dodać zmiksowane warzywa i całość pogotować ok. 10 min (od czasu do czasu zamieszać, ewentualnie można dosypać soli ale to zależy od gustu każdej osoby). Gorący ketchup nakładamy do słoików i szczelnie zamykamy. Słoiki pasteryzujemy 10-15 min. UWAGA :) Ponieważ dynia jest węglowodanowa, więc ketchup z dyni też jest węglowodanowy. Zgodnie z zasadami diety rozdzielnej nie ma zastosowania do mięs
Dieta Rozdzielna i Zdrowiewiem jak Wy ale ja uwielbiam granole. Odkryłam ja dość późno bo po przeprowadzce do UK. M i chłopaki zjadają ją na sucho wprost ze słoika, ja lubię z gorącym mlekiem, a moja koleżanka jadła granole z sokiem pomarańczowym. Wiem jednak że granola granoli nie równa. Naszukałam się kiedyś takiej jednej(...)często mieszać aby nie przypalić, bo wtedy granola zrobi się gorzka. Jak już granola upraży się wrzucić rodzynki, porzeczki, żurawinę.Przechowywać w zamkniętym szczelnie słoiku
Piekarz-Kucharz-GarkotłukZakwas można zrobić zarówno na mące żytniej jak i na pszennej. Zakwas żytni (mój uniwersalny przepis) Dzień 1 - Połącz 60 ml wody z 75 g mąki żytniej razowej- używam słoika lub szklanej miski. Wymieszaj dokładnie, przykryj i odstaw w ciepłe miejsce. Dzień 2- Mogą pojawić się już bąbelki, zakwas mogł już nieznacznie urosnąć. Zamieszaj go. Dodaj 60 ml wody(...)mieć alkoholowo kwaskowaty zapach. Możesz go przekształcić w zakwas pszenny. W tym celu - zamieszaj go aby uwolnić od nadmiaru gazu, połowę wylej. ( ja nie wylewam tylko przelewam do czystego słoika. Dodaję 60ml wody i 75 g mąki żytniej. Mieszam i odstawiam aby wykorzystać do chleba żytniego) . Resztę przelej do czystej miski. Dodaj 60 ml wody
Piekarz-Kucharz-Garkotłukpomidorów i dużej ilości warzyw (zblendowanych, by nie widziały oczęta co zajadają...) Zupa bez laktozy, bez mąki, zagęszczona naturalnie warzywami, z pyszną domową passatą (smak lata zamknięty w słoikach). Składniki: - 900g warzyw (u mnie marchew, pietruszka, por, seler) - 1 duża cebula - 2-3 ząbki czosnku - 2 łodygi selera naciowego - 3 puszki pomidorów (u mnie domowa passata z bazylią ) - 1 szklanka(...)bulionem (można trochę dodać wody, tak by warzywa były przykryte). Gotować na małym palniku ok.15 minut. Następnie dodać pomidory z puszki (lub tak jak u mnie domową passatę ze słoika) i pokrojoną natkę pietruszki. Garnek zdjąć z palnika, całość dokładnie zblendować. Uzupełnić gorącą wodą do odpowiedniej konsystencji, doprawić solą, pieprzem i chili (można pominać, ja daję kilka przekręceń młynka). Zagotować
Smaczne Zdrowekiszonej kapusty białej 1 łyżka kminek 1/2 łyżeczki liść laurowy 3 sztuki ziele angielskie całe 8 sztuk sól do smaku 3 łyżeczki woda 300 ml Przygotowałam słoik 3/4 l. Wyparzyłam i wysuszyłam. Poszatkowałam pół główki kapusty, zasypałam solą i ubiłam. Odstawiłam na godzinę, kapusta puściła sok. Włożyłam kapustę ciasno do słoika, dodając przyprawy, uzupełniłam przegotowaną zimna wodą zmieszaną
AZgotuj!stylu. Poniżej moje kolejne odkrycie: słodka za sprawą daktyli, krówek i białej czekolady mieszanka, przełamana cierpkością owoców goji. Z chrupiącymi ziarnami dyni i migdałów. Polecam :-) Muesli Składniki (1 duży słoik) 500 g mieszanki ulubionych płatków opakowanie jagód goji (70 g) 100 g migdałów garść siemienia lnianego 100 g pestek dyni 150 g suszonych daktyli, pokrojonych na kawałki 100 g groszków(...)białej czekolady 75 g surowego ziarna kakao 50 g mini krówek * Wymieszać, przesypać do słoika. Gotowe :-) * te krówki wyglądają
Słodkie inspiracjebyć o cieście. O pysznym cieście. Które już upiekłam 3 razy pod rząd. Ciasto, które zrobiło u mnie ostatnio furorę. Szukałam przepisu, w którym mogę wykorzystać zalegające w piwnicy słoiki z dżemem. I tak natrafiłam na ten przepis ( klik ). Prosty a wręcz banalny. A efekt? Cudowne, aromatyczne i wilgotne ciasto (a takie najbardziej lubię). Polałam je polewą czekoladową i posypałam(...)Składniki: 2 jajka 1 i 1/4 szklanki cukru 2 szklanki mąki 1/2 szklanki oleju 1/2 szklanki mleka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka cynamonu 1 słoik dowolnego dżemu (u mnie domowa konfitura z renklod) Jajka ubijać z cukrem aż podwoją swoją objętość i staną się puszyste a masa zbieleje. Wlać mleko i olej a następnie wsypać
My simple kitchenspiżarni,otworzyć słoiczek z owocami,ugotować z dodatkiem mączki ziemniaczanej,dodać ulubione dodatki i deser gotowy. Będzie nie tylko smacznie ale i zdrowo. na trzy porcje: 1 słoik (500 ml)czarnej porzeczki w syropie 1 szkl wody 2 łyżki mączki ziemniaczanej Zawartość słoika przelać do garnka (łyżkę owoców odłożyć do dekoracji),dodać 1/2 szklanki wody i zagotować. Mączkę rozpuścić
Kolorowa kuchnia Elkizupkę bym nie mogła spać po nocach ;) Poszłam do piwnicy sprawdzić, czy mam potarte ogóraski i.. ohh radość była wielka ! Od razu zabrałam się do działania !! Składniki: słoik ogórków potartych 1 śmietana 1 marchewka ziemniaki przyprawy Przygotowanie: Do garnka nalewamy wodę, dodajemy ziele angielskie i liść laurowy. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, marchewkę tarkujemy na dużych oczkach(...)Wrzucamy do garnka. Gotujemy aż ziemniaki będą miękkie. Następnie dodajemy słoik ogórków, mieszamy. Dodajemy śmietanę (do śmietany dodajemy odrobinę zupki, po to aby się nie zważyła, mieszamy, następnie wlewamy do garnka). Doprawiamy do smaku i... gotowe ! Pod koniec gotowania wrzuciłam kiełbaskę wędzoną. Zapach i smak przecudny ! Smacznego
My World by Dagmara RekSame naleśniki przygotowałam według mojego przepisu na idealne naleśniki . Pychotka Przygotować ciasto i usmażyć naleśniki według przepisu na idealne naleśniki . Składniki na farsz (na 16 naleśników): 8 parówek mały słoik papryki konserwowej mały słoik ogórków konserwowych 20 dag sera żółtego Dodatkowo: 3 jajka bułka tarta olej do smażenia sól, pieprz Sposób przygotowania: Parówki kroimy wzdłuż na pół, paprykę i ogórki
Cukiernia Pychotkimieloneczka na kanapki,dodałam pieczarki marynowane i smak jest naprawdę wyjątkowy-polecam gorąco!! Składniki: 500 g łopatki wieprzowej 500g szynki b/z kości 20 dag słoniny pieczarki marynowane(mały słoik,lub pół dużego) łyżeczkę soli peklowej ok 0,5 łyżeczki soli kamiennej płaska łyżeczka pieprzu białego 2 ząbki czosnku łyżeczka majeranku łyżeczka żelatyny ok 70 ml zimnej wody Przygotowanie: Mięso(...)pieczarkami,dociskamy ,zamykamy szynkowar i gotujemy ok 1,5 godz w temp 80 stopni(czyli na małym ogniu). Rada:jak nie mamy szynkowaru można zrobić taką mieloneczkę w słoiku z szerokim wierzchem(ale wtedy gotujemy 1 godz.) Smacznego
Swojskie jedzonkokawałek kory cynamonu 2 listki laurowe Wykonanie: cytryny wyszorować i wyparzyć. Naciąć na krzyż do 3/4 długości cytryny. W nacięciu umieścić 1 łyżkę soli cytryny dość ciasno ułożyć w słoiku. Dodać plasterki obranego imbiru, listki laurowe i laskę cynamonu. Zalać sokiem wyciśniętym z 2-3 cytryn. Wsypać dodatkową łyżkę soli, zalać przestudzoną, przegotowana wodą tak, by cytryny były całkowicie przykryte(...)Zakręcić i odstawić na 1 miesiąc. Przez pierwsze dni potrząsać słoikiem, by sól się dobrze rozpuściła SMACZNEGO
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Jest prosta, pyszna i co najważniejsze to takie cudo do przygotowania w 5 minut. Ja przygotowuję ją najczęściej w słoiku – potem wrzucam mięso, marynuję przez noc a następnie podsmażam na patelni. Takie mięso, w słoiku właśnie, możecie zabrać np. na grilla. Do przygotowania marynaty potrzebujemy: 300 ml mleka (lub naturalnego jogurtu) ok 10 łyżek keczupu sól, pieprz, zioła
Szybko Tanio Smacznielubią mocnych trunków.Polecam, jako prezent dla naszych mam, dziadków, babć. SKŁADNIKI : 30 dkg kukułek (niecałe 3 opakowania) 0,5 litra wódki Puszka mleka skondensowanego PRZYGOTOWANIE : Cukierki włożyć do słoika, zalać wódką. Odstawiać na 2-3 dni-wstrząsając słoikiem co jakiś czas. Porozpuszczanie się kukułek-dodawać stopniowo mleko (ilość mleka zależy- czy słodzone i od upodobań). Przelać do karafki
Kopystką po garachSOLANKOWA: 9 szkl. wody 1 szkl. soli ZALEWA OCTOWA: 3 szkl. wody 3 szkl. octu 4 szkl. cukru 2 łyżki gorczycy 1 łyżeczka ziela angielskiego estragon-po gałązce na słoik PRZYGOTOWANIE: Warzywa kroimy w słupki, zalewamy solanką i odstawiamy na 3 godziny. Przygotowujemy zalewę octową. Gotujemy wodę, dodajemy ocet,przyprawy-studzimy. Po 3 godzinach odlewamy solankę i do warzyw dodajemy(...)octową zalewę. Wkładamy do słoików, pasteryzujemy og 2-3 minuty od momentu zagotowania
Kopystką po garach