szkl.cukru 0.5 kostki prawdziwego masła(nie margaryny!) 4 da.rodzynek 4 dag.migdałów 1 laska wanilii otarta skórka z cytryny i sok 20g.mąki 5 białek Sos porzeczkowy: ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 1 słoik dżemu porzeczkowego słodzonego~lub świeże porzeczki i cukier ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Twaróg przepuszczamy przez maszynkę i ucieramy z cukrem.Nie przerywając ucierania dodajemy stopniowo masło,opłukane i osączone rodzynki,posiekane migdały (ja dałam(...)godz. Przygotować sos: przebrane porzeczki wrzucamy do garnka ,dodajemy cukier (tyle aby był słodki ok.3/4 szkl.) i dusimy go aż zgęstnieje, jeśli nie mamy na podorędziu porzeczek, to kupujemy słoik dżemu i podgrzewamy go aż będzie lekko gorący.Polewamy tym sernik i posypujemy migdałami.Smacznego
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkicodziennych obowiązkach. Z mamą pozbierałam maliny, zrobiłyśmy z nich sok i dżem, pojechałyśmy także do znajomego po śliwki. Podzieliłyśmy się po połowie. Ja z części zrobiłam kompot, kilka słoików dżemu i powidła śliwkowe oraz upiekłam ciastka. Do części powideł dodałam przyprawę do piernika. Powidła wyszły bardzo gęste, zależy jak długo są gotowane. Użyłam do nich nie dużo cukru i wyciśnięty(...)odstawić powidła do następnego dnia. Po tym czasie podgrzać i dodać przyprawę do piernika, sok z cytryny i pomarańczy, gotować jeszcze około 2 godziny. Przełożyć gorącą masę do wyparzonych słoików i pasteryzować 10 minut. Z tej ilości wyszły 3 małe słoiczki widoczne na zdjęciu. Smacznego
Zakątek rozkoszy kulinarnychjako dodatek do naleśników, owsianki czy białego sera. Poza tym nie ma w nich ani grama dodatkowego cukru, za co chyba lubię je jeszcze bardziej. Składniki na ok. 3 słoiki po 230ml: 70dag śliwek (waga bez pestek) 50g gorzkiej czekolady (1/2 tabliczki) 1 łyżka gorzkiego kakao Opcjonalnie cukier (ja nie daję) 2-3 łyżki wody Przygotowanie: Śliwki umyć i wypestkować(...)gorzką czekoladę i kakao. Mieszać do momentu, w którym czekolada i kakao się nie rozpuszczą i nie połączą ze śliwkami. Gotowe gorące powidła przełożyć do suchych i wyparzonych słoików. Zakręcić i postawić do góry dnem. Zapasteryzować ok 15-20 minut. Ps. Śliwki zgęstnieją od czekolady i kakao po ostudzeniu (powstanie konsystencja musu czy gęstego dżemu). Dla mnie taka
Fabryka pomysłówDziś kupiłam wspaniałe słoiki, bez ucha z plastkowymi słomkami. Słoiki są do zimnych napoji i koktajili. Wyglądają prze pięknie. Mają pastelowe zakrętki z różnymi wzorami. 4 sztuki w zestawie. A O TO MOJA OCENA : ZASTOSOWANIE 4/5 Minus za to że nie można pić gorących napoji. WYGLĄD 5/5 Piękne, eleganckie CENA
Gotowanie PatkiZachęcam niezmiennie do włożenia odrobiny cierpliwości ,w przygotowanie własnych przypraw , pracy nie jest znowu tak wiele , a satysfakcja i pożytek ogromy . Wiadomo liczy się zdrowie , a co siedzi w słoiku z przyprawą , każdy kto ją zrobił Ci powie " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Na torebkach sklepowych też(...)więcej mają soku , tym wolniej schną . Po wysuszeniu , mielimy warzywa w młynku do kawy , dość grubo , żeby przyprawa była wyrazista , a nie pylasta . Dodajemy sól , mieszamy i przekładamy do słoików . Zakręcamy . Przechowują się na pewno przez rok – dłużej nigdy nie wytrzymały bo je wcześniej , zużyliśmy do gotowania Przyprawa porowa gotowa . Smacznego ! Post Domowy susz z porem – przyprawa
Ogrodnik w podróżylanguage:EN-US;} Zakwas na żurek wielkanocny Składniki: Mąka żytnia typ 2000 – 1 szklanka Czosnek – 2 ząbki Liść laurowy – 2 sztuki Ziele angielskie – 3 sztuki Woda przegotowana – 2 szklanki Słoik, gaza Wykonanie: Do wyparzonego słoika wsypujemy mąkę, dodajemy czosnek, liść laurowy, ziele angielskie i zalewamy letnią, przegotowaną wodą. Całość dokładnie mieszamy. Ostawiamy w ciepłe miejsce
Kuchnia Bon Appetitskórka papryki zacznie się robić brązowa. Upieczoną paprykę skrapiamy octem winnym. W między czasie rozgrzewamy olej i dodajemy do niego część ziół. Upieczoną paprykę przekładamy do słoików (można wcześniej zdjąć jej skórę) razem z czosnkiem i ziołami. Zalewamy gorącym olejem i zakręcamy słoiki
Kuchnia Bon Appetitłyżka masła na osobę puszka tuńczyka (odsączamy z zalewy) czerwona cebula drobno posiekana kawałek karczocha w oleju do dekoracji 50 g startego na tarce parmezanu do posypania Sos: słoik karczochów w oleju (odsączonych) pół marynowanej cytryny ząbek czosnku szczypta pieprzu Przygotowanie: Ziemniaki pieczemy w temperaturze 220 stopni. Ze słoika karczochów odkładamy do dekoracji tyle kawałków karczocha ile porcji
Ugotowane pozamiatanezrobić , jednak karmel nie wyszedł taki jak bym chciała ,ale jest pyszny i Tylko kolor niestety nie jest taki jak powinien być ,ale musiałam wybrać ,kolor albo ilość zapasteryzowanych słoików. Jednak mogę Wam gorąco polecić ten przepis .Zapraszam. 3 kg.jabłek - blogerka doradza antonówki 1 kg.cukru 1 cytryna cynamon - ja nie dałam *************************************** JABŁKA obrać i pokroić(...)zostało do zalania jabluszek.Jabłka dodać do wywaru, sok z cytryny i cynamon jak kto lubi,zamieszac,szybko zagotować i zestawić z ognia.Od razu gorące wlewać do wyparzonych słoików,zakręcić i odstawić do wystudzenia.Smacznego
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkinich zrobić zupę, nafaszerować albo dodać do różnorodnych sałatek. Sałatka ryżowa z kalmarami. Składniki (proporcje na tortownicę o średnicy 26 cm): - ok. 3 szklanek ugotowanego na sypko ryżu - 2 słoiki kalmarów w oleju (po 280 g) - 2 puszki ośmiorniczek w oleju (po 111g) - puszka kukurydzy - pęczek szczypiorku - 1 słoik papryki wiśniowej w zalewie (280g) - 3 – 4 ogórki kiszone
mojewypiekiinietylkoszklanki octu 5 łyżek miodu 1/2 łyżeczki cynamonu 3 goździki 5 ziaren czarnego pieprzu 2 ziaren ziela angielskiego Cukinię umyć, obrać, oczyścić i pokroić w kostkę. Przełożyć do słoików. Składniki zalewy zagotować. Ciepłą zalewą zalać cukinię, zakręcić słoiki. Pasteryzować 7 minut. SMACZNEGO
kulinarnyswiatdomicukinii (oczyszczonej) 200 g musztardy Roleski 1 l wody 1/2 kg cukru 2 łyżki miodu 3/4 szklanki octu 1 łyżka soli gorczyca czosnek liście laurowe Do każdego słoika wrzucić listek laurowy, ząbek czosnku i ½ łyżeczki gorczycy. Cukinię pokroić w słupki, umieścić ciasno w słoikach. Wodę zagotować z cukrem, octem, miodem i solą. Po zagotowaniu zdjąć z ognia i dodać
kulinarnyswiatdomiczasu w kuchni i przygotowywaniu niepowtarzalnych sezonowych dań. Już w weekend pierwsze z typowo jesiennych dań, ale póki co wróćmy do deseru. Deser przygotowaliśmy z owoców z puszki i słoików, dzięki temu jest on możliwy do zrobienia praktycznie przez cały rok. Oczywiście można zastąpić je owocami świeżymi pamiętajmy jednak, aby je trochę posłodzić. Ok starczy tego pisania przejdźmy do przepisu(...)Przepis Składniki: Słoik wiśni w kompocie bez pestek Puszka gruszek 20 g mączki ziemniaczanej opakowanie cukru wanilinowego 200 ml śmietany do ubicia 200 g białego zmielonego sera 40 g cukru pudru sok z 1 cytryny 20 g masła 60 g migdałów w płatkach łyżka brązowego cukru Przygotowanie: Wiśnie odsączyć od kompotu. Z kompotu odlać 3 łyżki i dokładnie rozmieszać
KasiaiKrzysiu.pldokładnie mieszamy. Sok przelewamy do słoiczków, dajemy folię i zakręcamy. Tak samo postępujemy z dżemem. Następnie na dno garnka dajemy gazetę, wsadzamy słoiczki, zalewamy woda do około połowy wysokości słoików i pasteryzujemy na bardzo małym ogniu, woda ma tylko wrzeć, nie gotować się. Słoiki pasteryzujemy około 15 minut. I gotowe :-) Dżem jest genialny, idealny do naleśników, kanapek i czego sobie
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuJeżeli używacie, tak jak my, jabłek ekologicznych bądź niepryskanych to nie musicie ich obierać. My nie obieraliśmy, tylko porządnie umyliśmy. Każdą ćwiartkę kroimy jeszcze na pół i wkładamy do słoików. Z wody, cukru i przypraw przygotowujemy zalewę. Gorącą wlewamy do słoików i je porządnie zakręcamy. Pasteryzujemy w 90 stopniach przez 20 minut. I w dowolnym momencie możemy przypomnieć
Marder&Marder Manufacture