słoik - 12348 przepisów (strona:188/824)

Boczniaki w sosie musztardowo-kokosowym a'la śledzie 166

ocet i gotuj jeszcze 2 minuty.  Po tym czasie zdejmij zalewę z ognia i poczekaj aż lekko ostygnie.  Boczniaki wraz z zalewą przełóż do litrowego słoika. Gdy zalewa ostygnie trzymaj słoik w lodówce 1-4 dni.  Po kilku dniach marynowania odcedź boczniaki z zalewy. W misce wymieszaj musztardę z mlekiem kokosowym i drobno pokrojoną cebulą

wegujemy
Syrop na przeziębienie z pędów sosny 129

Jeśli nie masz nigdzie pod ręką sosny może być też jodła pospolita albo świerk, syrop będzie miał podobne działanie.   Potrzebujemy: pędy sosny, tyle żeby zmieściło się do litrowego słoika pół kilo cukru 200 wódki lub woda   Przygotowanie: Pędy zbieramy na wiosnę, gdy są jeszcze miękkie i łamiemy na kawałki. Nie trzeba ich myć, ale lepiej ich nie zbierać(...)czasie deszczu, kiedy są mokre. Układamy na przemian warstwy pędów i cukru w słoiku. Dociskamy tłuczkiem, żeby puściły sok. Odstawiamy na słoneczny parapet. Następnego dnia dodajemy trochę wody lub lepiej wódki, żeby pędy, które puściły sok, były całkowicie zanurzone. Czekamy minimum miesiąc, albo do pierwszego przeziębienia w grudniu i odsączamy syrop. To jeden z najpiękniejszych leśnych zapachów, jakie istnieją. Pędy

Ugotowane pozamiatane
MARYNOWANE ŠLEDZIE Z PAPRYKĄ I OGÓRKIEM KONSERWOWYM 164

Wyszły naprawdę smaczne.Smak lekko słodko kwaśny ,takie jak nieraz kupuję gotowe śledzie w słoiku.O to kolejny ,fajny przepis na śledzie. 1 kg.filetów śledziowych  20 fag.czerwonej cebuli 20 dąb.papryki konserwowej  15 dąb.ogórków konserwowych Marchewka ze słoika z ogórkami konserwowych 500 ml.mleka do namoczenia śledzi  2 łyżki majeranku 500 ml.oleju Marynata: ******************** 250 ml.octu białego

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
BIGOS Z MODREJ KAPUSTY 173

domach babcie i mamy go robiły.U mnie niestety takiego bigosu nie było, a szkoda , bo jest naprawdę dobry.Zapraszam po przepis. 1 kg.świeżej kapusty czerwonej 1 duży słoik kiszonej kapusty czerwonej ze sklepu( takiej do sałatek) 1 duża Marchewka 2 czerwone cebule 1 duży ząbek czosnku 5 mrożonych śliwek 3/4 szkl.bulionu warzywnego 3 łyżki oleju 1 listek laurowy(...)ziarna ziela angielskiego  2 goździki 3 jagody jałowca po pół łyżeczki kminku , suszonego tymianku i estragonu sól i pieprz 1-2 łyżki soku cytrynowego ******************************************* Kapustę kiszoną że słoika odcisnąć i osączyć.Świeżą kapustę oczyścić ,wyciąć głąb i cienko poszatkować.Marchewkę obrać , zetrzeć na tarce o dużych oczkach.Cebulę i czosnek obrać ,czosnek drobno posiekać,cebulę pokroić w pół plasterki

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Zakwas z buraków 348

obrać w większe kawałki. Czosnek obrać, jeśli mamy duże ząbki to przekroić je na połowę. Buraczki ułożyć na przemian z czosnkiem i przyprawami w kamionkowym naczyniu lub dużym słoiku. Na samej górze powinny być buraki. Wodę (najlepiej zagotowaną i ostudzoną) wymieszać z solą i zalać nią buraki. Odstawić w ciepłe miejsce na minimum 5 dni. Po upływie 5 dni zakwas(...)przecedzić, wlać do słoików o przechowywać w lodówce. Taki zakwas może stać w lodówce przez kilka miesięcy. Gotowy zakwas przed odcedzeniem i przelaniem do butelek (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Zakwas buraczany do barszczu Świątecznego 141

Buraki obrać i pokroić w plasterki, czosnek obrać i pokroić drobno. Do dużego słoja włożyć buraki, czosnek, listki laurowe, ziarenka ziela angielskiego, sól, czarny pieprz i chleb razowy. Napełnić słoik letnią wodą, wszystko musi być przykryte wodą. Zamknąć słoik lub przykryć gazą. Tak zostawić w ciepłym i jasnym miejscu. Mój kochany pomocnik, moja mamuśka już bardzo słaba, ale ciągle chętna

Kuchnia Pokoleń
Cztery pomysły na wigilijne śledzie 340

winiem, przyprawę do piernika, krem balsamiczny, olej rzepakowy, ocet ryżowy i miód. Dokładnie mieszamy i odstawiamy n 2-3h żeby smaki się przegryzły. Przechowujemy w lodówce, najlepiej w słoiku lub zamykanym pojemniku. ŚLEDZIE W SOSIE MUSZTARDOWYM SKŁADNIKI 2 płaty śledziowe 1/2 szalotki lub małej cebuli 1 łyżka musztarty francuskiej 1 łyżka majonezu 1 łyżka śmietany 1 łyżeczka miodu(...)kubeczku łączymy musztardę, majonez, śmietanę, miód i ocet ryżowy. Powstałym sosem zalewamy śledzie, mieszamy i odstawiamy na 2-3 godziny, aby smaki się przegryzły. Przechowujemy w lodówce, najlepiej w słoiku lub zamykanym pojemniku. ŚLEDZIE W POMARAŃCZACH SKŁADNIKI 2 płaty śledziowe 1/2 pomarańczy 4-5 orzechów pecan 1 łyżeczka miodu 3-4 łyżeczki octu ryżowego olej z orzechów laskowych lub włoskich

DefinicjaSmaku
Świąteczna granola korzenna z żurawiną 136

uprażone orzechy, płatki owsiane i słonecznik z dodatkiem miodu i oleju kokosowego to to co lubię najbardziej. Świąteczny klimat czuć u mnie już od śniadania. Uwielbiam! Składniki na duży słoik granoli: 400 gram płatków owsianych górskich 3 łyżki oleju kokosowego 1 łyżka masła orzechowego 4 łyżki miodu 2 łyżki przyprawy do piernika 1  łyżeczka imbiru mielonego i goździków mielonych(...)przez 45 minut, mieszając co 5-10 minut składniki. Po upieczeniu wyjmuję blaszkę z piekarnika i studzę do temperatury pokojowej. Po wystudzeniu dodaję żurawinę, dokładnie mieszam i przekładam do słoika. Smacznych Świąt życzy Klaudia

Mango Papaja
Sałatka warstwowa ze śledziem + film 991

Efektowna, kolorowa sałatka warstwowa z filetów śledziowych w oleju oraz kilku składników: czerwonej cebuli, jajek ugotowanych na twardo, ogórków konserwowych oraz buraczków ze słoika i majonezu to świetna przekąska dla amatorów ryb. Śledziowa sałatka ułożona warstwami będzie idealnym uzupełnieniem świątecznego stołu.   składniki na 6 porcji 4-5 płatów śledziowych w oleju 2 czerwone cebule 4-5 średnich ogórków konserwowych(...)buraczków ze słoika ( wiórków ) 5 jajek ugotowanych na twardo 400 g majonezu czarny pieprz przepis Odsączone z oleju śledzie kroimy w większą kostkę lub w paski a następnie przekładamy na dno szklanej miski. Obraną cebulę drobno siekamy i posypujemy nią śledzie. Na cebuli rozsmarowujemy połowę majonezu i całość oprószamy czarnym pieprzem. Ogórki konserwowe kroimy w małą kostkę i umieszczamy

Smakowite Dania
Miekkie nadziewane pierniczki 324

NADZIENIE:  1 czubata łyżka kakao  2 słoiczki marmolady, powideł lub gęstego dżemu * można zamienić na pszenną CIASTO: Mleko wyciągamy z lodówki, aby nie było zimne. Miód wstawiamy w słoiku do ciepłej wody, aby stał się płynny.  Masło roztapiamy na bardzo małym ogniu, tylko do momentu aż zmieni konsystencję na płynną. Nie doprowadzamy do zagotowania! Do miski wsypujemy mąkę(...)Ciasto doskonale się do tego nadaje, jednak należy pamiętać, aby wówczas skrócić czas pieczenia do 8 min.  Gotowe pierniki, dla przedłużenia ich świeżości dobrze jest trzymać w zamkniętym słoiku, puszcze czy plastikowym pudełku w chłodnym miejscu. Polukrowane nie dłużej niż tydzień, nie ozdobione nawet do dwóch tygodni. Najlepiej codziennie sprawdzać stan naczynia, w którym przechowujemy ciastka. Raczej

Kuchnia od dwojga
Śledzie z suszonymi pomidorami 201

pomidory pokroić na mniejsze kawałeczki. Cebulę i czosnek obrać, niezbyt drobno pokroić i podsmażyć na oleju rzepakowym, wystudzić. Śledzie wymieszać z cebulką, pomidorami i przyprawami, następnie włożyć je do słoika i zalać oliwą po moczeniu pomidorów, olejem po smażeniu cebuli i olejem konopnym lub lnianym. Śledzie w słoiku powinny być zanurzone w oleju, odstawić do lodówki

Kuchcik gotuje
Zakwas z buraków 538

kiszonych ogórków Przygotowanie: Wodę z solą doprowadzamy do wrzenia, aby sól rozpuściła się. Buraki obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Czosnek obieramy i kroimy w plasterki. W dużym słoiku układamy buraki, dodajemy przyprawy i zalewamy letnią wodą, tak aby wszystkie buraki były pod wodą, dodajemy sok z ogórków. Przykrywamy słoik ściereczką i zostawiamy w temperaturze pokojowej

Smakowity Blog Kulinarny
Andruty biszkoptowo kokosowe 185

szklanka cukru * - 1 puszka mleka kokosowego (400 ml) - ½ szklanki mleka 3,2% * - 250 g wiórków kokosowych - 250 g miękkiego masła - 3/4 szklanki mleka w proszku * - powidła węgierkowe (1 słoik 290 g) - 24 podłużne biszkopty * szklanka u mnie metalowa miarka o pojemności 250ml Zagotowujemy mleko kokosowe i zwykłe z cukrem. Dodajemy wiórki kokosowe i mieszając gotujemy do chwili, aż masa zgęstnieje(...)kokosową. Do masy wsypujemy następnie ¾ szklanki mleka w proszku i mieszamy łyżką do połączenia składników. Na wafel kładziemy powidła i rozprowadzamy (najwygodniej używając pędzla) równomiernie po całej powierzchni (1 słoik musi wystarczyć na 3 „przełożenia”). Przykrywamy waflem, który również smarujemy powidłami. Kładziemy kolejny wafel, na który wykładamy 1/3 masy kokosowej. Na masę kładziemy podłużne biszkopty. Dwa rzędy będą całych

mojewypiekiinietylko
Śledzie z rodzynkami 339

minut na wolnym ogniu, sos nieco zgęstnieje. Następnie dodać miód i jeśli potrzeba doprawić do smaku. Jeśli sos jest zbyt gęsty można rozrzedzić odrobiną wody. Ostudzić. Do słoika lub innego naczynia (dobrze jeśli ma pokrywkę) wkładać śledzie na przemian z sosem. Ostatnią warstwą musi być sos. Słoik zakręcić i wstawić do lodówki na minimum dobę. Tak przygotowane śledzie można przechowywać

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Domowe buraczki mojej babci 170

się już obejść. Cieszę się, że mogłyśmy razem robić przetwory, bo takie przepisy są bezcenne (w żadnym sklepie takich nie kupicie). Składniki na domowe buraczki mojej babci (4 duże słoiki): buraki 3 kg 3 duże cebule 5 - 6 czerwonych papryk Zalewa: szklanka wody 3/4 szklanki octu spirytusowego 10% 3/4 szklanki cukru łyżka soli Odkroić końcówki buraków i gotować około(...)połówki. Cebulę pokroić w piórka. Paprykę i cebulę gotować 15 - 20 minut w zalewie. Dodać buraki i gotować około 10 minut. Dobrze wymieszać. Pasteryzować około 10 minut (my doprowadzałyśmy słoiki do zagotowania). Moja spiżarnia jest już w części zapełniona przetworami: domowe buraczki, soki malinowe i z winogron oraz wywary do barszczu czerwonego. A to dopiero początek... :) Buraczki pasują naprawdę

Karola gotuje