Sałatka Składniki: mix sałat piersi z indyka pomidory suszone pomidory świeże papryka zielona czerwona porzeczka arbuz nasiona słonecznika sól oliwa z oliwek olej rzepakowy ocet jabłkowy Pierś z indyka podsmażyłam na oleju rzepakowym. W osobnym naczyniu wymieszałam oliwę z oliwek z octem jabłkowym i solą. Sałatę polałam wymieszaną oliwą z octem, dodałam pokrojone pomidorki suszone oraz śwież, paprykę, arbuza, porzeczki
nietadietacielęciną ( lub z mieszanką tych mięs). Należy jedynie pamiętać, aby obsmażone mięso gotować w sosie nieco dłużej - do miękkości - a nie jak w przypadku suchego mięsa kurczaka lub indyka, które ugotuje się w ekspresowym tempie 10 minut. Pomidory z puszki lub/ i passatę można zastąpić większą ilością koncentartu pomidorowego i gorącym bulionem lub wodą. SKŁADNIKI / 4 porcje(...)makaronu spaghetti 300 g mielonego mięsa z kurczaka lub indyka (można drobno posiekać) 100 g tartego parmezanu 2 łyżki masła 1 łyżka oliwy 1 cebula pokrojona w drobną kostkę 1 puszka rozdrobnionych pomidorów (400 g) 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 szklanka sosu pomidorowego (passaty) 3 ząbki czosnku starte na tarce 2 łyżki mascarpone PRZYPRAWY : sól morska, świeżo zmielony czarny
cool and mintyDodanie ryżu i czerwonej papryki zdecydowanie odmieni smak tradycyjnego mielonego kotleta. Te z indyka są delikatne i kruche. 250 g mielonego mięsa z indyka 1 jajko 100 g ugotowanego ryżu 1 cebula 1/2 czerwonej papryki 2-3 łyżki bułki tartej Sól Pieprz Liść lubczyku Ostra papryka Bułka tarta do obtoczenia Olej do smażenia Cebulę oraz paprykę kroimy w bardzo drobną
VioletoweKucharzenieJedzenie proste i smaczne, takie lubię najbardziej :) Składniki : sznycle z fileta z piersi indyka jajko bułka tarta sól, pieprz olej do smażenia Przygotowanie : Mięso lekko potłuc, posolić i posypać mielonym pieprzem, jajko rozmieszać z odrobiną wody Na płaski talerz wsypać bułkę tartą Mięso maczać w bułce, potem w jajku i ponownie w bułce Smażyć na gorącym tłuszczu(...)stron na rumiano. Mięso z indyka może być alternatywą dla " świńskiego "schabowego
Proste Potrawyprzygotowanie kotletów zabieramy się, kiedy odkładamy bułki do drugiego wyrastania. Zwykle robię burgery z mięsa wołowego, ale dziś okazało się, że mąż zaopatrzył mnie w mielone mięso z indyka, ponieważ obawiałam się, że jednak może być troszkę za suche dodałam do niego troszkę wędzonego boczku, wpłynęło to całkiem fajnie na smak potrawy. Składniki: 500 g mięsa mielonego z indyka
I tu będę miała takie temożna ją podać zarówno jako przekąskę, jak i treściwą kolację. Sprawdzi się także jako posiłek do pracy (wtedy dressing najlepiej zabrać w osobnym pojemniczku/słoiczku). Po prostu świetna! Indyka można zastąpić kurczakiem. Składniki: 1 op. mixu sałat lodowych 1/2 op. roszponki 1 op. kiełków rzodkiewki 1/2 kg fileta z indyka 1,5 łyżki przyprawy do kurczaka 1 łyżeczka słodkiej papryki
Kolorowy PrzepisownikSkładniki: 1 kapusta biała 500 g mięsa mielonego z indyka 2 świeże i dojrzałe pomidory 1 l passaty 2 średnie cebule 2 marchewki starte na tarce o grubszych oczkach pół szklanki mleka 200 g pieczarek 2 łyżki cukru 2 łyżki oleju 1 jajko masło klarowane 1/2 suchej kajzerki ząbek czosnku przyprawy do smaku: Sól, pieprz, ziele angielskie, majeranek, liść laurowy(...)odcedzamy kapustę, wodę wylewamy. Dno garnka wykładamy wierzchnimi liśćmi kapusty, dzięki czemu gołąbki nabiorą aromatu i nie przypalą się. Kapustę rozbieramy z liści. Farsz: Do miski wkładamy mięso z indyka, jajko, zeszkloną na oleju i posiekaną drobno cebulę wraz z drobno pokrojonymi pieczarkami oraz rozgnieciony ząbek czosnku. Połowę suchej kajzerki namaczamy w mleku – gdy namięknie, odciskamy mleko
Zasmakuj KuchniDzisiaj na obiad miałam golonkę z indyka w sosie koperkowym. Podałam z ziemniakami pure, ale można również podać z ryżem, makaronem czy kluskami. Do obiadu proponuję również marchewkę duszoną i mamy super jedzonko. Zapraszam również tutaj po inne przepisy na dania mięsne. 2 golonki indycze 200 ml śmietany 1 pęczek koperku 2 łyżki masła klarowanego 2 szklanki wody(...)uzupełniać wodę. Mięso wyjąć na talerz, a do rondla wlać śmietanę wymieszaną z łyżeczką mąki. Zagotować, doprawić solą i pieprzem. Na koniec wsypać koperek i włożyć mięso. golonka z indyka w sosie koperkowym
O kuchni z uczuciemDziś zapraszam na kulinarną przygodę z babeczkami z farszem z mięsa mielonego z indyka,oliwkami,suszonymi pomidorkami oraz szpinakiem. Dodatkowo smak wzbogaciłam serem wędzonym z chilli. Idealnie sprawdzają się na przyjęciach. Smacznego SKŁADNIKI:12 sztuk 500g mięsa mielonego z indyka 375 g ciasta kruchego Pęczek natki pietruszki 2 ząbki czosnku 10-12 szt oliwek mogą być nadziewane
Gotowanie Patkirobię właśnie makaron. Moim ulubionym rodzajem jest właśnie spaghetti, mąż najbardziej lubi drobne kluseczki takie jak małe muszelki czy kokardki. Sos boloński najchętniej przygotowuję nie ma wołowinie, a na indyku. Jest lżejszy i bardzo smaczny. I Malwinka może bez przeszkód zajadać się nim z nami :) Składniki: (3 duże porcje) 450g mielonego mięsa z indyka 2 puszki pomidorów krojonych lub passaty
Cakes By Kejtwiem jak wy, ale ja nie przepadam do końca za piersią z indyka. Niestety jest ona dla mnie po upieczeniu za sucha. Dlatego szukałam sposobu by to zmienić, by pierś była soczysta, aromatyczna a nie sucha jak płyta wiórowa. Postanowiłam, że zamiast upiec ją tradycyjnie w piekarniku wykorzystam testowaną już wcześniej przeze mnie przy schabie i łososiu azjatycką metodę wędzenia
Bernika - moj kulinarny pamietnikSkładniki : 2 sznycle z fileta z piersi indyka mąka 2 papryki czerwone + 1 żółta 1 cebula 2 marchewki oliwa do smażenia Przygotowanie : Filety z indyka pokroić w paski i obsypać lekko w mąką, obsmażyć Na drugiej patelni obsmażyć na oliwie pokrojoną cebulę, dodać pokrojoną w piórka paprykę, na końcu dodać drobno startą marchew, wymieszać, przykryć pokrywką i smażyć krótko Prawie
Proste PotrawyPrzepyszny krem z pomidorów na bazie wina i dobrego bulionu z indyka z dodatkiem szarpanej wołowiny, która nadaje zupie charakteru i wyśmienitego smaku. Jeśli razem ze mną przygotowywaliście ostatnio szarpaną wołowinę i zostało Wam jej jeszcze trochę to możecie wykorzystać resztę do tego właśnie przepisu. Składniki (na 2-3 porcje): 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 ziemniak 2 łyżki(...)oliwy z oliwek 750 ml bulionu drobiowego (mój z indyka) 400 gram pomidorów z puszki 1 lampka czerwonego, wytrawnego wina 1 marchewka szczypta soli i pieprzu 1/3 porcji pulled beef z tego przepisu: Składniki i przygotowanie pulled beef: 1 kg wołowiny np. pręga lub goleń 500 ml czerwonego, wytrawnego wina 800 ml bulionu wołowego 3 marchewki 1 seler
Mango Papajawww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Przepis autorski (mój). Mięso z indyka jest chude i mało aromatyczne, ale odpowiednio przyrządzone - pyszne. Ponadto bywa zdrowe i niskokaloryczne. Wracając do mojej golonki... Mięso po upieczeniu jest delikatne, miękkie, soczyste i łatwo odchodzi od kości. Idealnie nadaje się na smaczny obiad oraz doskonale sprawdzi się na kanapkę do chleba. Polecam(...)golonki z indyka (u mnie z kością) Marynata: 2-3 łyżki oleju 1 łyżka koncentratu pietruszki 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 łyżeczka soli pieprz do smaku Dodatkowo: 2 ząbki czosnku kilka lisków bazylii 1 cebula (duża) Mięso umyć, osuszyć i dokładnie natrzeć marynatą. Pod skórę golonek powpychać pokrojone (w plasterki) ząbki czosnku i listki bazylii (wg gustu). Całość przykryć
Di gotujeSałatkę z kalarepy i rzodkiewki użyłam do przygotowania hamburgerów. Do bułek z ziarnami oprócz sałatki włożyłam również burgery z indyka, sałatę masłową i serek śmietankowy. Były soczyste i bardzo smaczne. Burgery: 500 g mielonego mięsa z indyka sól świeżo mielony pieprz 1 łyżka oleju 1 łyżka słodkiej papryki mielony kminek słodka mielona papryka 1 łyżeczka mielonego czosnku po pół łyżeczki
Czerwień i błękit