słoik - 12348 przepisów (strona:175/824)

Sos Ortolana 185

Ortolana 2017-07-22 11:10:16 Warto latem zamknąć w słoikach trochę wygrzanych w słońcu warzyw i cieszyć się ich smakiem zimową porą. Tym razem przygotowałam prosty, ale jakże smaczny sos na bazie cukinii i pomidorów. Ortolana to włoski sos, który zawiera mnóstwo chrupiących warzyw. Jest gęsty, lekko pikantny i wyrazisty w smaku. W zupełności nie wymaga już żadnych(...)cebulą dodajemy pomidory, marchew i cukinię. Doprawiamy do smaku wszystkimi przyprawami i gotujemy około 10 -15 minut. Warzywa powinny pozostać wciąż chrupkie. Gorący sos przekładamy do czystych, wyparzonych słoików i mocno zakręcamy. Pasteryzujemy około 20 minut w piekarniku. Notes Z podanych składników wychodzi około 5 litrów sosu By Małgorzata Hert Adapted from Olga Smile Adapted from Olga Smile Wędr

Wędrówki po kuchni
Sałatka na pieczarkowym cieście 177

jajek 200g pieczarek 1 szklanka bułki tartej 1 łyżka siemienia lnianego 1 łyżeczka proszku do pieczenia ½ łyżeczki pieprzu ½ łyżeczki soli Masło do wysmarowania spodu formy Sałatka: 1 duży słoik pieczarek lub 2 małe 1 słoiczek marynowanych podgrzybków 1 puszka kukurydzy 1 słoik marynowanej papryki 4 ogórki konserwowe 2 piersi z kurczaka 1 duży pęczek szczypiorku 5 jajek ½ pora Dodatkowo

Kuchnia w czekoladzie
Domowe masło orzechowe 145

mamy wybór przeróżnych marek, smaków. Ale najsmaczniejsze jest domowe! W przygotowaniu jest banalne, ale za to smak nieporównywalny. A zatem zapraszam do dalszej części wpisu !   Składniki ( na 3 słoiki po 350 ml): 800 g orzeszków ziemnych solonych Przygotowanie: Na rozgrzanej patelni prażymy orzechy prażymy przez 5-7 minut. Następnie wrzucamy orzeszki do rozdrabniacza i mielimy przez 12-15 minut(...)czasie przekładamy do słoików i gotowe

Gotuj z Mąką
Konfitura czereśniowa 110

Czas przetworów, zamykamy w słoiki nasze ulubione . Składniki 1 kg czereśni 800 g cukru 300 ml wody (ilość zależy od soczystości czereśni) 2 laski wanilii     Przygotowanie   Czereśnie umyłem, usunąłem ogonki, wydrylowałem. Zagotowałem wodę z cukrem na syrop. Do gorącego syropu włożyłem czereśnie, podgrzałem do wrzenia. Gotowałem 5 minut, odstawiłem na 12 godzin. Po tym czasie ponownie zagotowałem(...)czasu, aż czereśnie się zeszkliły. Odstawiłem ponownie na kilka godzin. Laskę wanilii przekroiłem wzdłuż, przepołowiłem. Konfiturę ponownie zagotowałem dodając pod koniec wanilię. Gorącą konfiturę przełożyłem do wysterylizowanych słoików, pasteryzowałem

R'n'G Kitchen
Ogórki małosolne z czarnuszką 100

prostej zasadzie na 1 litr zimnej, nie przegotowanej wody dodajemy 1 łyżkę soli. Ogórki myjemy. Kroimy na plasterki. Wodę mieszamy z solą i czarnuszką. Ja do 500 ml słoika dodałam 1 łyżkę czarnuszki. Do słoika wkładamy pierwszą warstwę ogórków. Dodajemy plasterki obranego i pokrojonego na kawałki czosnku oraz kilka gałązek koperku. Układamy kolejne warstwy. Całość zalewamy wodą z solą

Moja smaczna kuchnia
"Wielka księga słoików" Jennifer MacKenzie 151

Witajcie :-) Dziś mam dla Was recenzję książki "Wielka księga słoików" autorką jest Jennifer MacKenzie. Książka ukazała się nakładem Wydawnictwa Laurum . Pozycja jak najbardziej na czasie, bo sezon na przetwory rusza pełną parą i większość z nas jakieś tam przetwory robi rok w rok. Przynajmniej ja :-) W tym roku wszystkie ogórki zostały przez nas zjedzone, a robiłam trzy rodzaje, nie wspomnę(...)różnorodnych smaków, które sami możemy sobie zrobić w domu i się nimi delektować. Jest w czym wybierać, każdy na pewno znajdzie coś dla siebie :-) Polecam :-)   Tytuł: "Wielka księga słoików" Autor: Jennifer MacKenzie Okładka: miękka Stron: 326 Cena okładkowa: 49,90 zł Wydawnictwo: Laurum

kruche babeczki
Czereśnie w syropie 133

olejek migdałowy Sposób przygotowania: 1. Wodę zagotować z cukrem (na 1 litr wody dałam niepełną szklankę cukru). Jak się zagotuje, gotować jeszcze 2 minutki. 2. Do przygotowanych wcześniej słoików włożyć wydrylowane czereśnie. Zalać gorącym syropem cukrowym. Do każdego słoiczka dodać odrobinę olejku migdałowego. Słoiki zakręcić i zapasteryzować - ok 20 minut po zagotowaniu. Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Prosta granola z patelni 102

Banalna w wykonaniu i szybka granola z patelni, której przygotowanie zajmie Ci kilkanaście minut. Wystarczy kilka ulubionych składników granoli wrzucić na patelnię, podprażyć, ostudzić i zamknąć w słoiku. Płatki, orzechy i suszone owoce w postaci chrupiącej granoli z dodatkiem jogurtu naturalnego i świeżych owoców to z pewnością najlepsze śniadanie jakie możesz sobie zafundować rano. Takie śniadanie da Ci energię(...)skarmelizują się i zlepią. Ściągnij patelnię z ognia i wystudź składniki. W tym czasie posiekaj drobno suszone owoce. Wystudzone składniki z patelni wymieszaj z suszonymi owocami. Przełóż do słoika. Podawaj z jogurtem naturalnym i świeżymi owocami. Smacznego, Klaudia

Mango Papaja
Kurki marynowane 164

udaną. Kurki od lat robię w tradycyjnej octowej marynacie i zawsze tak samo cieszą podniebienie. Z pozdrowieniami dla małych i dużych grzybiarzy. Składniki na zalewę na 5 małych słoików po ok. 180 ml: - 1 i 1/2  szklanki wody - 1 szklanka octu 10% - 5 łyżek cukru - po kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego  - 3 liście laurowe - 2 marchewki(...)lekko osolonej wodzie, odcedzić i ostudzić. 2. Zagotować wodę z cukrem i przyprawami, dodać marchewkę i cebulę pokrojoną w plastry, na końcu dodać ocet. 3. Grzyby ułożyć w słoikach, do każdego słoja włożyć po kawałku liścia laurowego, ziarno pieprzu i ziela angielskiego oraz kilka kawałków marchewki i cebuli. Zalewać gorącą zalewą i pasteryzować 10 minut

Apetyczna babeczka
Gin malinowy – domowa owocowa infuzja 354

kamiennie twarde, ale i kruche – upuszczone z wysokości na blat czy na podłogę rozbijają się na malutkie fragmenty. Wsypujemy odważoną ilość cukru, całość zalewamy odmierzoną ilością ginu i wódki. Słoik szczelnie zamykamy i od razu wstawiamy go do lodówki – na minimum 2, a najlepiej na 6-7 dni. Infuzja będzie zachodzić powoli w około 4-5⁰C– owoce będą pękać(...)oddawać smak, kolor i aromat wolno i dokładnie. Nie musicie potrząsać słoikiem, mrożenie i temperatura same zrobią swoje. W tym wypadku cierpliwość się opłaca – alkohol po 7 dniach jest zdecydowanie bardziej nasycony smakiem i kolorem owoców, bardziej aromatyczny. Gotowy płyn zlewamy znad owoców i dwu lub trzykrotnie filtrujemy – ja zaczynam filtrowanie od filtra do kawy, a kończę na płatku ligniny

Karo in the Kitchen
Dżem wiśniowo-rabarbarowy z truskawką 135

Często próbuję nowych połączeń smakowych, aby nie było nudno. Ten jest wyjątkowo pysznym eksperymentem. Wyrazista wiśnie, kwaskowy rabarbar i słodycz truskawki w jednym słoiczku. Gorąco polecam! Składniki: (na 3 słoiki po 350g) 400g wiśni 400g rabarbaru 200g truskawek Sok i skórka z ½ cytryny 400g cukru Sposób przygotowania: Owoce myjemy. Wiśnie drylujemy, z truskawek odcinamy szypułki i kroimy(...)Całość gotujemy na wolnym ogniu do zagęszczenia. Konsystencje najlepiej sprawdzić nakładając łyżeczkę dżemy a mały talerzyk i sprawdzając jego gęstość po ochłodzeniu. Gotowy dżem przekładamy do wyparzonych lub wysterylizowanych słoików i pasteryzujemy przez 15 minut

Pyry na Gaz
Sos ze świeżych pomidorów malinowych 113

pomidory z których można wyczarować fantastycznie smakujące propozycje, m. in. kapitalny sos pomidorowy 🍅🍅🍅 Banalnie prosty i z niewielkiej ilości składników, ale w smaku prawdziwa PETARDA!!! 😋 Ja nawet zawekowałam kilka słoików, aby cieszył podniebienie w jesienno-zimowe dni- zróbcie podobnie, bo sos z pomidorów z puszki/kartonika/słoika już nie smakuje tak samo pysznie! 😊 Składniki: * pomidory malinowe- 2 kg * cebula- 1 średniej(...)pulpę pomidorową. Całość smażyć na małym ogniu do momentu, aż sos zgęstnieje (około 30-40 minut). Na koniec doprawić solą oraz cukrem. W razie potrzeby zawekować- przelać do wyparzonych słoików, zakręcić szczelnie przykrywką i zakryć kocem, do momentu aż sos w słoiczkach całkowicie ostygnie lub tradycyjnie- zagotować w garnku z wodą 😊 * nie polecam większej ilości czosnku, ponieważ czosnek ma tylko

Kraina Miodem Płynąca
Roladki z cukinii z warzywami 158

minutowa przekąska do wina.   Składniki: duża cukinia pokrojona w paski obieraczką do warzyw opakowanie gotowej pasty warzywnej – u mnie Rolnik z nutą papryki ok 20 oliwek ze słoika – odsączonych kilka pomidorów suszonych ze słoika – pokrojonych na kawałki kilka ogórków kiszonych – pokrojonych na kawałki wykałaczki – opcjonalnie Przepis na roladki z cukinii z warzywami Bierzemy pasek

Ugotowane pozamiatane
Jak zrobić mleko kokosowe? 211

powstało! Składniki na ok. 1 litr mleka: 4 szklanki wody niegazowanej 1 szklanka wiórków kokosowych ponadto: 2 miski (dla ułatwienia) łyżka duże sitko z małymi dziurkami 1 litrowy słoik - wyparzony Podgrzałam wodę w garnuszku tak, żeby jej nie zagotować Do miski wsypałam szklankę wiórków i zalałam dwiema szklankami wody - wszystko dokładnie zmiksowałam ręcznym blenderem przez 3 minuty Na drugiej misce(...)wiórek wyciskałam łyżką mleko Przełożyłam wiórki ponownie do miski i zalałam je pozostałymi dwiema szklankami wody - powtórzyłam czynność blendowania i przeciskania łyżką mleka Powstałe mleko przelałam do 1 litrowego słoika, które wcześniej wyparzyłam Mleko w lodówce można przechowywać do 3 dni Na zdrowie

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Konfitury truskawkowo-poziomkowe 185

Doprowadzić do wrzenia, a później gotować jeszcze przez 3 minuty, cały czas mieszając. Jeszcze gorącymi konfiturami, napełnić przygotowane wcześniej słoiczki i od razu je zamykać. Należy pamiętać, że krawędzie słoika i uszczelka muszą być czyste. Jeśli ubrudziły się w trakcie napełniania możemy wytrzeć je czystą szmatką nasączoną spirytusem. Aby nasze konfitury przetrwały nam dłużej, należy je zapasteryzować. Polecam pasteryzację(...)mokro",  czyli w naczyniu z wodą (sięgającą do 2/3 wysokości słoiczków) o temperaturze 75°C, przez około 15-20 minut. Po zakończeniu pasteryzacji, słoiki postawić w temperaturze pokojowej do całkowitego wystygnięcia, przez 24 godziny. Po tym czasie konfitury najlepiej przechowywać w ciemnym, suchym i chłodnym miejscu z dala od miejsc narażonych na nagłe wahania temperatury. linkwithin

Świat Domowej Kuchni