niewielkim ogniu smażymy jeszcze przez dwie, trzy minuty. Obgotowane grzyby odcedzamy na durszlaku, a następnie łączymy z gorącym sosem. Całość dokładnie mieszamy i przekładamy do czystych ( najlepiej wyparzonych słoików). Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy ( ja użyłem w tym celu piekarnika) w temperaturze 80-85 stopni przez 30-40 minut. Tak przygotowane grzyby możemy przechowywać przez całą zimę
Miód i pieprzsię klei zbyt mocno, dosypujemy jeszcze mąki i chwilę wyrabiamy. Ciasto odstawiamy na około 40 min. aby podwoiło swoją objętość. W tym czasie rozpuszczamy masło do nadzienia. Do małego słoika wsypujemy cukier oraz cynamon. Słoik zakręcamy i energicznie potrząsamy aby wszystko się ze sobą połączyło. Kiedy ciasto już wyrosło wykładamy je na wysypaną mąką stolnicę. Formujemy rulon i wałkujemy
Radość kipiąca uśmiechem.cukier zagotowujemy, następnie dodajemy sok wyciśnięty z 3 cytryn i gotujemy przez 30 minut bez przykrycia. Pozostałe cytryny kroimy w plasterki, razem ze skórką. "Dupki" i pestki odrzucamy. Do słoików wkładamy plasterki cytryny, dość luźno i zalewamy gorącym syropem. Stawiamy do góry dnem. Instrukcja dla użytkowników Thermomixa: Potrzebujemy: 9 cytryn 500 ml wody 20 goździków 4 szklanki cukru Najpierw przygotowujemy(...)Następnie dodajemy sok wyciśnięty z 3 cytryn i gotujemy 30 min/obr. 1 bez miarki Tm. Pozostałe cytryny kroimy w plasterki, razem ze skórką. "Dupki" i pestki odrzucamy. Do słoików wkładamy plasterki cytryny, dość luźno i zalewamy gorącym syropem. Stawiamy do góry dnem. Skomentuj
MamaOskarkaprzy siatce to jeżyny:) Udało mi się zebrać ich całkiem sporo i zrobić z nich sok do rozcieńczania. Przygotowałam ten sok zwyczajnie, lecz nie przelałam go do butelek czy słoików, ale zamroziłam. Okazuje się, że taki zamrożony syrop świetnie się sprawdza. Sok po rozmrożeniu nic a nic nie traci na smaku czy kolorze. A pracy jest mniej. Odpada wyparzanie butelek(...)słoików i pokrywek. Zamrażarkę do przechowywania przetworów wykorzystałam już przy okazji musu jabłkowego i przecieru pomidorowego (który już w tym roku zajął pół jednej szuflady w zamrażarce). Jeśli macie w niej trochę miejsca, a spiżarnia pęka już w szwach, zróbcie mrożony sok! To dobra alternatywa dla soków do spiżarni, jeśli w grę wchodzi nieduża ilość owoców. W mojej zamrażarce trzy
Posadzone i zjedzoneketchup tradycyjny, na który przepis znajdziecie tutaj . Tym razem chciałam jakiejś nowości. Ten ketchup jest genialny, a jako ketchupożerca hurtowy, wiem co mówię. Składniki na około 15 słoików o pojemności 250 - 300 ml: 3 kg cukinii 1 kg cebuli 1 jabłko 4 cm świeżego imbiru 3 goździki 2 ziarna ziela angielskiego 1 liść laurowy olej roślinny do smażenia(...)razie potrzeby doprawić. Gorący keczup przelać do słoików i dokładnie zakręcić każdy słoik. Napełnione słoiki obracać do góry dnem i odstawiać na blat. Słoiki ułożyć
Humanistka w kuchnitylko na kanapkach, ale też w naleśnikach, a także wyjadane prosto ze słoiczka... Spróbujcie teraz, kiedy jabłka są najsmaczniejsze. Mus jabłkowy z białą czekoladą i kardamonem Składniki: (na 3 słoiki o pojemności 300-350 ml) 1 kg jabłek 200 ml wody 50 g jasnego cukru trzcinowego 200 g białej czekolady 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 łyżeczka mielonego kardamonu Jabłka obrać(...)cukier, cukier waniliowy i kardamon. Gotować na małej mocy palnika przez kolejne 15-20 minut, aż wszystko się rozpuści i połączy w gładki krem. Gorący mus przełożyć do wyparzonych słoików, zakręcić. Ewentualnie zapasteryzować. Smacznego! W tajemnicy się Wam przyznam, że nieśmiało zaczynam myśleć o tym, czy by nie spróbować swoich sił za rok... Ale do tego jeszcze daleko
Pożeraczka, czyli raz adobrzeCzęsto tak robię , że gdy nie mam czasu na przygotowanie owoców do słoików ,to je jroze w zamrażarce.Zdziwieni jesteście?Owoce są tak samo fajne,zdrowe i pełne witamin nawet gdy są zamrożone.A jakoś tak się w czasie mi nie zbiegło z ich przetworzeniem bo to zlamana noga ,potem choroba itp.ale przepis jest i galaretka zrobiona.Często też kupuję(...)dużego garnka,podlać 150 ml.wody .Podgrzewać na małym gazie , aż owoce się rozpadną.Owoce przetrzeć przez sito.Otrzymany sok przelać do garnka , wsypać cukier,zebrac pianę i przelać do słoików.Pasterhzować 15 minut w 90 stopniach w piekarniku
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiNORMALNOŚĆ – codziennie i od święta. Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz. Składniki : 1 kg karkówki, 30 dag żółtego sera, 3 cebule, mały słoik ketchupu, mały słoik majonezu, majeranek, sól, pieprz, Sposób przygotowania : Dzień wcześniej karkówkę myjemy i porcjujemy na plastry, które rozbijamy , oraz przyprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Smarujemy ketchupem , aby pokrył mięso
Pysznosci Babci Basiżeby woda odparowywała.Proces polega na odparowywaniu wody z truskawek . Dość często mieszamy , żeby nie przywierały do dna i gotujemy , aż masa zgęstnieje. Gorącą masę przekładać do wyparzonych słoików, przewrócić do góry dnem i pozostawić do wystygnięcia Uwaga : Możemy do pewności zaraz napełnione słoiki z konfiturą zagotować ok 10-15 min . ( i odwrócić do góry dnem do ostygnięcia). ponieważ truskawki
Pysznosci Babci Basigodziny smażymy na wolnym ogniu. . Następnie dodajemy cukier i znów smażymy na wolnym ogniu, żeby cukier się rozpuścił, często mieszając, aż powstanie gęsta masa. Gorącą masę przekładać do wyparzonych słoików, przewrócić do góry dnem i pozostawić do wystygnięcia Uwaga : Możemy do pewności zaraz napełnione słoiki z konfiturą zagotować ok 10-15 min . (i odwrócić do góry dnem do ostygnięcia). ponieważ
Pysznosci Babci Basiczas kontroluję i mieszam śliwki. ( w razie potrzeby, jeśli chcemy mieć gęste powidła, możemy jeszcze odlać sok ) Kiedy śliwki mają już odpowiednią dla mnie konsystencję, to gorące przekładam do słoików. Takie powidła mogą mieć nieduże kawałki owoców – są świetne do jogurtów, deserów czy ciast. Gdy jednak chcę mieć powidła o jednolitej , gładkiej konsystencji , to blenduję . Następnie przekładam(...)słoików , zakręcam nakrętką i zagotowuję 15-20 min. Smacznego
Pysznosci Babci Basinaszym blogu zdecydowanie przebiega pod znakiem jabłek i wszelakich przetworów. To najlepszy moment na robienie takich rzeczy, polskie jabłka dojrzewają właśnie teraz. Trzeba korzystać i zamykać smaki lata w słoikach, tak żeby zimą nie trzeba było wspomagać się sklepowymi produktami. Bo spójrzmy prawdzie w oczy: w tych sklepowych przetworach to poza owocami zdarzyć się mogą inne dodatki, które niekoniecznie chcielibyśmy(...)wodą. Gotujemy przez około godzinę. Po tym czasie dodajemy cukier żelujący i gotujemy jeszcze przez 30 minut. Pilnujemy, aby dżem się nam nie przypalił. G orący przekładamy do wysterylizowanych słoików. Porządnie zakręcamy i stawiamy do góry dnem do wystudzenia. Dzięki obecności skórki cytrynowej otrzymamy bardzo przyjemną, delikatnie wyczuwalną goryczkę, która idealnie komponuje się ze słodkością samego dżemu. Smacznego
Marder&Marder Manufactureędzie dobry sok do picia/, wsypać wszystkie składniki w tym kostki czekolady pałką blendera wszystko zmiksować i zagotować, gotować mieszając z 3 minuty na średnim ogniu do czystych słoików 0,25 l nakładać gorącą nutellę i zakręcić słoiki, postawić na denkach do wystudzenia, przechowywać w ciemnym, chłodnym miejscu nutella śliwkowo-owocowa jest przepyszna, smakuje do ciast, naleśników, gofrów, tostów, pieczywa
W Mojej Kuchni Lubię