szarlotka - 4769 przepisów (strona:198/318)

Cytrynowy, ucierany placek z jagodami/borówkami 150

przeprowadzce do Krakowa, wynajmowaliśmy tutaj naprawdę malutkie mieszkanko, z jeszcze bardziej mikrą kuchnią. I tak w piątek mąż wracał z pracy a na dole witał go zapach pieczonej szarlotki vel jabłecznika. Tym się chyba wyróżnia moje wyobrażenie do domu? Takim ciepłym i pachnącym ciastem. Potem oczywiście problem, kto zje taką ilość ciasta… Ale warto piec jakieś mikre blaszki? Chyba

Mieszam w Garnku
Mini Szarlotki 83

Moje ulubione szarlotki :) SKŁADNIKI: CIASTO: 400g mąki pszennej 200g masła 2/3 szkl. cukru 4 żółtka 2 łyżeczki śmietany 1 łyżeczka proszku do pieczenia cukier waniliowy szczypta soli NADZIENIE: 1 kg jabłek 2 płaskie łyżeczki cynamonu cukier do smaku WYKONANIE: Jabłka obieramy, ścieramy na tarce na grubych oczkach i dusimy pod przykryciem aż zmiękną. Dodajemy cynamon i cukier do smaku. Smażymy

Dziś Ja gotuje
szarlotka sypana 243

najłatwiejszy przepis na szarlotkę, bez ucierania, zagniatania i ubijania, stary jak świat i sprawdzony milion razy. Bez jajek. Miesza się mąkę z kaszą manną i cukrem, i wysypuje pod i na jabłka. Kasza manna skleja składniki podczas pieczenia i jest przepyszna. Kto lubi – dodaje cynamon albo rodzynki czy siekane orzechy

Ugotujmy Coś
Szybkie ciasto drożdżowe z owocami i masą serową na oleju bez wyrastania 719

owocami. I w sumie dobrze, bo kiedy je piec jak nie teraz. Co tam, mamy już sierpień, zaraz przyjdzie wrzesień, kiedy to królować będą jabłka i piec będziemy szarlotki pod różnymi postaciami. Jak tu nie piec ciast z owocami lata? Padło dzisiaj na ciasto drożdżowe. Jeśli baliście się, że ciasto Wam nie wyrośnie, albo musicie zrobić ciasto szybko, to właśnie

Mieszam w Garnku
Nalewka jabłkowa. Jabłkówka korzenna 401

ciekawe z każdej odmiany jabłek nalewka wyjdzie inna, o nieco innym smaku i aromacie, co może być ciekawym polem co eksperymentów. Pisząc ten przepis nabrałam ogromnej ochoty na szarlotkę. Może też upieczecie? ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Wuzetka - ciasto WZ 146

Times New Roman",serif;} Dziś zapraszam na kolejny przepis z tradycjami. Opowiem Wam historię słodkiego symbolu Warszawy, czyli Wuzetki. Gdyby zapytać Polaków o tradycyjne polskie ciasta, wśród serników i szarlotek na pewno wymieniliby wuzetkę. Wszyscy z pewnością pamiętają scenę z filmu Barei, w której kelnerka bez pytania zapisuje na kartce zamówienia zestaw obowiązkowy – kawa i wuzetka. To czarno-białe ciastko

Obiad gotowy
Jabłka na zimę 127

daje mi takiej satysfakcji jak wypełniona po brzegi spiżarnia:). Najmniejsze okazy zapakowałam w całości do słoików i zawekowałam w lekkim syropie, część została potarkowana z przeznaczeniem na szarlotki, a reszta delikatnie podprażona będzie świetnym dodatkiem do nadzienia naleśników czy też do ryżu:) JABŁKA NA ZIMĘ JABŁKA DO CIAST JABŁKA PRAŻONE JABŁKA W LEKKIM SYROPIE Artykuł Jabłka na zimę pochodzi

Pieguskowa Kuchnia
Metrowiec 804

zbliża się wielkimi krokami, a wraz z nią wzmaga się mój apetyt na te „cięższe” ciasta. Wszystkie letnie tarty i biszkopty z galaretką robią miejsce dla pysznych szarlotek, serników czy też czekoladowych słodkości. Zapraszam na kawałeczek pysznego ciasta do kawki:) Metrowiec Ciasto 8 jajek 2 szkl cukru 3 szkl mąki 16 łyżek oleju 16 łyżek wody 3 łyżeczki

Pieguskowa Kuchnia
Drożdżówka Zwijak Z Jabłkami 103

SKŁADNIKI : - 40 dkg mąki- 1 całe jajko i 1 żółtko - 4 dkg świeżych drożdży - 1 szkl. mleka - 1/2 szkl. cukru - 1/5 szkl. kostki margaryny DODATKI : - mały słoiczek jabłek (typ szarlotka) WYKONANIE: - Drożdże rozetrzeć z 1 łyżką cukru, zalać 1/3 szklanki ciepłego mleka i dodać 2-3 łyżki mąki, tyle aby zaczyn uzyskał konsystencję gęstej śmietany. Resztę mąki przesiać do miski

Dziś Ja gotuje
Ciasto piernikowe z jabłkami 164

dodatkiem jabłuszek i bakalii . Nie można się oprzeć temu smakowi :) Ciasto należy do grupy ciast "ucieranych" i oprócz przygotowania jabłek, przygotowanie ciasta trwa dosłownie chwilkę. żródło: książka "Serniki, szarlotki, makowce" Składniki 2 szkl. mąki pszennej szklanka cukru ( dodałam cukru trzcinowego) 4 jajka   1/2 szkl. oleju łyżka miodu 2 łyżki kakao łyżeczka sody łyżeczka proszku do pieczenia łyżeczka przyprawy

Różne smaki w kuchni
Jabłecznik z kolorowym biszkoptem 158

Szarlotki są pyszne o każdej porze roku . Mają coś w sobie :) Z takim ciastem można eksperymentować . Z ciastem kruchym, biszkoptowym albo.....z tym i z tym .Tak jak w moim przypadku dzisiaj :) Przepis dostałam dzięki uprzejmości Agnieszki z fb. Troszeczkę zmodyfikowałam , ale i tak jest pycha :) Dziękuję Agnieszko :)  Wymiary blaszki : 24 x 29 cm Temp. pieczenia : 180 C Czas

Różne smaki w kuchni
Szarlotka z pianką i malinami 206

piękna słoneczna niedziela, a ja zapraszam na pyszne ciasto z pianką i malinami. Przygotowanie ciasta nie wymaga dużego nakładu pracy i posiadania specjalnych umiejętności. Jest bardzo łatwe do przygotowania. Szarlotkę można podać z gałką ulubionych lodów. Podana w takiej formie smakuje nieziemsko.  SKŁADNIKI: Ciasto: 600g mąki, 100g masła, 150g margaryny, ½ szklanki cukru pudru, 1 opakowanie cukru waniliowego, 2 łyżeczki

Tradycyjna kuchnia Kasi
CHRUPIĄCA SZARLOTKA 137

WITAJCIE! Wiem, że ostatnio było już parę przepisów na słodkie wypieki, ale ciasto wyszło  tak dobre, że koniecznie musiałam się z Wami podzielić  przepisem !  Nietypowa odsłona szarlotki o wilgotnym wnętrzu i chrupiącym orzechowym wierzchu :) Ciasto trochę odchudzone i zmodyfikowane ale równie pyszne :) Spróbujcie koniecznie ! SKŁADNIKI:   (na tortownicę) 100 g mąki pszennej 100 g mąki krupczatki

Marcepanowa kuchnia
Bezglutenowe muffiny z jabłkami 174

bezglutenową nie wyrastają za bardzo, dlatego foremkę do muffinek można wypełnić po brzegi. Mus jabłkowy otrzymamy, miksując blenderem uprażone jabłka, takie jakie używamy do szarlotki. Każdy piekarnik piecze inaczej. Najpierw nagrzałam piekarnik do 190°C, a po włożeniu formy z muffinkami do piekarnika zmniejszyłam temperaturę do 180°C. Muffiny piekłam

Słodki Pomysł
Batony – Dobra Kaloria (Kubara) 937

cynamon: Jako fanki jabłek i cynamonu (nie widzimy rozpoczęcia dnia bez tego duetu) sięgnęłyśmy po czwartą propozycję od Dobrej Kalorii. Po otwarciu papierka czujemy zapach uwielbianej przez nas szarlotki <3 Ta wersja jest póki co najbardziej miękka i lepka w strukturze od poprzedników. W smaku równocześnie na pierwszym planie znajduje się kwaskowatość jabłek i pikantność ukochanej przez

Candy Pandas