pomidory pokroić na mniejsze kawałeczki. Cebulę i czosnek obrać, niezbyt drobno pokroić i podsmażyć na oleju rzepakowym, wystudzić. Śledzie wymieszać z cebulką, pomidorami i przyprawami, następnie włożyć je do słoika i zalać oliwą po moczeniu pomidorów, olejem po smażeniu cebuli i olejem konopnym lub lnianym. Śledzie w słoiku powinny być zanurzone w oleju, odstawić do lodówki
Kuchcik gotujekiszonych ogórków Przygotowanie: Wodę z solą doprowadzamy do wrzenia, aby sól rozpuściła się. Buraki obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Czosnek obieramy i kroimy w plasterki. W dużym słoiku układamy buraki, dodajemy przyprawy i zalewamy letnią wodą, tak aby wszystkie buraki były pod wodą, dodajemy sok z ogórków. Przykrywamy słoik ściereczką i zostawiamy w temperaturze pokojowej
Smakowity Blog Kulinarnyszklanka cukru * - 1 puszka mleka kokosowego (400 ml) - ½ szklanki mleka 3,2% * - 250 g wiórków kokosowych - 250 g miękkiego masła - 3/4 szklanki mleka w proszku * - powidła węgierkowe (1 słoik 290 g) - 24 podłużne biszkopty * szklanka u mnie metalowa miarka o pojemności 250ml Zagotowujemy mleko kokosowe i zwykłe z cukrem. Dodajemy wiórki kokosowe i mieszając gotujemy do chwili, aż masa zgęstnieje(...)kokosową. Do masy wsypujemy następnie ¾ szklanki mleka w proszku i mieszamy łyżką do połączenia składników. Na wafel kładziemy powidła i rozprowadzamy (najwygodniej używając pędzla) równomiernie po całej powierzchni (1 słoik musi wystarczyć na 3 „przełożenia”). Przykrywamy waflem, który również smarujemy powidłami. Kładziemy kolejny wafel, na który wykładamy 1/3 masy kokosowej. Na masę kładziemy podłużne biszkopty. Dwa rzędy będą całych
mojewypiekiinietylkominut na wolnym ogniu, sos nieco zgęstnieje. Następnie dodać miód i jeśli potrzeba doprawić do smaku. Jeśli sos jest zbyt gęsty można rozrzedzić odrobiną wody. Ostudzić. Do słoika lub innego naczynia (dobrze jeśli ma pokrywkę) wkładać śledzie na przemian z sosem. Ostatnią warstwą musi być sos. Słoik zakręcić i wstawić do lodówki na minimum dobę. Tak przygotowane śledzie można przechowywać
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniesię już obejść. Cieszę się, że mogłyśmy razem robić przetwory, bo takie przepisy są bezcenne (w żadnym sklepie takich nie kupicie). Składniki na domowe buraczki mojej babci (4 duże słoiki): buraki 3 kg 3 duże cebule 5 - 6 czerwonych papryk Zalewa: szklanka wody 3/4 szklanki octu spirytusowego 10% 3/4 szklanki cukru łyżka soli Odkroić końcówki buraków i gotować około(...)połówki. Cebulę pokroić w piórka. Paprykę i cebulę gotować 15 - 20 minut w zalewie. Dodać buraki i gotować około 10 minut. Dobrze wymieszać. Pasteryzować około 10 minut (my doprowadzałyśmy słoiki do zagotowania). Moja spiżarnia jest już w części zapełniona przetworami: domowe buraczki, soki malinowe i z winogron oraz wywary do barszczu czerwonego. A to dopiero początek... :) Buraczki pasują naprawdę
Karola gotujezupę ogórkową (około 3 litry): żeberka wieprzowe około 200 g 1/2 porcji rosołowej z kurczaka albo mała włoszczyzna: marchew, pietruszka, seler, por 3 - 4 ziemniaki 4 duże ogórki kiszone słoik wody z ogórków 3/4 szklanki śmietany 12 % łyżka mąki pszennej 2 liście laurowe 2 ziela angielskie pęczek koperku sól pieprz cukier (opcjonalnie; ja nie dodawałam ponieważ moje ogórki kiszone były(...)ogórków, tak aby nie wyschły. Dodać do wywaru i gotować kolejne 10 minut. Dodać do zupy śmietanę wymieszaną z mąką, zagotować. Doprawić solą i pieprzem, opcjonalnie cukrem. Dolać słoik wody z ogórków (ja lubię kwaśną). Włożyć kawałki mięsa oraz pokrojoną marchewkę. Po ugotowaniu zupy posypać koperkiem i raz jeszcze wymieszać
Karola gotujelodówki na 24 godziny. Po dobie w lodówce (nie polecam dłużej, bo śledzie będą bez smaku) śledzie wyjąć z zalewy. Cebule pokroić w piórka. Śledzie układać warstwami w wysokim słoiku na przemian z cebulą, na końcu zalać olejem. Zostawić na kolejne 24 godziny w lodówce. Po tym czasie można już jeść, smaki się przegryzą i śledzie są pyszne. *do śledzi(...)occie świetnie nadają się tego typu słoiki jak na zdjęciu. Podobne można zleźć tutaj KLIK , cena 23 zł. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieśledziowe pół cebuli szczypta soli 3-4 łyżki dobrego oleju lub oliwy Płaty śledziowe wypłukać i pokroić na kawałki szerokości ok. 1 cm. Cebulę pokroić w drobną kostkę. W słoiku układać na przemian warstwy śledzi i cebuli. Całość posypać solą i zalać oliwą. Słoik zamknąć i przechowywać w lodówce do tygodnia. Tak przygotowane śledzie smakują najlepiej po przegryzieniu się smaków
Weekendy w domu i ogrodzieodstawiamy na 5-10 min.,odsączamy. Cebulę obieramy i kroimy w piórka.Goździki,ziele i liść rozgniatamy w moździerzu lub nożem. Wymoczone śledzie kroimy w kawałki i układamy w słoiku,na to trochę cebuli i żurawiny i rozgniecionych przypraw i posypujemy świeżo mielonym pieprzem i tak dalej układamy warstwami na przemian,na końcu zalewamy olejem,zamykamy słoik i wstawiamy
Swojskie jedzonkoangielskiego kilka ząbków czosnku (ilość wg upodobania) sól – w ilości 1 łyżka płaska na 1 litr wody opcjonalnie – skórka z 2-3 kromek chleba na zakwasie duży słoik Wykonanie: Buraki obrać, pokroić w plastry. Ułożyć w dużym słoju na przemian z przyprawami. Zalać osoloną wodą i dołożyć skórkę chleba, jeśli używacie. Wszystkie składniki powinny być przykryte zalewą, żeby(...)szybciej zakwas będzie gotowy. Jeśli w międzyczasie wytworzy się piana, wystarczy ją zebrać i zamieszać całość. Gdy zakwas jest gotowy należy go przecedzić i zlać do szczelnych butelek/ słoików i przechowywać w niskiej temperaturze (lodówka). Jeśli chodzi o barszcz wigilijny, my przygotowujemy zakwas już na początku grudnia, żeby potem mieć mniej pracy :) Zakwas dodajemy do wywaru, który przygotowujecie do barszczu
Pociąg Do KuchniSezon na jabłeczniki u nas trwa zapewne cały rok, pewnie ich wypieki zwiększają się w okresie jesiennym po zbiorach pachnących jabłek. Przedstawiałam Wam kiedyś jabłka prażone do słoików, dzisiaj je wykorzystamy. Aby urozmaicić nas jabłecznik dodamy do niego tabliczkę gorzkiej czekolady. Więc do dzieła. Składniki: 5 jajek 1 kostka margaryny 350 gram mąki pszennej ( tortowe j) 5 łyżek mleka(...)łyżeczki proszku do pieczenia 300 gram cukru pudru lub drobnego 1 tabliczka gorzkiej czekolady Cukier wanilinowy Jabłka prażone – słoik ok. 1 l Bułka tarta Wykonanie: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy. Margarynę ucieramy z żółtkami i cukrem pudrem. Dodajemy mleko, mąkę, proszek do pieczenia. Mieszamy i na koniec dodajemy ubite białka. Ciasto dzielimy na połowę. Czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki
Smaki Ewywlać wodę i dodać koncentrat pomidorowy. Całość popieprzyć, wsypać odrobinę cukru i jeszcze chwilę smażyć. Patelnię zdjąć z ognia i ostudzić farsz. Filety śledziowe pokroić na mniejsze kawałki. W słoiku naprzemiennie układać farsz cebulowo-rodzynkowy i śledzie. Należy pamiętać o tym, aby na spodzie i samym wierzchu była warstwa cebulowa. Słoik zakręcić i wstawić do lodówki na co najmniej
Ugotowaćsłodkich naleśników najbardziej lubię te z twarożkiem i jabłkami. Pozostało mi jeszcze kilka słoiczków startych jabłek lekko zasypanych cukrem i zagotowanych w słoikach. Jabłka takie są idealnym dodatkiem do naleśników. Oprócz nadzienia serowo-jabłkowego udekorowałam naleśniki pomponami z jabłek i listkami mięty. Naleśniki z jabłkowymi pomponami 1 duże jajo 250 ml mleka 250 ml wody szczypta soli(...)łyżka otrębów pszennych ok 250 g mąki pszennej 1/2 kg twarożku wiejskiego kilka łyżek jogurtu lub śmietanki 1 słoik startych jablek z cukrem listki mięty do dekoracji cynamon Wlej mleko i wodę do miski, dodaj jajo, otręby i szczyptę soli. Zmiksuj ciasto naleśnikowe dosypując mąkę. Odstaw je na 30 minut. Twarożek rozgnieć widelcem, dodaj jogurt lub śmietankę
Gotuj Sam!Warto trochę aromatów lata zamknąć w słoikach. Zimą miło otworzyć taki słoiczek i zjeść owoce z racuchami, czy z świeżym pieczywem. Marmolada truskawkowo-rabarbarowa 1/2 kg rabarbaru 1/2 kg truskawek 1 szklanka cukru brązowego (lub białego) Umyj i obierz truskawki z szypułek, Zmiksuj je blenderem. Umyj i obierz rabarbar. Pokrój go w niewielkie kawałki. Wsyp rabarbar do rondelka(...)podlej kilkoma łyżkami wody i rozgotuj pod przykryciem. Do masy rabarbarowej wlej zmiksowane truskawki, dodaj cukier i smaż wszystko mieszając by marmolady nie przypalić. Gdy zgęstnieje włóż do słoików i pasteryzuj 20 minut
Gotuj Sam!Lima 1 litr gorącej wody 1 łyżka soli (z lekkim czubem) koper wraz z baldachami (4 szt) 6 zabków czosnki chrzan (korzeń i liście) Pomidory ułóż w słoikach, dodaj obrane ząbki czosnku, chrzan i koper. Zalej pomidory gorącą solanką sporządzoną z gorącej wody i soli. Zakręć słoiki. Po 4-6 dniach burzliwej fermentacji możesz je zjeść
Gotuj Sam!