słoik - 12348 przepisów (strona:195/824)

KOMPOT Z BIAŁYCH WINOGRON 112

nich kompot, który jest pyszny, słodziutki, a aromat roznosi się po całym domu.  Składniki: jasne winogrona  cukier  woda Przygotowanie: Umyte i obrane winogrona przełóż do wyparzonych słoików.  Do słoika wsyp 1 łyżkę cukru i zalej wrzątkiem. Zamknij szczelnie kompot i pasteryzuj przez 15 minut

Kukuleczki
domowy syrop na przeziębienie i nie tylko 3037

ziół prowansalskich 300 ml wrzącej wody wykonanie: Wszystkie składniki szatkujemy przy pomocy robota kuchennego np. Thermomix, do konsystencji drobnej surówki lub nożem nierdzewnym. Następnie przekładamy wszystko do dużego słoika i dodajemy miód. Odstawiamy na 24 godz. w ciepłe miejsce. W osobnym słoiku gorącą wodą zalewamy zioła prowansalskie. Po ostygnięciu (poniżej 40°C) zaparzone zioła dodajemy do wcześniej wykonanej mikstury

Domowy Smak Jedzenia
PIERŚ Z SUSZONYMI POMIDORAMI I CZOSNKIEM 120

Składniki na 2 porcje: 1 średnia pierś z kurczaka (ok. 150 g) 1/3 słoika suszonych pomidorów po odsączeniu (ok. 90 g) 2 łyżki oliwy z suszonych pomidorów (ok. 20 g) 10 cm pora (ok. 50 g) 3 ząbki czosnku (ok. 15 g) 3 średnie ziemniaki (ok. 270 g) 400 g tartych buraczków (ja miałam domowe słoiki, ale mogą

Vroblewska-fitlife
Rano Zebrano – recenzja zakupów przez Internet 165

też dni, kiedy potrzebuję zabrać coś gotowego za sobą, a po powrocie do domu mam ochotę zjeść nawet zimne syfne parówki, które kupił sobie mój mąż, razem ze słoikiem nutelli, bo czekanie na jajko sadzone to zbyt długi wysyłek.   Co można kupić sobie ze zdrowych, gotowych dań? Dostawcami są zarówno małe gospodarstwa, gdzie pani gospodyni sama wekuje gotowe zupki(...)mojej lodówce widać gotowe pasztety warzywne do kanapek, kimchi z fabryki111, która mieści się w Pruszkowie i produkuje tylko 1 produkt – kimczi. Mam gotową zupę w litrowym słoiku i hummus z Lawendowego Domu Grażyny Winkowskiej – małego gospodarstwa pod Płockiem, które nie zatrudnia jeszcze pracowników, więc wiem, że przygotowała je sama pani Grażyna. Mam też zakwas buraczany, bo chciałabym

Ugotowane pozamiatane
Syrop z cebuli na kaszel mokry. 105

Składniki : 2 duże cebule cukier  ( kilka łyżek )   Sposób wykonania :   C ebule obierz z łupin, pokrój na cienkie plasterki, wsyp do czystego słoika. Zasyp cukrem, wymieszaj. Słoik zakręć, odstaw w ciepłe miejsce na 24 godziny. Co parę godzin możesz wstrząsnąć słojem, aby składniki się wymieszały a cukier szybciej się rozpuścił. Powstały syrop zlej do czystego słoiczka lub butelki

Przepisy i porady kulinarne
Żurawina na zimę bez pasteryzacji, na surowo 293

odstaw w suche i chłodne miejsce na 3-4 dni. Codziennie mieszaj ją w naczyniu, tak by cały czas łączyła się z cukrem. Po tym czasie powlewaj ją do słoików i voila. Nie pasteryzuj, nic więcej nie rób. Cukier spowoduje, że żurawina się zakonserwuje i nie zepsuje! Wykonanie w Thermomixie: Żurawinę rozsyp na tacy i przeglądnij - usuń listki czy gałązki(...)odstaw w suche i chłodne miejsce na 3-4 dni. Codziennie mieszaj ją w naczyniu, tak by cały czas łączyła się z cukrem. Po tym czasie powlewaj ją do słoików i voila. Nie pasteryzuj, nic więcej nie rób. Cukier spowoduje, że żurawina się zakonserwuje i nie zepsuje

Mania Wypiekania
Pestkówka - nalewka z pestek pigwowca 155

nalewką jest bardzo prosta. Bierzemy każdego składnika tyle samo, czyli np.: 250 g pestek 250 g cukru 250 ml wody 250 ml spirytusu 95% Pestki przekładamy do dużego słoika. Wodę podgrzewamy na gazie i dodajemy do niej cukier. Cały czas mieszamy, aż do rozpuszczenia cukru. Taką ciepłym/gorącym syropem cukrowym zalewamy pestki w słoiku i czekamy aż ostygnie. Wtedy

Marder&Marder Manufacture
JESIENNE IMBIROWO - ORZECHOWE CIASTO 129

kanapie , gorącą herbatą i kawałkiem pysznego ciasta.Bardzo polecam ten przepis:).Zapraszam.   1 szkl.mleka bezlaktozowego ( może być zwykłe) 1/2 szkl.cukru muskowado 1/2 szkl.oleju ( pół na pół z sezamowym) 1/2 słoika dżemu z dyni  2 jajka kilka kropelek olejku rumowego 2 szkl.przesianwj mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 szkl.kandyzowanego imbiru 1/2 szkl.posiekanych orzechów włoskich ********************************************************  W misce wymieszać widelcem(...)mleko,cukier,2 jajka,1/2 szkl.oleju,1/2 słoika dżemu oraz olejek rumowy. W drugiej misce wymieszać imbir rozdrobniony , 1/2 szkl.posiekanych orzechów.Dodrzucić do masy jajecznej.P rzemieszać widelcem. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia,a następnie dodać do ciasta.Składniki dobrze połączyć za pomocą widelca. Gotowe ciasto przelewamy do dużej keksówki wyłożonej pergaminem.Pieczemy 50 minut w 180 stopni.Ciasto powinno być

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Gruszki w syropie waniliowym 185

Mogę śmiało powiedzieć, że w tym roku moja spiżarnia dosłownie pęka w szwach. Mąż musiał nawet przemontować półki w regałach abym mogła piętrowo ustawiać słoiki. Mimo to ciągle robię nowe przetwory. Jedną z takich nowości są gruszki w syropie waniliowym. Nie wiem czy będą się cieszyły takim uznaniem jak te w aromatycznej marynacie ale pachniały obłędnie w trakcie przygotowania. Skąpane(...)waniliowym syropie z dodatkiem brandy i pieprzu zapowiadają się jako coś bardzo wykwintnego i wyrafinowane zarazem. Już nie mogę się doczekać kiedy otworzę pierwszy słoik.” Czytaj więcej

Wiem co jem
Krem dyniowy o smaku karmelowym 143

krem. Krem przypomina smakiem krówkę, jest pyszny i idealny do naleśników lub do francuskich tostów. Przepis na krem dyniowy jest prosty i szybki. Podjadam go łyżeczką prosto ze słoika! Krem dyniowy Składniki: 60 g cukru 1 łyżeczka cynamonu 30 g masła 300 g dyniowego puree, tutaj przepis Rozpuść cukier na patelni na małym ogniu. Rozpuszczaj powoli cały czas mieszając(...)uzyskania jednolitej masy. Zacznij dodawać dyniowe puree po łyżce stale mieszając. Na koniec dodaj cynamonem i doprowadź krem do wrzenia. Zdejmij z kuchni i przełóż do miseczki lub słoika. Przechowuj w lodówce do tygodnia. The post Krem dyniowy o smaku karmelowym appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl

codojedzenia
Śledzie marynowane w oleju lnianym 173

minut. Następnie przepłukać cebulę pod bieżącą wodą i pozostawić na sicie kolejne 15 minut do całkowitego odsączenia wody. Płaty śledziowe pokroić na 3 cm kawałki.  Na dno słoika nałożyć trochę cebuli, na niej ułożyć warstwę śledzi, oprószyć je pieprzem, dodać liść laurowy i ziarenka ziela angielskiego.  Układać śledzie i cebulę, aż do wyczerpania składników. Dodać taką ilość oleju(...)zakrył cebulę i śledzie. Słoik ze śledziami przechowywać w lodówce, są gotowe do zjedzenia po kilku godzinach, a najlepsze po 2 dniach. Smacznego                                                           Inne moje przepisy dla wielbicieli śledzi: Śledzie

Codziennik Kuchenny
Konfitura truskawkowa z nutą wanilii i cytryny 183

ponownie zagotować konfiturę (na niewielkim ogniu), pod koniec gotowania usunąć laski wanilii, dodać sok i otartą skórkę cytryny (oczywiście cytrynę należy wcześniej wyszorować i sparzyć wrzątkiem). Gorącą konfiturą wypełniać słoiki, mocno dokręcić zakrętki, ustawić dnem do góry. Słoiki z gorącą konfiturą przykryć grubym ręcznikiem i pozostawić do całkowitego wystygnięcia. Smacznego * Usuwanie bakterii i pestycydów z owoców   1. Usuwanie bakterii

Codziennik Kuchenny
Śledzie z marynowanymi grzybkami i ogórkami. Sałatka śledziowa. 202

Cebulę pokroić na małą kosteczkę, posypać solą, dodać ocet, żeby cebula zmiękła. Do cebuli dodać pokrojone ogórki, grzybki, musztardę, przyprawić solą i pieprzem.  Składniki sałatki układać warstwami w słoiku*, na przemian nakładając warstwę śledzi i pozostałych pokrojonych składników. Dodać taką ilość oleju, aby zakrył sałatkę. Sałatkę odstawić do lodówki na kilka godzin, aby się ,,przegryzła". * z podanych składników przygotowałam(...)słoiki (0,5 l) sałatki śledziowej Smacznego

Codziennik Kuchenny
Sałatka z kaszy gryczanej, soczewicy, rzodkiewki, groszku i marchewki 165

Sałatka z kaszy gryczanej, soczewicy i warzyw, to lekki i pożywny posiłek. Wystarczy ją przełożyć do słoika i posiłek na wynos gotowy. Można przygotować więcej sałatki, podzielić na porcje i obiad do pracy gotowy. W ten sposób oszczędzam czas i nie muszę gotować codziennie.  Do tzw. sałatek słoikowych, robionych na kilka dni i przechowywanych w lodówce, najlepiej wypierać produktu(...)porcję białka (chude mięso lub strączkowe) i warzywa. Do przygotowania tej sałatki użyłam warzyw, które oprócz tego, że są smaczne, to ożywiają  ją kolorystycznie.  Co upakować do słoika, aby się zdrowo najeść? napisałam tutaj . Składniki (porcja na 2 osoby): 1 szkl .  kaszy gryczanej ugotowanej na sypko  1/2 szkl . ugotowanej brązowej soczewicy 1/2 szkl . ugotowanego groszku

Codziennik Kuchenny
Gorąca czekolada z amaratusem, 145

białko, sporo witaminy B6, kwasu foliowego, witaminy C oraz magnezu, fosforu i żelaza. Przepis jest prosty, a czekolada wychodzi pyszna i kremowa, a dzięki daktylom bardzo słodka. Składniki (jeden słoik): 200 ml mleka migdałowego 100 ml wody 3 łyżki kakao 3-5 łyżek prażonego amarantusa 1 łyżka miodu(opcjonalnie) 6-9 daktyli wiórki kakaowe Przygotowanie: Wszystkie składniki lądują w garnku(...)wżenia, zmniejszamy gaz i gotujemy przez około 10 minut. Ściągamy garnek z gazu i blendujemy zawartość, aż do uzyskania kremowej konsystencji. Przelewamy do docelowego naczynia np. do słoika lub kubka. Czekoladę serwujemy ciepłą z dodatkiem ubitego mleka kokosowego i wiórkami kakaowymi lub startą gorzką czekoladą. Smacznego! Artykuł Gorąca czekolada z amaratusem, pochodzi z serwisu paleolife

PaleoLife

Proponowane wyszukiwania