jednej części dodajemy 2 galaretki czerwone (jeżeli używamy w proszku – wsypujemy suchy proszek), do drugiej 2 galaretki zielone. Mieszamy do rozpuszczenia galaretek. Powstały mus, gorący przekładamy do wyparzonych, czystych słoików i szczelnie zamykamy. RADA: Skórki i ogryzki (bez ogonków) warto wykorzystać do przygotowania domowego octu jabłkowego (w dużym czystym słoju zalałam je ciepłą przegotowaną wodą, przykryłam sterylną gazą i odstawiłam(...)naleśników, ciast, deserów… i nie tylko. Do czego ja użyłam? O tym w najbliższym czasie. Z takim musem można przygotować błyskawicznie danie. Z podanych składników otrzymamy 3 duże słoiki. Gorąco polecam i życzę smacznego. Przepis dodaję do wydarzenia „Błyskawiczny piątek” 14 października 2016r. Wydrukuj przepis The post Mus jabłkowy appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko
mojewypiekiinietylkochwilkę odczekać. 2. Czosnek umieścić w słoiczku (po uprzednim wyparzeniu go), dodać miód i zalać octem jabłkowym. 3. Wszystkie składniki należy dobrze wymieszać, przykryć lnianą ściereczką lub gazą, obwiązać słoik lub zakręcić. 4. Odstawić w ciepłe miejsce na 7-10 dni, często potrząsając słoikiem w celu dobrego połączenia się składników. 5. Płyn odcedzamy przez wyjałowioną gazę, wyciskamy resztki czosnku
Z notatnikamnie znowu figi - w tym roku sięgałam po nie wyjątkowo często. Uwielbiam ich delikatny, słodki smak i miliony drobnych pesteczek pękających między zębami. Tym razem zamknęłam je w słoikach w doborowym towarzystwie jabłek z pobliskiej jabłonki i aromatycznego kardamonu. Kardamon do jabłek pasuje znakomicie (według mnie tak samo dobrze jak cynamon, a może nawet lepiej), z figami również komponuje się(...)bułeczek chyba jeszcze bardziej. Jeśli macie ochotę zamknąć takie cudo w słoiczkach, spieszcie się! Figi bowiem zaraz znikną ze sklepowych półek... Dżem figowo-jabłkowy z kardamonem Składniki: (na 4 słoiki) 700 g świeżych fig 850 g jabłek 400 g cukru 2 łyżeczki mielonego kardamonu Jabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę. Od fig odciąć twarde końcówki, pokroić owoce
Pożeraczka, czyli raz adobrzenich kompot, który jest pyszny, słodziutki, a aromat roznosi się po całym domu. Składniki: jasne winogrona cukier woda Przygotowanie: Umyte i obrane winogrona przełóż do wyparzonych słoików. Do słoika wsyp 1 łyżkę cukru i zalej wrzątkiem. Zamknij szczelnie kompot i pasteryzuj przez 15 minut
Kukuleczkiziół prowansalskich 300 ml wrzącej wody wykonanie: Wszystkie składniki szatkujemy przy pomocy robota kuchennego np. Thermomix, do konsystencji drobnej surówki lub nożem nierdzewnym. Następnie przekładamy wszystko do dużego słoika i dodajemy miód. Odstawiamy na 24 godz. w ciepłe miejsce. W osobnym słoiku gorącą wodą zalewamy zioła prowansalskie. Po ostygnięciu (poniżej 40°C) zaparzone zioła dodajemy do wcześniej wykonanej mikstury
Domowy Smak JedzeniaSkładniki na 2 porcje: 1 średnia pierś z kurczaka (ok. 150 g) 1/3 słoika suszonych pomidorów po odsączeniu (ok. 90 g) 2 łyżki oliwy z suszonych pomidorów (ok. 20 g) 10 cm pora (ok. 50 g) 3 ząbki czosnku (ok. 15 g) 3 średnie ziemniaki (ok. 270 g) 400 g tartych buraczków (ja miałam domowe słoiki, ale mogą
Vroblewska-fitlifeteż dni, kiedy potrzebuję zabrać coś gotowego za sobą, a po powrocie do domu mam ochotę zjeść nawet zimne syfne parówki, które kupił sobie mój mąż, razem ze słoikiem nutelli, bo czekanie na jajko sadzone to zbyt długi wysyłek. Co można kupić sobie ze zdrowych, gotowych dań? Dostawcami są zarówno małe gospodarstwa, gdzie pani gospodyni sama wekuje gotowe zupki(...)mojej lodówce widać gotowe pasztety warzywne do kanapek, kimchi z fabryki111, która mieści się w Pruszkowie i produkuje tylko 1 produkt – kimczi. Mam gotową zupę w litrowym słoiku i hummus z Lawendowego Domu Grażyny Winkowskiej – małego gospodarstwa pod Płockiem, które nie zatrudnia jeszcze pracowników, więc wiem, że przygotowała je sama pani Grażyna. Mam też zakwas buraczany, bo chciałabym
Ugotowane pozamiataneSkładniki : 2 duże cebule cukier ( kilka łyżek ) Sposób wykonania : C ebule obierz z łupin, pokrój na cienkie plasterki, wsyp do czystego słoika. Zasyp cukrem, wymieszaj. Słoik zakręć, odstaw w ciepłe miejsce na 24 godziny. Co parę godzin możesz wstrząsnąć słojem, aby składniki się wymieszały a cukier szybciej się rozpuścił. Powstały syrop zlej do czystego słoiczka lub butelki
Przepisy i porady kulinarneodstaw w suche i chłodne miejsce na 3-4 dni. Codziennie mieszaj ją w naczyniu, tak by cały czas łączyła się z cukrem. Po tym czasie powlewaj ją do słoików i voila. Nie pasteryzuj, nic więcej nie rób. Cukier spowoduje, że żurawina się zakonserwuje i nie zepsuje! Wykonanie w Thermomixie: Żurawinę rozsyp na tacy i przeglądnij - usuń listki czy gałązki(...)odstaw w suche i chłodne miejsce na 3-4 dni. Codziennie mieszaj ją w naczyniu, tak by cały czas łączyła się z cukrem. Po tym czasie powlewaj ją do słoików i voila. Nie pasteryzuj, nic więcej nie rób. Cukier spowoduje, że żurawina się zakonserwuje i nie zepsuje
Mania Wypiekanianalewką jest bardzo prosta. Bierzemy każdego składnika tyle samo, czyli np.: 250 g pestek 250 g cukru 250 ml wody 250 ml spirytusu 95% Pestki przekładamy do dużego słoika. Wodę podgrzewamy na gazie i dodajemy do niej cukier. Cały czas mieszamy, aż do rozpuszczenia cukru. Taką ciepłym/gorącym syropem cukrowym zalewamy pestki w słoiku i czekamy aż ostygnie. Wtedy
Marder&Marder Manufacturekanapie , gorącą herbatą i kawałkiem pysznego ciasta.Bardzo polecam ten przepis:).Zapraszam. 1 szkl.mleka bezlaktozowego ( może być zwykłe) 1/2 szkl.cukru muskowado 1/2 szkl.oleju ( pół na pół z sezamowym) 1/2 słoika dżemu z dyni 2 jajka kilka kropelek olejku rumowego 2 szkl.przesianwj mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 szkl.kandyzowanego imbiru 1/2 szkl.posiekanych orzechów włoskich ******************************************************** W misce wymieszać widelcem(...)mleko,cukier,2 jajka,1/2 szkl.oleju,1/2 słoika dżemu oraz olejek rumowy. W drugiej misce wymieszać imbir rozdrobniony , 1/2 szkl.posiekanych orzechów.Dodrzucić do masy jajecznej.P rzemieszać widelcem. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia,a następnie dodać do ciasta.Składniki dobrze połączyć za pomocą widelca. Gotowe ciasto przelewamy do dużej keksówki wyłożonej pergaminem.Pieczemy 50 minut w 180 stopni.Ciasto powinno być
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiMogę śmiało powiedzieć, że w tym roku moja spiżarnia dosłownie pęka w szwach. Mąż musiał nawet przemontować półki w regałach abym mogła piętrowo ustawiać słoiki. Mimo to ciągle robię nowe przetwory. Jedną z takich nowości są gruszki w syropie waniliowym. Nie wiem czy będą się cieszyły takim uznaniem jak te w aromatycznej marynacie ale pachniały obłędnie w trakcie przygotowania. Skąpane(...)waniliowym syropie z dodatkiem brandy i pieprzu zapowiadają się jako coś bardzo wykwintnego i wyrafinowane zarazem. Już nie mogę się doczekać kiedy otworzę pierwszy słoik.” Czytaj więcej
Wiem co jemkrem. Krem przypomina smakiem krówkę, jest pyszny i idealny do naleśników lub do francuskich tostów. Przepis na krem dyniowy jest prosty i szybki. Podjadam go łyżeczką prosto ze słoika! Krem dyniowy Składniki: 60 g cukru 1 łyżeczka cynamonu 30 g masła 300 g dyniowego puree, tutaj przepis Rozpuść cukier na patelni na małym ogniu. Rozpuszczaj powoli cały czas mieszając(...)uzyskania jednolitej masy. Zacznij dodawać dyniowe puree po łyżce stale mieszając. Na koniec dodaj cynamonem i doprowadź krem do wrzenia. Zdejmij z kuchni i przełóż do miseczki lub słoika. Przechowuj w lodówce do tygodnia. The post Krem dyniowy o smaku karmelowym appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl
codojedzeniaminut. Następnie przepłukać cebulę pod bieżącą wodą i pozostawić na sicie kolejne 15 minut do całkowitego odsączenia wody. Płaty śledziowe pokroić na 3 cm kawałki. Na dno słoika nałożyć trochę cebuli, na niej ułożyć warstwę śledzi, oprószyć je pieprzem, dodać liść laurowy i ziarenka ziela angielskiego. Układać śledzie i cebulę, aż do wyczerpania składników. Dodać taką ilość oleju(...)zakrył cebulę i śledzie. Słoik ze śledziami przechowywać w lodówce, są gotowe do zjedzenia po kilku godzinach, a najlepsze po 2 dniach. Smacznego Inne moje przepisy dla wielbicieli śledzi: Śledzie
Codziennik Kuchennyponownie zagotować konfiturę (na niewielkim ogniu), pod koniec gotowania usunąć laski wanilii, dodać sok i otartą skórkę cytryny (oczywiście cytrynę należy wcześniej wyszorować i sparzyć wrzątkiem). Gorącą konfiturą wypełniać słoiki, mocno dokręcić zakrętki, ustawić dnem do góry. Słoiki z gorącą konfiturą przykryć grubym ręcznikiem i pozostawić do całkowitego wystygnięcia. Smacznego * Usuwanie bakterii i pestycydów z owoców 1. Usuwanie bakterii
Codziennik Kuchenny