słoik - 12348 przepisów (strona:179/824)

Syrop z mniszka lekarskiego 105

kwiatów przez gazę, dobrze odcisnąć. Dodać cukier do soku i obraną i pokrojoną w plastry cytrynę, gotować na bardzo słabym ogniu przez 90 minut. Gorący syrop nalewać do wyparzonych słoików, odwracać słoiki do góry dnem. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/pl_PL/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore

Kuchnia Danusi
Pomidory na zimę - passata 131

zagotować. Gotować ok 30-40 minut. Można gotować trochę dłużej, wtedy pomidory bardziej się rozpadną. A można je również zmiksować blenderem na przecier.... Następnie wyłączyć i przekładać do przygotowanych słoików. Brzegi słoików wytrzeć do sucha, zakręcić nakrętkę i przekręcić do góry dnem, stawiając do wystygnięcia na ściereczce. Nigdy nie robię większej pasteryzacji. Stosuję ten sposób przy wszystkich gorących wekach

Ze smakiem bez glutenu
Dżem dyniowo-pomarańczowy 130

pomarańczowy z cukrem żelującym, energicznie mieszając.  Od tego momentu należy rozkręcić ogień na full i często mieszać, żeby się całość nie przypaliła.  Gorący dżem nakładać do słoików, odwracać do góry dnem do lekkiego przestygnięcia.  Z odwróceniem nie należy czekać do całkowitego wystygnięcia słoików ponieważ dżem zastygnie zaraz pod pokrywką. Smacznego

Ze smakiem bez glutenu
Dynia marynowana na słodko 141

dużym garnku. Do gotującej się wody dodać ocet i goździki. Oraz dodać pokrojoną w kostkę dynię. Zamieszać i zagotować. Gotować przez jakieś 10 minut od momentu zagotowania. Nakładać do słoików i zalewać zalewą, w której się gotowała. Do każdego słoika warto wrzucić jednego goździka z zalewy. Przekręcać do góry dnem do wystygnięcia. Można zajadać już kilka dni po przygotowaniu

Ze smakiem bez glutenu
Powidła śliwkowe - bez cukru 107

roku po raz pierwszy i, zaiste, cukru nie trzeba w ogóle:-) Niestety trzeba smażyć 3 dni ale w nagrodę otrzymuje się świetny, bogaty smak śliwek w słoikach. Składniki: 2 kg śliwek węgierek - najlepiej podsuszonych i lekko pomarszczonych 2 łyżki octu jabłkowego 2 łyżki wody Śliwki wydrylować. Wrzucić do garnka lub na szeroką patelnię. Ja miałam ok 5 kilogramów śliwek(...)widać tę samą objętość na początku i na końcu smażenia ponieważ po pierwszym dniu smażeniu złożyłam powidła z dwóch patelni na jedną....:-) Po trzecim dniu Gorące powidła nakładać do słoików, przekręcać do góry dnem do wystygnięcia i zawekowania. Przepis na pewno będę powtarzała każdej jesieni. Smacznego

Ze smakiem bez glutenu
Zupa dyniowa z kiełbasą lub mielonką 130

skrawków dyni, którą postanowiłam wykorzystać do sporządzenia zupy dyniowej. A ponieważ mąż mój stwierdził, że zupa musi mieć "wkładkę" więc pomyślałam o dodaniu do niej kiełbasy lub mielonki ze słoika, która akurat zalegała mi w lodówce. Przygotowując zupę można poprzestać na wersji bez mięska (tę zajadała moja córa) lub zrobić wersję "na bogato" i dodać trochę chabaniny.  Składniki(...)zupy: 500 g obranej dyni 1 duży ziemniak 1/2 pora - wykorzystałam zieloną część 1 średnia cebulka 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego sól, biały pieprz, 1/2 płaskiej łyżeczki cukru mielonka ze słoika lub kiełbasa - najlepiej krucha i rozpadająca się  Do garnka wrzucić ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę oraz dynię, również pokrojoną w kostkę. Dodać pora pokrojonego na grube plastry

Ze smakiem bez glutenu
Ogórki małosolne, kiszone 136

tygodni a małosolne są gotowe do zjedzenia już po około 3 dniach.   Najlepszy czas na kiszone i przetwory zimowe będą dopiero na przełomie lipca/sierpnia. Składniki: Na słoik :   ogórki, najlepiej jednakowej wielkości koper kilka kawałków chrzanu 3-4 ząbki czosnku, można więcej jeśli lubicie można również dodać liść chrzanu lub wiśni Zalewa: na 1 litr wody( używam mineralną marketową(...)czubata łyżka soli =wymieszać ( bez konieczności gotowania) Przyprawy oraz ogórki ułożyć w słoiku zalać przygotowaną zalewą i już. Po kilku dniach będziemy mogli wcinać pyszne, chrupiące małosolne ogórki

W garach u Gosi
Sałatka ze szpinakiem i pomarańczami 128

skórki i, nad talerzem, pokroić na cząstki - sok, który wycieknie na talerz podczas dzielenia pomarańczy pozostawić do sosu. Cząstki pomarańczy przełożyć do miski ze szpinakiem i wymieszać. Do małego słoika wlać oliwę, sok z pomarańczy, sok z cytryny, miód i musztardę. Wsypać chili w proszku, sól i pieprz. Zakręcić i energicznie trzepiąc w rękach słoikiem, wymieszać składniki sosu. Na talerz

Gospodyni Miejska
Miód z mniszka pospolitego (lekarskiego) 118

wsypujemy cukier i gotujemy bez przykrycia, na wolnym ogniu przez ok. 2 godziny, co jakiś czas mieszając – do momentu, w którym powstanie gęstawy syrop. Gorący miód rozlewamy do wyparzonych słoików, dobrze zakręcamy. Słoiki odstawiamy odwrócone do góry dnem do ostygnięcia

Kolorowa kuchnia Elki
Surówka z kiszonej kapusty, z burakiem i koperkiem 288

Zimą i wiosną jemy dużo kiszonek, przeważnie kapusty i ogórków. Domowe ogórki kiszone schodzą słoik za słoikiem, a dobrą kapustę kupuję na pobliskim bazarku. Kiszonki są nie tylko pyszne, ale też bardzo zdrowe, bo zawierają mnóstwo witamin. Na szczęście wszyscy w domu je lubimy, ale żeby nam się nie znudziły przyrządzając z nich sałatki i surówki zmieniam często dodawane składniki

Smaczna Pyza
Śledzik w zalewie kwiatowo-gruszkowej 155

klik) .   Składniki: 2 opakowania śledzika na okrągło wiosennego Seko z płatkami kwiatów (2 razy 200 g lub 400 g innego śledzia w oleju pokrojonego na kilkucentymetrowe kawałki) pół słoika gruszek w occie wraz z zalewą pół małej czerwonej cebuli pokrojonej w piórka kilka wiśni bez pestek do dekoracji (mogą być mrożone) Jak przygotować śledzie w zalewie gruszkowej? Śledzie(...)cebuli) odsączyć z zalewy, przełożyć do miseczki, dodać cebulę i zalać zalewą ze słoika z gruszkami. Zostawić na noc. Następnego dnia udekorować gruszkami pokrojonymi na duże kawałki i wiśniami. Artykuł Śledzik w zalewie kwiatowo-gruszkowej pochodzi z serwisu Ugotowane Pozamiatane

Ugotowane pozamiatane
Jajka w sosie tatarskim 157

możemy użyć dowolne grzybki marynowane jakie mamy w domu. U mnie tym razem marynowane pieczarki...uwielbiam💚 Zapraszam serdecznie na mój przepis 😊 Życzę mokrego poniedziałku 😃 Składniki: grzybki marynowane 1 mały słoik, ogórki konserwowe 1 mały słoik, cebula pół szt, majonez 7 łyżek. jogurt naturalny 7 łyżek, musztarda delikatesowa pół łyżeczki, sól i pieprz do smaku, dodatkowo: jajka, rzeżucha do posypania, Sposób

kulinarne odsłony pati
Kiełki na wiosnę 120

być miejskim ogrodnikiem, bo nie każdy ma balkon, działkę i nie każdy mieszka blisko parku, ale jest coś, co może zrobić każdy. Hodowanie kiełków nie wymaga ziemi. Wystarczy wata, słoik, albo kiełkownica. Efekty naszego trudu możemy zjeść, więc będziemy mieć nagrodę za nasze starania. Do tego na plony nie trzeba długo czekać. Wystarczy dosłownie kilka dni. Kiełki są zdrowe, poprawiają(...)lucerna, rzeżucha i brokuły, w postaci małych nasionek, ale można też kiełkować soję czy fasolę mung, żeby mieć bardziej treściwe kiełki. Jeśli chcemy uzyskać małą ilość kiełków wystarczy zwykły słoik, ale jeśli zużywamy większe ilości i chcemy mieć kilka rodzajów, to najlepiej mieć kiełkownicę. Takie urządzenie jest tanie, nie wymaga namaczanie roślin, ale zwykle nie ma dołączonej instrukcji a korzystanie

Ugotowane pozamiatane
Sałatka warstwowa z kukurydzą i szynką 116

sprawia, że w naszym menu pojawia się ponownie więcej warzyw w kolorach tęczy. Zdrowe, chrupiące i pożywne. Zamiast tradycyjnego wymieszania składników dzisiaj postawiłam na warstwowe ich ułożenie w eleganckim słoiku. Smakuje tak jak wygląda - doskonale! Świeża i zielona sałata, chrupiąca kukurydza z rzodkiewką i najlepszej jakości szynka. Idealny przepis na lunch lub śniadanie do pracy, na wycieczkę rowerową, bo słoik

Moja smaczna kuchnia