 szklanki) 400g cukru szklanka soku jabłkowego WYKONANIE: Jabłka myjemy, obieramy ze skórki i kroimy(...)zeszklą a dżem zgęstnieje. Dodajemy kwasek cytrynowy do smaku. Łyżeczkę dżemu nakładamy na schłodzony talerzyk. Jeśli dżem się nie rozlewa jest już dobry. Przekładamy go do wyparzonych lub wysterylizowanych słoików. Pasteryzujemy 10-15 minut

Pyry na Gaz
Granola z migdałami 225

granolę wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy do ustudzenia. Do ostudzonej dodajemy pokrojone na kawałki morele, suszone wiśnie, rodzynki, żurawinę oraz jagody goji. Mieszamy i przekładamy do czystych i suchych słoików, szczelnie zamykanych. Granola z migdałami może być podana z mlekiem, kefirem lub jogurtem naturalnym. To propozycja na błyskawiczne i zdrowe śniadanie lub bardzo smaczną przekąskę. Może być także wykorzystywana jako(...)składnik ciast, deserów bądź batoników. Granola z migdałami przechowywana w suchych i szczelnie zamkniętych słoikach nic nie traci na swojej chrupkości. Gorąco polecam i życzę smacznego. Skorzystałam z przepisu Magdaleny (oryginał – Granola Nigelli Lawson) ze strony rondelek.pl Przepis na Granolę z migdałami dodaję do wydarzenia Błyskawiczny piątek 2. czerwca 2017 r. Wydrukuj przepis The post Granola z migdałami appeared

mojewypiekiinietylko
Czeskie utopence - marynowane parówki (przekąska do piwa) 138

kulek ziela angielskiego 1. Składniki na zalewę łączymy ze sobą. Zagotowujemy, przykrywamy pokrywką, odstawiamy do ostygnięcia.  2. Cebulę kroimy w krążki, papryki i czosnek w plastry. W słoiku układamy na zmianę cebulę, papryczki, czosnek i parówki. Zalewamy ostudzoną zalewą.  3. Słoik odstawiamy na 1 dobę w temperaturze pokojowej. Później przestawiamy w ciemne i chłodne miejsce

Szefowa kuchni
Carpaccio z młodych buraków. 181

piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopni. Upieczone buraki wystudzić i obrać ze skórki. Pokroić buraki na cienkie plasterki i ułożyć pojedynczo na talerzu. Składniki dressingu umieścić w zakręcanym słoiku. Tak długo potrząsać słoikiem, aż sól i cukier rozpuszczą się.  Skropić rukolę dressingiem, wymieszać i ułożyć na buraczkach. Dodać listki młodych buraczków. Orzeszki pinii uprażyć na suchej patelni i ułożyć

Codziennik Kuchenny
Makaron z serem taleggio i suszonymi pomidorami 260

łyżki masła klarowanego; 2 łyżki słodkiej, rzadkiej śmietanki 30 %; 200 g sera taleggio (waga po obraniu ze skóry); 1/2 szklanki suszonych pomidorów w oleju; 1 łyżka oleju ze słoika z suszonymi pomidorami; Sól; Pieprz. 1 szklanka = 1 cup = 240 ml, 1 łyżka = 15 ml   Sposób przygotowania: Makaron ugotować w posolonej wodzie, zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzić. Ser taleggio(...)gotować na bardzo małym ogniu, często mieszając, aż się rozpuści. Należy uważać, aby nie doprowadzić sosu do wrzenia. Do sosu serowego dodać pokrojone, suszone pomidory oraz łyżkę oleju ze słoika z pomidorami i wymieszać. Zestawić z ognia. Przyprawić solą i pieprzem do smaku. Na patelnię z sosem wsypać gorący, odcedzony makaron i dokładnie wymieszać. Makaron podawać gorący, bezpośrednio po przygotowaniu

Gospodyni Miejska
Plany robótkowe i sałatka z zacierki siostry Anastazji 204

mniejsze, łyżkę, wagę kuchenną, dekoracyjną miskę lub półmisek, garnek, ewentualnie otwieracz do konserw. Przygotuj składniki: 20 dag zacierki, 1 puszkę pędów bambusa, 1 puszkę kukurydzy, 1 słoik selera konserwowego, 15-20 dag szynki drobiowej, ½ pęczka zielonej pietruszki, 1 mały jogurt naturalny, 3-4 łyżki majonezu, sól, pieprz. Zacierkę ugotuj według przepisu na opakowaniu. Ugotowaną zacierkę odstaw do wystudzenia. Puszki(...)słoik otwórz. Pędy bambusa, kukurydzę i selera przełóż na większe sitko lub kilka mniejszych sitek, aby odsączyć je z zalewy. Szynkę pokrój w dość cienki i niezbyt długie paski. Natkę pietruszki umyj, osusz i drobno posiekaj. Do większej miski przełóż wystudzoną zacierkę, pędy bambusa, kukurydzę, selera, szynkę, natkę, jogurt i majonez. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj, dopraw do smaku solą oraz

blog.moje-pasje.info
Koktajl KiBa 243

mieszankę piją nie tylko dzieci ale równie często i chętnie sięgają po nią dorośli. Do przygotowania koktajlu potrzebujemy: 2 średniej wielkości banany 3 garście wiśni (ja wzięłam ze słoika, ale w sezonie polecam świeże) 200 ml mleka np migdałowego, ryżowego 200 ml soku wiśniowego (tego ze słoika) Wszystkie składniki umieszczamy w kielichu blendera i miksujemy. Przelewamy do szklanek. Jeżeli chcecie

Szybko Tanio Smacznie