słoik - 12348 przepisów (strona:193/824)

Tosty z wędzonym kurczakiem i sosem chrzanowo-żurawinowym 246

bardzo sycące – u nas mają status dania obiadowego. Dlaczego napisałam wcześniej że to opcja awaryjna? Bo i pieczywo, i ser, i wędzonego kurczaka można dostać wszędzie, borówki – zawsze mam słoik w lodówce lub spiżarni, tak samo jak majonez i chrzan. Zamiast szpinaku można wykorzystać sałatę rzymską. Całość pracy razem z pieczeniem – jakieś 20 minut SKŁADNIKI 12 kromek chleba tostowego(...)wędzone udka kurczaka 1 garść szpinaku baby 120g miękkiego sera żółtego 150g sera mozzarella 2 pełne łyżki majonezu 1 czubata łyżka borówek do mięsa 2 łyżeczki chrzanu ze słoika sól pieprz Zapisz Zapisz

Karo in the Kitchen
Ekologiczne miody z pasieki Jerzego Bańkowskiego. 142

też mieć aromat mięty. Miód wielokwiatowy  - na pierwszym zdjęciu powyżej, możecie zauważyć, że miód ma ciekawą, podwójną konsystencję. Dzięki temu można porównać smak obu rodzajów miodu w jednym słoiku! W dodatku nasze kubki smakowe inaczej odbierają  krupiec tj. miód skrystalizowany  a inaczej patokę, czyli miód w stanie płynnym. Bardzo ciekawy efekt zarówno wizualny i smakowy. Polecam spróbować(...)zimno prosto z beczki! Na uwagę zasługuje również fakt, że miody te krystalizują w zupełnie inny sposób niż sklepowe (te drugie zwykle ulegają rozwarstwieniu lub w dolnej części słoika zmieniają się w duże kryształy, w górnej zaś pozostając płynne). Miody ekologiczne krystalizują zaś w jednolity krupiec. W przemyśle aby spłynnić miód, często poddaje się go dekrystalizacji, w wyniku której znacznie

Poranek na słodko
Ekologiczne produkty Danival. 152

posiada ponad 200 najwyższej jakości ekologicznych produktów, w tym: zupy i dania, które wystarczy podgrzać; pasty warzywne, przetwory owocowe, gotowe sałatki, warzywne potrawki, ugotowane mieszanki ziaren, ugotowane warzywa w słoikach, sosy, pierożki ravioli, musy owocowe, bezmleczne desery, suszone owoce, przetwory owocowe, syropy zbożowe, miso i sos sojowy, naturalne sole. Zalety produktów Danival są wolne od syntetycznych dodatków, konserwantów i barwników(...)firm. Te jednak są najsłodsze i najcudniej pachną miodem, a do tego mają "suchą" strukturę, bez zalewy czy soku, dzięki czemu pozostają delikatne i nierozmoknięte. To już mój trzeci słoik kasztanów od Danival i na pewno nie ostatni! * Sos z sera Roquefort - sos z sera pleśniowego, dobry zarówno na ciepło jak i na zimno. Często używam go jako dressingu

Poranek na słodko
Labneh (ser z jogurtu greckiego) 161

takiej postaci można już wykorzystać jako serek do smarowania kanapek. Można też uformować z sera małe kulki i obtoczyć je z suszonych przyprawach i drobno posiekanej bazylii. Przełożyć do słoika, dodać ząbki czosnku (ok. 2 na jeden średniej wielkości słoik) i zalać oliwą. Odstawić do lodówki. Najlepiej smakują po kilku godzinach w takiej zalewie

Bullio
Mus jabłkowy 177

jednej części dodajemy 2 galaretki czerwone (jeżeli używamy w proszku – wsypujemy suchy proszek), do drugiej 2 galaretki zielone. Mieszamy do rozpuszczenia galaretek. Powstały mus, gorący przekładamy do wyparzonych, czystych słoików i szczelnie zamykamy. RADA: Skórki i ogryzki (bez ogonków) warto wykorzystać do przygotowania domowego octu jabłkowego (w dużym czystym słoju zalałam je ciepłą przegotowaną wodą, przykryłam sterylną gazą i odstawiłam(...)naleśników, ciast, deserów… i nie tylko. Do czego ja użyłam? O tym w najbliższym czasie. Z takim musem można przygotować błyskawicznie danie. Z podanych składników otrzymamy 3 duże słoiki. Gorąco polecam i życzę smacznego. Przepis dodaję do wydarzenia „Błyskawiczny piątek” 14 października 2016r. Wydrukuj przepis The post Mus jabłkowy appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko

mojewypiekiinietylko
Płyn do płukania jamy ustnej i gardła 141

chwilkę odczekać. 2. Czosnek umieścić w słoiczku (po uprzednim wyparzeniu go), dodać miód i zalać octem jabłkowym. 3. Wszystkie składniki należy dobrze wymieszać, przykryć lnianą ściereczką lub gazą, obwiązać słoik lub zakręcić. 4. Odstawić w ciepłe miejsce na 7-10 dni, często potrząsając słoikiem w celu dobrego połączenia się składników. 5. Płyn odcedzamy przez wyjałowioną gazę, wyciskamy resztki czosnku

Z notatnika
Dżem z fig. I kilka słów o powrocie 189

mnie znowu figi - w tym roku sięgałam po nie wyjątkowo często. Uwielbiam ich delikatny, słodki smak i miliony drobnych pesteczek pękających między zębami. Tym razem zamknęłam je w słoikach w doborowym towarzystwie jabłek z pobliskiej jabłonki i aromatycznego kardamonu. Kardamon do jabłek pasuje znakomicie (według mnie tak samo dobrze jak cynamon, a może nawet lepiej), z figami również komponuje się(...)bułeczek chyba jeszcze bardziej. Jeśli macie ochotę zamknąć takie cudo w słoiczkach, spieszcie się! Figi bowiem zaraz znikną ze sklepowych półek... Dżem figowo-jabłkowy z kardamonem Składniki: (na 4 słoiki) 700 g świeżych fig 850 g jabłek 400 g cukru 2 łyżeczki mielonego kardamonu Jabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę. Od fig odciąć twarde końcówki, pokroić owoce

Pożeraczka, czyli raz adobrze
KOMPOT Z BIAŁYCH WINOGRON 130

nich kompot, który jest pyszny, słodziutki, a aromat roznosi się po całym domu.  Składniki: jasne winogrona  cukier  woda Przygotowanie: Umyte i obrane winogrona przełóż do wyparzonych słoików.  Do słoika wsyp 1 łyżkę cukru i zalej wrzątkiem. Zamknij szczelnie kompot i pasteryzuj przez 15 minut

Kukuleczki
domowy syrop na przeziębienie i nie tylko 3052

ziół prowansalskich 300 ml wrzącej wody wykonanie: Wszystkie składniki szatkujemy przy pomocy robota kuchennego np. Thermomix, do konsystencji drobnej surówki lub nożem nierdzewnym. Następnie przekładamy wszystko do dużego słoika i dodajemy miód. Odstawiamy na 24 godz. w ciepłe miejsce. W osobnym słoiku gorącą wodą zalewamy zioła prowansalskie. Po ostygnięciu (poniżej 40°C) zaparzone zioła dodajemy do wcześniej wykonanej mikstury

Domowy Smak Jedzenia
PIERŚ Z SUSZONYMI POMIDORAMI I CZOSNKIEM 144

Składniki na 2 porcje: 1 średnia pierś z kurczaka (ok. 150 g) 1/3 słoika suszonych pomidorów po odsączeniu (ok. 90 g) 2 łyżki oliwy z suszonych pomidorów (ok. 20 g) 10 cm pora (ok. 50 g) 3 ząbki czosnku (ok. 15 g) 3 średnie ziemniaki (ok. 270 g) 400 g tartych buraczków (ja miałam domowe słoiki, ale mogą

Vroblewska-fitlife
Rano Zebrano – recenzja zakupów przez Internet 180

też dni, kiedy potrzebuję zabrać coś gotowego za sobą, a po powrocie do domu mam ochotę zjeść nawet zimne syfne parówki, które kupił sobie mój mąż, razem ze słoikiem nutelli, bo czekanie na jajko sadzone to zbyt długi wysyłek.   Co można kupić sobie ze zdrowych, gotowych dań? Dostawcami są zarówno małe gospodarstwa, gdzie pani gospodyni sama wekuje gotowe zupki(...)mojej lodówce widać gotowe pasztety warzywne do kanapek, kimchi z fabryki111, która mieści się w Pruszkowie i produkuje tylko 1 produkt – kimczi. Mam gotową zupę w litrowym słoiku i hummus z Lawendowego Domu Grażyny Winkowskiej – małego gospodarstwa pod Płockiem, które nie zatrudnia jeszcze pracowników, więc wiem, że przygotowała je sama pani Grażyna. Mam też zakwas buraczany, bo chciałabym

Ugotowane pozamiatane
Syrop z cebuli na kaszel mokry. 122

Składniki : 2 duże cebule cukier  ( kilka łyżek )   Sposób wykonania :   C ebule obierz z łupin, pokrój na cienkie plasterki, wsyp do czystego słoika. Zasyp cukrem, wymieszaj. Słoik zakręć, odstaw w ciepłe miejsce na 24 godziny. Co parę godzin możesz wstrząsnąć słojem, aby składniki się wymieszały a cukier szybciej się rozpuścił. Powstały syrop zlej do czystego słoiczka lub butelki

Przepisy i porady kulinarne
Żurawina na zimę bez pasteryzacji, na surowo 309

odstaw w suche i chłodne miejsce na 3-4 dni. Codziennie mieszaj ją w naczyniu, tak by cały czas łączyła się z cukrem. Po tym czasie powlewaj ją do słoików i voila. Nie pasteryzuj, nic więcej nie rób. Cukier spowoduje, że żurawina się zakonserwuje i nie zepsuje! Wykonanie w Thermomixie: Żurawinę rozsyp na tacy i przeglądnij - usuń listki czy gałązki(...)odstaw w suche i chłodne miejsce na 3-4 dni. Codziennie mieszaj ją w naczyniu, tak by cały czas łączyła się z cukrem. Po tym czasie powlewaj ją do słoików i voila. Nie pasteryzuj, nic więcej nie rób. Cukier spowoduje, że żurawina się zakonserwuje i nie zepsuje

Mania Wypiekania
Pestkówka - nalewka z pestek pigwowca 172

nalewką jest bardzo prosta. Bierzemy każdego składnika tyle samo, czyli np.: 250 g pestek 250 g cukru 250 ml wody 250 ml spirytusu 95% Pestki przekładamy do dużego słoika. Wodę podgrzewamy na gazie i dodajemy do niej cukier. Cały czas mieszamy, aż do rozpuszczenia cukru. Taką ciepłym/gorącym syropem cukrowym zalewamy pestki w słoiku i czekamy aż ostygnie. Wtedy

Marder&Marder Manufacture
JESIENNE IMBIROWO - ORZECHOWE CIASTO 147

kanapie , gorącą herbatą i kawałkiem pysznego ciasta.Bardzo polecam ten przepis:).Zapraszam.   1 szkl.mleka bezlaktozowego ( może być zwykłe) 1/2 szkl.cukru muskowado 1/2 szkl.oleju ( pół na pół z sezamowym) 1/2 słoika dżemu z dyni  2 jajka kilka kropelek olejku rumowego 2 szkl.przesianwj mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 szkl.kandyzowanego imbiru 1/2 szkl.posiekanych orzechów włoskich ********************************************************  W misce wymieszać widelcem(...)mleko,cukier,2 jajka,1/2 szkl.oleju,1/2 słoika dżemu oraz olejek rumowy. W drugiej misce wymieszać imbir rozdrobniony , 1/2 szkl.posiekanych orzechów.Dodrzucić do masy jajecznej.P rzemieszać widelcem. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia,a następnie dodać do ciasta.Składniki dobrze połączyć za pomocą widelca. Gotowe ciasto przelewamy do dużej keksówki wyłożonej pergaminem.Pieczemy 50 minut w 180 stopni.Ciasto powinno być

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki