Składniki: 1 kg miodu 40 młodych zielonych orzechów włoskich ps.można zrobic z mniejszej ilości Wykonanie Zebrać z drzewa 40 orzechów zielonych. Pokroić na mniejsze kawałki. Umieść je w słoiku i zalać miodem. Zamknąć słoik i niech to pozostanie na miesiąc narażone na działanie promieni słonecznych. Wstrząsnąć sporadycznie. Po 40 dniach, odcedzić syrop i usunąć orzechy. Przechowywać w chłodnym, ciemnym
w mojej kuchnismak ponownie i nie dodawać do niej zbytniej ilości innych składników. Wyszedł przepyszny mus, którego część zużyłam do bułeczek (przepis wkrótce), a reszta miała być zawekowana, ale w słoiki poszła tylko część, bo mus szybko znikał z garnka pod byle pretekstem ;) Składniki (na prawie 1,5 litra musu): 6 dużych owoców pigwy (nie mylić z owocami pigwowca) 3 pigwowce (zawierają(...)palniku o małej mocy i ciągle mieszając, dodawać stopniowo cukier. Trzymać na ogniu aż cukier całkowicie się rozpuści, a masa będzie bardzo gorąca. Gorący mus można wkładać do słoików, zakręcić i odstawić do powolnego stygnięcia. Ale można też podać jako deser lub słodką przekąskę na ciepło lub na zimno. Mus naprawdę polecam! Jest przepyszny i łatwy do wykonania. Dla mnie
Weekendy w domu i ogrodzieszybką konfiturę, w tej ilości w jakiej ją zrobiłam, starczy na niedługo, zaledwie trzy małe słoiczki, ale zawsze możecie zwiększyć proporcje i przygotować więcej. Wtedy jednak pamiętajcie żeby słoiki zapasteryzować przed odstawieniem ich na zimę ;-) A taka złota konfiturka idealnie sprawdza się jako dodatek do sera białego, owsianki czy omletów :-) SKŁADNIKI 2 szklanki dyni startej na drobnej tarce 1/2 szklanki(...)ponownie dynię rozgrzewamy, dodajemy do niej cynamon i aromat, a następnie gorącą napełniamy słoiczki i zakręcamy. Odstawiamy do wystygnięcia. Jeśli chcecie konfiturę przechować na dłużej, to po wystygnięciu pasteryzujcie słoiki przez 15 - 20 minut (w zależności od wielkości słoiczków
Czary - gary w kuchniPrzepisy, do których najczęściej zaglądaliście w październiku 2016r. : 1. Kapusta czerwona w słoikach na zimę 2. Marchew w słoikach na zimę 3. Warstwowa sałatka z ryżem 4. Szarlotka z połówkami jabłek 5. Buraczki w zalewie octowej. 6. Naleśniki z mięsem mielonym. 7. Rolada z piersi kurczaka 8. Rogaliki trzyskładnikowe
W kuchni u Monikimoże być suszony koper) Sposób wykonania: Kapustę szatkujemy, solimy i odstawiamy na 12 godzin. Marchew obieramy i ścieramy na dużych oczkach tarki. Mieszamy z kapustą. Odciskamy sok i napełniamy słoiki do 3/4 wysokości. Do każdego słoika wkładamy czosnek, liść laurowy, ziele angielskie i koper. Zalewamy wrzącą wodą, szczelnie zakręcamy i odstawiamy w chłodne miejsce na około 2 tygodnie
Qchnia po prostuprzez 2 minuty. Jeśli śliwki nie rozgotowały się i pozostają duże kawałki, weź drewnianą pałkę i trochę ugnieć. Zestaw z ognia. Mieszaj masę do zniknięcia piany. Gorącym dżemem napełnij słoiki i natychmiast zamknij. Słoiki postaw na 10 minut do góry dnem
Przepisy kulinarne babci AntoninySkładniki: 2 kg ogórków polnych drobnych ocet 10-procentowy przyprawa do ogórków konserwowych 2 główki czosnku Sposób wykonania: Ogórki umyj i obetnij ogonki. Do słoika (0,9 litra) wsyp 1 łyżkę przyprawy. Przygotuj zalewę octową z 6 szklanek wody, 1 szklanki octu, 1 łyżki soli i 3 łyżek cukru. Zalewę zagotuj, a następnie schłódź. Ogórki włóż do słoika, zalej zalewą
Przepisy kulinarne babci Antoninyprzez 2 minuty. Jeśli truskawki nie rozgotowały się i pozostają duże kawałki, weź drewnianą pałkę i trochę ugnieć. Zestaw z ognia. Mieszaj masę do zniknięcia piany. Gorącym dżemem napełnij słoiki i natychmiast zamknij. Słoiki postaw na 10 minut do góry dnem
Przepisy kulinarne babci AntoninyProsta, klasyczna sałatka. Szybka, ale z niewielką ilością majonezu. Dzięki papryce jest dodatkowo chrupiąca. Obowiązkowa pozycja na karnawałowych przyjęciach! Do przygotowania sałatki potrzebujemy: – 2 opakowania tortellini – pół słoika warzyw sałatkowych „Kotlin” albo własna mieszanka (te warzywka dostałam od teściowej i na prawdę świetnie się sprawdzają!!!) – 1 czerwoną paprykę – sól, pieprz – majonez/jogurt – kawałek(...)Wyjąć z garnka za pomocą łyżki cedzakowej i umieścić na sitku. Przepłukać zimną wodą a następnie odstawić do osuszenia. Paprykę oczyścić z nasion i pokroić w kostkę. Warzywa ze słoika odcedzić i opłukać z zalewy. Osuszyć (można w ręczniku papierowym) i przełożyć do miski. Dodać pokrojoną szynkę, przyprawy, majonez i tortellini. Wymieszać. Zostawić na noc w lodówce do przegryzienia
Szybko Tanio Smacznieoczyścić pod bieżącą wodą, umyć delikatnie gąbeczką jeśli potrzeba. Obgotować w osolonej wodzie przez ok.30 minut, odcedzić na sicie. 2. Zagotować składniki zalewy. 3. Przestudzone grzyby przełożyć do słoików, cebulę układamy na spodzie i na górze. Do każdego słoika wkładamy liść laurowy, ziarno ziela angielskiego, pieprzu i kilka ziaren gorczycy. Zalewamy zalewą, zakręcić i pasteryzujemy 15 minut
Apetyczna babeczkaminuty. Odcedź i opłucz zimną wodą. Brokuł zachowa swój naturalny zielony kolor. Pokrój cebulę w cienkie piórka. Rozdrobnij orzechy. Wymieszaj kaszę z warzywami, orzechami i żurawiną. Do małego słoika z pokrywką wlej miód i winny ocet. Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę. Zakręć słoik i dokładnie wstrząśnij. Polej sałatkę dressingiem i wymieszaj. Sałatka z kaszy to lekkie danie na kolację. Sałatkę
codojedzeniaSkładniki na 1 litr: 1 szklanka spirytusu 200 g wiórek kokosowych 1 puszka mleka skondensowanego - słodkie 1/2 puszki mleka skondensowanego - niesłodzone 1,5 szklanki mleka 3,2% Przygotowanie: Do słoika wsypujemy 100g wiórek i zalewamy spirytusem - zakręcamy słoik i odstawiamy na 3 doby. Po upływie 3 dni odsączamy spirytus - (przez drobne sitko, ugniatając łyżką). Mleko gotujemy z pozostałą częścią wiórek
Alutka-Gotujesmalcu. Smalec roztopić i dodać do mięsa. Przyprawić solą, pieprzem, majerankiem. Wlać ok 4-5 chochli wywaru spod kaczki, wbić całe jajko i dokładnie wymieszać. Wyparzone i suche słoiki napełnić pasztetem, włożyć do garnka ze ściereczką. Zalać wodą tak do połowy słoików i pasteryzować ok 90 min. Smacznego
Gaździnka warzyrazu robię z 2 litrów śmietanki bo tyle na raz zmieści misa mojego robota. Oczywiście można ubijać mniejsze ilości śmietanki za pomocą zwykłego miksera lub po prostu w słoiku czy butelce. Należy pamiętać o tym, że gdy robimy masełko w słoiku czy butelce śmietanki wlewamy gdzieś do połowy objętości naczynia aby śmietanka podczas ubijania swobodnie uderzała o ścianki naczynia. składniki
Monia miesza i gotujewszystkich podanych składników (bez cebuli) zagotować zalewę, odstawić, następnie do zalewy włożyć ugotowane grzyby i cebulę pokrojoną w piórka, gotować kolejne 10 min., w wygotowane słoiki wkładamy gorczycę i grzyby z zalewą, słoiki wkładamy do garnka wyłożonego ściereczką, pasteryzujemy 20 min., po czym wyjmujemy, dokręcamy zakrętki, odkładamy do góry dnem do wystygnięcia i gotowe
Kuchnia Beaty