słoik - 12348 przepisów (strona:199/824)

Domowy tonik do twarzy z natki pietruszki 236

dekoltu jest o wiele gładsza i jakby jaśniejsza. Będę używać dalej:) Domowy tonik do twarzy z natki pietruszki 1 pęczek pietruszki pokroić drobno wraz z łodygami i włożyć do słoika. Zalać szklanką zimnej przefiltrowanej wody (lub wody mineralnej z butelki) i zakręcić. Zostawić na 12 godzin na blacie kuchennym. Po tym czasie przelać zawartość słoika do butelki przez drobne sitko

Posadzone i zjedzone
Sałatka z ryżem paprykowym i kurczakiem polana sosem indyjskim Tikka Masala 164

masala a dokładnie tikka masala indyjski kremowy sos pomidorowo-śmietanowy z nutą cytryny i kolendry firmy Patak's. Owszem można taki sos zrobić w domu ale szybciej odkręcę słoik :) a i smak też całkiem inny niż sos domowej roboty. Muszę Wam powiedzieć, że byłam mile zaskoczona próbując tego sosu, miał wyrazisty i ostry smak, kupując go byłam przerażona(...)innym razem). Polecam, pychota!!!! Składniki: pierś 1 szt. (dwie połówki) kostka rosołowa papryka koperek maggi w płynie ogórek pół sałaty lodowej sos sałatkowy koperkowo-ziołowy sos w słoiku Patak's Tikka Masala  ryż 1 torebka papryka słodka czosnek granulowany sól Ryż gotuję według przepisu na opakowaniu z małą modyfikacją tzn. oprócz soli do wody dodaję paprykę słodką i czosnek

Kuchnia Viki
Pasta kanapkowa z cukinii 179

pora, ale jeżeli szukasz innych inspiracji z wykorzystaniem cukinii zapraszam do pozostałych przepisów: Zapiekanka serowa z cukinii Sałatka z cukinii z marchewką Ananasy z cukinii Cukinia w zalewie do słoików Placuszki z cukinii Leczo do słoików Sałatka gyros na zimę Czytaj więcej

Pychotkaaa
Sos słodko - kwaśny ( ze śliwek, jabłek, pomidorów) do mięs oraz wędlin. 163

słodko. Wszystko można jeszcze zmiksować blenderem na gładki sos. Słoiczki dobrze wyparzamy i wycieramy do sucha, nakrętki również.Przekładamy sos i dobrze zakręcamy.Dno dużego garnka wykładamy ściereczką, wstawiamy słoiki i zalewamy letnią wodą do 3/4 wysokości. Garnek przykrywamy pokrywką.Gdy woda w garnku zacznie się gotować zmniejszamy ogień i od tego momentu gotujemy jeszcze około 20 minut. Zawsze zagotowuję(...)wszystkie słoiki, czy to dżemy czy inne przetwory mam wtedy 100 % pewność że żaden z nich się nie zepsuje i długo postoi :) Smacznego

Sama słodycz i szczypta chili
Korniszony czosnkowe do słoików na zimę 160

goździki 5 ziaren ziela angielskiego 5 ziaren pieprzu czarnego 4 liście laurowe 3 łyżki cukru 2 łyżki soli Wykonanie: Ogórki myjemy i odcinamy ich końce. Wkładamy do wyparzonych słoików wraz z ząbkami czosnku. Z podanych składników przygotowujemy zalewę i zagotowujemy ją. Gorącą wlewamy do słoików, porządnie zakręcamy i pasteryzujemy 15 minut w 90 stopniach. Studzimy do góry dnem. Smacznego

Marder&Marder Manufacture
Żurek z mąki razowej z kaszą i szpinakiem 211

mąki żytniej razowej 2000 najlepiej z otrębami 2 - 3 ząbki czosnku (lekko rozgniecione, nie więcej) kilka liści laurowych kilka ziaren ziela angielskiego piętka chleba na zakwasie (bez ulepszaczy) ! Do słoika wysypujemy mąkę, zalewamy ciepłą wodą i dokładnie  mieszamy (najlepiej drewnianą trzepaczką). Dodajemy przyprawy i czosnek oraz piętkę chleba. Zakwas przykrywamy  lnianą   ściereczką albo gazą. Musi do niego(...)ciepłe miejsce. Musi się zakisić. Od 3 do 5 dni w zależności jaką mamy temperaturę w mieszkaniu. Po ukiszeniu wlewamy żurek do przygotowywanej zupy i zostawiamy odrobinę zakwasu w słoiku, który chowamy do lodówki. Gdy będziemy ponownie zakwas kisić wystarczy dodać 5 czubatych łyżek mąki żytniej i dolać kolejny 1 litr ciepłej wody i odstawić na parę dni w ciepłe

Bon Appetit Małgorzaty
Sałatka z buraczkami, kukurydzą, jajkiem i ogórkiem konserwowym + film 556

Smaczna, prosta w przygotowaniu sałatka z buraczkami ze słoika z kukurydzą, ogórkami konserwowymi, jajkami i cebulą, o pięknym różowym kolorze to idealna propozycja dla wielbicieli buraczków, świetny pomysł na śniadanie lub kolację. Sałatka efektownie prezentuje się stole i będzie doskonałym pomysłem na domowe imprezy.   składniki na 4 porcje mały słoik buraczków ( wiórki ) puszka kukurydzy 1 czerwona cebula 4 jajka

Smakowite Dania
szybkowar-śliwkowy dżemik z cynamonem... 199

gotować na śerdnim ogniu z 10 minut, szybkowar otworzyć jak sam spuści ciśnienie wsypać cukier, żelfix, cynamon i pałką blendera zmiksować, doprowadzić do zagotowania mieszając cały czas do umytych słoików nakładać dżemik, postawić na zakrętkach słoiki do wystudzenia, przechowywać w ciemnym, chłodnym miejscu dżemik jest aromatyczny, nie za słodki, nie za gęsty, lubimy zjeść do naleśników, tostów, drożdżówki z masłem

W Mojej Kuchni Lubię
Suszone pomidory. Z piekarnika 153

fakt, że któregoś dnia C. obdarował mnie dwoma skrzynkami tych czerwonych, okrąglutkich warzyw (czy też raczej owoców), w ogóle bym się na nich nie skupiła. A tak powstał duży słoik suszonych pomidorów. Co prawda nie tradycyjnie na słońcu, ale bardziej przyziemną metodą - w piekarniku, jednak smakują naprawdę cudownie. Oliwa przeszła smakiem nie tylko pomidorów, ale też czosnku i rozmarynu; jest(...)może będziecie pamiętać o tym przepisie za rok...? Przepis znalazłam w starym numerze gazety Moje gotowanie poleca: Konfitury i spółka , nr 1/2014. Suszone pomidory w oliwie Składniki: (na 1 słoik o pojemności 700 ml) 2 kg mięsistych pomidorów 4 łyżki soli 2 łyżki cukru 2 łyżki suszonej bazylii 6 łyżek oliwy zalewa: 2 gałązki rozmarynu 2 suszone papryczki chilli

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Leczo do słoików 305

gdyby tak zimową porą zjeść pachnące warzywami leczo? Wystarczy otworzyć słoik, dodać podsmażoną kiełbaskę i gotowe. Zwykle leczo robi się u mnie w domu "na oko", ale na potrzeby bloga wszystko zważyłam po obraniu i odmierzałam czas  po dodaniu każdego składnika. Całość doprawiłam świeżymi ziołami z wyjątkiem bazylii, która już przekwitła i zmuszona byłam dodać suszoną. Składniki(...)oleju. Dodajemy paprykę pokrojoną w kostkę i dusimy 15 minut. Następnie wrzucamy cukinię a po kolejnych 10 minutach pomidory i przyprawy. Całość dusimy jeszcze 5 minut i przekładamy do słoików. Dla pewności można leczo zapasteryzować

Wrzosowa Polana
JAGODY W SYROPIE 149

grzechem byłoby nie porobić z nich przetworów. Takim samym sposobem możemy przygotować i inne owoce w syropie Składniki: 1 kg jagód 0,7 dag cukru Wykonanie: Jagody wsypujemy do słoików do 2/3 wysokości. Zasypujemy cukrem. Odstawiamy na kilka godzin aż puszczą sok. Po tym czasie dobrze pozakręcane słoiki ustawiamy w dużym garnku z wodą, gotujemy 10-15 minut od zawrzenia

Z Majeczką w kuchni
Domowe suszone pomidory 348

Pomidory wstawić do piekarnika rozgrzanego do 90 o C i suszyć przez kilka godzin z włączonym termoobiegiem (ok.4 - 5 godzin). Moje pomidorki na koniec suszenia były lekko wilgotne. Do słoika włożyć świeże zioła i wysuszone pomidorki i zalać gorącym olejem a następnie od razu zakręcić słoik

Mama Gotuje
Meksykańska salsa 215

kurczakiem do makaronu albo ryżu.  Dzięki przetworom, zimową porą możecie zrobić obiad w kilka chwil i to bez dodatku konserwantów. Inspiracja: Filozofia smaku  Składniki na ok. 4 słoiki po 240ml: 2 małe cebule 2-3 małe papryki (u mnie czerwona, zielona i biała) 2 papryczki chili (z pestkami lub bez, zależy jak ostro lubicie) 3 ząbki czosnku(...)jakiś czas mieszając, aż do uzyskania pożądanej konsystencji.  Pod koniec gotowania doprawić słodką papryką, oregano, kminem rzymskim, pieprzem i solą.  Salsę przełożyć do wyparzonych i suchych słoików. Zakręcić. Pasteryzować około 20 minut. Smacznego, Anulla

Fabryka pomysłów
Sos pomidorowo - śliwkowy 148

pomidorowo - śliwkowy z dodatkiem papryki i oczywiście cebuli to wyśmienita baza do wielu potraw. Pasteryzowany w słoikach, przyda się w okresie jesienno - zimowym,  jako sos do makaronu, pizzy,  musaki, lazani i wielu innych. Dodatek śliwek znakomicie niweluje lekką kwaskowość pomidorów, nadając jednocześnie słodką nutę. Sam aromat śliwek jest prawie w ogóle(...)złoto. Paprykę również pokroić w drobną kostkę i usmażyć do miękkości. Śliwki rozgotować i zbelndować do na gładką masę. Wszystkie składniki wymieszać razem, przyprawić i zagotować. Przełożyć do słoików i pasteryzować 10 minut

Jadło i czytadło
Dżem z mirabelek z amaretto 163

bursztynowy kolor w słoiczku. Kwaskowy dżem z dodatkiem migdałowego amaretto jest naprawdę wyborny. Gorąco polecam!   SKŁADNIKI: 1,5g mirabelek (pozbawionych pestek) 600g cukru 50 ml amaretto WYKONANIE: Słoiki sterylizujemy przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 100 stopni C. Mirabelki myjemy i wyjmujemy pestki (ja robię to za pomocą drylownicy do wiśni). Dodajemy do nich cukier, przykrywamy i pozostawiamy(...)czasie mirabelki gotujemy na małym ogniu aż owoce się zeszklą i zagęszczą. Dodajemy amaretto i gotujemy jeszcze kilka minut aż alkohol odparuje. Gorący przekładamy do wysterylizowanych słoików. Pasteryzujemy 15-20 minut w piekarniku w 100 stopniach

Pyry na Gaz