wody 30 dkg cukru 10 dkg płynnego miodu 1 małe opakowanie cukru waniliowego 1 laska cynamonu Sposób przygotowania: Owoce umyć, przebrać z nadpsutych i włożyć do 2/3 wysokości słoika. Do każdego słoiczka dać po jednej gwiazdce anyżu. Z podanych składników gotujemy zalewę, a następnie usuwamy laskę cynamonu i zalewamy owoce. Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy "na mokro" 10 minut
Kuchnia w czekoladziewszystkich podanych składników (bez cebuli) zagotować zalewę, odstawić, następnie do zalewy włożyć ugotowane grzyby i cebulę pokrojoną w piórka, gotować kolejne 10 min., w wygotowane słoiki wkładamy gorczycę i grzyby z zalewą, słoiki wkładamy do garnka wyłożonego ściereczką, pasteryzujemy 20 min., po czym wyjmujemy, dokręcamy zakrętki, odkładamy do góry dnem do wystygnięcia i gotowe
Kuchnia Beatyugniatam te owoce i mieszam by nie przywarły do garnka. Kiedy sok zacznie odparowywać dodaję cynamon i wanilię. Do wyparzonych wcześniej słoiczków wkładam gorący mus. Mocno zakręcam słoiki. Odwracam do góry dnem. Dla bezpieczeństwa również pasteryzuje w garnku z wodą. Zostawiam słoiki do góry dnem do wystygnięcia
Gotowanie PatkiPrzekrawamy na ćwiartki i usuwamy gniazda nasienne. Nie obieramy ze skóry. Każdą ćwiartkę dzielimy na mniejsze kawałki. Owoce przekładamy do naczynia (najlepsza byłaby duża szklana miska lub duży słoik) i zasypujemy cukrem - na każdy 1 kg owoców potrzeba 1 kg cukru. Wszystko razem trzeba przemieszać, przykryć i odstawić na około 4-7 dni, najlepiej w chłodniejsze miejsce(...)owocowy syrop. Czym dłużej postoi, tym więcej go będzie i będzie bardziej aromatyczny. Kiedy owoce będą już wyglądały jak podsuszone, a naczynie wypełni się syropem, można go zlać do słoików. Taki syrop spokojnie w lodówce postoi nawet do 2 tygodni. Kiedy jednak chcemy zrobić go więcej, wtedy wystarczy wyparzyć słoiczki, a sam syrop zagotować i wrzący wlać do słoiczków
Codzienna kuchnia niecodziennagazecie na kaloryferze. Każdy sposób jest dobry. Wrzucone do wody warzywa, ładnie pęcznieją i nadają smaku, a o to właśnie nam chodzi. Ja przechowuję moją przyprawę w zakręcanym słoiku. Stoi spokojnie 2-3 mies. i po takim czasie robię kolejny słoik. Drukuj Domowa uniwersalna przyprawa do zup, sosów window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki 3 marchewki 1 pietruszka 1/2 selera
Mieszam w Garnkułyżeczek cukru 2 łyżeczki soli Dodatkowo: 3-4 cebule pokrojone w pióra lub krążki Po 3-4 kulki ziela angielskiego, łyżeczka gorczycy, 2-3 listki laurowe na słoik Opcjonalnie marchewka pokrojona w cienkie talarki Przygotowanie: Oczyszczone ryby pokroić w dzwonka, posolić, posypać mielonym pieprzem, wymieszać z pokrojoną cebulka i pozostawić na około godzinę aby ryba nabrała smaku. Następnie obtoczyć(...)mące i usmażyć na oleju na złoty kolor. Usmażoną rybę ułożyć w słoikach. W miedzy czasie zagotować zalewę ok 15 minut z cienko pokrojoną marchewką oraz cebulką. Zazwyczaj przyprawy od razu rozdzielam do słoiczków po czym zalewam ryby gorącą zalewą i mocno zakręcam wieczka. Po wystudzeniu ryby przechowuję w lodówce. Bardzo dobrze same się wekują
W garach u Gosigodzin. Po upływie czasu dobrze przemieszać nakładać do słoiczków lekko odciskając zalewę. A zalewy zawsze robię o jedną porcję więcej niż potrzeba i po załadowaniu buraczków do słoików zlewam sok/zalewę do słoików z całymi lub krojonymi buraczkami i mam świetny aromatyczny koncentrat na barszcz. Pasteryzować 20 minut
W garach u Gosirozpuszczenia się cukru. Włożyć termometr do monitorowania temperatury galaretki. W trakcie gotowania zabierać powstałą pianę na powierzchni . Gdy galaretka jest gotowa,dość gęsta ,przełożyć do wyparzonych słoików. Gdy temperatura wzrasta powyżej (100° C), można zauważyć, konsystencję galaretki / sok zaczyna się zmieniać. Gdy temperatura wynosi około 6 stopni wyższa od temperatury wrzenia (106° C ) galaretka jest gotowa . Wlać galaretkę(...)wyparzonych słoiczków. Pozostawiając 0,5 cm wolnej przestrzeni od górnej krawędzi słoika. Pasteryzować 5-6 minut od zagotowania wody
w mojej kuchniminut, po czym odcedziłem na sicie. Wymieszałem składniki zalewy, doprowadziłem do wrzenia i zdjąłem z ognia. Nastawiłem piekarnik na 125°C góra-dół. Do wyparzonych, czystych i suchych słoików włożyłem przyprawy, poukładałem kawałki grzybów do 2/3 wysokości słoików. Zalałem zalewą. Wstawiłem do piekarnika i pasteryzowałem 25 minut, wyjąłem , dokręciłem, a po 15 minutach obróciłem do góry dnem i zostawiłem
R'n'G KitchenKażdej jesieni przygotowuję takie słoiki z jabłkami na zimę, wykorzystuję je do szarlotki, naleśników i wielu innych deserów. W tym roku w moim ogrodzie było dużo jabłek więc zrobiłam spory zapas. Składniki: 5 kilogramów jabłek 2 szklanki cukru Sok z połowy cytryny Sposób przygotowania: Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy na małe kawałki, skrapiamy sokiem z cytryny, jabłka(...)pokrojone jabłka, dusimy na małym ogniu ciągle mieszając. Gdy jabłka będą się lekko rozpadać wsypujemy cukier i dusimy do momentu aż jabłka będą gęste. Przekładamy do wyparzonych i suchych słoików, zakręcamy, pasteryzujemy przez 20 minut od momentu zagotowania
Bajeczna KuchniaSkładniki : 200 g świeżych kwiatów dziurawca oliwa z oliwek Sposób wykonania : K wiaty dziurawca wsyp do słoika, zalej oliwą z oliwek tak, aby wszystkie kwiaty były zanurzone w oliwie, wymieszaj, lekko ugnieć. Słoik zakręć i odstaw na miesiąc w słoneczne, ciepłe miejsce np. parapet okienny. Po miesiącu przecedź roztwór przez gazę lub gęste sitko. Wyciśnij dobrze oliwę z kwiatów
Przepisy i porady kulinarneniż większość koleżanek, po złamanym sercu została mi fascynacja przyprawami, podczas gdy koleżankom zostawały dzieci i kredyty na mieszkania. Pewnie niektórzy z was widzieli moją półkę z przyprawami – 186 słoików pełnych aromatów z całego świata. Jestem strasznie wybredna jeśli chodzi o przyprawy i ze zgrozą czytam listy składników na torebkach. Większość mieszanek robię sama. Ponieważ mamy październik i małymi krokami(...)ścieramy ją na drobnej tarce. W misce połączcie przyprawy, cukier i sól. Sól przedłuży ważność przyprawy, a brązowy cukier złagodzi ostrość i doda karmelowego posmaku. Przed wsypaniem przyprawy do słoika, na jego dno wsypcie warstwę surowego, białego ryżu, to zapobiegnie zawilgoceniu. Przed każdym użyciem przyprawy podgrzewam ją na suchej patelni, to sprawia, że aromat jest jeszcze bardziej intensywny. Mam malutką
ladykitchenpokroimy. Sprawdziłam obie opcje i szczerze mówiąc nie wiem, która bardziej mi odpowiada. Polecam ten przepis, na banalnie prostą sałatko-pastę... o dobrze nam znanych smakach :-) Składniki: 1 mały słoik marynowanych pieczarek (pokrojonych) 200 g żółtego sera 1 puszka kukurydzy 1 czerwona cebula 1/2 słoika zielonych oliwek (ja wzięłam nadziewane ząbkami czosnku) 6 jajek (ugotowanych) 2-3 łyżki majonezu
IMPRESJA SMAKUDynię pokrojoną w kostkę można także ugotować na parze. Gotować ją przez 20 minut. Takie purre można przechowywać w lodówce przez 3 - 4 dni. Albo zamrozić lub zapasteryzować w słoikach. Gdy ma być zamrożone, to podzielić je na porcje i przełożyć do woreczków. Jeśli chodzi o pasteryzację, to należy słoiki przez 2 - 3 dni, w odstępie 24 godzin pasteryzować przez
Zakątek rozkoszy kulinarnych